Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 246
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 915
аз не се правя на остроумна, то си е за плач, а не за остроумие това, което си написала. Възрастни хора се притесняват, когато случайно се появявт свидетели, а за пубери да са невъзмутими е странно. Репликата ти за девствеността е тъпа на квадрат.

За притеснението - "Разни хора, разни идеали".
А за девствеността и репликата щеше да ти се получи по-оригинално ако беше казала тъпа на n - та степен!  Wink
Ама ти наистина ли мислиш, че нещо умно сподели?
Въобще не споделям крайното отношение на повечето пишещи в темата и определено смятам, че запазването на близки отношения с децата е много важно по време на пубертета, щото иначе тайно могат да направят безобразни ужаси, но историята, която ти разказа, е безумна и даже гнусна.

# 916
  • София
хайде да си помислим малко, доверителните отношения изключват ли правенето на разни неща тайно? Има ли тук човек който всичко си казва с майка си и няма тайни от нея? Доверителните отношения са до момента, в който някой бъде хванат в лъжа. Дори да се прости веднъж, дваж, триж, вече на четвъртия път съвсем заминават доверителните отношения. Затова човек като иска да прави нещо тайно, може да има всякакви вътрешни подбуди да го прави тайно и не е задължително родителите да са лошите. Колелото се завърта и едва когато това, същото дете стане родител, разбира какви глупости е натворило и колко са били прави родителите му. Обаче всяко дете решава, че всичко си знае, всичко си може, а който не е съгласен с него, значи не го разбира.

# 917
       Колкото и да искам да съм в приятелски отношение със сина си, колкото и да искам да има доверие между нас и да ми се доверява, не мога да държа да зная всичко за него. Наясно съм, че няма как, трябва да си има своите тайни, своите съкровени преживявания .Има неща, които не приемам ,че трябва да се докладват в подробности, всеки има нужда от своя малък свят.

Ако на детето са дадени добри устои, няма притеснения, че "тайно може да сътвори глупости", а същевременно нека да си има своите тайни.

Има го и този момент, че ние, с малките деца по-скоро теоретизираме. Ама като гледам какви възрастови групи се спрягат тук, някак, познавайки съученичките на сина си не мога да приема, че след 2-3 години ще създават връзки.За момчетата пък-въобще!

# 918
  • Бургас
не можеш са си представиш колко се променят тийнейджърите за 2 години
моят младеж до 11г. беше малко момченце, а на 13г. стана пубер висок 1.80, непознати го мислят за поне 16годишен, и на акъл съвсем се промени, нищо детско не остана, та тъкмо като навърши 13г. и сдоби със гадже - какичка на 14г.  и така вече почти една година си излизат най-редовно, знам, че се натискат и целуват, редовно ми се явява със смучки по врата, чета му конско, но файда няма....надявам се сексът да не почне преди 15-16г., ама знае ли човек, едва ли ще дойдат да ме питат
и промяната не е само при моя син, съученичките ни, дето преди 2 години бяха малки момиченца, сега на 14г. са си направо жени, учителите са потресени как се обличат и колко предизвикателно се държат, основен интерес на всички е кой е най-секси и кой кого харесва и на кого иска да е гадже

Последна редакция: сб, 26 мар 2016, 12:32 от asya02

# 919
Мой приятел има 30 годишна дъщеря и ми каза (по повод моите размисли около гаджето на племенника ми), че никога не е допускал в негово присъствие да преспиват у тях гаджета на дъщеря му.
Коментарът му беше: "Тя може да има още гаджета, у нас няма да става бардак и хората да гледат разни мъже, които идват и си отиват.
Да ходят по хотели, по приятели, но у нас не."

Това е вече доста прекалено.

Защо да е прекалено?
Ако сменя гаджетата на няколко месеца, откакто е станала на 20 (например), преставяш ли си какъв разграден двор би се получил?
Аз имам син на 27 и никак не мога да си представя всеки месец да закусвам с различни девойки, а и да ми се мотат из къщи.У дома не е хотел, все пак....
И понеже сина ми е предупреден, живее сам и има пълното право да ги сменя и всеки ден, ако му е кеф.    Laughing
У дома се води, пак БЕЗ преспиване, само сериозна приятелка.Не е задължително да е жената, с която мисли да остарее, но да имат връзка поне от месеци.Засега познавам само ЕДНА такава.

# 920
  • Linz
Децата са различни, родителите също, а и житейски ситуации има всякакви. В България отношенията в семейството са далеч по-консервативни и все още е разпространен патриархалния модел. А средата, в която живеем ние в момента е далеч по-либерална, 15-16-годишните са самостоятелни, оставени на собствените си решения. Образованието се избира още на 14-год... Разликата в манталитета и порядките на обществата е чувствителна, оттам идва и моето объркване на моменти... Имала съм се за свободомислеща, но в един момент се оказах истинска консерва.
Провокативните въпроси и ироничните коментари ще ги пропусна.
Относно приятеля, нямам никакви съмнения в правилността на решението си, така че ще помоля да не се обсъжда повече.

# 921
Относно приятеля, нямам никакви съмнения в правилността на решението си, така че ще помоля да не се обсъжда повече.
Чудесно е, че намираш решението си за правилно и дано то се окаже точно такова. Относно коментарите, бихме могли да не коментираме твоя конкретен случай, но коментарите относно нашите дъщери, доверието, връзките им, секса, гаджетата и т.н. биха били по-скоро полезни.

# 922
  • Linz
Темата е точно за това. И смятам, че ще е най-полезна ако се обсъждат различни гледни точки и различни типове отношения родител-тийнейджър. А не ако направи някой опит да "излезе от стадото", да бъде дружно порицан. Всяка гледна точка е полезна, важно е да има обоснование... Дъщеря ми най-мрази когато не й разреша нещо, на въпроса "защо?", да отговоря "защото аз така съм решила".

