Румъния - близка и непозната

• 74 883
  • 390
  •   1
Отговори
# 330
Имам спомен от 2007г., че ходихме на 30.12. и имаше Коледен базар на Площад Унирии до едноименния магазин.
Приятели ходиха в събота да видят Коледната украса и казах, че е много красиво, по-пищно от минали години.

# 331
Ммммм, направо ме заинтригува и ще взема да агитирам мъжа ми още за тази седмица  Laughing

# 332
Simple Smile весело изкарване.

# 333
Ето програмата на коледния пазар (на румънски е, но мисля е ясно кое какво):

http://bucharestchristmasmarket.ro/program-2/

Интересно, че тази година ще бъде на площада на конституцията. Последните години все беше на университета. Сигурно не им е стигнало мястото.

# 334
Много им е хубав базарът на румънците тази година на големия площад. Приказен е. Ние го посетихме и през деня, и през нощта. Нощем е страхотна навалица и блъскотевица, обаче. Навред се предлага греяно вино.
Най- харесвам Стария град на Букурещ аз. Настанихме се точно до него. Там мога да се разхождам всяка вечер с часове...

# 335
  • София
Здравейте! Изчетох тази тема и се връщам към други стари теми, защото планирам кратка екскурзия в РУмъния през пролетта( началото на април).Знам че има много време до тогава, но ми е много приятно  да  планирам подробно и отдалоеко пътуванията си.Това ми доставя почти  толкова приятни емоции, както и самото пътуване Hug
Та- Планът е- една нощувка в или около РУсе ( за да може да посетим  някои обекти в района за един ден), а на сутринта да потеглим към Букурещ.Планирам само няколко часа в столицата и оттам- към Трансилванската част.Вече резервирах две нощувки в Брашов.Ще пътуваме до другите обекти- СИная, Бран и други....Знам че времето не е много,  затова и пиша тук с молба за всякакви съвети и помощ при подреждането на програмата.Планирам класическте за посещение места и обекти, но  съм отворена  и за по-непоулярни предложения.Това е в общи линии първоначалния план.Ще се включвам с конкретни въпроси в движение

# 336
  • Варна
sssani, това което се сещам, ако не си го прочела из темите е,
Че ако планирате посещения на дворци, замъци,
Да им видиш работното време и в кои дни не работят,
Както и да отидете в първите часове да ги разгледате, заради многото хора и чакане,
Както и по възможност да не е почивните дни.

# 337
  • София
ДА- ще погледна работното време на обектите.Благодаря че ме подсети.От ден понеделник е планиран престоят в РУмъниядо сряда.Малко се притеснявам от това че ще сме в понеделник сутрин в Букурещ, а предполагам че ще е  натоварено, бидейки  работен ден, а времето , предвидено за там( музеят на селото  и стария град)  е само няколко часа.
OХ, сега погледнах че замъка в Пелеш почива понеделник и вторник.Ще трябва в сряда   като си тръгваме да го посещаваме... ooooh! Много тъпо се получава...КОлко време да предвидим за посещението?

Последна редакция: вт, 13 дек 2016, 20:32 от sssani

# 338
Влизането сутрин в Букурещ може да отнеме 30-40 мин. само до центъра (стария град). Самия "стар" град няма какво да се разглежда толкова денем. Там купона е основно вечер и нощем заради заведенията. Хубавото е, че има платен паркинг точно под площада на университета и се паркира сравнително лесно. Цената последно като бях беше 4-5 леи на час.

Музея на селото - зависи колко задълбочено гледате и четете, но според мен трябва минимум час за разглеждането.

В Пелеш се влиза на групи с екскурзовод, така че зависи кога ще пристигнете. В сряда се съмнявам да е много пълно, освен ако не е някакъв празник. Обиколката е 45 мин. (или 1 ч.15 мин. по-дългата). В Пелишор може и да ви пуснат да си разглеждате сами.

