Студенти в чужбина - 4

• 81 167
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
...
Иначе температурите са около 10 - 12 градуса през септември, октомври, ноември и през нашата пролет. Декември и януари паднаха до нулата и имаше сняг. ...
Независимо, че градът е много на север, течението Гълфстрийм , така да се каже "ги топли".
...

Много ти благодаря!   bouquet    
Не съм попитала съвсем точно, но пък ти си ми "разгадала" въпросите и си ми отговорила.    Grinning
Сега остава да си попълня пропуските по география, за да разбера до къде "топли" Гълфстрийм. Все си мислех, че е от другата страна на Острова  Whistling  Embarassed

# 256

rosss, щях да те питам, защо толкова рано е заминала дъщеря ти, но видях, че е в САЩ. Би ли споделила какви са й впечатленията от университета, града...

Valha, Hug

Девойката силно е впечатлена от красотата в целия кампус и околността. "Мамо, дървета като в амазония, много зеленина, езера и водопади". Прозорецът й е с гледка към едното езеро. Кампусът е в центъра на едно градче, минимум 30 мин пеша от единия до другия край на кампуса, нямат ограда,деляща ги от градчето, само улица.
Първокурсниците отиват по-рано и имат срещи, разясняващи всякакви въпроси. Утре им е първия учбен ден. Купили си си със съквартирантката й завивки, възглавница  и неща за първа необходимост. Пътуването й е минало добре с малък проблем, но за щастие се е справила- тук й се  счупи телефона и тръгна с един стар, който там  не е захапал мрежата, защото трябвало да е минимум четириклетъчен, а тя трябваше да установи контакт по телефон с човека, който я посреща.
Свикна лесно с часовата разлика, само първата нощ стана в 5 сутринта и ми се обади, изпълнена с емоции. Климатът е почти като в България, същите сезони и почти същите температури.
Казва, че всички хора са изключително мили и любезни и за всяко нещо гледат да ти помогнат и услужат, същото важи и за състуднтите й. Сприятелила се е вече с доста деца, някой от тях са се прибрали за уикенда и са ги питали от какво имат нужда да им го донесат в понеделник.
Съветниците в колежа са разговаряли с нея да си промени програмата, която е избрала, защото са й казали, че няма как да се измисли по трудна комбинация от, тази която си е планирала. За три от предметите, които е записала ги наричали "Непреодолимият Бермудски триъгълник", но това са й любимите предмети и тя не иска да ги сменя. Каза, че след първите две седмици има право на промяна в програмата и до тогава  ще види как се справя. Те и предметите са на различни нива там- още не ми е много ясна системата.
Още откак я приеха и назначиха третокурсничка, която да й разяснява и помага- също много мило дете. Помага й по всякакви въпроси.
Също така е "Осиновена". Има си "майка американка", която е завършила този колеж в годината, в която тя се  родила. Често комуникират двете през деня и й дава ценни съвети. Скоро ще се видят, защото тя е и от друг щат.
Някак си ми е малко по-спокойно , като знам, че й оказват всякакво съдействие много хора.
Тя е злояда и претенциозна  на храна и се беше наплашила за храната там, но каза, че е много разнообразна и вкусна. Даже ако си изпусне ядене, може да отиде в определно заведение в градчето и до някакъв лимит да си поръча там.
Днес ще работи привечер 3 часа -  това е част от стипендията й. Всички първокурсници на стипендии имат 3 часа седмично миене на чинии, другите 3 часа може да работи нещо друго.
Дните ми минават да чакам да се обади , да я видя, да разказва. Ходих до бабите и, за да говорят и те с нея. Поплаква си, особено за котето- с него бяха неразделни. То влизаше с нея и в банята, качваше се някъде и я чакаш да се изкъпе. Тя като си е в къщи, то никога не е на повече от педя разстояние от нея. Надявам се като почнат часовете да й ангажират мисълта и да не се разстройва така.

# 257
Очарована съм от впечатленията на момичето ти!
Желая й искрено успехи в учението!!! Щом е упорита ще успее, а и след като има такива помощници, докато трае адаптацията й, всичко е наред!
  bouquet

# 258
cool_witch, правилни са ти познанията по география. Но независимо, че е от другата страна на острова, течението Гълфстрийм оказва врияние върху климата на цяла Великобритания и Скандинавските страни. Аз го посочих само за да ти кажа, че независимо, че е доста на север Абърдийн, не е толкова студено там, за сметка на това е доста влажно...

# 259
rosss Hug страхотен разказ, развълнувах се. Много късмет на момичето ти, от все сърце!
Тя с 1/2 стипендия ли е, или цяла? Защото ми казаха, че само американци могат да вземат пълна. Съученик на сина ми замина за Илинойс с половин стипендия, другата част му бяха намерили спонсор, но спонсора се отказа в последния момент и сега родителите взеха заем. Интересувам се, заради кандидат-снахата, и тя към Америка е устремена.

# 260
  • София/Осло
Тук ли да питам, не ли тук....
Младежът заминава в сряда за Куин Маргарет в Единбург. Не сме получили хартиено писмо от SAAS, но при онлайн регистрацията в университета , в баланса му даде, че са му отпуснати парите и няма такса за заплащане. Демек остава само общежитието. Имате ли представа ще му трябва ли все пак самото писмо или да смятаме операцията за приключена?
Някой друг да заминава за там?
  bouquet

# 261
  • София
Россс, успех на амбициозното ти момиче! Ще се справи. Хубаво е и че среща подкрепа.
Ще чакаме още новини.

