Частното образование - коментари, плюсове, минуси, разсъждения, гледни точки

• 83 191
  • 1 308
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Едно си баба знае, едно си бае.. Колко пъти ти се обясни, Мецане, че за всяко дете критериите за избор на училище са различни. Ти самият сподели тук, че те интересуват предимно училища с немски. Защо ти да имаш право  на предпочитания от сега още, а ученици  и родители с деца в училищна възраст да нямат?  Mr. GreenЗащо не допуснеш, че при избора на деца за СМГ или НЕГ дожодите  са били такива от типа:  Искам високо ниво по немски, защото ще следвам в Германия и съответно искам да съм максимално запознат и  със системата им или  пък искам да съм топ състезател по математика и най-добра ще е  несъмнено подготовката ми в СМГ. Тогава кой вятър ще отвее такова дете в  АК?  За друго пък АК е най-правилният избор, толкова ли е трудно да се стопли..

И пак те питам, какво размахваш тези матури като знаме? Резултатът на НЕГ по БЕЛ  (единствената общовалидна  за всички  зрелостници матура) е съвсем същият като на АК, като даже  и учениците в НЕГ са с 60-70 повече като бройка. И какво от това?  Би ли обяснил? Какво толкова ти говори  това?  И да, матурите са лесни, самите деца са хитри, за което и училище да става дума, избират заради гоненето на диплома  матури по профилиращи предмети, по които подготовката им е на ниво, а самата матура е с по-ниска сложност, тъй като е предвидена за обучаваните по ЗП.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 14:14 от пенсионирана русалка

# 1 171
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B … D1%80%D0%BE%D0%BB

Извинете ме, ако не е свързано с дискусията по темата...

# 1 172
Добре, хайде поред на изреченията: Може да съм дърт, ама не съм баба, евентуално може да съм дядо. Да бая не мога, някои хора пари с това изкарват, ама аз за друго съм учил. Това, че за всяко дете критериите са различни, е нещо елементарно, което го знаят и олигофрените, така че какво "ми се е обяснявало" и защо трябва "да ми се обяснява", не знам - може и олигофрен да съм, ама как съм завършил две висши тогава ми е истинска загадка.
Училища с немски вече не ме интересуват, мина достатъчно време, за което е нормално човек като събира информация и разглежда и избистря всички варианти, накрая да вземе решение. За мен е нормално да съм разглеждал 100 напълно различни и изключващи се варианта, докато накрая се стигне до окончателния.
Никога не съм казвал, че аз да имам право на предпочитания от сега още, а другите да нямат, никога нищо подобно.
Аз бях спрял за доста време да пиша тук, сега пак се включвам от време на време, но мисля доста рядко и май наистина пак ще спра, не че форумът ще загуби нещо от това, но адски ме дразни менторският ви тон, да ви кажа честно. Говорете си тук все едни и същи неща и привеждайте все едни и същи безкрайни отегчителни примери, които до един са частни случаи, които също нищо не доказват.

Много важно как се казва учителката по БЕЛ в НЕГ и по каква методика работи и кое дете на коя олимпиада кво било направило, като това са отделни частни случаи, а ние говорим по принцип.
Ето в темите за АК са коментирани нещата по принцип и затова са полезни и интересни, а не конкретно Иванчо или Драганка примерно че до 7 клас грам не били учили немски и в НЕГ били най-добрите по немски и нам какво си състезание спечелили. Примери частни и в едната и в другата посока бол. Аз се опитвах принципно да обхвана нещата. Матурите са един критерий, една класация, нищо не размахвам. НВО са също критерий и класация. Такива имаме. И вече никак не ми е интересно как се извърта, за да си защити всеки до болка познатата теза. НВО и матурите нищо не доказвали, ако ЧУ на тях са първи, ама същите тези матури страшно много доказвали, ако гледаме че НЕГ също са първи и само няколко стотни ги делят от АК, когато сравняваме НЕГ с други частни гимназии.

Някакво си дете от Перник било най-доброто на английски и само май го учило и хоп, оттук незнайно как следва, че в АК английският не бил чак кой знае какво или не, пардон, може и да бил, видиш ли, ние не казваме нищо лошо за АК, ама можело да се научи английски и извън АК на супер ниво. Може чушки! Могат отделни, много малко, клонящи към нула, единици. Айнщайн като не е завършил Харвард и значи ли, че и без да завършиш Харвард, може да станеш Айнщайн? Не, няма да станеш, и като завършиш Харвард, пак няма да станеш, ама при всички положения като завършиш Харвард, ще си много по-развит като личност, отколкото като завършиш немска филология в СУ.

