Да преправим старите мебели с любов - тема 23

• 96 092
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Най-тегавото ми е на мен работата с кантовете. Обикновено на старите мебели те са попрецакани. С кит уставоних, че не мога да работя, дори за малки дупки и неравности - та и това ми е проблем.
Ет опри теб например няма никакви поражение след преобразяването на канта долу, а на първит е снимки има...как се справи?

# 541
dobcho73, СедеФка благодаря ви   bouquet 
СедеФка, много оригинална идея - аптечка Peace
Ей такава старица ще преоблека в бяло. ПДЧ е, така че ще я мажа първо с бороконтакт.

Нямам търпение да я почна другата седмица Joy. Ще показвам снимки после разбира се Peace

# 542
  • София
Попаднах на нещо интересно за дървените повърхности:

ЗАПАЗВАНЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ ВИД И ТЕКСТУРА НА ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ

Когато се желае на дървени части като врати, прозорци, подови дъски, шперплатови облицовки, щори, прозорци, мебели и др. да се запази естествения им вид и текстура /фладер/ на дървото, това се постига по следния начин.
За да се придаде на повърхността по-светъл цвят и да са подчертае ясно текстурата на дървото, то може да бъде избелено. Това се извършва чрез измиване с памучен парцал или гъба, натопена в разтвор, приготвен от 150-180 гр. хлорна вар, 40 гр. калцинирана сода и 1 л. вода, или пък с разтвор от 1л 3%-тна кислородна вода и 100 гр 15%-ов амоняк. Когато се налага да се подсили естествения цвят на дървото, това се постига чрез байцване с воден разтвор на анилинови бои /байц/. Боята се разтваря в топла вода /до 10 гр. боя на 1 л вода/ в зависимост от цвета на боята и желания тон. Разтворът се нанася с памучен парцал или гъба равномерно по повърхността. След като изсъхне избелената или байцвана повърхност отново се шлифова леко с фин гласпапир и се обезпрашава, после се намазва тънко и равномерно с безир или ленено масло с четка или мек памучен парцал. Когато дървото има едри, груби пори, а се изисква повърхността да стане по-гледка, запълването им се извършва с поропопълнител, който се продава като готов фабричен продукт. Такъв може да се приготви от бързосъхнещи масла с безир, ленено масло и др, креда и суха боя с цвят, най-близък до цвета на дървото в съотношение 1:2 или 1:З. Поропопълнителната паста се нанася с мек памучен парцал, като се търка напречно, за да се запълнят като същевременно излишната паста се изчиства. Така приготвената и шлифована повърхност може да се лакира с прозрачен маслен лак /бернщайнлак, алкиден лак, шлайфлак и др. Подобни/. Лакът се нанася с чиста четка за блажна боя два пъти. При първото лакиране лакът се разрежда с 30% терпентин,а при второто с 18-20%. Добре е след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с гласпапир №160-240, да се изчисти от праха и след това да се нанесе вторият слой. При боядисване по този начин на дървени плоскости, изложени на външни атмосферни влияния прозорци, щори, балконски парапети, стрехи и др., поропълненето може да стане ненужно, а направо дървените плоскости да се покрият с два слоя ленен безир или безцветен алкиден лак, които имат по-голяма издръжливост на външни условия

Тази "интересна" информация е от 50- те години на миналия век... а може и от каменната ера да е
Анилиновите бои са забранени откакто аз се занимавам с химия (някъде 30- 35 години)- те са доказано канцерогенни и силно отровни.
Хлорна вар и калцинирана сода... гасена вар и бернщайн лак... терпентин, безир и ленено масло... - недейте, бе хора, вие знаете ли за каква смрад и отрова иде реч?... Живеем в 21 век- имаме фантастични продукти- водни, с природни смоли и масла... импрегнанти, грундове, лакове и бои, масла.

# 543
Момичета  Hug по БТВ- Лейди Деби Травис ще се вихри- повторение е.
Може пък някой да го сполети музата   33uu

# 544
  • София
Да ти кажа пуш бутоните не съм сигурна дали стават за такива големи и тежки врати. Ако не искаш да се акцентира върху дръжките купи  кръгли малки пластмасови бели или дървени, които да боядисаш бели. Аз бих сложила тъмни като ковано желязо. Зависи от интериора обаче.

Права си за пуш-бутоните newsm12, нещо друго ще мисля. Първоначално и аз такива като от ковано желязо си мислех, но за сега нищо не ме грабва. Ще си търся, пък те моите дръжки сами ще ме намерят Sunglasses

# 545
Здравейте момичета! Вдъхновена от Вашите творения реших и аз да направя нещо у дома. От две парчета соц секция направихме голям  шкаф за обувки в коридора. Взех си черна акрилатна боя на Мегахим .Шкурих с шкурка с размер 150 съвсем малко, правих го в кръг, така ми беше по лесно. Не минах с по фината която е 220 защото нямах търпение да видя дали боята ще хване и как ще изглежда. Работих върху малко парче остатък при рязането. Боята хвана много добре от една ръка и не се лющи но се виждат резки от шкуренето на черното, а ще боядисвам и част от нея с оранжево, предполагам че там повече ще се виждат. Въпроса ми е с какъв размер шкурка първия път и какъв да е размера на щкурката за заглаждането? Къде сбърках - в размера на шкурката или с това че го правя с кръгови движения? Прилагам и снимка на творението си Laughing
Предварително Ви благодаря!

