ВМ-НВХ, част 62

• 42 379
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Открих една интересна статия от противоположния лагер за митовете на палео диетата, като под палео авторът има предвид ВМ НВХ. Някои от коментарите под статията, го разкостват, но повечето наливат масло в огъня как палео и НВД са едно и също нещо и НВД е опасна и отровна, не става за всеки и води до здравословни проблеми. Разбира се авторът няма никаква научна обосновка за тезата си освен събирането на лични мнения от "пострадали": http://180degreehealth.com/2012/01/paleo-diet-myth-testimonials "Свидетелства за митовете на палео диетата" ще се казва книгата му, основана само на лични впечатления, но нито един научен резултат и разбира се приравняваща НВД и палео като един и същи режим.

Под статията има хора, които пишат как отслабнали супер много килограми в НВД палео, но после се почувствали много зле и като започнали да ядат картофи всеки ден и се оправили. Както и такива, коит оса били активни спортисти, но минали на кетогенно хранене за известно време, но се чувствали ужасно. Логично, НВД не става за повечето спортисти, освен ако става дума за колоездачи или маратонци. Трябва да си идиот, за да рискуваш постиженията си, знаейки много добре рисковете. Освен това, човек ако не е имал проблем с ИР, НВД за период от време е добре, но когато влезе в норма става излишно пълното ограничение на въглехидратите и може спокойно да се консумират и малко скорбяла всеки ден. Всичко е в дозата. Даже имаше една дама с проблем със щитовидната жлеза, която от кетогенната диета се влошила, но като минала на 150гр въглени на ден и се оправила значително. Питам се тези хора нямат ли мозъци в главите си да мислят? Като виждаш, че нещо не ти понася защо зорлем се насилваш да го продължаваш? Сменяш тактиката докато стане. Важното е храната да е истинска!

Третото нещо, което ме смути беше приравняването от автора на повече въглехидрати в палеото с хранене според официалната хр. пирамида, т.е. с много зърнени храни. Един вид, единствената възможност за повече въглехидрати за ориза и другите зърнени, а картофите не се броят?  newsm78

Изобщо цялата идея е да се оплюе храненето с истински храни.  #Crazy

# 421
  • Linz
Здравейте! Следя темата- единствената в този подфорум, която обръща внимание на здравния аспект при свалянето на килограми. Научавам интересни и полезни неща и най-вече се опитавам да се вдъхновя да намаля въглехидратите. Понякога успявам без особени усилия, но има дни, в който ако не изям поне 100 гр. млечен шоколад и 4-5 филии хляб, все едно не съм яла. А домати (домашни) със сирене и ядки (бадеми и бразилски орех) са ми основната храна.
Направо ви се възхищавам колко сте стриктни.

Някой има ли желание да коментира тези хранителни факти за яйцата? http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2 Най-много ме вълнуват онези 192% за холестерола.

# 422
Питам се тези хора нямат ли мозъци в главите си да мислят? Като виждаш, че нещо не ти понася защо зорлем се насилваш да го продължаваш? Сменяш тактиката докато стане. Важното е храната да е истинска!

Според мен е нормално това... Първо се надъхваш и мотивираш да смениш и поддържаш режим, влагаш време, усилия, затваряш очи за недостатъци или не ги свързваш веднага с храненето. Не е лесно да си признаеш, че грешиш. Ако пък потърсиш подкрепа във форум например какви ще са отзивите? Че не правиш нещо както трябва, че е заради отклоненията... Четеш успешните истории, защото за неуспешните не се говори почти, неуспелите не пишат впечатления или поне го правят по-рядко, понякога от срам поради провала, а техните мнения са много, много важни.

Моя приятелка стана вегетарианка например, отначало всичко беше ок, после започна да се оплаква от причерняване, всеки вирус я хваща, липса на енергия, слабост, буквално се спаружи, кожни проблеми. Можеш ли на убеден човек да му кажеш "абе да не е от режима ти на хранене"? Приема се на нож, затова и нищо не съм казвала. Изкара няколко години с всякакви оплаквания, накрая като се видяхме след дълга пауза изглеждаше по-добре и ми признава с половин уста и виновно!!!, че прояла месо...

Та мисълта ми е, че трудно се узрява за промени, не всеки режим е за всеки човек и понякога си затваряш очите несъзнавано за самия теб.

, за съжаление за яйцата нищо не мога да кажа, но за дните със шоколад и доста филии хляб - опитвала ли си да хапваш нещо мазно когато дойде гладът за такъв тип храни? Да не е емоционално хранене?

# 423
Здравейте, съгласна съм,че за някои неща в храненето не се пише, а те са важни, негативна много добър пример е дала. Simple Smile
Да си кажа и аз Ко направих с режима до момента.
Спазвам си го почти стриктно 2-ри месец, резултата е че не мърдам на кг, но се чувствам супер,че не го мисля.Ям като съм гладна, знам какво ми е позволено и какво - не. Не съм ограничила млечни,ядки и т.нат., ям всичко позволено  Simple Smile .
Всичко добре,ама тези дни имахме поводи и направих неща, които преди много обичахме - руска салата , пържени картофи,лютеница,торта, бонбони,кола,алкохол. Резултат +1.700 , тежест в кг и корема ми веднага стана "бременен" .  Е,няма как да ги ям пак. (мноУ ми е тежко)
Скоро време дори ще се заема и с ограничаването на някой неща за по-добър резултат, но по-нататък.Успех на всички!

# 424
  • София
Брилянтина, това не е постоянно качено тегло, вода е. Съвсем скоро ще се оправи  Peace

# 425
  • SA
Аги, попрочетох отгоре-отгоре тази статия на Matt Stone. Така и не ми стана ясно привьрженик на какво хранене е този човек. Отделно, че самия той не е много наясно какво е палео-режим. Защо плодове и картофи не ги причислява кьм вьглехидратните храни... newsm78 , един господ знае. Тези дни в една сьседна тема на подфорума четох мнение, че картофите не били вьглехидрат, а вариво.  Joy Не знам ако се изпекат как ще се класифицират. Но хайде, това са мнения на хора, които все пак нямат намерение да пишат книги. Единствено интересно в случая ми е дали Марк Сисиьн е писал в блога си отговор на тази нападка. Ето, това бих прочела с огромно удоволствие.
негативна , така е, мненията на хората, които срещат проблеми с даден режим, са много, много важни. Нерядко обаче човек може да изтьлкува неправилно даден симптом, докато той може да се дьлжи на сьвсем друго нещо. Да не говорим, че всьщност ВМ-НВХ е доста либерален режим и искрено се учудвам как някой може да се принуждава 2 години да се храни с по 30 г вьглехидрати дневно, при условие, че не се чувства добре и при условие, че такива стриктни ограничения за дьлго време не са нужни дори за диабетици ( имам предвид случая цитиран в статията на Matt Stone).
Рени, яйцата наистина са богати на холестерол. Отдавна обаче е доказано, че холестерольт, приет с храната има малко значение за холестерола, който циркулира в крьвта. 80% от него всьщност е резултат на ендогенна синтеза в черния дроб, защото тялото има нужда от холестерол за градивните си процеси. Тези дневни норми, посочени в nutritiondata са сьобразени с някакви утвьрдени норми, според които и дневния прием на вит.Д трябва да бьде 400 МЕ, а вит.С - 30 мг. и т.н. Ако искаш да научиш повече за холестерола и неговата обмяна - прочети 9-те статии на Питьр Атия на тази тема - има ги преведени в блога на Шоки. Това е най-изчерпателната и сьвременна информация на тази тема, която поне аз сьм срещала до момента. Ето линк кьм пьрвата:
http://cioccolatascorner.blogspot.com/search?updated-min=2012-01 … mp;max-results=19
И в блога на Атия:
http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-i
Иначе аз смятам яйцата за много добра храна и ям не по-малко от 3-4 яйца всеки ден.