Ние с жена ми сме наясно вече какво ще изберем за детето, градината вече сме я избрали, така че не ме мислете мен. Ползата от този форум става никаква, когато го обърнете на лични коментари и нападки. Писал съм тук за АК и СМГ, ами коментирайте тези училища, какво ме коментирате мен и дали съм си сменил мнението или не и какво съм мислил и какво не съм мислил. Темата не е за мен, а е за частните училища!

Интересно какъв ли опит имате вие с тях, като нямате дете в частни училища, не сте имали никога, нямате допир с частното образование и не сте влизали никога в АК сигурно? Познавала си учителка от Веда, ами откъде знаеш аз колко учители познавам и откъде?

За всяка от вас училището, в което учат децата й, е върхът на следоледа - за Черна Станция - СМГ, за Русалката - НЕГ. Хубаво, разбрахме. Първо, аз никога никъде не съм казвал, че НЕГ е лошо училище, нито СМГ, нито съм писал нещо негативно за тях, но позволете и на другите хора да имат мнение и позволете на човек, дето е и по-голям от вас на години и  ви е поне равен по образование /две ги имам, и двете с отличен/, да има и той някакъв житейски опит и познания и някакво сиво вещество за коментари, все пак.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 21:20 от Татко Мецан

# 1 173
но позволете и на другите хора да имат мнение и позволете на човек, дето е и по-голям от вас на години и  ви е поне равен по образование /две ги имам, и двете с отличен/, да има и той някакъв житейски опит и познания и някакво сиво вещество за коментари, а не да ми говорите така, все едно съм 10 годишно дете.

Да, с това съм съгласна. Дори ми се струва похвално човек да се интересува толкова много за детето си - малко бащи са така. А ММ свежда всичко до следното - "В АК ще му промият мозъка на детето", "Ааа, немската, зарежи ги тези нацисти", "Ти пък СМГ за момиче, математиката не е за жени" и дотам, аз си блъскам главата накъде и как. Според него, малкият трябва да учи в училище като ТУЕС, но в частен вариант, само дето такова няма, а каката - в училище по изкуства, което пак не съществува. Но ето, има и бащи, евала за което, идват и прекарват месеци в женски форум, защото се интересуват от образованието на децата си.

# 1 174
Мецане, написал си дълъг и гневен пост от който си личи, че си раздразнен. Мисля обаче, че ти първи написа по-груб пост, но май като мъж не си го усетил. Както и да е, това са подробности, но защо все пишеш "вие", а после даваш като аргументи казаното конкретно от една или друга (но се приема, че важат за всички), а и даже цитираш разни неща от други теми и от преди много време, които са съвсем вън от контекста на настоящия спор?

И искаш да говориш по принцип, но по принцип говорене няма смисъл, когато се решава къде да учи конкретно дете. Защото конкретно дете може да знае английски и математика на високо ниво, а не децата по принцип. Затова говоренето по принцип са общи приказки. Когато ти дойде да избираш училище няма да избираш по принцип, а конкретно и точно според твоето дете.

Освен това ръсиш едни обвинения или аргументи, не става ясно точно, които не почиват на нищо. Е, аз например съм влизала в АК, детето ми е ходило там на няколко летни курса, кандидатствало е там, прието е там, приятелчета на детето ми учат там, децата на познати учат там. Пак е повече отколкото са твоите познания за СМГ.

Също така показваш склонност към абсолютизиране, може би поради навика да говориш по принцип. Имам предвид  изказването ти, че да се научи английски достатъчно добре било възможно само за клонящ към нула брой деца.  Нарочно не споменавам "супер ниво", защото супер ниво не значи нищо. Гимназистите учат английски за да могат да бъдат приети в англоезични университет и да се справят със следването там. Критерият за приемане не е някакво принципно супер владеене, а сертификат С1 или С2, Тойфел, Иелтс или каквото там. А такива сертификати с нужния успех получават много деца, иначе нямаше да бъдат приети в английски и американски унита. Или с малко думи - научаването на английски на достатъчно високо ниво е възможно и извън АК.

# 1 175
Мерси, Жасмин. Но напоследък наистина ми идва в повече:) Гледам тука и някой си или някоя си с 14 мнения дали линк към статия какво е трол, очевидно визирайки мен. Това са пълни глупости, аз наистина се интересувам за детето си.

В никакъв случай няма да визирам Черна станция и Русалката в това, което ще кажа, те са много умни и интелигентни и с удоволствие ги чета, но други някои потребителки нямат достатъчно вътрешночерепно съдържание да разберат как може някой да си сменя мнението и като не им го побира техния акъл, те го обявяват за трол или нещо подобно.

И при брейнсторминга е така, разглежда се даден проблем от всички възможни ъгли и когато нещо ти се струва удачно, трябва наистина да се вживееш в него и да си го представиш за реалност, да прецениш последиците. Но просто когато наистина се интересуваш от дадено нещо, събираш информация и в един момент може да си смениш мнението на база новата информация, която си получил. Бг-мама не е единственият и непогрешим източник, има и други начини и източници, откъдето можеш да си обогатяваш информацията.

Направо ми писна разни потребителки тука да ми коментират как съм бил влязал в някакъв час и съм бил видял, че според моите критерии не знаели немски и съм бил решил поради това, че еди кое си немско училище не ставало. Като че ли знаят какво съм направил и как съм решил, и освен това е крайно неприятно да се коментират отделни потребители.  Чак да съжалиш, че си сподели нещо. Преди мен за частните немски училища нямаше писано изобщо нищо, Русалката е писала много за НЕГ и за 73-то, но нищо за частните. Както и да е.

Жасмин, нищо, че той не си го слага на сърце, ти пък се справяш много добре. Детето ти е отличничка в най-доброто училище, хайде нека пак да ми скочат, но да - най-доброто е, класациите го показват - и се оказва, че и предният ви избор също е бил много добър, защото с изключение на математиката виждаш, че по другите предмети няма пропуски /т.е. не е имала в старото училище, защото сега и по математика няма пропуски, ами даже е най-добрата в класа/. Така че явно ти си вземала правилните решения, дано да мога да кажа и аз същото, когато стигнем като вас до 6-ти клас.

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 15:43 от Татко Мецан

# 1 176
Мецане, написал си дълъг и гневен пост от който си личи, че си раздразнен. Мисля обаче, че ти първи написа по-груб пост, но май като мъж не си го усетил.
.

Раздразнен съм на Русалката, не на теб в никакъв случай. Ти въобще си толкова уравновесена и никога не минаваш никакви граници, че неслучайно някои се чудят дали пък не пише мъж, скрит зад твоя ник:)

Ако под "по-груб пост" визираш първият ми пост към теб за СМГ, то бих искал да те уверя, че писах за СМГ и АК по принцип и изобщо не съм имал предвид твоето дете и не съм искал да те засегна по никакъв начин. Аз изобщо не познавам твоето дете и не бих могъл да го визирам по никакъв начин, а освен това е казвано май по темите, че то има големи успехи и очевидно във всяко едно училище щеше да ги има. Ама ето, понеже учи в СМГ и ти си го приела лично.

За което съжалявам.

Хората са си хора - ето в темата за кварталите например, изключително е смешно и забавно да се чете как всеки си хвали квартала и иска да го изкара най-добрият за живеене в София. Това с училищата, в които учат децата ви, ми се струва горе-долу същото май:)

Изобщо съм нямал предвид нито теб, нито дъщеря ти /мисля, че дъщеря имаш, нали/. Имах предвисд СМГ и АК, а  онзи пост го написах с твой цитат, защото просто ми подаваше сламка - "можехме да изберем Ак, но не го избрахме, не преценихме, че си струва парите" - това ми даваше сламка да продължа по-нататък с това, което исках да кажа. А не беше лично към теб. Моя е грешката, наистина. Извинявай.

# 1 177
защото сега и по математика няма пропуски, ами даже е най-добрата в класа

А, това не знам дали е така, няколко деца завършиха с пълно отличие. Има много силни деца там, конкуренцията е голяма и което е добре, виждам как моята учи много повече, отколкото преди. В тази връзка, поне не се притеснявам, че в АК (ако продължи там) ще й дойде много нагорно, за разлика от варианта, ако я бяха приели от старото й училище. А сегашното е точно като подготве за там, здраво английски, сериозна дисциплина, ежедневни изпитвания. Наистина добро училище.  Peace

# 1 178

Някакво си дете от Перник било най-доброто на английски и само май го учило

Ако може да внеса малко пояснения. Става въпрос за конкурс, който се организира от Българска асоциация по четене за 10класници, учещи в гимназии с преподаване на английски. Победителите получават 1 или 2 години обучение /със стипендия -тоест без плащане на такса/ в елитни американски и английски училища и конкурса е предназначен за деца от семейства с невисоки доходи.
Първите два етапа от конкурса са за езиковото ниво по английски и отсяват децата с високо владеене на езика.
Третият етап е интервю с комисия с представители на асоциацията, представляваща въпросните училища. Интервюиращите се интересуват от извънкласните ти занимания, личностните ти качества и т.н. Въпросното дете от Перник беше издало стихосбирка с дядо си.
Конкурсът е печелен от деца с изключително чувство за хумор например, математически успехи, танци и тн.
Не ти плащат образованието, защото си научил езика им, а защото си ги впечатлил най-вече с нещо друго
И деца от АК и от английската и от други у-ща често заминават по тази програма. Детето от Перник беше спечелило едната двугодишна стипендия. Всъшност заминават над 10-15 деца всяка година / в предварителен формуляр децата са посочили коя държава предпочитат.
Спомням си, че това беше журналистическата интерпретация и бомбастичното им заглавие- "Дете от Перник най-добро по английски"

