12-КЛАСНИЦИ 2013/2014 г. - тема на мамите

• 51 582
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • София
И от мен стиснати палци за нашите деца - зрелостниците и разбира се, и 7-мокласниците на Русалка и ФранHug Hug Hug

Аз да ви кажа знам повечето стихотворения на Вапцаров наизуст, обаче това "Кино" не го бях чела...  Embarassed Дано детето да познава текста!  Praynig  (Това че щели да им разпечатат стихотворението откъде го знаете? Ами ако беше се паднал някой роман? Нещо не ми се вярва да им го дадат... Според мен се очаква да познават произведенията).  Peace

# 601
  • There I was on a July morning
Аз да ви кажа знам повечето стихотворения на Вапцаров наизуст, обаче това "Кино" не го бях чела...  Embarassed Дано детето да познава текста!  Praynig  (Това че щели да им разпечатат стихотворението откъде го знаете? Ами ако беше се паднал някой роман? Нещо не ми се вярва да им го дадат... Според мен се очаква да познават произведенията).   Peace

И аз разсъждавам като теб. Стихотворението "Кино", нашето поколение не го е изучавало, но сега е включено в учебната програма, предполага се, че запознати с него.

Последна редакция: ср, 21 май 2014, 10:16 от Скубиду

# 602
Да се запознаме със стиховете,че признавам и аз за саефте чувам Embarassed
КИНО
Скрит текст:

Отвънка беше шум
и светеха реклами.
В афиша
пишеше:
"Една човешка драма."
Отвънка беше шум
и конника на Крум
се потеше
от стискане
в дланта ми.

И стана тъмно.
В белия квадрат
лъва на "Метро"
сънно се прозина.
И изведнъж – шосе,
след туй гора
и в дъното небе –
просторно, синьо.

И на шосето,
точно на завой,
се срещат две луксозни лимузини.
Това е нашия герой
и нашта героиня.

След удара
излиза джентълмен
и взема във ръцете си чилични
като перце примрялото момиче.

Отваря си очите –
те горят,
премрежват се
и гледат небосвода,
Да видиш ти какво момиче, брат –
като жребица от разплодник!...

В дърветата –
разбира се, славей.
Ръми над тях спокойно синината.
Примамлива и мека зеленей
оттатък шанците
тревата.

Един размазан Джон
целува страстно Грета.
По устните му –
сладостна лига...
        С т и г а !

Къде е тъка нашата съдба?
Къде е драмата?
Къде съм аз? Кажете!
В гърдите ни опрян е за стрелба
на времето барутно пистолета.

Та можем ли да любим
и скърбим
с наивната ви лековерност?
Гърдите ни са пълни с дим,
а дробовете ни – с каверни.

Така ли срещаме на път
любимите си
с лимузини? –
Изгрява любовта ни
в труд –
сред дим,
сред сажди
и машини.

И после... Сивия живот,
борба за хлеб,
мечти неясни;
и вечер – тесното легло,
в което неусетно гаснем...

Това е то.
Това е драмата.
Станалото –
е измама.

# 603
  • София
Романите им са само 2  Peace и със сигурност дават да се ползва текстът, ако си го носиш. Но там не ти и трябва текстът особено (замислете се, спомнете си  Wink )
Относно разпечатването на поетичните текстове, това ми е казала щерката. Дано нейната инф-я е вярна. Повечето стихотворения са изключително нестандартни или символични с нещо си, затова е важно, когато анализираш, да имаш и текста пред себе си. И са много, огромно количество са! Не са длъжни да ги учат наизуст, затова е коректно да им се осигури текстът.

Виж, не зная какво ще става, ако се падне конкретна тема по поема или друга дълга стихотворна форма...

# 604
Детето искаше Вапцаров, но дали точно Кино? Това стихотворение за първи път го чувам и виждам! А що се отнася до текста, то дъщеря ми каза, че се дава разпечатан на всеки.

# 605
И аз за първи път го виждам това стихотворение, дано сина ми не е изненадан като мен  Laughing. Не съм го чувала въобще да споменава Вапцаров, не и наскоро. Направо се изпопритесних. Айде дано е напразно.
Успех на всички деца!

# 606
Щом децата са казали, че дават текста, това е добре.  Peace Действително много стихотворения се изучават през годините и не може ги наизустят всичките.
Романите не съм ги броила колко са, но само "Железният светилник" е 4 тома, ако децата носят книги от къщи, трябва да отидат с една торба  Crazy

# 607
  • София
ОК, хайде докато чакаме, да не се притесняваме, а да си говорим  Sunglasses

Посещаваха ли вашите деца допълнителни занятия за подготовка? Сигурна съм, че на когото е наблегнато допълнително върху темите, ще си я спомнят и ще се справят добре  Peace

Неслучайно е точно "Кино" на Вапцаров. (На мен текстът ми е познат, но от университета! И затова казвам, че да се пише по тази тема е трудно - самата тя не е трудна, хич даже, ала трябва да си я минал. С локуми по цялото творчество на Вапцаров просто няма да мине номера...)

# 608
  • Там, където ме обичат
Sandalka, права си,  Peace нека да говорим за друго, докато децата пишат.

# 609
  • Пловдив

Романите не съм ги броила колко са, но само "Железният светилник" е 4 тома, ако децата носят книги от къщи, трябва да отидат с една торба  Crazy

Тц, "Железният светилник" е първият от 4 романа /тетралогия/ ...

Нашият зрелостник не е ходил на курсове. Подготовка - основно в училище. Но за него е по-важно да завърши, така или иначе заминава в Германия.
втора матура - физика

За темата - ами като е трудно да се пише по стихотворението, да пише есе, то поне е по-свободно.

# 610
  • София
Да, много е специфична темата...  Wink   Но децата може би (и дано!) са се подготвили и за нея!  Peace

Добре, дайте за друго да си говорим обаче  Grinning , че това с школите пак завърта нещата към матурите!  Mr. Green

# 611
Моята дъщеря не е посещавала допълнителни уроци, разчита на отличната си подготовка от училище. Ако не е подготвена точно по това  произведение, ще мине на резервният вариант - есе  Wink

Романите не съм ги броила колко са, но само "Железният светилник" е 4 тома, ако децата носят книги от къщи, трябва да отидат с една торба  Crazy

Тц, "Железният светилник" е първият от 4 романа /тетралогия/ ...

Знам, имах предвид цялата тетралогия.

# 612
Уточнени ли са желанията ,за след това?

# 613
  • София
Да, само "Железният" е включен в програмата им от тетралогията. Аз чак се възмущавам, ама кой ме чува  Laughing + "Тютюн".
А какви други безценни български произведения биха могли да влязат в училищната програма! Ето, "Хайка за вълци", например! Но не. "Кино", молявиса  Crazy

# 614
Ние ходихме на курс в ОДК. Но е било просто за разнообразие. Подготовката им в училище беше много добра (все пак е математическа, а не хуманитарна гимназия). Втората матура е математика. Дано резултатите да са адекватни. Не са от значение, но за собствено удовлетворение. Иначе сме готови за заминаване. Вече се оглеждаме за самолетни билети.

Общи условия

Активация на акаунт