Последна редакция: нд, 18 авг 2013, 18:42 от kameloth

# 426
И аз да ви кажа за снощи. В къщи решихме, че имаме нужда от храна за душата и спретнах пържоли със сметана, салата от варени яйца полети със сметана и горчица, мазни сиренца и малко вино. Добре му хапнахме, на сутринта домашните се мериха на кантара, не са мръднали в килограмите, а очаквахме, че след снощната доста калорична вечеря ще са доста отгоре Mr. Green Сигурно защото сме яли правилната храна  Laughing

# 427
  • SA
Lemy , вечерята ви звучи невероятно вкусно! Пьк хора, дето обичат да си правят екселски таблички, за да броят калории, нека си се упражняват!

# 428
Тези дни в една сьседна тема на подфорума четох мнение, че картофите не били вьглехидрат, а вариво.  Joy Не знам ако се изпекат как ще се класифицират.

hahaha Това е добро. Като са печени сигурно са печиво. Heart Eyes

Така е, това с под 30-те грама за 2 години е крайно и необяснимо. Rolling Eyes Отначало си следях в един сайт съотношенията и за да има толкова малко въглени трябва и зеленчуците, млечните да са били силно ограничени, не се учудвам, че се е чувствал зле. При палеото и плодове се хапваха... странно е. newsm78 Е, нали пише, че се е върнал към пицата и безалкохолните Laughing

Между другото четох за човек, който 6 месеца живял на печено пиле с кисели краставички (само), така че вече трудно се учудвам. Shocked

В коментарите към статията, която пусна AGLIKKA, се оплакват и от безсъние, някой има ли проблеми със съня покрай режима? Аз спя по-добре, като съсел направо. Hug А преди често осъмвах пред компютъра.

Lemy, и ние така вчера, по изключение вино, пържолки, салати... Очаквах плюс сутринта, но останах приятно изненадана.

# 429
  • SA
Тези дни в една сьседна тема на подфорума четох мнение, че картофите не били вьглехидрат, а вариво.  Joy Не знам ако се изпекат как ще се класифицират.

hahaha Това е добро. Като са печени сигурно са печиво. Heart Eyes

Абе логиката беше, че жената в ден за варива хубаво яла картофи, но си позволила следобед една филия хляб, та затова качила половин кило на следващия ден.
Нещо като - Coconut Virgin Oil = кокосово масло от Вирджинските острови.  hahaha Такива бисери се творят тук, че... Някои си ги записвам даже, да се развеселявам от време на време.
А този с 30-те грама въглехидрати, да, като наблегнал на пици и безалкохолни, се оправил. Чак се питам дали статията не е спонсорирана от някоя пицария.
Със съня- нямам никакъв проблем аз. Но честно казано и никога не съм имала. Мога да спя по всяко време на денонощието, ако се налага и да стоя будна по цели нощи, също ако е нужно.

# 430

Абе логиката беше, че жената в ден за варива хубаво яла картофи, но си позволила следобед една филия хляб, та затова качила половин кило на следващия ден. - ох, да й имам проблемите!  hahaha
Нещо като - Coconut Virgin Oil = кокосово масло от Вирджинските острови.   Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Нееееееееееееееее! Това ме уби в темата за диета с кокосово масло. Там една госпожица беше написала, че маслото организмът го разпознавал като въглехидрат.  Shocked Даже после цитираше Меркола, където се казваше, че маслото прилича на въглехидратите, защото веднага се използва за енергия, за разлика от другите мазнини. Явно не беше разбрала изобщо какво е прочела.

А този с 30-те грама въглехидрати, да, като наблегнал на пици и безалкохолни, се оправил. Чак се питам дали статията не е спонсорирана от някоя пицария. - нищо чудно.  Laughing Някой отчаян пицетърговец. Но мене това ме учудва: 30гр въглени са много малко дори за отслабване. Някои хора отслабват на много повече въглени, а такова драстично намаление е подходящо за хора с ИР и др. здравословни проблеми. Но ако човек е напълно здрав според изследванията си, такива драстични неща не са нужни. Освен това зависи какъв соматотип си - ендо, мезо или ектоморф. Това също определя колко въглени можеш да понасяш. Ендоморфите са най-малко понасящите въглехидрати, защот олесно пълнеят. Ектоморфите са супер кльощави и лесно губят тегло, затова могат да ядат много повече въглехидрати. И т.н.