# 262
rosss Hug страхотен разказ, развълнувах се. Много късмет на момичето ти, от все сърце!
Тя с 1/2 стипендия ли е, или цяла? Защото ми казаха, че само американци могат да вземат пълна. Съученик на сина ми замина за Илинойс с половин стипендия, другата част му бяха намерили спонсор, но спонсора се отказа в последния момент и сега родителите взеха заем. Интересувам се, заради кандидат-снахата, и тя към Америка е устремена.

За университетите в САЩ също има централизирана система за изпращане на документи до университетите и тези документи, които са еднакви се изпращат до всички, в които кандидатстваш. Един от тях е документа за финансова помощ. В него родителите декларират до каква сума годишно могат да плащат за обучението на детето.
Тоест пишеш сумата, която можеш да си позволиш годишно / невключваща самолтни билети/.
Примерно писал си 3000 долара и те преценяват искат ли го този студент при тези финансови условия. Ако го искат, поемат разликата чрез стипендии, грантове или други форми. В общата калкулация са ти включили всичко, дори джобни. Мисля, че точно калкулираните и джобни се равняват на заплащането й за 6-те часа седмично, които трябва да работи на територията на колежа.
За спонсорите не знам как стои въпроса

Благодаря Ви ,момичета, за милите думи и пожелания. Да Ви се връща  bouquet  bouquet  bouquet

# 263
Младежът заминава в сряда за Куин Маргарет в Единбург. Не сме получили хартиено писмо от SAAS, но при онлайн регистрацията в университета , в баланса му даде, че са му отпуснати парите и няма такса за заплащане. Демек остава само общежитието. Имате ли представа ще му трябва ли все пак самото писмо или да смятаме операцията за приключена?
  bouquet

Прдполагам, че и по-запознати ще се включат, но докато го направят да Ви успокоя. По-важно е какво показва баланса му от хартиения носител , според мен. Съдя по изчистване баланса на дъщеря ми, независимо че е в друга държава /едва ли е различно/

# 264
  • някъде из облаците
rosss , успех на дъщеря ти, сигурна съм че ще се справи, много се радвам, че сподели впечатленията й, знаех, че по-големите студенти помагат на по-малките, но "майка американка"...  Laughing  Предполагам, това малко те успокоява, винаги има кого да попита. А Бостън и околностите - много красиво, бях на гости преди 10-12 години. Ако нещо те интересува, мога да разпитам, имам близки в околностите.

gal94 , даваха пълни стипендии и на българчета, но ми казаха, че след влизането ни в ЕС са ни поорязали, дават,  но много малко, информацията ми е отпреди 3-4 години. Смятат, че за нас вече са отворени всички университети в ЕС.
И дъщеря ми беше приета с половин стипендия, но ние се отказахме, 20000 долара за всяка година... и така замина да учи архитектура в Англия, в САЩ искаше да учи астрофизика, късмет или съдба, но след първата година ми каза, че  e много щастлива, че така е станало   Grinning

# 265
  • Варна
  bouquet

Копирам един отговор от бг хелп :

"Напиши емйел до: saas.geu@scotland.gsi.gov.uk със subject line: URGENT: Electronic Award Letter Request

Напиши им (+ твоя ref. №), че не си получил award letter-а ти и ги помоли да ти го изпратят на ймейла да си го принтираш. Това при положение, че си одобрен за финансова помощ, изпратено ти е писмо, но не си го получил."

Референтният номер е номера с който сте се регистрирали в сайта на СААС. Пробвайте и по този начин. Ако не успеете да се сдобиете с него,  като отиде ще се свърже с адвайзора си и той ще му каже има ли нужда от  писмото или не  Peace

rosss, много емоционален разказ  Heart Eyes

И при нас остават още 10-тина дни до "отлитането", а не сме готови нито с багажа , нито с финансите и взе да ме обзема паниката  Sick

# 266
  • София/Осло
Сребърна паричка, много ти благодаря за отговора !!!!!   bouquet
Пращаме мейла  Hug

# 267

bouquet

Не е фатално дори да не получите капие на документа от SAAS.  Миналата година синът ми замина без него, защото интегралките забравиха да му попълнят навреме нещата. Когато в университета на втората седмица след началото го запитаха кой ще плаща, той ги помоли да се обадят в SAAS, защото по същия начин като вас нямахме хартиено копие. Обадили са се пред него и са получили потвърждение, че всичко е ОК.
Така че, ако все пак не получите по имейл писмото (то и без това е копие, не оригинал), ще процедирате като нас. Централата на SAAS е в Единбург и при вас ще бъде лесно.

# 268
  • София/Осло
Много успокоително ми действате , благодаря !
Багажът стегнат, само дрехалаци и документи...другото на място.
Да се надяваме, че ще успее да се придвижи от летището до хотела  /2 дни ще е там преди настаняването в общежитието/

# 269
  • София
Момичета, как се казваше фирмата, с която пращате багаж на децата в чужбина? (върти ми се нещо до 30 кг - 28 лева, ама къде ли го прочетох?  newsm78)   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт