Задължителни ли са допълнителните платени занимания в ДГ?

• 2 283
  • 22
  •   1
Отговори
Първо това, което не ми харесва е, че в определени детски градини не можеш да избираш между няколко фирми, предлагащи такива услуги, а просто те принуждават да използваш курсовете на една единствена.
Второ, след като попрочетох мнения тук и в нета въобще, разбрах, че това са грешно дадени пари.
Детето на моя позната е записано на народни танци и плуване.Хайде за плуването съм съгласна, че си струва инвестицията, но с народните танци останах с впечатлението, че не научават нищо съществено.

Аз имам мерак да я запиша на английски език, но като знам, че през цялата учебна година учат само няколко песни, много бързо ми мина мерака.

Лошото е, че в повечето детски градини искат да се плати цялата такса на куп или на 2 пъти. Ако вече си платил и детето ти боледува често никой няма да ти върне парите, за това, че не е посещавало заниманията.

Пускам темата като един вид допитване, какви допълнителни занимания посещават децата и кой курс е най-полезен за тях?

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 10:41 от gitadam

# 1
  • софия
Моето дете ходи на почти всички извънучебни занимания и мога да кажа,че съм повече от доволна.Не са грешно дадени пари в никакъв случай. Naughty
Цитат
Аз имам мерак да я запиша на английски език, но като знам, че през цялата учебна година учат само няколко песни, много бързо ми мина мерака.
Не съм съгласна с теб.Синът ми освен ,,няколкото" песни,тази година е научил доста животни,числата до 10 и почти цялата азбука,плодовете,зеленчуците и цветовете.Имаха открит урок преди 2 месеца и бях изумена,че учителката комуникира с децата само на английски и всичките се включваха и очевидно разбираха всичко.
Футбол.....от футбол не разбирам,но на детето ми му харесва,пък и ми демонстрира някакви умения,които преди това не съм виждала.
Приложни изкуства.Много му помогна в това да е по-прецизен в това,с което се занимава.Било то рисуване,оцветяване или моделиране.
Модерни танци.И от тях съм много доволна.Понаучил се е да танцува,владее доста стъпки и хваща ритъма.
Цитат
Първо това, което не ми харесва е, че в определени детски градини не можеш да избираш между няколко фирми, предлагащи такива услуги, а просто те принуждават да използваш курсовете на една единствена.  
Не виждам,как ще стане това.Първо ще е трудно от към съставяне на графика за заниманията,защото всичко е под час.Трудно биха могли и самите преподаватели от различни школи да се стиковат,за да взимат децата в едно и също време.А да не говорим,че учителките трябва да следят и кой,към коя школа е записан.
Колкото до това дали са задължителни- не,не са.

# 2
То тези неща, които сте споменали вече ги знае, не виждам смисъл да давам 120 лева за нещо на което самата аз мога да го науча.

Истината е, че чрез гледане на детско на английски по слух и асоциация може да научи също толкова, колкото и в този курс.

Съмнявам се, че толкова малки деца ще разбират какво им се говори на английски, но това е друг въпрос.

Да, в определени градина се работи само с Данивер, поне предишната, където ни приеха беше така.А за тази фирма из пловдивските медии съм чувала само отрицателни мнения.

Ако наистина имаше опция за друг език, освен английски бих избрала него, но за жалост само английски предлагат в градините.

Последна редакция: пн, 05 авг 2013, 14:46 от gitadam

# 3
  • софия
Цитат
То тези неща, които сте споменали вече ги знае, не виждам смисъл да давам 120 лева за нещо на което самата аз мога да го науча.
Това е чудесно,щом детето е толко напред с материала.Моето е започнало от нулата,аз не мога да си го обучавам сама.Споделям впечатленията си от няколкото месеца английски.
За Пловдив,незнам,как стоят нещата.Тук в София,таксата се плаща на посещение.В смисъл такъв,ако е записано детето е задължително да си ходи.Но,ако е отсъства,пропуснатите часове не се заплащат.

# 4
Ето тук може да прочете мнението на родителите в коментарите

http://marica.bg/%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0% … D0%B8%D1%82%D0%B5!-news91666.html

Наистина е по-хубаво на посещение да се плаща, но в П-в не е така, плащаш си като поп цялата такса.

# 5
  • софия
Не ми се отваря. Sad
А,колкото до таксата...първо ми се вижда доста висока за градински занимания,второ предварителното заплащане не е коректно отношение към Вас родителите. На това му се казва:,,Да ти извият ръцете".

# 6
Ще се радвам, ако в темичката се включат и майки от Пловдив с лични впечатления.

Ето инфо за Данивер на кратко, актуално към 2010 г, сега не знам как стоят нещата

Скрит текст:
Монопол върху танците и футбола в градините – е другата водеща тема в днешния брой на в. Марица. Става дума за това, че една фирма – „Данивер” - е монополизирала допълнителните педагогически услуги в детските градини – алармират пред вестника други подобни дружества от бранша. Заниманията по английски, карате, танци, плуване и футбол, за които родителите плащат допълнително се водят само от служители на тази фирма, с която почти всички директори са сключили договори. Конкуретнтите организации обаче са категорични, че техните оферти изобщо не стигат до родителските настоятелства, а рекламните им брошури се крият, или направо се унищожават. Ръководителите на градините естествено отричат да има конфликт на интереси. От общината временно са прекратили сключването на договори за тази учебна година. В момента се изготвя регистър на офертите на всички фирми от бранша, който ще бъде представен на родителските комитети, уточнява Марица.

# 7
  • София
Допълнителните занимания никога не са били задължителни. То и целта им е такава, да допълват задължителните и да разнообразяват децата, особено през зимата. Смисъл винаги има и ако градината има нужната база - салони, кабинети, ателиета. Децата обичат тези групови занимания, особено ако учителят има подход и задържа вниманието им.
В София има специализирани школи - футбол, плуване, танци, изкуство, език. Всяка си организира дейността, подбира преподаватели и спазва определени изисквания за да осъществява дейност в общински детски градини. В този смисъл цитираната фирма в Пловдив няма как да е на високо ниво, при положение, че осъществява всички тези дейности във почти всички градини в голям град като Пловдив. Това говори за липса на професионализъм и чисто печалбарство. Знам колко усилия се влагат да работиш качествено с няколко учители в няколко градини в една дейност, а какво остава в цял град с десетки учители по 5-6 дейности!!!
Събирането на таксите накуп или на срок, без значение броя на посещенията изобщо няма да коментирам. Както и изказванията, че няма кофликт и всичко е законно. В края на краищата родителите решават и от тях зависи и избора, и условията по договорите, и конкурсите за доп.дейности в ДГ!
Що се отнася до ученето на език с телевизия и мама, да количеството думи може да е еднакво, но за детето не е същото.

# 8
Не мога да разбера за какво е темата, след като тези допълнителни занимания не са задължителни Peace. Щом смяташ, че детето ти вече има достатъчно добро ниво на владеене на английски за възрастта си, просто не го записваш. Защо трябва да се възмущаваш от естеството на заниманията? Все пак това са дейности в детска градина, а не частна езикова школа.
Все едно да седна да роптая , че на народните танци само подскачат децата, при положение, че не виждам никаква необходимост да записвам детето си на народни танци.
Едни виждат смисъл и са доволни, други не. Никой никого не задължава.
За мен тези занимания са време, през което децата общуват с други деца, освен тези в групата им, създават контакти, занимават се с нещо различно извън ежедневието им.
Социалният елемент е водещ, а не какво конкретно ще научат.
За дейности, които са важни за мен- занимания в специализирани школи Peace.

# 9
Аз го записах защото реших че ще му е забавно.И наистина е така.На мен това ми стига.В главата му наистина е вляёло нещо.Основно се интересувам как се е справил със заниманията които са текущи за годината.А допълнителните съм ги писала забавления.

# 10
Не мога да разбера за какво е темата, след като тези допълнителни занимания не са задължителни Peace.
То и аз не мога да го разбера, особено след като преди половин година е питала същото. Хайде, добра душа съм и ѝ го вадя да си го преговори.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=680701.0
 ooooh!

# 11
Да, темата е излишна, защото авторката й има достатъчно информация и твърдо мнение по въпроса.  Mr. Green

Каквото и да ми говорите, според мен за 3 годишно са излишни всякакви допълнителни занимания.Ако го запиша на някакви ще е в горната група.

# 12
ОК, съгласна съм.

# 13
Допълнителните дейности са по желание на родителите.За да се организира напр. група по английски трябва да има 10 желаещи.Тези дейности се финансират от родителите.
Детската градина  е държавна и затова е записано - подновяваш или прекъсваш посещението по желание- Закон за местните данъци и такси.............

# 14
  • Mediterraneo
120 лв такса за допълнителни занимания?! Това в градината?

Голямата ми беше записана на народни танци- отказа се сама, понеже на нищо не успяха да я научат. Каза ми- мамо, всеки час стигаме само до първите 2 стъпки и нищо нататък.

После я записах на рисуване и приложни изкуства. Ами напълних една торба с материали, а този преподавател не направи една изложба на децата, един открит урок, нищо! Даже изработеното в часовете го прибираше, не знаехме реално какво правят.

Английския беше една цяла година, научи някои думи, няколко песни, да брои до десет- нищо, което нямаше и аз да я науча всъщност.

И на бойни изкуства ходи. Пак по нейно желание я отписах, понеже господинът бил много строг, а и трябваше да се бие с момчета  Mr. Green

Но в нашата градина нямаше никакви допълнителни занимания в първа група, т.е. за тригодишни. На тази възраст и аз не бих записала детето си на нищо.

Общи условия

Активация на акаунт