Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 288
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 840
откъде знаеш,че не иска секс? Ти ли го пита или той сам ти го каза? Ако е пълнолетен, хващайки се виртуано от години с 15-годишно момиче, и да не иска секс, направо не ми го побира акълът, пък нека съм от прованса! Направо на патология ми избива тая работа. Така или иначе, ти си постъпила вече както си преценила, имаш и поддържащи аргументи как приятелките й са  сменили по няколко гаджета. Първо на малко момиче не му е работа да си "поддържа връзка" от години с незнайно кого, но явно по-голям от него, а когато момичето е на 15, въпросният избраник да цъфне вкъщи на гости с преспиване. Второ, хич не ги харесвам такива работи. Все ми е тая приятелките колко гаджета са сменили, ако искат всяка вечер да ги сменят - мен ме интересува моето дете.
+100. Била съм сам родител в продължение на 8 години. Наясно съм колко е тежко. Но, признавам си, лошо ми става при мисълта след 1-2 години дъщеря ми да си хване по интернет някой, който хем е пълнолетен, хем я омайва със сладки приказки, че не иска секс. Стига бе, 18-20-годишен не иска секс?! Seriously? За безопасното общуване в нета дори не ми се отваря тема.  ooooh!

# 841
Е, то на тези години ако не сменят гаджетата, кога друг път? Като се изпоженят и народят деца ли?  Laughing
Всяко нещо с времето си.
Аз не бих била много спокойна, ако детето ми, независимо от какъв пол, има само едно-единствено гадже през живота си и се ожени по някое време за него.
Имам такива бракове пред очите си, не свършиха добре. Май само едните не се разведоха, но то е защото живеят в нещо като свободен брак, след като си отгледаха децата. Само проформа са женени, иначе всеки си има странична връзка.

# 842
  • волно калдъръмче

+100. Била съм сам родител в продължение на 8 години. Наясно съм колко е тежко. Но, признавам си, лошо ми става при мисълта след 1-2 години дъщеря ми да си хване по интернет някой, който хем е пълнолетен, хем я омайва със сладки приказки, че не иска секс. Стига бе, 18-20-годишен не иска секс?! Seriously? За безопасното общуване в нета дори не ми се отваря тема.  ooooh!
Че този бая трябва да е загорял за гушкане, щом е готов да понесе факта, че с евентуалната бъдеща тъща ще ги дели само един зид.

# 843
  • sofia
Цитат

Аз 17 годишна имах връзка с 26 годишен. Много ясно, че целта е била секс. За мен това не е нещо страшно и опасно.

И за двамата ви ли беше водещ секса?
Не, но в един момент човек изпитва нужда от подобна интимна близост.
Тези нужди и усещания са индивидуални и зависят и от човека насреща.
Всяка връзка си има някакви етапи, при всеки индивид са с различна продължителност и интензивност и сексът се явява като един от тези етапи.
За да се ориентира един млад човек в подобен тип взаимоотношения все от някъде трябва да се тръгне. Моята позиция е, че ще се ориентира по-добре, ако има с кого да сподели и да получи адекватна ответна реакция.  
Разликата между 15 и 17 е голяма в очите на родителя. Този, 26 годишния не ми е бил първия.

palemoonlight, има редно и нередно според личните виждания и закона. Личното ми мнение е, че е добре да познаваш гаджето на дъщеря си и тя да не се страхува да споделя с теб и да не я страх да потърси твоето мнение.

ПП: Навремето и без интернет си имаше опасно общуване. Важно е децата да се научат да се вслушват в родителските съвети и постепенно да се научат да преценяват ситуациите, в които попадат (или биха могли да попаднат).

# 844
Не само за тях, винаги съм се чудила на двойките, които живеят с родителите си, ако ще и на 40+ да са  Simple Smile

И аз  Embarassed Наистина не си представям майка и татко в хола, ние през една стена раз-прас и после с гузни очи и зачервени лица по хавлийки един по един в банята. Пък после имали проблем с оргазмите - ми как няма да имат, то и на мен майка ми да гледа филм в съседната стая, ще ми се прииска по-скоро чиниите да измия, отколкото секс да правя.
А за младежите - допускам, че ще правят секс след 15-16-годишни и не го намирам за нередно. Но няма да осигурявам терен, нито бих толерирала връзка с по-стар партньор, не и в тази възраст.

