Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 363
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 750
  • Linz
Ужас, Лиляна, да пази господ децата от подобна небрежност.

the wishmaster, да, и по-ранно започна да поддържа подобни връзки от разстояние (естествено съм я предупредила от какво да се пази), но тази прерасна в романтична. Практически почти всички тийнове общуват с непознати в нета.

# 751
И аз не съм привърженик на това да се поощряват връзки на 15 годишни.

Обаче моят племенник има връзка от две години с девойка, която тогава беше на 15, сега е на 17.
Нейните родители ги водеха с тях на море и други почивки, спят заедно, качват снимки във ФБ, нищо тайно няма. Сестра ми също ги приема у тях с преспиване. И когато изразих неодобрение, бях критикувана, че нищо лошо нямало.
Ами за мен има.
Точно както го е обяснила Кафе. Не, че не могат да го правят тайно, но идеята е да знаят, че не е редно.
Понеже и моята дъщеря е на същата възраст, категорично не бих постъпила като тях.
Пък нека да ме смятат за демоде или каквото и да е.

# 752
  • София
На мнението на Кафе съм и аз. Да, има неща, които ще правят тайно и скришно и така е и редно да бъде. Редно е да знаеш, че на 15 не е нормално да пиеш, пушиш и правиш секс и да не го правиш пред родителите си.
Да, ние не сме идиоти, наясно сме, че ще се скрият зад училището и ще дръпнат някой фас, то и това си е част от порастването. Но за мен това изобщо не е причина да го позволя у дома и пред очите ми.

# 753
  • София
Ясно. Аз обаче не искам нищо да се случва скришом, от това най-много ме страх- нещата лесно могат да излязат от контрол, ако родителят не е в течение на някои неща. Граници съм сложила, не съм го обърнала на слободия. Държа да се иска моето разрешение и да се спазват моите наставления. Но за първи път минавам през това и съмнения винаги остават, с второто ще е по-лесно.

Пп Софи, къде прочете, че съм позволила секс?! Дъщерята му е обяснила още преди да дойде. Всъщност той сам й е казал, че не очаква.

Няма нужда да позволяваш изрично, то се подразбира. Какво очакваш, да играят на Черен Петър? И ако стане белята, първо теб ще те питат защо си позволила, че се е случвало пред очите и ти  не само си знаела, а и си дала разрешение, приемайки въпросния младеж под покрива си. А  "да съм по-спокойна" са просто оправдания. Каквото и да тръгнат да правят тайно побурите, те знаят, че го правят тайно, защото им е забранено, а им е забранено,защото не е редно да правят това, което правят.

# 754
Съжалявам, че го пиша ....и най-вероятно няма да бъда разбрана.
Но, от това, което виждам около мен, точно тая СВОБОДИЯ, даваща карт бланш на дечурлигата да си правят каквото искат, им изяжда главата.
Може и да не се случи на всеки 14-15-16 годишен/годишна, но едно 90 % си патят от родителското "приятелство".
Децата си имат приятели, от родителите си очакват първо да са им родители, после приятели.
Объркването на ролите никога не води до нещо добро.
Или, простичко казано, това, че едно дете има доверие на родителя и споделя, не означава, че няма да сътвори една камара тъпотии.

# 755
Ясно. Аз обаче не искам нищо да се случва скришом, от това най-много ме страх- нещата лесно могат да излязат от контрол, ако родителят не е в течение на някои неща. Граници съм сложила, не съм го обърнала на слободия. Държа да се иска моето разрешение и да се спазват моите наставления. Но за първи път минавам през това и съмнения винаги остават, с второто ще е по-лесно.

Пп Софи, къде прочете, че съм позволила секс?! Дъщерята му е обяснила още преди да дойде. Всъщност той сам й е казал, че не очаква.

Няма нужда да позволяваш изрично, то се подразбира. Какво очакваш, да играят на Черен Петър? И ако стане белята, първо теб ще те питат защо си позволила, че се е случвало пред очите и ти  не само си знаела, а и си дала разрешение, приемайки въпросния младеж под покрива си. А  "да съм по-спокойна" са просто оправдания. Каквото и да тръгнат да правят тайно побурите, те знаят, че го правят тайно, защото им е забранено, а им е забранено,защото не е редно да правят това, което правят.

