Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

• 83 308
  • 1 308
  •   1
Отговори
# 1 020
Много благодаря за тази идея! Дали знаеш каква е седмичната или месечната такса !?

Не, обади се да ги питаш. Курсът е 4 седмици целия месец юли. Над 1000 лева е със сигурност, но близо до 1000.

# 1 021
  • Sofia
Благодаря! Ще споделя информация щом се свържа!

Ако имате идеи за бяло училище за предстоящата зимна ваканция, моля пишете  Sunglasses

# 1 022
Преди години синът ми е ходи няколко години на ски училище на Витоша с "Мачирски спорт". Мисля че в момента са на Офелиите. Ако детето ти е начинаещо там е добре, но ако е напреднало сигурно ще му е твърде полегато.  На сноуборд беше с "Алеко Мотен" и също му хареса много.

# 1 023
Детски ски и сноуборд лагери 26-30.12.2013, 02-05.01.2014
Банско
ОXO Schools
https://www.facebook.com/pages/OXO-SCHOOLS/192298490522

Ние сме там!

# 1 024
Rila, супер звучи това училище в Банско, мерси, че сподели! Ще го имам предвид за догодина, че сега вече направихме организация на ваканцията и е късно да запиша по-голямото дете. А малкото е още малко, за да го пускам на ски лагер за 5 дни (на 6 г. е)

Между другото, има тема децата и ските, по-добре да пишем там: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=753727.0

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 09:38 от Анонимен

# 1 025
  • София
Има ЛС, за да не се спами, има и отделна тема за ски: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=753727.0

# 1 026
Моля ви, вадете собствените си реплики от синтаксиса на цитата, много дразни окото и невинаги е ясно за четете...

Докато ако кажеш, че са приели детето ти в "Златарски" , другият ще си помисли "Бе не е успяло да влезе в добро училище, ама нали имаш пари оправили сте се".
Не познавам училище "Златарски", така че не мога да се обоснова колко го бива, но репликата в кавичките ми говори главно за тесногръдието на изказващия я, да не говорим, че е тип "гроздето е кисело".
Частното образование в България е твърде ново (и твърде скъпо на фона на общия жизнен стандарт), за да създава и поддържа утвърден стандарт в гимназиалната степен. И все пак, в прогимназиалния курс има вече толкова силни примери, че искрено вярвам, че с малко натрупвания ще стане и това, за което говори Мецан.
В крайна сметка една услуга покълва там, където има търсене и потребност за нея, погледнете какво се случи на пазара на частните градини - огромна конкуренция, високо търсене и вече наистина предлагане за всякакви нужди и вкусове. Дали ще стане същото при училищата - можем само да гадаем, твърде вкоренена е идеята, че училището трябва да бъде безплатно на всяка цена, па дори с цената на ниско качество.

Но пък с частни уроци, дарения и прочие изнудвания, то далеч се отклонява от идеята за безплатното.. друга тема.

Много добре казано и изцяло подкрепям. Мисля, че ЧУ са поели напред в развитието, а държавните, дори елитните бавничко си кретат назад. Както е нормално всъщност. Още по времето на най-големия ми син ЧУ вече не бяха само за децата, които не са ги приели в елитни държавни. След като го приеха в АК той изобщо не се яви на изпита за държавните училища. И аз също съм на мнение, че децата на родителите с повече възможности, са по-умни и амбициозни, просто заради гените, които носят и средата, в която са израсли. Естествено е да има изключения - изключително умни дечица в семейства на работници или пък хулиганчета в добри семейства (или семейства от "черната" икономика), но общо-взето, като гледам и семействата около мен - масово се потвърждава правилото. И оттам нивото на ЧУ се вдига. Просто в първите години на демокрацията ЧУ бяха крайно неориентирани и клиентелата им беше предимно от новобогаташи, които така да се каже, не бяха се култивирали Simple Smile)) След десетина години се появи и заможната висока средна класа от професионалисти, и сега точно техните деца са ученици в ЧУ.

# 1 027
Кликнах на рекламния линк на "Джани Родари" под темата и се впечатлих от сайта. Много ми хареса описанието, някой да е чувал дали ги бива и реално?

Аз преди време гледах детската им градина.
Търсих ги като ориентир в разултатите от НВО за 2012 и 2013, но не ги открих.

Някой питаше за гимназията на "Образователни технологии"-познавам учители от там и мога да кажа, че много си обичат работата и са много отдадени на децата и някакси много отворени към индивидуалните им нужди-това много ми харесва в това училище и мисля, че е политика на собствениците.

# 1 028
Аз преди време гледах детската им градина.
Търсих ги като ориентир в разултатите от НВО за 2012 и 2013, но не ги открих.
Те нямат ученици, които да са завършили четвърти клас, че да има резултати. Сега имат един първи клас и едва след три години като го докарат до НВО, ще има някакви съпоставими резултати.

Някой питаше за гимназията на "Образователни технологии"-познавам учители от там и мога да кажа, че много си обичат работата и са много отдадени на децата и някакси много отворени към индивидуалните им нужди-това много ми харесва в това училище и мисля, че е политика на собствениците.
Точно затова съм си ги заплюла  Peace

# 1 029
  • София
Интересно нещо забелязвам. От втори невиртуален познат чувам добре мнения за "Дорис Тенеди". Общо взето "на живо" - само положителни коментари, а в бг-мама главно отрицателни newsm78

Кликнах на рекламния линк на "Джани Родари" под темата и се впечатлих от сайта. Много ми хареса описанието, някой да е чувал дали ги бива и реално?