# 923
Темата е точно за това. И смятам, че ще е най-полезна ако се обсъждат различни гледни точки и различни типове отношения родител-тийнейджър. А не ако направи някой опит да "излезе от стадото", да бъде дружно порицан. Всяка гледна точка е полезна, важно е да има обоснование... Дъщеря ми най-мрази когато не й разреша нещо, на въпроса "защо?", да отговоря "защото аз така съм решила".

Въпросът не е да те караме да се чувстваш зле. Това са си твои интерпретации. Въпросът е да обсъдим конкретен пример, който бе поднесен за коментар от теб. Това, че някои коментари не ти харесаха не ги прави по-малко верни.

Аз пък съм с обрятно впечатление от българското общество. Прави ми впечатление, че децата порасват бързо и много бързо се сексуализират. Прочети поста на asya02.

Освен въпросът за това дали е редно/нередно 15 годишно момиче да има приятел (аз лично не виждам нищо нередно в това!), по-важният въпрос е за сигурността на децата ни. Връзка по интернет е огромно NO-NO в моя свят. Просто няма начин това да се случи. Поне докато не стане пълнолетна.

# 924
  • София
E не, връзките по интернет са нещо съвсем обикновено в наши дни. Аз самата познавам много хора, с които сме се намерили в нет-а. Синът ми (на 15г) - повечето му приятели са от разни групи по интереси от facebook. И аз ги познавам - много добри деца са. Светът не е това, което беше, когато ние бяхме на 15.

# 925
E не, връзките по интернет са нещо съвсем обикновено в наши дни. Аз самата познавам много хора, с които сме се намерили в нет-а. Синът ми (на 15г) - повечето му приятели са от разни групи по интереси от facebook. И аз ги познавам - много добри деца са. Светът не е това, което беше, когато ние бяхме на 15.
За теб, за мен, за пълнолетни хора връзките по интернет може и да са нещо нормално. За 12-годишно момиче, каквото е коментираното момиче от казуса, категорично НЕ. Светът не е станал по-безопасен от времето, когато аз съм била на 12-15 и не мисля, че връзка по интернет е най-доброто нещо за дете на тази възраст с оглед безопасността му. И определено има огромна разлика между групи по интереси във фейса и гадже, намерено в нета.

# 926
  • Linz
Не ми харесват единствено коментарите, които са груби. Аз съм толерантен човек, нямам проблем с тези, които мислят различно. Но като се премине границата на добрия тон, дискусията става неприятна за четене.

Относно младежите впечатленията ми се предимно от дъщерята- тя се възмущава от местните. Съучечките и масово не са девствени, а връстниците й пият, пушат (родителите ги снабдяват), някои се дрогират. На нея също често й предлагат дрога. А и петък и събота свършвам работа късно и сама виждам какво става по улиците... много от тях са още деца на 13-14-15 г.

Колкото до интернет връзките- не виждам нищо нередно. Има ли въобще днес тийнове без достъп до интернет? И такива, които не осъществяват комуникация? И да са постоянно в родителско присъствие?... Самата аз имам контакти в мрежата от 20 год.

# 927
# 928
  • София
Не ми харесват единствено коментарите, които са груби. Аз съм толерантен човек, нямам проблем с тези, които мислят различно. Но като се премине границата на добрия тон, дискусията става неприятна за четене.

Относно младежите впечатленията ми се предимно от дъщерята- тя се възмущава от местните. Съучечките и масово не са девствени, а връстниците й пият, пушат (родителите ги снабдяват), някои се дрогират. На нея също често й предлагат дрога. А и петък и събота свършвам работа късно и сама виждам какво става по улиците... много от тях са още деца на 13-14-15 г.

Колкото до интернет връзките- не виждам нищо нередно. Има ли въобще днес тийнове без достъп до интернет? И такива, които не осъществяват комуникация? И да са постоянно в родителско присъствие?... Самата аз имам контакти в мрежата от 20 год.

Очевадно не ти харесват коментарите, които не приветстват твоето решение, независимо от тона. Очевадно е, че търсиш верификация на реешението си, което може би е добре, защото все още изпитваш някакви съмнения. Започваш сега да обясняваш как "там" било по-така, а "тук" е патриархат. Ими, сори, ама колкото и да са либерте там, където ти живееш, накрая попарата ще я сърбаш ти и детето ти, а не родителите на Мери, Питър и Ханс имащи сексуални връзки на 13-14-15, пият, пушат или се друсат на възрастта на детето ти. Те си имат родители - да решават. Всеки от нас решава за своите деца. Хич не ми дреме дали ще се окажа консерва или либерте в неечии чужди очи, защото утре няма тези чужди очи да носят отговорността и последствията, а аз. По трудния начин научих нещо много важно - всеки може да си приказва каквото си ще, но отказва да поема отговорността, а ако аз се поведа по чуждия акъл, особено ако вътрешно нещо ми подсказва, че трябва да откажа, отколкото да се съглася, трябва да съм готова да си нося послествията, защото този чужд акъл не е мой акъл. Съвети и мнения всякакви.

Аз за деца виждам много нередно в интернет-другарчетата, защото никога не се знае кой стои отсреща и колко лъже.

# 929
  • Linz
Така е , предполага се че в темата пишат предимно жени около 40 и нагоре, с достатъчно опит и изградена преценка за хора и ситуации. И всяка от нас би следвало да може да се справи с последствията от решенията си. И познава най-добре своето дете, както иска и най-доброто за него. Така че няма причина да съдим чуждите избори. Па дори и да излизат от общоприетите рамки.

Най-големите изненади идват тогава, когато си мислим, че знаем кой стои насреща.

Общи условия

Активация на акаунт