Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

• 84 672
  • 1 308
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Изказваш не неподготвена. И теб те съветвам да видиш на сайта на рио какви са баловете. ПравИ си сметка как от 26! стават по 30! ПарашутизъмЪт все още е олимпийска дисциплина.

# 706
.... Пейпър кейк, ако ще наполовина по-малко да бяха децата от набора, пак балът щеше да е космически за НЕГ! Това са по-малко от двеста места за няколко хиляди деца. На сайта на РИО ги има минималните балове на влизане, можеш да ги видиш, пък после разправяй колко бил голям наборът!

Какво точно искаш да кажеш или по принцип така си апострофираш дежурно .... ?

Ако сегашният набор е няколко хиляди деца, през 2018 примерно този набор ще е три пъти повече сигурно. Та за същите 200 места ще се борят три пъти повече деца. И балът ще бъде със сигурност много по висок от днешния. Това искам да кажа. Сега разбра ли ме?

# 707

Конспирациите са си конспирации. Но матурите не са меродавни поради факта, че в ЧУ не държат двойкаджии, а в ДУ са длъжни д аги търпят. Ето един пример за това какъв е ефектът от двойкаджиите с един ХИПОТЕТИЧЕН ИЛЮСТРАТИВЕН пример:
1. Клас в ЧУ с 10 деца. 5 деца изкарват 6, пет деца изкарват 5. Средна оценка 5,50/
2. Клас в ДУ с 10 деца. 8 деца изкарват 6, 2 деца изкарват двойки. Средна оценка 5,00
Т.е. макар да има много повече отличници двама двойкаджии скапват общия резултат. А сега и един не толкова илюстративен пример - вярваш ли, че в България има 50 училища с по-високо ниво по математика от СМГ?  Защото резултатите от матурите доказват точно това - СМГ са след 50 място.

Не, че нещо, но средно аритметично на второто не е 5, а 5.2. И реално погледнато в първия случай всички деца са били на достатъчно високо ниво, а във втория само 80%. За мен от всякъде първия клас е за предпочитане. Защото тези 5-ци може да са временно явление, докато с двойките не винаги така стои въпроса. И не ми скачайте.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 14:52 от Анонимен

# 708
  • най-шареното място
Четох специално няколко пъти поста на kodbg, които приемате за добро изброяване на плюсове.
Всъшност той сравнява активно управление и пасивен, незаинтересован директор.
Вярно е, че това което е основата на частното образование - икономическия интерес помага, а държавните управления са принципно бавни и неадекватни. Обаче това е само принципно. Нищо не пречи държавно училище да е много добро. И пак има икономически стимул между другото.

Виждала съм активно управление в държавни училище - добри екипи, квалифицирани, и сърцати преподаватели - наистина учители, които искат децата да научат /а не да изкарат годината/, подкрепа на децата в интересите и начинанията им. Подобно училище наричам добро. И се съмнявам, че частното по презумция е по-добро.

# 709
  • София
Наборът /99 тази година беше около 9  хиляди деца. В НЕГ местата за двата пола са 180. Неговите, плюс местата във всички обичайни елитни гимназии - СМГ, двете английски, Френската, 73-то, Испанската правят по 500 на пол, което прави хиляда бройки. Десет процента ги смятах. Най-малкият набор беше миналогодишният - набор 98 - около 7 хиляди и нещо.

Какво искаш да ми кажеш, че който не е решил, не е влязъл в някоя от тези гимназии и в частност НЕГ? Явно хич не си в час за какво става въпрос.

# 710
Наборът /99 тази година беше около 9  хиляди деца. В НЕГ местата за двата пола са 180. Неговите, плюс местата във всички обичайни елитни гимназии - СМГ, двете английски, Френската, 73-то, Испанската правят по 500 на пол, което прави хиляда бройки. Десет процента ги смятах. Най-малкият набор беше миналогодишният - набор 98 - около 7 хиляди и нещо.

Какво искаш да ми кажеш, че който не е решил, не е влязъл в някоя от тези гимназии и в частност НЕГ? Явно хич не си в час за какво става въпрос.

Уффф, я вземи ми прочети поста по-добре, щото "отсъстващата" от час си ти в случая! Точно обратното ти казвам и за последен път ще го напиша: конкуренцията в момента за добрите държавни гимназии е убийствена. И още по-убийствена ще стане след 5-6 години, когато за същите мижави места ще се борят три пъти повече деца. Надявам се този път да съм била достатъчно ясна!

# 711
  • София
обясняваш ми как наборът след десет години ще е по-голям от сегашния. Това не означава, че сега се влиза лесно, нали така! А след десет години не се знае дали камилата, дали камиларя.  Peace
Постът на Хоуп ъв ту е много подвеждащ, защото човек, който не е запознат с нещата ще си помисли, че сборна оценка под петица е достатъчна за НЕГ.

# 712
обясняваш ми как наборът след десет години ще е по-голям от сегашния.
Само след 4-5 и то в пъти по-голям!

Това не означава, че сега се влиза лесно, нали така!
Ама къде прочете, че съм казала такова нещо?!?   ooooh!