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 16:53 от rosss

# 1 179
  • София
Подразниха ме някои постове на предни страници. Когато се опитваш да омаловажиш постиженията на опонента си, това не те прави по-високо извисен. А е факт, че АК има безспорни постижения и ако не беше така нямаше да се занимавате с него. Аз не заявявам ,че НГДЕК не са най-добрите в латинския и старогръцки, че в СМГ са едни от най-добрите математици в България, че в НЕГ е най-доброто място за научаване на немски заедно с подготовка на много високо ниво и по останалите предмети. За това и не виждам защо са всички опити за омаловажаване на постиженията на учениците от колежа по английски език и по общообразователните предмети.
С постовете си искам да информирам останалите потребители - родители на потенциални кандидати за колежа, че училището не е само добра фасада - в пряк и преносен смисъл, а че зад това стои сериозна и задълбочена работа. И е необходимо да си направят добра равносметка доколко детето им е готово и амбицирано да положи тези усилия.

# 1 180
  • София
С последното изречение съм много съгласна - всеки да си преценява дали "носи на бой", образно казано. За нас конкретно мога да кажа, че АК не е нашият влак, но на другите им е ок.

# 1 181
Подразниха ме някои постове на предни страници. Когато се опитваш да омаловажиш постиженията на опонента си, това не те прави по-високо извисен. А е факт, че АК има безспорни постижения и ако не беше така нямаше да се занимавате с него. Аз не заявявам ,че НГДЕК не са най-добрите в латинския и старогръцки, че в СМГ са едни от най-добрите математици в България, че в НЕГ е най-доброто място за научаване на немски заедно с подготовка на много високо ниво и по останалите предмети. За това и не виждам защо са всички опити за омаловажаване на постиженията на учениците от колежа по английски език и по общообразователните предмети.
С постовете си искам да информирам останалите потребители - родители на потенциални кандидати за колежа, че училището не е само добра фасада - в пряк и преносен смисъл, а че зад това стои сериозна и задълбочена работа. И е необходимо да си направят добра равносметка доколко детето им е готово и амбицирано да положи тези усилия.

Аз пък не забелязвам омаловажаване. Споровете не са дали АК е добро училище, а дали си струва парите, лишенията, напрежението... И също се каза, че не е най-добрата опция за всяко дете, но то си е ясно. И не ми е направило впечатление някой да казва, че децата от АК не знаят добре английски. Казваше се само, че и деца извън АК може да научат добре английски. А също така, че важно е да знаеш английски достатъчно добре, а не супер добре.

# 1 182
  • София
Мецане,  нищо не си разбрал от поста ми, но здраве да е .. Показах ти  с него , че въпреки, че НЕГ  има същите резултатит по БЕЛ като АК , това пак нищо кой знае какво не значи. Нито е   в полза на едното, нито на другото училище . Тоест постът ми за резултатите  от  матурите по никакъв начин не защитаваше  НЕГ, нито омаловажаваше АК... про сто акцентираше над това, че прекалено внимание се отделш на тези матури.

И извини ме, ама ставаш смешен, естествена реакция е  всяко училище или родители на деца в него   да се   се хвалят  с постиженията и на отделни деца. Нима в темата за  АК не са се обсъждани  надълго и нашироко постиженията на съвсем конкретни деца? Явно не си чел темите, ама си вещ и готов за спорове.. Какво по-хубаво да дадем гласност на успеха на Драганка, Петканка или Иванка, пък била тя от НЕГ, СМГ или АК. Нали това са нашите деца.. Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 24 фев 2014, 20:57 от пенсионирана русалка

# 1 183
  • София

Аз пък не забелязвам омаловажаване.
пост 1157

# 1 184

Не мога да кажа, че има еднозначно омаловажаване. По-скоро е въпрос на настройка кой как ще възприеме постинга. Говореше се за настройка на скалата за изпита. Ми това не е нито подценяване, нито надценяване, а нещо различно.
В други постинги пък се казваше, че децата от АК знаели пъти повече. Ми и това не е вярно и звучи пък като омаловажаване на децата от другите училища, които знаят два пъти по-малко от тези в АК.

Но дори да има подценяване в един пост, на фона на целия спор не е нещо кой знае какво. 

Общи условия

Активация на акаунт