Румъния - близка и непозната

• 74 917
  • 390
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Много ти благодаря!
Най - внимателно ще прочета всичко.
Забравила съм, че си минавала и описвала този маршрут иначе щях да се върна назад и прочета всичко,защото се обсъжда предимно Синая, Букурещ.
Мъжът ми ми е поставил задачата, да му представя количествено-качествена сметка, с теглена черта колко ще ни струва.
Може по нататък да имам още въпроси  Simple Smile

# 226
Мис, за съжаление опашките на Дунав мост бяха жестоки тази седмица,... вярно сега заради байряма има голям поток, но и вече проверяват по-сериозно колите, нищо че е вътрешна граница за ЕС..
Пиша го да имаш предвид в количествената сметка  Laughing
Ние минахме на вариант - разходка в Русе, защото не ми се губи време в чакане посред лято

# 227
  • В центъра на моретата
Момичета, помогнете с информация:
- колко време отнема разглеждане на забележителности в Сибиу?
- двореца Хунедоара?
- Дева?
- Турда?
- Алба Юлия?

Обмисляме разходка в тази част и ми се иска да преценя къде да спим.
Мисля Варна-Сибиу да го направим за един ден. Виа мишелин го дава 9 часа.
Някой пътувал ли е за Сибиу от Русе, да кажем?

Другите нощувки мисля само в Алба Юлия и от там да обикаляме и вечер да се връщаме.

Аз бях писала и по-горе, ще се повторя.
Пътувахме от Варна до Брашов, като на отиване решихме да минем през мината Сланик, за да не губим един ден. В Брашов останахме 3-4 дни и всеки ден ходихме някъде наоколо. Един ден в Синая, един ден в Бран и т.н. така остава време, за да се насладиш на самия град, както и местата, които посещаваш.
Втората ни спирка с нощувки беше Сибиу, като също стояхме няколко дни и ходихме до Сигишоара.
Ние на  връщане пътувахме от Сибиу до  Варна. Нямаше натоварване на Дунав мост нито на отиване - нито на връщане. Според мен е добре да се минава границата през делничен ден, мисля, че по-малко опашки стават. Пътят на връщане е около 6-7 часа. Като километри не е чак толкова много - около 530 км - 540 км, но се минава проход, затова се пътува по-бавно. Мисля си, че като се връщахме не минахме през Букурещ, а от Питещи направо надолу към Гюргево - Русе.
Иначе, относно забележителностите, за Синая отиде около половин ден - спокойно разглеждане на всичко. За Алба Юлия - 1 ден, като ние се бяхме настанили в Сибиу и отделихме един ден за Алба Юлия. Е, само за стария град - новата част не успяхме да я видим. Крепостта е голяма и докато се обходи цялата - минава време, а и има и музей, две катедрали. За Сигишоара - също 1 ден.

# 228
  • Варна
Благодаря ви момичета!  Ние сме били в Бран, брашов, Синая.
Къде спахте в сибиу?
Tky май не видях да си писала къде спахте?
Zaek ще се върна назад пак да те прочета.

# 229
Здравейте, предстои ми екскурзия този уикенд до Синая, Бран и Брашов. Интересува ме как са цените там и става ли да се плаща с карта или трябва да си обменя пари от тук? Какви са цените и колко пари горе-долу ще ми трябват и дали там времето е по-хладно...

# 230
Здравейте, предстои ми екскурзия този уикенд до Синая, Бран и Брашов. Интересува ме как са цените там и става ли да се плаща с карта или трябва да си обменя пари от тук? Какви са цените и колко пари горе-долу ще ми трябват и дали там времето е по-хладно...
Времето си е като при нас на планина-вечерите са по-хладни, през деня ако пече е топло. Цените на храните по магазините са като при нас-някой стоки по-скъпи, някой по-евтини. Храненето на ресторант ми се стори доста по-скъпо от нашите кръчми. Където има пост терминали става плащане с карта-даже май е по-изгодно.

# 231
Времето си е като при нас на планина-вечерите са по-хладни, през деня ако пече е топло. Цените на храните по магазините са като при нас-някой стоки по-скъпи, някой по-евтини. Храненето на ресторант ми се стори доста по-скъпо от нашите кръчми. Където има пост терминали става плащане с карта-даже май е по-изгодно.
Благодаря Hug В петък тръгвам и вече нямам търпение Laughing

# 232
  • В центъра на моретата
Благодаря ви момичета!  Ние сме били в Бран, брашов, Синая.
Къде спахте в сибиу?
Tky май не видях да си писала къде спахте?
Zaek ще се върна назад пак да те прочета.