# 713
Andariel само човек, който не мисли би могъл да се подведе че крайната оценка за НЕГ е под 5.
Тук не виждам такива.

# 714
Интересувала ли си се как се представят на изпита за АК децата от СМГ, които редовно ходят по олимпиади? Разбиват го този изпит като на майтап и то без никакви уроци. Пък ти си мисли, че от олимпиадите няма полза

Според теб, успехът им се дължи на факта, че ходят по олимпиади по математика, а не на безкрайните часове нормална и състезателна математика в СМГ?  Stop  
И да не ходят по олимпиади, пак ще разбият изпита по мат., така че не виждам логиката.
А за тях олимпиадата е, за да се класират за нац.отбор, а не нещо за уплътняване на свободното време: http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _math-4-8klas.pdf
Погледнах и задачите, които се дават на общински и областен кръг, значи не са само от изучавания материал, последната задача винаги е СИП - нещо, което го има май само в МГ. Тоест, набутваме се между състезателите, за да докажем какво и на кого? Никога такава олимпиада не е печелена от дете, което не е в МГ, нали?

А и за какви уроци говориш, нали са в МГ? На тях уроците им са в училище, по няколко часа дневно обикновена и занимателна математика + още школи за състезателите. И няколко години подготвителни модули към СМГ преди това. За какво са им още платени уроци, не можах да разбера?

# 715
За тези прословути олимпиади, аз мога да дам пример с личния си опит, макар че сигурно много хора ще го сметнат за неадекватен и ще кажат, че времената са били други и пр., и пр.
Но фактите са такива - бях в математическа гимназия в най-силната паралелка, и бях от изявените и много добрите математици в класа, но общо взето, целия клас бяхме много добри математици. Средният успех на класа ни - на целия клас! - беше отличен, над 5,80, всички до един бяхме отличници като поне 10 бяхме пълни отличници. Даскалите бяха много строги и всички се скъсвахме до припадък от учене.

Никой от нас не е ходил на олимпиади по нищо. И аз не съм ходил. Нито по математика, нито по каквото и да било. На олимпиада съм ходил май 2 пъти - не помня вече дали в 4 клас, и единия път в 7 клас. От класа ни, пък и от целия випуск не знам някой да е ходил на олимпиада.

За нас беше много по-важно да си научим уроците и да се представяме добре в клас, а това ни отнемаше цялото време и просто нямахме време и желание за допълнителни дейности. В малкото свободно време се събирахме, слушахме Дийп Пърпъл и Ей си ди си или се разхождахме някъде, или гледахме видео и запалвахме по някой фас.

Сигурно сме били много тъпи или зле, ама не сме ходили по олимпиади. После обаче всички, 100% влязоха да следват и всички, които кандидатстваха с математика, имаха отлична оценка на кандидат-студентския изпит.

Ничия страна не вземам, просто споделям факти.

# 716
Никога не съм разбирала елементът на ходене по олимпиади. Състезаваш се, но не получаваш нищо.
Преди 7 клас, може на математика да се походи, за да се усети изпитната атмосфера. Иначе аз бодро ходех по всичко и се класирах задължително на втори кръг, защото получавахме тези, които се класирахме, да не пишем класно. Още си спомням една злополучна олипиада по философия, където стигнах до национален кръг, изобщо без да искам. За едната шестица по философия, загубих сумати време да ходя по представяния. Накрая за второ място ми дадоха една репродукцийка в рамчица 10х13  Crazy
Общо взето за мен тези мероприятия са класирани под мотото "Кипи безмислен труд!"
Навремето не ни е хрумвало да се мерим по тези си знания, защото ходеха най-добрите, които имаха интерес от темата и средна ръка хората, дето бяхме мързеливи и се нуждаехме от подобряване на оценките.

# 717
Общо взето за мен тези мероприятия са класирани под мотото "Кипи безмислен труд!"

Rila, смях се с глас на това.  Laughing
По-точно не мога да го напиша в 3 думи, дори и да искам. (по-скоро безсмислен, то мисъл има, но няма смисъл) Това най-точно описва нашия случай.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 21:05 от Анонимен

# 718
  • София
Все пак нека не омаловажаваме труда на децата, които са намерили смисъл в това да се явяват на олимпиади.  Peace Дали има или няма смисъл - нещата не са толкова еднозначни.
За мен например точно олимпиадите са мястото, на което най-добрите могат да премерят сили. Хубаво е да се насърчават децата да участват. Имам предвид децата, които имат данни за добро представяне, разбира се...  Wink

# 719
Ама нали в СМГ няма двойкаджии, че и тройкаджии няма? тогава някак си въпросната сметка не излиза:)

Двойкаджии може и да няма, но не всички са отличници все пак. Къде има училище само с отличници? Най-малкото (ако си спомняш) има едни "парашутисти", заради които класовете доста набъбват. И все пак като цяло нивото е високо, а по математика не вярвам да има друго училище пред СМГ. Ти ми обясни защо са след 50-то място, ако матурите са толкова обективен критерий за класиране на училищата.

Общи условия

Активация на акаунт