Моята зъболекарка има син в Дорис Тенеди и е доволна засега. Тя е доста взискателна и много образована и академична, така че, предполагам, че са добри. Peace
По повод негативните коментари във форума - и аз забелязвам, че хората пишат предимно, когато има от какво да все оплачат и по-рядко, за да хвалят. Не само за училищата....
Аз работя в частно училище, което съществува от 20 години и често питам родители как са направили своя избор. Оказва се, че предимно се доверяват на препоръките на други родители, а някои ходят да питат в инспектората. Нормално е доволните и заети родители да не се сетят да пишат по форуми.... Wink
Моят съвет е да отидете лично и да говорите с ръководството на съответното училище, както и да проверите бройките им предварително, като съпоставяте с другите училища. Сравнително рядко се намира добро училище с малко деца (освен, ако не е ново).

# 1 030
Добре е да дефинираме колко точно е "много деца" и "малко деца", когато говорим за частни училища.
Все пак, едно от предимствата им са тъкмо малките класове и липсата на ужасната тълпа от 1000 деца на всевъзможни възрасти, които крещят едновременно из коридорите през междучасието.

# 1 031
  • София
Стелла Мария, за нашите географски ширини по никакъв начин не мога да се съглася, че в гимназиална степен в ЧУ учат по-умните и мотивирани деца. Първо, че  АК, който най-масово се спряга  като най-доброто мчсто за средношколци,   е по-скоро изключение, отколкото правило и като такова не е никаква представителна извадка за  качеството на обучение в частните гимназии по принцип. Пък за да сме коректни, дори и в АК  вече пресявката  не е толкова прецизна, че да отсее  наистина умните от можещите просто да плащат. С маханете на субсидираните такси, много умни деца въобще не се пробват  или пък се явявват  само за спорта , за да си докажат, че се справят  безпроблемно и с един по-различен формат от този на НВО. Peace Като говорим на тази тема винаги се сещам за два конкретни примера. Форумна майка  на момиче, набор на дъщеря ми , беше записала детето си в "Иван Апостолов" преди четири години. Спомням си коментара й за мръсната газ, с която е избягала оттам, отписвайки го и губейки съответно аванса, след като е видяла списък с оценките  на НВО на приетите . Вероятно на този принцип е ставало класирането - диплома + оценки от НВО. Друг пример е с позната ми учителка по език в частна езикова. Знаейки колко качествен преподавател е, колко отдадена е на децата и на идеята те да научат, колко малобройни са класовете в училището  и как това  принципно предполага  много по-качествена работа, я попитах защо не са  в челото на матурата по езика, нито имат принципно дежурни  добри  представяния на олимпиадите ( само спорадични) . Отговорът й  като  на   човек от кухнята беше - човешкият материал , с който работим, е причината .  Ако при тези условия, които предлагаме, разполагахме с умните, амбициозни и мотивирани деца на  съответната държавна езикова, нямаше никой да ни стигне.. Така, че обобщения от типа, че умните деца учат в ЧУ в гимназиален етап,  са доста пресилени и малко смехотворни даже . Горките състезатели на СМГ  с по няколко златни, сребърни и бронзови медали от международни състезания в гимназиален етап,  горките деца от НЕГ, завършващи средното си образованеи с по два сертификата С1, даже и със С2 по английски някои от тях..Явно не са достатъчно умни, знам ли, щом не са в частно.... Laughing Ами всичките им връстници от още доста добри ДУ? Мисля, че на  всички ни е ясно, че специално в гимназиален етап у нас не е налице никаква корелация от типа умни  деца –> учещи в ЧУ. Държавните езикови  и математически гимназии са  пълни с деца, които не само имат голям потенциал, амбициозни и мотивирани са, ами и родителите на огромна част от тях  нямат никакви затруднения с плащането на такси за ЧУ. Щом не са избрали частните гимназии, имали са своите доводи, а именно, че детето им ще получи повече другаде.. В училището на дъщеря ми има деца с родители от медийното пространство, политици, наложили се с  успешна частна практика лекари, адвокати, съдии ,  шампиони в областта на спорта и т.н.. В каква среда са отраснали тези деца? В по-различна ли от описаната от теб за децата в ЧУ? Едва ли.. Още повече като се вземе предвид фактът, че немалка част от тези деца до 7 клас са учили в ЧУ.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 13:51 от пенсионирана русалка

# 1 032
Точно затова съм си ги заплюла  Peace

А какво наклони везните към сегашното ви училище?

# 1 033
Напълно съгласен с Русалката, само с една малка вметка,понеже спомена и АК..
Действително, там летвата на входа слезе и отсявката не е така прецизна, просто защото и кандидатите намаляха с падането на субсидираните такси. (Друг е въпростът, че има стипендии, но българинът чете на сайта - такса 6 бона в евро и повече не се интерува..)

Но там има нещо, което на други места няма , а именно ситото всяка година. За мен това е по-успешната форма, както е в повечето от западните унита - нисък праг на входа и висок на изхода.Така че, умните плащащи се сеят от също плащащите без да са достатъчно умни методично и непрекъснато. В коя ЕГ си отива дете защото не се справя? Не говоря само за частни, въобще.
Сещам се само за Св. София, ама не е гимназия...
В АК приемат по 150, 160 деца, випуските са около 100, демек 2/3.
Другите не успяват.
Подобен пример на цитирания за Иван Апостолов мои близки играха в Златарски. Също си загубиха депозита.

# 1 034
  • София
СтефанБ, напълно съм  съгласна с добавката ти за АК. Но пак си остава поговорката, че една птичка пролет не прави. АК не е обобщение на понятието  качествени частни училища в гимназиален етап.

Общи условия

Активация на акаунт