# 546
  • София
Шкурих с шкурка с размер 150 съвсем малко, правих го в кръг, така ми беше по лесно.  Къде сбърках - в размера на шкурката или с това че го правя с кръгови движения? Прилагам и снимка на творението си Laughing
Предварително Ви благодаря!

Проблемът ти е най-вече в техниката на шкурене (както съм подчертала). Трябва да движиш шкурката винаги по посока шарките на дървото иначе се получават тези следи. Колкото до размера си мисля, че е по-добре да пробваш с по-фина например 180.

# 547
  • София
Мога ли да боядисам метална етажерка за баня?

# 548
Ами като гледам темата – освен на всяка страница да си повтаряме Бороконтакт и Осмо и туй то.
Съжалявам, но и за мен има много повече начини за обработка и възстановяване на стари мебели.
Байц специално аз използвам и въобще не мисля, че е от преди 50 години остарял.  Ако са споменати лакове, които днес са замемени с по-добри – все пак си е написано дори в скоби и подобни/ - то като цяло не мисля, че информацията е грешна.
Ленено масло пък е натурален продукт за обработка на дървото – какъв при него е проблема?
Ако ще говорим за съвременни технологии – никой от вас не споделя нищо за грундовете, за препаратите за предпазване на дървото, за издръжливост и тн все нови покрития, вярно е пълно с препарати на пазара – ама тук само за Борото за бетон се говори.
Както и да е, който иска – наистина може и сам да си намери повече информация от нета, явно не бива да се споделя тук, в темата.

Аз имах преди питане за добро лепило, което да нанеса като допълнение при сглобка с дибли. Най-накрая намерих Екокола – действително много силно лепи и съм много доволна, защото може да се чисти, ако има остатъци или е било в повече – с мокър парцал. Свърши ми идеална работа. Казвам го просто информативно. С него също така залепих кантовете на последната етажерка, защото не бях убедена в здравината на залепващата лента на самия кант.

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 14:05 от viliko

# 549
  • Варна
Ема, прекрасна е станала спалнята! Толкова изискана, толкова женствена!

Не разбирам защо някои хора се дразнят от Осмото и паркетите, който каквото е преправял това споделя, все може да е от полза за някого. На който му е скучно, прескача тези постове и това е. Утре някой ще каже, че го дразни използването на лак и хайде и той да не се коментира и така едно по едно, докато темата западне. За мен всеки трябва да споделя опита си и това, от което е доволен, а дали някой ще го послуша или ще действа по съвсем различен начин си е негово лично решение. Като има повече от една възможности, може да се вземе по-информирано решение.

# 550
Именно, възможностите са много и не виждам причина да се оплюват или отхвърлят  Peace

# 551
  • София
След здраво шкуркане и китване тук-там, тъкмо грундирах един виенски стол с праймера на Сократес. Едва го намерих, тъй като в Бриколаж и сие продават грунд-импрегнатор и твърдят, че вече не се внасял грунд-праймер, но аз все пак намерих в едно магазинче в Лозенец.
Следва да боядисам и дано не остане на четки след втората ръка, че ще се наядосвам здраво след всичките ми усилия (от леворъките съм:)

# 552
От мен щора/перде(пред нея има вертикална щора в синьо,южно е и не е достатъчна) с лепка на дървена летвичка. За първи път ших с малко помощ за наклона от майка.
http://prikachi.com/images/995/6480995Y.jpg
Трябва да направя още една и за другият прозорец на хола.

От съботен битак : дървена закачалка,която ще ползвам за бижута - боядисах я с автоемайллак, рамката,поставката за свещи и таблата с бял латекс.
http://prikachi.com/images/16/6481016h.jpg

Стара пластмасова табуретка - боядисах със спрей и я облякох Simple Smile с дунапрен и памучен плат :
http://prikachi.com/images/31/6481031u.jpg
http://prikachi.com/images/35/6481035P.jpg

Маса от макари и пдч плот,която от миналата година обещавам да покажа. Столовете са нови,но безплатни  Joy и абажурите от днешният съботен битак - ковано желязо,кожа,дърво и стъкло ще бъдат инсталирани,когато затворим верандата.
http://prikachi.com/images/52/6481052d.jpg
http://prikachi.com/images/94/6481094t.jpg

Искам да боядисам цялото ми спално обзавеждане в бяло да сменя дръжките с антични,но ми се струва мисията невъзможна.
Скоро уших и четири декоративни възглавнички общо за 2 лв Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 17:14 от Дзън_Дзън

# 553
  • София
  Страхотни абажури!  Laughing Сега кажи каква марка и номер на цвят е небесносинята боя на стената?  Joy

# 554
katri обикновен латекс оцветен със зелен оцветител,слагаш докато получиш нужният цвят(шефката така каза)  Laughing Майка ми ги прави тези номера Simple Smile Тя е боядисвала.

Общи условия

Активация на акаунт