# 845
  • sofia
А за младежите - допускам, че ще правят секс след 15-16-годишни и не го намирам за нередно. Но няма да осигурявам терен, нито бих толерирала връзка с по-стар партньор, не и в тази възраст.
Как ще изразиш това "нетолериране" пред сина/дъщерята? Ще забраниш срещите, ще дуднеш, ще показваш явно недоволство или ще се опиташ да поговориш за мотивите за избора на детето?
Родителите ми доста време не приемаха 26 годишния. Когато сестра ми сътвори разни тийн дивотии и видяха що е то проблеми, поомекнаха. Даже и сега, когато този 26 годишен, вече е на 47, пак го няма онова приемане, което аз разбирам като такова.

# 846
  • волно калдъръмче
Не, но в един момент човек изпитва нужда от подобна интимна близост.
Тези нужди и усещания са индивидуални и зависят и от човека насреща.
Всяка връзка си има някакви етапи, при всеки индивид са с различна продължителност и интензивност и сексът се явява като един от тези етапи.

На 15 са в 8 клас и тепърва започват да се канят да правят нещо в тази посока. Не е задължително да се отлага, но според мен е препоръчително. За да запази себеуважението на 15 годишната си дъщеря, майката дава благословия гаджето да спи в дома ѝ, но може да я посъветва да стисне кълките още за известно време. Цял живот ще се секси, сега ѝ е времето да оцени периода на девството.

# 847
  • София
Работата е там, че физическото си е физическо, ама социалните порядки и настъпването на социална зрялост много се разминават от физическото. На природата не й трябват умни пубери, а раждащи пубери, обаче социално не е много хепи още преди завършване на училище да са напред с материала като потенциални мами и татковци или вече с актив от аборти. Така като гледам светът не се е еманципирал много по отношение на бременностите при младите момичета - мъмчето:мъжът си бие шута, родителите му казват, че не е техен проблем, и всички последствия са за момичето и нейните родители - тя е бременната и те да му търпят последствията - бебе наместо диплома от гимназията или аборт с всички преки и потенциални усложнения. Демек, на никого не му дреме. Едиствено може да й дреме на майката на момичето, но нея първа я сочат с пръст как го е допуснала. При момчетата също има риск да се окажат млади татковци, и макар да не теглят физически като момичетата, да тряябва да издържат детето осемнайсет години или рано-рано да дундуркат бебе и да работят. Вярно е, белята винаги може да стане, но дадената пряка благословия от родител, прикрита ужким зад загриженост, вече е проблем. Ако пуберът не мисли, то поне родителите му да мислят.

# 848
Как ще изразиш това "нетолериране" пред сина/дъщерята? Ще забраниш срещите, ще дуднеш, ще показваш явно недоволство или ще се опиташ да поговориш за мотивите за избора на детето?

Ще им кажа, че бабоебията не е за хвалба. Не знам какво ще кажа, ако ми дойде до главата, наистина нямам представа, но няма да ми харесва. Сигурно ще дудна и ще чакам да му мине, гризейки ноктите си от злоба.

# 849
  • sofia
Вярно е, белята винаги може да стане, но дадената пряка благословия от родител, прикрита ужким зад загриженост, вече е проблем. Ако пуберът не мисли, то поне родителите му да мислят.
Тя белята става и без "благословията" на родител. Не знам защо се смята, когато родителят знае какво се случва, може да го спре? Ми не може, човек ако е решил да твори простотии няма сила, която да го спре.
В конкретния казус, родителят е решил, че срещата в действителността е по-добре да стане под негов надзор, отколкото детето да крие, че изобщо се среща с някого.
Идва твоето дете и ти казва "Говорим си с Х по интернет, ама искам да се запознаем. Ама той/тя живее в друг град, може ли това да стане у нас?". Аз съм абсолютно наясно, че ако кажа "не", трябва да предложа приемлив друг вариант на среща, защото има голяма вероятност срещата да се осъществи без изобщо да получа подробности.
Самият факт, че майката знае за интернет познанството, е добър знак. Много родители изобщо не знаят за виртуалния живот на децата си.

