Студенти в чужбина - 4

• 81 003
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
Аз на моя съм му приготвила като подарък книжката "Какво да сготвя когато мама я няма"  Grinning
Намерих я чисто нова на един антикварен щанд.Навремето с нея се научих да готвя,много е хубава!Надявам се да му е от полза още повече ,че той в кухнята е по оправен от сестра си,която е и по голяма.
Колкото до мъката от раздялата....за нея лек няма! CryНастройвам се от една година,но колкото наближава,става все по тягостно.Сега разбирам майка си ,която навремето се опитваше да ме накара да поседна до нея с думите"Вече няма да седиш при мен колкото си седяла досега..." а аз все бързах да се облека и да изляза без да си давам сметка за нейните чувства.Сега нещата се повтарят.
Трябва за да знаем ,че е за хубаво,за добро!Ще чакаме,ще се радваме на успехите им! В крайна сметка децата отиват да учат,не отиват на война! Вероятно и на тях не им е спокойно,въпреки ,че не си признават.Ние трябва да сме силни-ще плачем разбира се и то не малко,но не бива да е пред тях! Simple Smile
Да, дума да няма, че ще усетим всичко, което са усетили майките ни. Честно казано, аз изобщо не съм ревала и направо бях много щастлива. Обаче за малкия като си помисля...отсега ми се свива сърцето. Момичетата са по-оправни и усещам, че раздялата с него ще е по-болезнена, но живи и здрави да са!

# 76
ВаняМ, Adjustment не е ли вариант?

# 77
  • София
ВаняМ, Adjustment не е ли вариант?
Не знам какво е това Sad

# 78
Ако успехът в дипломата надвишава поставеното условие на Firm избора, има право да се откаже от него и да кандидатства в още един университет.
Много добре и подробно е обяснено в UCAS.
http://www.ucas.com/how-it-all-works/undergraduate/results/better-than-expected

# 79
  • Русе
Със сигурност adjustment-а е вариант, но само ако някъде ( в желан университет ) са им останали свободни/незаети места.

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 08:29 от nikoleta68

# 80
За Аdjustment не се обявяват свободни места. Така че нищо не пречи да пише на колкото си иска университети, да им прати UCAS номера си и да ги пита.

# 81
  • Русе
Никой не е и казал, че се обявяват свободни места някъде...И да, само лична кореспонденция с избраните университети може да установи това.
ВаняМ - наистина нищо не пречи да опитате, пък "каквото сабя покаже".

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 20:24 от nikoleta68

# 82
# 83
  • София
Нещо най пропуснах Wink

# 84
В началото на юли от Глазгоу ми отказаха- искаха диплома 5,70 и 5 по математика (имам точно 5,70 диплома и 4,56 от матура по математика и 6 от дипломата по математика) и Абърдийн който ми беше Insurance choice стана Firm, и им изпратих дипломата си макар и да искаха да е 5,80. Не знам как но на 22 юли ЮКАС се е ъпдейтнал и пише че офертата вече е Unconditional Firm. Нали това значи че съм приет? Просто не мога да повярвам защото не покривах изискванията и нямах очаквания да ме одобрят. Вчера
кандидатствах за общежитие и по всичко изглежда че май, май септември ще отлитам Grinning Затова просто не знам от къде да започна да питам, и ще питам нещо по-просто: от коя авиокомпания си вземате билети защото търсих но нямаше директни полети София- Абърдийн и цените почваха от 400 евро, също така какъв и колко багаж да взимам?

Честито!!!
Синът ми е в Абърдийн и вече цяла година следя самолетните билети. Определено доста поскъпнаха. Преди летеше от София през Париж до Абърдийн с полети на ЕърФранс. Тези билети, както и билетите на Бритиш през Лондон вече са доста скъпи. Ако от сега търсиш на Бритиш за декември, януари може и да намериш нещо по-изгодно, но за септември едва ли. Разгледай билетите на Луфтханза от София през Франкфурт. Те са най-изгодни. До сега ти говорех само за двупосочни билети, иначе излиза по-скъпо. На сайта на университета имате публикувани ваканциите, така че знаеш датите за ваканция по Коледа.
Що се отнася до чартърите от Бургас (ние сме от Бургас) - няколко пъти вече съм писала, че билети се продават две седмици преди датата на полета и то ако има места. Ако няма места, тогава е късно за другите полети и билетите могат да стигнат много високо. Купувайте сега. Миналата година купувах по това време първия билет и беше много скъп. Иначе директен от Б-я освен чартъри до Абърдийн няма. Ние от преди месец сме купили и за септември и за декември с връщане през януари.

По въпроса за багажа много пъти сме писали тук, но бързо ще ти кажа, че синът ми замина само с дрехи и обувки. Всичко друго си купи от там.

А за това, че раздялата ще е трудна е факт. Но има скайп все пак.... По него пращах даже рецепти за готвене. И синът ми не можеше да приготвя нищо.... Но се научи. Като за начало си купи тиган- грил и започна с пържоли, салата и чеснов сос. После се научи и други неща да прави. В магазините се продават и готови или полуготови храни, така че се оправят.... Пиците се пекат за 10 минути. Продават се и храни за вкъщи.

Така, че децата намират начин за всичко. Просто е нормално ние да се притесняваме...

