Студенти в чужбина - 4

• 80 990
  • 757
  •   1
Отговори
# 90

solnishko успяхте да ме зарадвате с тази ваша баба-ми споделям вижданията и на 100%-да Ви е жива и здрава.Успех на цялото семейство Hug

# 91
На фона на всички грижи да внесем малко положителна енергия! И в тон на цялата тема - животът е весел и шарен! Преди година бих включила следването в чужбина сред "фантазии всякакви"...не сме отличници, не сме мечтали за образование по-така, а и като родител съм "суха паста" / мнение на приятелки/. На шега поехме по препоръка на колежка среща с една от посредническите фирми...на шега минахме курса по английски. После дойде София и теста -... и пак философски погледнах на добрата оценка - "знае английски и какво от това...голямо чудо!"...Е, октомври синковеца си поговори "по мъжки" с младата дама от агенцията и изведнъж ме стресна с новия тон..." защо пък не...и аз мога , и аз искам да опитам!" За първи път се замислих доколко съм полезна с моето спокойствие като майка, и дали не съм му в минус, загърбвайки и този вариант за следване....на финала се роди една амбиция и, с активната помощ на посредниците, сме първи курс. Знам че тук често се спрягат фирмите, без които също можем, но, честно, в нашия случай, това младо момиче направи чудо...с ненатрапчива намеса успя и при бъдещия студент и при бъдещата майка на студент! Много важно е да изградиш желанието да се вдигнеш на пръсти и да пробваш да погледнеш зад хоризонта! Заровени в ежедневните проблеми...колко е важно да намериш време да надскочиш дори за момент сивото....сега и аз, и сина сме малко по-други.......стана май едно съботно есе..  bouquet

# 92
  • Русе
стана май едно съботно есе..  bouquet
Чудесно споделено! Wink

# 93
Да се включа с малко полезна инфо - адаптори 2/3 за ел.мрежата купихме от един магазин на бул. Прага / това за София/ с/у градинката - 2 лв. е единия. Само трябва да се уточни, че ще се ползват бълг. уреди в англ.мрежа, а не обратно, че е различен  Simple Smile

# 94
  • Бургас
Записвам се и аз в темата. Grinning

# 95
  • Русе
Да се включа с малко полезна инфо - адаптори 2/3 за ел.мрежата купихме от един магазин на бул. Прага / това за София/ с/у градинката - 2 лв. е единия.

В магазини Практикер също продават преходник-адаптор. Ние оттам си купихме.  Peace

# 96
Да сте живи и здрави мамчета!Форумът е безценен като източник на информация!Следващатастъпка е да си направим клубове по градове и да се виждаме и на живо,а може би вече съществуват Wink .
Някой може ли да сподели впечатления от Students apartments в Глазгоу - двойни стаи ? Пише ,че имало възглавница,завивка и спално белъо ,но дали стават за ползване или от там да се купи всичко?

# 97
  • някъде из облаците
Ваня М, искам да ти кажа, че тези класации не са най-важното, проучете за вашата специалност как е университета, питай във фейсбук страницата на студентите,може да има някой учещ вашата специалност. В крайна сметка важното е детето да намери своя университет, където да се чувства добре и да вземе най-доброто, което му предлагат.
Моята голямата учеше архитектура в Портсмут, някой ще каже, че е много назад в класациите, да може би е така, и аз по-едно време се терзаех с висока диплома, ТОЙФЕЛ 109т. и в някакъв Портсмут замина. Но дъщеря ми искаше точно него и за миг не съжалява, че отиде точно там. По-късно се запознала с българчета, учещи архитектура в други университети, по-престижни, да не кажа много по-напред в класациите. Оказа се, че в Портсмут много повече ги натоварват с проекти и много повече им дават, оказа се че архитектурата им е много добра специалност, така че избора й беше правилен. Почти всички от нейните колеги, които тя познава, са си намерили вече стажове и работят в архитектурни практики, а в момента точно тяхната специалност кризата ги удари доста и пазарът се е свил.
На cool_witch съвета е много добър, може да пробвате. Иначе на едни познати детето учи в Съри туризъм и е доволно, то нещо не си беше подредило университетите както трябва първата година, не замина и  кандидатства на следващата година отново, приеха го в Съри, но пък наемите там са доста скъпи.