# 850
  • София
Какъв надзор? Това е като да дадеш ключовете от колата на детето преди да е изкарало книжка и даа го пуснеш по магистралата под свой надзор, сядайки до него, мислейки си, че е по-добре да кара без книжка с теб твоята  кола, да не би да вземе да кара чужда и ти да не знаеш, или да открадне ключовете от твоята кола и да отпраши. Или като да го хванеш за ръка и заедно да пресичате на червено с мисълта, че по-добре с теб да пресича на червено, отколкото без да знаеш.
Именно, че глуппостта нищо не може да я спре при пуберите, но поне не трябва да й се дава благословия. какъв приемлив вариант може да се предложи на пуберската глупост? едно време направо са ги женели - по-добре женени,  отколкото незаконно бебе, направено в плевнята по пълнолуние.

# 851
  • волно калдъръмче
Тя белята става и без "благословията" на родител. Не знам защо се смята, когато родителят знае какво се случва, може да го спре? Ми не може, човек ако е решил да твори простотии няма сила, която да го спре.
В конкретния казус, родителят е решил, че срещата в действителността е по-добре да стане под негов надзор, отколкото детето да крие, че изобщо се среща с някого.
Идва твоето дете и ти казва "Говорим си с Х по интернет, ама искам да се запознаем. Ама той/тя живее в друг град, може ли това да стане у нас?". Аз съм абсолютно наясно, че ако кажа "не", трябва да предложа приемлив друг вариант на среща, защото има голяма вероятност срещата да се осъществи без изобщо да получа подробности.
Самият факт, че майката знае за интернет познанството, е добър знак. Много родители изобщо не знаят за виртуалния живот на децата си.
Когато стане без благословията на родител, детето е наясно, че ще трябва да носи отговорност. С благословията се прехвърля отговорността върху родителската тиквеница. Когато става въпрос за житейските избори на детето, които то може и трябва само да прави докато е още непълнолетно, нека то е наясно, че ще отговаря пред родителя си за евентуален срив в системата. Едно време на това му викаха конско. Сека родителят е приятел и конски не чете, той разбира (като приятел) и разрешава (като родител). Това много обърква представата за отговорност у детето.

# 852
Според мен на пуберите трябва да им е ясно още отпреди да им хрумне да правят секс, че не е срамно да си купят презервативи и да ги ползват всеки път, защото не е само бременността, ами и болестите, особено във варианта със сериозна разлика в годините. Като нищо ще се сдобие с херпес от някоя отварачка и после цял живот ще пати, а и кой знае колко още момичета ще зарази от срам да си каже.
Лично аз не си крия презервативите от погледите на децата, искам да ги виждат, така както виждат сиренето и хляба, за да знаят, че това си е консуматив, дето си върви, не е кой знае какво.

# 853
  • Linz
Разбрах, повечето предпочитате да не знаете с кого се срещат децата ви и какво правят във ваше отсъствие. На мен аргументите за това ми идишат, но си направих необходимите изводи. Смятам, че съм истинска късметлийка с това дете, както и тя с този приятел (и определено бих насърчила бъдещите им взаимоотношения).
Може да спрете да коментирате конкретния случай.

# 854
  • волно калдъръмче
На този етап на теб ти е много важно да знаеш с кого движи детето ти, защото е податливо на влияние, не е с оформен характер и може да се подведе лесно. За каква зрялост ставаше въпрос, че не разбрах? Зрелият човек въобще няма нужда да дава толкова подробен отчет на майка си и личното му пространство си е точно лично пространство.

Общи условия

Активация на акаунт