И аз това питах сестра ми.
Какво ще стане, ако девойката забременее?
Кой носи отговорност?

# 756
Ужас, Лиляна, да пази господ децата от подобна небрежност.

the wishmaster, да, и по-ранно започна да поддържа подобни връзки от разстояние (естествено съм я предупредила от какво да се пази), но тази прерасна в романтична. Практически почти всички тийнове общуват с непознати в нета.

Абсурд! Абсурд! По последното изречение. Дъщеря ми започна да ползва интернет активно на 11 години, предимно чат с приятелки, но аз до съвсем скоро имах 100% контрол и не бих допуснала да си чати с непознати. Има толкова случаи на злоупотреба с деца започнали по интернет, че абсолютно не бих допуснала такава връзка.

# 757
  • София
То не е "само" забременяване, може и изнасилване да бъде, всичко, което на човек му дойде на ума. Не зная после как някоя майка би богла да се гледа в огледалото, знаейки, че всичко се е случило под покрива й. В крайна сметка опираме до това, че всеки родител прави едно или друго според собствената си съвест, а нататък да се разбира именно със съвестта си. Правенето на инат на пуберите не е причина да им се разрешава.

# 758
  • Linz
Явно всеки изхожда от своя опит и светоусещане. За мен не е нередно. На тази възраст физически са зрели, а емоционално- не (макар че моята дъщеря от съвсем малка е доста по-зряла от връстниците си). И в тази връзка имат нужда от насочване, напътствия, съвети, коригиране на поведението. Но за целта родителят трябва да познава емоционалния свят на детето, да няма лични тайни, да има дълбока връзка на доверие по между им.
Аз лесно мога да забраня и огранича, но мисля, че това ще я отдалечи от мен и ще изгубя контрола така. Това ми е аргументът.

# 759
  • София
Да познава емоционалния свят на детето си... дрън-дрън! то затова на пубертета му си казва възрастова криза, хормонална криза, а там вече само един Господ знае какво ще има на изхода на пубертета. Както писах, накрая всеки постъпва според съвестта си и трябва да се разбира със съвестта си. Когато се обърне колата - пътища много.

# 760
  • Linz
Леле, колко сте изписали докато отговоря на последния пост. Ясно, не се приема добре моята линия на родителско поведение... Времето ще покаже дали съм била права или съм сгрешила. Но си познавам детето и се водя от истинкта си.

# 761
  • София
Завидях ти на спокойствието - времето щяло да покаже.

# 762
  • Бургас
кой тийнейджър ще каже на мама и тате когато реши да прави секс за първи път  newsm78
а когато почнат да го правят  дали всеки път ще дават писмени уведомления кога и с кого какво ще правят  newsm78
кога точно ще се случи началото на полов живот - 14, 15, 16 или повече години си е малко случайност,  не зависи от родителите, навремето е било супер строго възпитанието, но аз имам няколко роднини, забременели на 17 и родили на 18, още ученички, със сигурност техните родители не са им дали карт бланш да го правят
щом някой иска да си  въобразява, че неговото дете на 14-15-16г. е малко за секс и ще е девствено поне до 18-20г. това си е  негов проблем
няма да скачам до тавана от радост, ако детето ми прави секс на 14-15, няма да му осигурявам терен, но няма и да се държа така, все едно прави голямо престъпление

# 763
  • Linz
Радостина, очевидно мнението на болшинството се различава от моето. Това имах предвид.

# 764
Леле, колко сте изписали докато отговоря на последния пост. Ясно, не се приема добре моята линия на родителско поведение... Времето ще покаже дали съм била права или съм сгрешила. Но си познавам детето и се водя от истинкта си.

Води се от инстинкта си, няма да сбъркаш.
Сигурна съм, че отявлените противнички си пишат ей така само на теория.
Когато се отнася за теб и твоето дете, става различно.
Минала съм през това и изключително много се гордея, че запазихме много близка връзка с порасналото ми вече дете.
Да забранявам нещо щото така било редно ми супер лицемерно. Нещо от сорта мама пуши и пие, обаче "детето" трябва да се крие ако иска да прави тези неща. Щом не ги смятам за редни, първо аз не ги правя. Личен пример се нарича......

Общи условия

Активация на акаунт