Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 149
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 90
В Казанлък ли си учила? Описанието много прилича на моето училище !

На 13 започнах да живея сама. Спомням си, че настана голяма фамилна драма всички срещу един (баща ми), един срещу всички - ама как така... момиче... само... в друг град. Беше наистина весел момент.
Силно казано сама, тъй като беше задължително за децата от другите градове да живеят на общежитие(което се намираше в самото училище) първата година и пожелателно за втората, та до 10-и клас бях с вечерен час 20:00ч.
Първото ми излизане за цяла нощ беше на парти под зоркия поглед на братовчед ми с много уговорки и бе награда за приемането ми в горепосоченото училище. Всичко беше супер докато 2 дена по-късно баща ми не се прибра с 24 часа и аз на последната страница с кенче Астика в ръка, останалата част от ваканцията прекарах на пейкинг пред блока.  Mr. Green
Скъсах синджира в 10 клас с излизането на квартира, е тогава нямаше кой да ни спре вече. Много простотии сме правили, откровено опасни и безкрайно малоумни. От днешна гледна точка, от някои ми се изправят косите, а други със сигурност бих направила отново. Laughing
И все пак сега мога да преценя, че е имало някаква здравомислеща част от мозъците ни пуберски, защото наистина е имало някакви граници, които не са били прескачани. Просто бяхме луди, авантюристично настроени деца предвид и, че ставаше дума за бъдещи художници.
При мен никога не е имало такива простотии за домашни събирания с преспиване, детски дискотеки и т.н. След 10 клас, прибирайки се вкъщи ми позволяваха парти без вечерен час. Не съм злоупотребявала никога, никога не съм се намирала, какво остава да ме видят родителите ми в безпомощно състояние (алкохол, наркотици и т.н) 
За почивки с гаджета дори не ми е минавало през акъла да искам подобни неща. Единствения мъж, който познават родителите ми и който е бил у дома е настоящият ми съпруг.
Ваканциите обикновено прекарвах в чужбина и не е като да съм нямала любовни драми, но се преживяват. За мен е абсурдно на 15-16 да се мъкнат някакви гаджета насам и натам с родители, и т.н, дори и от днешна гледна точка.
Имала съм пълна свобода за вяско едно нещо, но границите съм ги поставяла сама, ако съм бъркала или прекалявала в някакъв момент, то няма случай, в който да не е имало реакция от страна на родителите ми.
Никога не съм разговаряла с тях за секс, алкохол и т.н., те просто ми осигуриха една среда, която аз да обичам и към, която да се стремя и в живота си като самостоятелен човек, нещата просто са били ясни.
Със сигурност всяка крайност не е особено здравословна.

# 91
  • град-държава
Да.  Grinning

# 92
 Супер, коя година си завършила. Много ми стана мило.
Извинете за спама.

# 93
  • град-държава
Скрит текст:
Завърших 2004, майка ми също е завършила 84г.  Grinning

# 94
Знам, че ще го има моментът на първо напиване, на повръщане след това.................
Това изобщо не е задължителен елемент на порасването.    Laughing
Големият ми син, на 24, все още не се е напивал, нито е повръщал.А не е като да не е помирисвал алкохол....Пие за удоволствие, а не за освинване.
Надявам се и малкия да "върви" по този път.
Та, никак не е задължително и неизбежно децата да се напиват, да повръщат, да се търкалят по и под леглата пияни заляни.
И, да, начинът да се постигне това, е чрез възпитание.

# 95
  • София
В общи линии трябва да си много тъп, за да се оставиш на 14-15 да се напиеш и да повръщаш. И то не заради самото напиване, а заради тъпнята да се правиш на интересен колко можеш да носиш. Според мен това е важното, което децата да научат - да не правят идиотщини заради другите, че иначе така ще я карат цял живот.

# 96
Andariel, то "носенето" идва с тренинга и редовното пиене. ) НА 14-15г. ми се струва, че трудно би се получило.
Отделно, че организма им все още не е като на възрастен и не може да се сравнява дете на 14г. с момче на 24-25г.

# 97
  • София
"Носенето" е заложено генетично. Няма как да се научи човек да носи. Някои хора произвеждат един ензим, който разгражда алкохола, а други не го произвеждат, но повечето хора не знаят от кой тип са. Тези, които "не носят" всъщност са в по-добра позиция, защото се чувстват зле и избягват да пият. Тези, които "носят" са застрашени от алкохолна зависимост и от една камара други усложнения, защото са готови да се правят на интересни и да пият много. Отделно са другите особености на индивидуалния организъм, включително полът.

# 98
Аз не съм родител, но брат ми е на 15 г. Разказва ми всичките им глупости, които правят с приятели с уговорката да не казвам на майка му Laughing Та, пийват децата, това е истината. Особено на зелени училища, защото на повечето от тях не са им позволени все още купони до през нощта и тогава му отпускат края. Основно пият по бира, но се и напиват като прасета понякога, основно защото си взимат евтин алкохол, пият на екс, смесват и т.н.

# 99
Големият ми син, на 24, все още не се е напивал, нито е повръщал.
колко е хубаво да си вярваш Simple Smile всъщност ти завиждам за увереността.
свекърите също мислят, че синът им никога не се е напивал. истината е малко по-различна.

# 100
свекърите също мислят, че синът им никога не се е напивал. истината е малко по-различна.

Мен също винаги ме удивлява подобна убеденост, по-скоро забавлява. Grinning
По времето, когато аз бях на 15-16, много от приятелите ми, които в очите на родителите си бяха най-примерните деца, пушеха, пиеха, употребяваха наркотици или имаха активен сексуален живот.