В Сибиу спахме в един хотел на 5 минути от центъра - Hotel Rin, ама не ми хареса - нито вътре (не беше много чисто, особено в банята). Тази година пак смятаме да ходим в Сибиу и търся други оферти (определено няма да сме в същия хотел). Иначе като местоположение беше добро. Съвсем близо до този хотел, в който спахме беше Hotel Ibis, ама тогава нямаше места. Понеже пътуваме с кола, държа да има паркинг към хотела.Този, в който бяхме беше с един малък и много неудобен паркинг в един вътрешен двор, в който едва се влиза с кола и не е сигурно, че ще може да излезеш.

# 233
  • Варна
Благодаря, zaek!

Случайно открих оргомна тема за всички забележителности в Румъния.
Прегледах само две страници и ахнах от безценното количество информация
за всички атрактивни места. Писано е 2013 г.
Има много, много снимки.

Слагам линка тук, за да не го загубя.
http://www.offroad-bulgaria.com/forum/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D … 157733&page=4

# 234
 zaek в Сибиу бяхме в апартамент-  чистичко, със спалня и холска част с разтегателен диван , с кухня оборудвана, голяма баня с вана - за 20 Е на вечер , на 10-15 мин от центъра пеша - доста българи са отсядали /според собственика/ , но намира се на околовръстното шосе , и до жп линията - шума е невъобразим - затова и не го препоръчвам- аз също се оглеждам за ново място ... за септемврийските празници

# 235
Никой ли не е минавал през това ГКПП? Изглежда много красива тази част на Дунава.
missNoir, ще пиша задължително. Ще правим обиколно трасе - влизаме откъм Железни Врата (или Калафат) - Хунедоара - Алба Юлия - Турда (евентуално) - Трансфагарашан - Брашов - Русе. Надявам се да съм предвидила достатъчно нощувки и да не се разбием от път  Laughing

Аз съм минавала от там но не влязохме в Сърбия,а минахме пред Дунав мост 2.Беше на връщане от Унгария около 24.05.Пътят е хубав и нямаше голям трафик.Мога да ти препоръчам още две забележителности по този път:Главата на Децебал намира се в близост до град Оршова и водопад Бигар.