# 339
При нас в Пелешор миналата година нямаше екскурзовод, сами се разхождахме, както и в Бран, за разлика от Пелеш, където си е на групи и по езици.
В Парламента е също с екскурзовод и обиколката, ако искате с панорамата от терасата и/или ъндърграунда, е не по- малко от 2 часа, има си чакане за събиране на групата в началото и след това не е малко обикалянето.
За Пелеш и Пелешор отделихме половин ден, за да разгледаме, защото за мен не си струва да се отиде до някъде и да се препуска.
За Музея на селото лично аз препоръчвам да се задели половин ден, защото площта е голяма и има какво да се види.
Сега точно правят голям ремонт на друг хубав музей - Музеят на селянина. Може до пролетта да са готови и да го отворят. Препоръчвам го много. До природонаучния и геоложкия музеи се намира.
Ако имате време, посетете и местността Пояна Брашов - става за пикници и през май, например, природата е приказна, спокойствието и чистотата - на висота.

# 340
  • София
Програмата , която планираме се очертава  в следния вид.ПОнеделник сутрин минаваме ДУнав мост и  отиваме в Букурещ.Там паркираме някъде около  парламента( само отвън ще го гледаме).ПОсле тръгваме дококото разбрах от прочетеното тук, в обратна посока , за да излезем към фонтаните и стария град.Разходка в парка  Херастрау (на какво разстояние в този ми маршрут  и пеш ли да предвидя ходенето дотам).Хард рок кафе може да видим също.Тук вече  според зависи от времето ще посетим или няма музеят на селото.ПОсле ни очаква път чак до Брашов, а от това , което чета  не е леке, така че трябва да предвидим  време.( Колко време се пътува от Букурещ до Брашов според вас).Нещо интересно по път за кратък поглед? ПОсле в късния следобед пристигаме в Брашов и настаняване. СЛедва разходкаиз градчето и вечеря.НОщувка.На следващия ден- вторник, тъй като неработи Пелеш според информацията, на която попадам, мисля да се отправим  към Бран.Там сме до обяд.Връщаме се в Брашов.Посещение на черната църква(  моля помогнете дали наистина само лятото имаорганов концерт в нея).Църквата Св НИколай- печатарската преса на рибния буквар, най-малката уличка, историческия център ...абе-  да  усетим атмосферата на града.ОЩе не ми  е ясно как е организирано паркирането в Брашов Thinking. Следва нощувка и вече сме в ден сряда.Сутринта тръгваме към Пелеш , за да хванем сутрешна обиколка на замъците.ДО обяд би трябвало да сме  ги обходили.Ще обядваме в Синая с разходка в градчето и  потегляме обратно към БГ. В зависимост от времето, в което пристигнем и трафика ,който заварим, ми сеще пътьом да спрем  , макар и за малко отново в БУкурещ...
Приемам всякакви съвети Hug

# 341
Пътя Букурещ - Брашов има една трета магистрала. Досадната част започва след Плоещ и основно, когато трябва да се прескочи планината (вкл. и Синая). В работен ден трафика няма да е толкова ужасен, така че не се притеснявайте за пътуването.

Разходката Парламента - стария град е съвсем осъществима, ако сте тренирани пешеходци, но иска време. Паркирането в работен ден е предизвикателство, така че търсете платени паркинги.

От стартия град до Херестрау трябва кола, а и така или иначе ви е напът към Брашов.
Храд-рока е много приятно заведение. Има платен паркинг точно до него, от който можете да тръгнете за разходка в парка или да се върнете за музея.

# 342
Джуди, къде сте отсядали в стария град? Може ли линк или име?

# 343
Sssani, струва ми се, че първия ден в Букурещ ви е много сбит и малко трудно реализуем плана. Трудно се намира място за паркиране там, разстоянията и гъчканицата са големи, за да можете да се справите за няколко часа. На нас самото преминаване през града ни отнема около час. Бих си отделила първата нощувка там, а на сутринта се отправяте към Брашов. И без това ми с струва невъзможно планираната от вас вечерна разходка из Брашов през първия ден.

# 344
  • София
Имате право...... Но по-скоро бих пропуснала Букурещ или визити в столицата, вместо да отделя специална нощувка там.Предпочитам час по-дкоро да стигнем  в Трансилвания  и там да е акцента. Може би  ще спрем   за малко само да зърнем парламента и главната улица в съседство, а парка и музея на селото  ще оставим за друг път.... Rolling Eyes А останалите дни  как  ви се струват като план? Признавам че не мога да изчисля времето за пътуване между  отделните градове, защото информацията от споделени  пътеписи или  писано  в темите е противоречива

Общи условия

Активация на акаунт