Разковничето е, че родителите трябва да познават много добре отрочето си, то да е научено да се доверява, защото знае, че ще срещне разбиране и подкрепа, а не забрани, скандали и наказания.

Ще споделя как беше при мен.
Никога не съм харесвала цигарите и алкохола-е, в един период се лиготех в фас в устата и имах няколко напивания, но те бяха плод на възрастта ми.Относно наркотиците-като изключим два, три несполучливи опити да пуша трева, завършили с повръщане, не съм проявявала никакъв интерес към други субстанции. Mr. Green
Тръгнах рано по дискотеки и купони-първите пъти с по-големи, после се запознах с много хора от моя квартал и почти не пропусках петък или събота.
Редовно се събирахме вкъщи след училище, както и в други от компанията, а лятото по разни беседки и пейки-карти, монополи, шах или просто на лаф.С най-близката ми приятелка и съученичка често си гостувахме с преспиване.Майките ни се познаваха.
С първото ми по-сериозно гадже, след началните месеци, нещата стояха по подобен начин-у тях или у нас. Бяхме на 16, 17 години.

Майка ми никога не действаше със забрани, а с много разговори, обяснения, разбиране и най-важното-не демонстрираше превъзходство, а уважаваше моите чувства и виждания, въпреки крехката ми възраст.Нямаше въпрос, по който да не можех да ѝ се доверя или да не се допитам до нея.

С годините все повече се убеждавам, че заради нейното отношение, се научих да преценявам ситуациите и хората от много малка, да бъда предпазлива и да не изпадам в крайности.
Никога не кривнах от правия път, нямах сериозни проблеми и не си позволих да я разигравам, лъжа или поставям в трудно положение.Напротив, абсолютно винаги се отплащах с умереност и искреност.

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 21:43 от Magnificent

# 101
Andariel, то "носенето" идва с тренинга и редовното пиене.
"носенето" на алкохол не се учи.Или го можеш , или не.
В къщи много се говори по всякакви теми, обсъждали сме всякакви хора, ситуации.....Винаги съм се чудила как пияниците "прескачат" момента с гаденето, виенето на свят, позивите за повръщане....В интерес на истината 2 пъти съм опитвала да продължа да пия, след като усещам, че главата ми се замотава, че започва да ми става лошо.....ами, не мога да "прескоча" този момент.И искам или не, трябва да спра да пия.Защото следващото е да припадна, евентуално.
Та най-вероятно е както Анди го описа.
Слава Богу, и в моя род, и на съпруга ми, никой "не носи" на алкохол.По малка чашка ракия, или по чаша бира /вино, но за 25 години не съм виждала никой от рода на мъжа ми пиян.

Уверена съм, защото си познавам децата.   Grinning

Днес малкият  отива на гости с преспиване при приятел.За първи път му се случва.  (дали не е чел темата... Mr. Green  ) .Цялото семейство на приятеля му отиват на вилата, поканили са цялата агитка-приятелчета на сина им.Група от 7 деца са, имало басейн, родителите ще са там през цялото време....За 16 години не съм имала никакъв повод да се съмнявам в детето си , винаги е бил отговорен и трезвомислещ.Сигурна съм , че и сега ще си изкарат чудесно, без никакви проблеми.

"Тайната" да вярваш на децата си и да ги поощряваш да постъпват правилно не е нито  в строгите забрани, нито в прекалената либералност.Ние не сме приятели с децата.Те си имат достатъчно , не им трябват родители-приятели.Децата имат нужда от ясно очертани граници, за да се чувстват сигурни и стабилни.Иначе се чувстват объркани, неориентирани, несигурни в какво докъде могат да стигнат.Има ли граници, дори и понякога да се опитват да прекрачат някоя от тях, са съвсем наясно докъде се простира тя и как да се "върнат " обратно.Така , постепенно изграждат и очертават верните граници на всичко.И трупат опит без особени сътресения.
Не се "виждам" като някаква всезнаеща, всичко това е на база опита ми с моите деца и наблюденията ми върху децата на познати/приятели/роднини.
За мен този начин на възпитание действа, дава добри резултати и  още 10 деца да имах, пак така щях да постъпвам.

# 102
  • София
Ма вие забравили ли сте какво е било по време на нашата младост? И дали някой от нас изобщо е питал мама и тати дали може да пие? И днешните тийнове няма да питат. Та по-добре да придобият опит кое какво е в домашна обстановка. На 15 години няма проблем с чаша бяло вино, или чаша бира, или 20 грама водка в портокаловия сок. Добре е мама и татко да им кажат..................
....а може би и малко секс уроци да им покажат, ей тъй, да не научават всичко от улицата и "приятели".....  
Секс уроците са задължителни. Добре, че не са оставени само добрата воля на родителите, ами и в училище им говорят доста за това още от началните класове.

# 103

Щом се справят със секса, без да сме им уреждали тренировки предварително  Wink, все си мисля, че и с пиенето ще успеят, с повече говорене, подбиране на литература по въпроса и т.н.

# 104
брейййй като чета тук ще каже човек че това е най важно на света - да се напиеш като свиня, да ходиш по купони и да спиш в нечия къща.  че и от 15 годишни трябва да се почва, че и алкохол и терен трябва да предоставям. що за мислене и действие  newsm78 за протокола никога не съм се напивала и почти и не пия. не спя в чужди къщи. не смятам и за децата ми да са важни тези дейности. що се отнася до купоните да ходила съм няколко пъти и съм се удивлявала на това колко жалък може да станеш, когато си мислиш че си велик с чаша алкохол в ръка.

Общи условия

Активация на акаунт