Със съня- нямам никакъв проблем аз. Но честно казано и никога не съм имала. Мога да спя по всяко време на денонощието, ако се налага и да стоя будна по цели нощи, също ако е нужно. - май и аз съм така, освен ако прекаля с компютъра. Не ми действа добре преди сън и го избягвам от 2 седмици. Определено заспивам по-лесно и се събуждам свежа, а и умишлено си налагам да си лягам преди полунощ, защото иначе мога да откарам до 3ч и след това цял ден ще си спя. Иначе обичам да си поспивам следобед, след обядването, защото храносмилането трябва да се грижим за него, нали така?  Laughing А и по принцип от малка съм възпитана да си почивам от 2 до 4ч.

# 431
Нещо като - Coconut Virgin Oil = кокосово масло от Вирджинските острови.  hahaha

Изцедено от девица по пълнолуние - забрави.  Joy

# 432
  • SA
Относно вьглехидратните ограничения, аз сьм се ограничавала до 20-30 грама вьглехидрати дневно единствено пьрвите десетина дни, когато започнах този начин на хранене. И това основно бе повлияно от вижданията на Аткинс и определената от него 1 фаза на режима ( при която вьглехидратите се ограничават до минимум). По онова време тькмо си бях купила и компютьр и все още нямах много информация от други източници за този начин на хранене. Но и днес смятам,че толкова стриктни ограничения не са необходими за големи периоди от време, освен ако това не се налага по здравословни причини. Реално голяма част от хората биха се чувствали отлично сьс 70-100 г вьглехидрати дневно. А това количество трудно ще се набави само сьс салата.
негативна , аз пак си мислих за твоята приятелка- вегетарианка и за вегетарианството изобщо. Според мен, ако човек хапва достатьчно яйца, риба, авокадо, ядки, хубаво сирене и извара, зехтин и разнообразни зеленчуци, то той може да поддьржа перфектно здраве. Има обаче и такива "пишман" вегетарианци, които си мислят, че могат да ядат неограничено разни тестени прозведения, захар, сладкиши и щом не е с месо, все е здравословно.
А пьк и аз никога няма да разбера мотивите на човек, доброволно отказал се от ароматна, изпечена пьржолка.  Embarassed

# 433
  • София
... Но мене това ме учудва: 30гр въглени са много малко дори за отслабване. Някои хора отслабват на много повече въглени, а такова драстично намаление е подходящо за хора с ИР и др. здравословни проблеми. Но ако човек е напълно здрав според изследванията си, такива драстични неща не са нужни.
О, напротив, съвсем нужни са си.
Ако принципно не наблягаш на въглехидратите, то тогава с около 100 грама дневно поддържаш нормалното си тегло. За да свалиш е необходимо или да намалиш количествата, което пък води до йо-йо или въглехидратите. При мен 25 - 30 грама работят идеално, а се имам за напълно здрава.

# 434
kameloth, ами тя наблягаше на хляб (може и половин хляб на ядене да изяде, а е слабичка), варива, картофи, ориз, зеленчуци, плодове. Млечните ги беше спряла, защото ѝ образували слуз. Това май към веганство избива (нали така беше според протеЙните Laughing)... Правеше и някакви пречиствания с жито - май се води по Дънов - накисната пшеница с мед се яде 10 дена като единствена храна. Много я привличат духовните учения, а те почти всичките обявяват месото за голяма злина.

Трудно се откъсва човек от такива влияния, особено ако и повечето ти приятели са от същата среда. Събирала съм се с тях и доста имаха постоянни здравословни проблеми, а са млади хора (20-30). Но човек сам трябва да си стигне до някои изводи... важното е да е преди да са настъпили истинските вреди. Забелязала съм, че всяка диета си има "меден месец" и определен брой месеци от началото на промяната в храненето се чувстваш много добре, има изчистване на кожата, прилив на енергия. Това много подлъгва и чак като мине промоционалният период си лъсва истинското състояние на нещата. Затова се радвам, че пишат хора, които отдавна са на режима и се чувстват добре. Hug

Общи условия

Активация на акаунт