Преходник-адаптер ние купихме от технополис, комбиниран, навсякъде може да се ползва, но и цената му беше към 10-15лв. Тъй като сме инженери, то тези неща специално се оглеждат и избират, иначе после там са си купили съвсем обикновени.

# 98
Мамчета, моля за информация! Имаме Ок за общежитието, но сме почти последния вариант....6 души с обща баня и тоалетна. Първи курс без опит и приятели не ставаме за квартира.... като погледнахме стайчето от апартамента..добре, ама банята и тоалетната? Знам, че имат перални помещения, за гладене---никой не казва нито дума...та на практика как изглежда хигиената през очите на вашите студенти? У дома, знаете, всичко минава през простира и глътва чист въздух - там такова чудо като балкон и простири няма, та.... newsm78
За балкон и простир определено забравете! Там си имат сушилници за тази цел. То и тук при нас в големите градове като простираме, само си въобразявате, че дрехите минават през въздух, то да не е на село, да го проснеш над цветната градинка!

# 99
Майките с момчета... защо изобщо се притеснявате, че няма балкони... кой от младежите ви ще тръгне да простира. Даже за нас е по-лесно, че има сушилня. Пералното помещение му е в съседния вход, засича си време и се връща в стаята на компютъра. След това повтаря процедурата със сушилнята. Единствено им покажете как да гладят и какво, защото момчетата определено не знаят, поне моя син беше такъв преди да замине. А много бързо се научи на всичко... Дори се случваше да ми казва по скайпа "сега ще чистя, после ще ти се обадя". ...

# 100
Здравейте отново! Втриса ме и мен от наближаващия септември и заминаването на дъщеря ми. Помните в моя случай празнотата веднага ще се запълни с гледането на майка ми. За съжаление не е грип да го излекуваш, забавя се деменцията, особено когато съм с нея, или сестра ми, но...Страшно е , не ми се говори. Не знам за кого повече да се притеснявам от двете. Нощно време се събуждам с мисъл за едната - как ще се оправя сама в чужбина. Глупости - как и кога ще става за да си пие кафето, има ли това което обича...глупости и то от  човек, който в месеца пътува половината време, верно в България. После за майка ми и ...така нощта минава , пък съм и в прекрасната възраст на вълните. Ще се пръсна! В момента имам чувството, че всичко което може да се обърка и забави, се обърква  и забавя.
Ех, да можеше да замина с нея - да чистя общежитието, да си клатя краката - ако имах пари и така, докато я побъркам и себе си също.
Всички ще се справят, а на вас благодаря, че пишете.

# 101
Мила моя, за съжаление това с побъркването не е само при теб! Тревожиш се от едни проблеми, то идват други и така... Децата да са живи и здрави, но за съжаление с родителите идват тези ужасни моменти. Да се подкрепяме и споделяме, това наистина помага!

# 102
Добро да е утрото и хубава седмицата за всички Hug Hug

Някой знае ли къде в Соф мога да намеря голям и лек сак /да събира окол 25кг/. Куфарите на колелца са доста тежки /най-леките са 3,6кг/ и затова се спряхме на голям сак от плат, но напоследък дори не съм виждала такива.
Знам, че на колелца е по-удобно, но тя така или иначе няма да може да си носи багажа без багажна количка и от нея направо ще го прехвърли в кола /обещали са да я чакат/, защото ще има допълнителен багаж / спортна екипировка/ + ръчен багаж. И целта е да може да побере максимално количество багаж, а не тежестта на куфара да й отнема от багажа

# 103
  • София
Россс, би трябвало да има по спортните магазини.

# 104
В Скай Сити София - на втория етаж има два магазина за куфари и сакове. Мисля, че там видях сакове на колелца.

Общи условия

Активация на акаунт