# 236
  • Пловдив
Вече мога да си отговоря на въпроса  Grinning
Излязохме от България на ГКПП Брегово и влязохме в Сърбия. Оттам възможностите за влизане в Румъния са 2 - почти веднага след границата до Неготин и до Кладово (на около 75 км. от границата). Ние предпочетохме втория пункт, за да караме покрай Дунав. В този участък реката е много различна, има участъци с пясък, даже имаше забодени чадъри, както и къмпинг. Там е природен парк Джердап. Минаването е по шлюза. Няма такси нито по пътя, нито за преминаването. Това между другото е единствената граница, на която минахме за 10 мин. На всички други чакахме много - на Брегово се беше скапала компютърната система и чакахме да проработи, не че имаше трафик. На Дунав мост към Русе на връщане поне 1 час, там системата ви е известна......
Сега по трасето Simple Smile
1. Първото ни настаняване беше в Хатедж. На сутринта посетихме Хунедоара. Влязохме през някакъв квартал с абсолютно изумителни къщи на ръба на кича, с някакви подобни на рицарски метални орнаменти. Замъкът е внушителен, както знаете. http://www.castelulcorvinilor.ro/ След Корвин посетихме замъка в Бран и Пелеш. Чела бях кой бил по-по-най-красив и кой си заслужавал най-много. Според мен не могат да се сравнят, понеже са абсолютно различни. Корвин е немски тип замък, да кажем рицарски, този в Бран (на Дракула ужким  Wink ) е малка кралска резиденция, за мен наподобяващ двореца в Балчик, а от Пелеш бях искрено впечатлена - за мен беше нещо като по-малко копие на Шонбрун във Виена, но с много повече запазени вещи.
Не ни стигна времето да посетим парка за свободни Зимбри (карпатско говедо, подобно на бизон) - http://www.zimbrarianeagra.ro/index.html. Цитаделата на Дева - определено си заслужава гледката отвисоко. Качването с фуникуляра (на който те казват телекабина) е бързо и удобно, само дето самата кабина няма климатик и ако е пълна е задух.
2. Оттам се настанихме в Pianu de Sus, откъдето посетихме Алба Юлия и мината в Турда. Селцето е прекрасно - тишина, природа, зеленина, цветя..... красота......абсолютно спокойствие. Цитаделата в Алба Юлия е може би нещото, което ме впечатли най-много по целия маршрут. Внушително, поддържано, красиво, с простор. За радост на децата хванахме и смяната на караула.
След кратко колебание посетихме и Турда. По пътя има приятни китни градчета . В солна мина влизам за пръв път и не мисля да повтарям. Впечатляващо е какво има толкова дълбоко под земята, ама чак пък виенско колело и езеро с лодки.......
3. Трансфагарашан https://en.wikipedia.org/wiki/Transf%C4%83g%C4%83r%C4%83%C8%99an- наистина уникален път, правилно хората са го класирали в топ 5 на най-живописните пътища. Трафикът беше умерен, като за ден сряда. Хапнахме по една супа на езерото Балеа https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A2lea_Lake да се стоплим и продължихме. Всъщност интересната част от пътя е северната. Спускането по южния склон беше малко протяжно, с почти нищо интересно по пътя. Към язовир Видрару почти няма гледка с изключение от язовирната стена. За сметка на това от северната страна от водопада Балеа до езерото Балеа има кабинков лифт, който преминава през целия път. Следващ път, ако минаваме, може би ще оставим колата долу и ще разгледаме от птичи поглед завоите  Peace Изумена съм от карпатските овце  Laughing Огромни стада пасат под наклон 80 градуса, а овчарят и кучетата стоят на пътя, защото не могат да слизат при тях. Кози планински да се катерят така има много, но овце - не бях виждала.
4. Следващото ни настаняване беше близо до Бран, местност Фундата. Ако говорим за природа, там ми остана сърцето  Heart Eyes Следващата сутрин бяхме около 9.30 в двореца, което се оказа огромен плюс предвид тълпите, които започнаха да прииждат към 10.30, а денят беше четвъртък. Не ми се мисли какво е в събота-неделя  Rolling Eyes Между другото тук беше единствената каса с ПОС, навсякъде другаде се плащаше само с леи.
5. Брашов - много ми хареса. В петък по обед имаше концерт симфонична музика в центъра. Чисто, спретнато.
Дългичко стана и спирам да писателствам, така че ако някой нещо има да пита - насреща съм  Grinning

Последна редакция: пн, 11 юли 2016, 14:36 от jul

# 237
  • Варна
Би ли написала колко време ви отне, за да разгледате:
1. Хунедоара
2. Дева
3. Алба Юлия. В колко часа е смяната на караула?
4. мината Турда
5. Къде спахте в Pianu de Sus?
6. В кой ден от седмицата минахте моста при Русе?

# 238
  • Пловдив
Би ли написала колко време ви отне, за да разгледате:
1. Хунедоара - 2-3 часа, но бяхме в делничен ден към 10.30ч.
2. Дева - около 15-20 минути стояхме на крепостта. Качването и слизането с телекабината е много бързо, но и нямаше хора (пак в делничен ден). Гледката отгоре е много хубава, самата крепост не е нищо особено. Там на паркинга ядохме най-хубавите лангоши със сирене и копър на всички времена  Laughing Самата Дева разгледахме от колата, защото беше много топло.
3. Алба Юлия. В колко часа е смяната на караула? В цитаделата стояхме около 2 часа. Разходихме се, видяхме двете църкви. Ядохме лангоши и козунаци, пихме фрешове и бира, докато чакахме смяната на караула в 12 часа. Самата смяна на караула е по пътя между двете църкви. Новият град не ме впечатли особено и си тръгнахме бързо.
4. мината Турда. Отне ни около 2 часа.
5. Къде спахте в Pianu de Sus? Спахме в https://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-iedera-pianu-de-sus.b … 9bebcbcbe6;dcid=5. Мястото е като планинска хижа в рустик стил, с много простор и зеленина.
6. В кой ден от седмицата минахте моста при Русе? - Петък. Коли почти нямаше, за сметка на ТИР-ове.
Цялото пътуване беше планирано в делнични дни, за да няма много хора.

# 239
  • Варна
Огромно благодаря, jul!

Общи условия

Активация на акаунт