# 85
Да, ще се свиква....сега ще започваме бягането по билети, документи, багаж....някой питаше за Абърдийн....оказва се че от Бургас има полети септември - събота директно Абърдийн, петък - Единбург .  Билети има - според датите от 260 до 320 паунда....не е евтино, но все пак е директен...а и при чартърите няма чак такова дърпане за багажа...и проверки и теглилки...поне в Бургас. На фона на пътуването с прехвърляне...струва си. Оказва се че и университетите имат практика в посрещането на "зайци" - на летището в Абърдийн 10 дни ще седи човек сутрин и ще чака бъдещите студенти с организиран трансфер до града...общо взето, най-интересен остава момента с кухнята....особено за юнаците, дето не са пипали ножа за рязане на хляб...камо ли тиган...интересно е да споделите, изпратили такива юнаци....после как и кога влязоха в час...че ние се люлеем между варианта сухоежбина и мюсли.

Билет от 320 паунда и то еднопосочен, това изгодно ли е???? За мен не е. При положение, че съм купила двупосочен за по-малко от 500 лв на Луфтханза.

А относно посрещането, да за определи дати има кой да ги посрещне има и осигурен транспорт. Вижте в сайта. Иначе автобуси има от самото летище (то не е голямо) и спират точно пред сградата, но вечер са до 20.00 ч. Таксита също има, до нашето общежитие таксито е около 15 паунда. Когато синът ми  лети от Абърдийн, полетите са рано сутрин и за това чрез имейл си поръчва такси. Колата винаги е точно на време и го чака.

# 86
Здравейте на всички!Добре дошли на новите попълнения!  bouquet
И аз се включвам по въпроса за Абърдийн.Синът ми лети с Луфтханза,от София с прекачване във Франкфурт.На отиване престоят е около 6 часа,но на връщане е 1.05 - трябва да се действа бързо,летището е голямо.Изпитах го на собствен гръб април,когато му ходих на гости и за малко не отлетях за Тунис(шегувам се).Бяха сменили гейта...Билета ми струваше 208 евро,но купен 2 месеца преди полета.
По въпроса с багажа - само дрехи и обувки,всичко друго могат да си купят там.Освен това два пъти изпращах колети - до 30 кг срещу 62 лв.Фирмата е Арамекс,много съм доволна от тях.Simple SmileОсвен дрехи изпратих и олекотена завивка,защото си я поиска. Grinning
Относно храната - до общежитието му има Лийдъл,освен това е открил едни магазини за полуготова храна,цените са ниски и за половин час във фурната,вечерята е готова.А и преди да тръгне му купих едно черно тефтерче и започнахме да се учим да готви,и той да записва рецепти.Това разбира се не промени факта,че в началото,вечер в скайп редовно "готвехме". Laughing
За другото...при всеки е различно.Ние сме само двамата и когато той замина - аз останах сама.Записах се на фитнес - три пъти в седмицата,на курс по английски  - събота и неделя и...като прибавите работата,май в един момент не ми оставаше време да спя. Grinning Laughing
Но сега септември пак наближава...Не знам...
Дано съм помогнала и успокоила някого!

# 87
Мамчета, моля за информация! Имаме Ок за общежитието, но сме почти последния вариант....6 души с обща баня и тоалетна. Първи курс без опит и приятели не ставаме за квартира.... като погледнахме стайчето от апартамента..добре, ама банята и тоалетната? Знам, че имат перални помещения, за гладене---никой не казва нито дума...та на практика как изглежда хигиената през очите на вашите студенти? У дома, знаете, всичко минава през простира и глътва чист въздух - там такова чудо като балкон и простири няма, та.... newsm78

# 88
 Grinning Мамче - спокойно!И моят син беше на общежитие с общи кухня,баня и тоалетни.Чисто е,уверих се сама,когато ходих пролетта там(спах в общежитието).Тяхното общежитие има чистачка,видях я с очите си.Сигурно няма да е като в къщи,но...затваряме си очите и се молим да са живи и здрави! Simple Smile
По въпроса с прането - в началото се перяха няколко човека заедно,защото пералните са големи,а цената е 2-3 паунда на пране и толкова на сушилня.Ситуация граничеща с пълния ужас!!!Постепенно нещата си дойдоха по местата...сега се пере сам.
Въпроса с гладенето е друга трагедия - учих то в Бг,но...той реши че му отнема много време и усилия и го задраска от списъка си с дом.задължения.Иначе в общежитието предлагат и ютия и прахосмукачка(стаите си почистват сами).
Знам,че майчиното ти сърце се свива,но...единствения съвет,който мога да ти дам е:Гледай на нещата спокойно и от към смешната им страна!Най-важното е децата ни да са живи и здрави и да успеят там където сме ги изпратили!
Хубав ден!  bouquet

# 89
Благодаря, Афганска хрътка!! Гладенето и при нас е повод за война с баба му, която твърдо застава зад общежитието / като не е ходил войник, поне в чужбината да го вкарат в правия път!/
Няма по-ценно от споделените информация и емоции...ще взема да гледам за билет по Коледа / за него/, пък защо не и за някое посещение напролет / за мен/, макар че / пак според жизнения опит на нашата баба/ такова гости вместо познавателен туризъм минава под мотото "ой на мама бедното детенце дето гладува и студува у таз пуста чужбина"  hahaha  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт