АПРИЛчета 2013 - тема 3

• 32 622
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
руми, на мен ортопедът ми каза до 6м никакво сядане! иначе и моят бебок много се напъва да се изправя и да седи Grinning
За памперсите - вече 2 месеца съм с toujours и съм много доволна; отначало бях с пуфис, но toujours са по-тънки и попиват по-добре Simple Smile Също така мокрите кърпички на същата марка са без парфюм (голяма мъка беше да открия неароматизирани кърпички!)
Ние бяхме за един ден на Рилския манастир и Стобските пирамиди Simple Smile

# 361
Добро утро Simple Smile
Иво има огромно желание да седи  Simple Smile голям разбойник вече стана -  обръща се почти, от няколко дена си откри крачетата Laughing
Ние ползваме Pampers Premium още от началото.Веднъж бях взела Huggies но като се наака  не попиват добре   Sad

# 362
Да ви питам в кой месец може да се изправят бебетата до седнало положение,  че бебка вече се набира да сяда, ама не може горката...
На 6 навършени вече може да се подпират бебетата да седят Peace

А какви  памперси ползвате? Аз купувам Pufies и доскоро бях доволна, но на няколко пъти пропуснаха отстрани (особено нощем) и сега мисля да пробвам други, евентуално molfix или памперс.
Ние сме с памперс актив бейби, в началото бяхме с премиум кеър. Доволана съм Peace Но пропускането може да се дължи на поставянето или ако вече са малки, или пък големи.

# 363
Аз също ползвам на памперс актив бебе и съм доволна преди това аз също бях на премиум кеар преди това Grinning

# 364
Мами тук да споделя една статийка за захранването .... ако ви е от полза  Naughty

ЗАХРАНВАНЕ НА БЕБЕТО

Заместване на млечното хранене с немлечни храни към 5-6 месец. Основни принципи: захранването започва когато бебето е абсолютно здраво и става постепенно.

Първия ден се дават 1-2 лъжички от новата храна, на втория 7-8 лъжички, на третия 10-12 лъжички. За 10 дни трябва да заменим храненето като постепенно увеличаваме количеството. Ако бебето има колики към 4-5 ден, продължаваме захранването, но с по-бавни темпове. Никога не захранваме с две храни едновременно.

Кърменето през първия месец е 7 пъти на денонощие на 3 часа или на поискване (или на режим +/-15-20 минути или когато и колкото поиска). Гърдите се редуват.

От втория месец седмото хранене отпада. Към третия месец минаваме на 6 кърмения през 3 часа, след това 5 пъти през 3,5 часа и т.н. На 10 месец – 5 пъти през 4 часа.

Не всеки плач на бебето е свързан с глад. Първата храна, която въвеждаме е зеленчуковото пюре. През първите месеци на захранване с него е по-добре да бъде готово, защото е по-фино. Когато го правим ние – например пюре от картоф и морков, сваряваме един средно голям картоф и го пасираме без сол. Бебето може да се чуди какво да прави с пюрето, затова през първите дни може да се разреди пюрето с малко кърма, за да го поеме по-лесно. След това се добавят и други зеленчуци – карфиол, тиквички, зелен фасул.

От втория вид пюре, който ще предложим на бебето си, се дава количеството, което сме постигнали. Не започваме пак с по 1 лъжичка. Обикновено зеленчуковото пюре се дава по обяд.

Като количество кърма, която бебето трябва да погълне се ползва ориентировъчно следната формула:

1месец0, т.е. на 3я месец 130 мл, на четвъртия 140 мл и т.н.

Не давайте храна насила. Храненето не е игра. Не забавлявайте детето по време на хранене.

Следващата храна, която се въвежда е плодовата каша или кисел за следобедното хранене към 17 часа към началото на 6я месец. Захранва се по същата схема като зеленчуковото пюре.

След това се въвежда жълтък – по ¼ твърдо сварен жълтък (вари се поне 10-11 минути) през ден със зеленчуковото пюре. Количеството постепенно се увеличава докато се стигне до цял жълтък на хранене.

Когато вие приготвяте пюрето – опитвайте го първо. Когато отваряте готовите бурканчета  - капачките им трябва да пукат.

В 6я месец въвеждаме пюре с месо. Един ден даваме зеленчуково пюре с жълтък, а на другия месно пюре.

В 7я месец се започва с млечно хранене, а към 10 часа за сутрешното хранене се приготвя попарка от сухар и изкиснато сиренце.

В 8я месец се дават към 50 мл зеленчуков бульон преди обедното хранене.

Към 10-12 месец настъпва преходно хранене с по-едри частички. Намачкайте храната с вилица, защото тя не трябва да бъде фино смляна.

Между първата и третата годинка храната на детето не се различава от тази на възрастните. Трябва да учим детето да яде само като се храни четирикратно в еднакво количество.

Не се препоръчват силно алергизиращите храни – какао, шоколад. Има опасност от задавяне, ако даваме ядки до 3-4 годишна възраст. Мед и мъхести плодове също не се препоръчват.

Плодови сокове може да се дават след 5-6я месец. Трябва да са прясно изцедени, а не от компот например. Никакви сокове през нощта.

Вода със захар се дава само през първия месец, ако бебето е с изразена жълтеница. През останалото време водичката е без захар. След кърмене се дава по 1 лъжичка вода срещу гъбички.

Кисело мляко се дава след навършване на 1 годинка.

Плодовите пюрета се дават между храненията –един час преди или след хранене – или като десерт. Започва се с ябълки или моркови, но не първите, които са нитратни. Може след това да се дава череша, круша, но никога чиста круша или чиста слива. Смесват се сокове с противоположен ефект, например ябълка и круша. Започва се с два пъти по 15 мл, след това 2 пъти по 25 мл и 2 пъти по 35 мл.

Ако бебето има анемия се увеличава дозата на месното пюре за сметка на зеленчуковото.

Захранването според българската школа започва при навършен пети месец. Може да се дават и безглутенови каши. Има и безглутенови бишкоти. Ако бебето огладнява рано, кашата се дава вечерта, а кърменето минава на предното хранене.

Ако детето се събуди през нощта, може да се даде малко вода.

Диня и пъпеш могат да се дават след 7я месец, но са газообразуващи – да имаме предвид, ако детето има колики.

# 365
Здравейте! Аз съм мама на малка принцеса, която е родена на 28.03.2013 г  и се казва Никол. Искам да се включа във вашата група във фейсбук. Кой може да ме включи за да ви  следя от там, че ми е по- удобно.  Моят профил е  Димо-Инка-Никол. Благодаря ви предварително.Очаквам покана.

# 366
С доста неща не съм съгласна от статията, примерно
Какво е това, детето трябва да изпива.........количество кърма, може да си пие колкото иска.
Върнахме се от морето с вирус, снощи аз и ММ изкарахме кошмарна нощ с повръщане и разстройство. Децата са ок, явно кърмата помогна на буболечка. И от вода повръщах, но  за беба явно имаше мляко, не е ревала от глад.
Ползвам памперс актив бейби, доволна съм.

# 367
Ние сме на Пуфис и съм доволна

# 368
И ние доскоро ползвахме Пуфис, но на почивката ги нямаше и взехме Молфикс. От тях съм по- доволна. И на мен ми се струваше, че Пуфис пускаха. Не отстрани, а отвън като пипна памперса, ми беше влажно. Иначе майка ми ни даде талони за отстъпка за Лидл и взехме toujours. И те ми харесаха.
Ани, ние на морето го изкарахме вируса- аз и големите деца. Малкия го изолирахме и успяхме да го опазим. Но аз и не го кърмех вече. Иначе казаха, че за 48 часа преминава.

# 369
ние сме на зелените памперс, обикновените. ползвах 1 пакет пуфис, обаче неми харесват толкова, оставям много повече ластичета и чертички по крачетата.

за сядането - ние си стоим полулегнали и е голям зор, иска да се изправя директно на крачета като го хвана за ръцете. много ми се ще да сменя коша на количката вече. моят може май и пълно легнало, та може и да пробвам.

утре отиваме на морето, дано всичко да е ок.

# 370
Изкарахме вируса, децата си спяха при нас, но не се заразиха/ поне се надявам да не им се отрази, за сега са здрави/. Наистина беше ужасно, имах чувството, че ще умра...е, поне едно хубаво нещо, смъкнах 3 кила. Важното е, че успях да кърмя, и имаше мляко за малката. При условие, че нищо не ядях, и вода почти не пиех, но не остана гладна.... принципно си е лакома и си хапва доста, то и личи, че е пухкава.
Края на август замених зимния с летния кош, кокошката отдавна не иска да стои в него, освен , ако спи. Дори в летния често я слагаме на 2 позиция, не най-долна, просто сама се надига, прави невероятни коремни преси. Интересното е, че не се обръща, но прави други движения. От 1.09 стои седнала, дори сега е седнала до мен и си гризе играчките, иска и да се изправя и ходи Rolling Eyes Нищо не може да я накара да стои легнала, ако не спи, освен, ако не си до нея, не и говориш и не я забавляваш, но пак не повече от 5-10мин. лежи. Решила съм да се водя от нея.
Не ни биха последният път ваксините, защото баткото беше болен.
На 26.08 падна от леглото, как стана не знам, уж не пълзи, не се обръща, и беше по средата на леглото.

# 371
ani27, добре, че поне децата сте опазили, че при тях е по-драматично.

В 6я месец въвеждаме пюре с месо. Един ден даваме зеленчуково пюре с жълтък, а на другия месно пюре.
Месо в 6ти месец ми се вижда прекалено рано, а за жълтък да не говорим.

В 7я месец се започва с млечно хранене, а към 10 часа за сутрешното хранене се приготвя попарка от сухар и изкиснато сиренце.
И за това ми се вижда рано newsm78

Между първата и третата годинка храната на детето не се различава от тази на възрастните. Трябва да учим детето да яде само като се храни четирикратно в еднакво количество.
Аз не ям еднакво количество, а колкото ми се яде, затова и не смятам, че децата трябва винаги да изяждат едни и същи грамажи.

# 372
  • Пловдив
Аз в никакъв случай не бих се доверила на тази статия за захранването hahaha Имам чувствово, че е писана от някой, който не си е опреснявал знанията последните 30 години hahaha

Памперси ползваме на Хъджис - и баткото с тях отгледах, сега и малката - оплаквания нямам никакви Whistling Мислех да взема многократни за малката, но ползвах 1 ден и нещо не ми допаднаха, та си караме на еднократни Simple Smile

И сега да се похваля - минаха РД-то на баткото (в събота) и Кръщенето на малката (в неделя), та сега програмата ми е малко по-спокойна Simple Smile
Е, от понеделник ми започнаха очните и ни сюрпрезираха с две курсови, които трябва да са готови до края на другата седмица... но като цяло - по-спокойно ми е Simple Smile

В понеделник и вторник малката беше с мен в София - баща и караше количката в парка до Военната академия, а аз - вътре на занятия Mr. Green В междучасията излизах да я кърмя и така... И следващите две седмици това ще ни е програмата hahaha Ако някой се разхожда из този парк и види един самотен татко, бутащ синя количка - вътре е Габриелка hahaha hahaha hahaha

# 373
Нека се запишем, макар и със закъснение.
Бебе Богуслав, роден 22.04.2013 г 3500 г, 50 см, термин 22.04.2013 Simple Smile Flutter

# 374
Добре дошла Bovi  Hug  ще се радвам, в темата да пишат повече мами Априлки   bouquet
Ние вчера ходихме да поговорим с педиатърката за захранването, понеже на консултацията я нямаше. Прегледа я, каза как да започнем първо с зеленчукови пюрета, после каши, псоле пюрета с месо, плодови пюрета и накрая сокове. Съгласих се с нея.  Flutter Питах я дали мога да й правя пюренца понеже има откъде да вземем хубави зеленчуци, тя каза да, но след 5 навършени месеца. И така от днес се захранихме с картофено пюре на Hipp, но нещо не й хареса Simple Smile доста се мръщи, плю, дави се, и не знам дали и 1 лъжичка изяде  Crazy после се надумка с млекце и заспа  Whistling това е от нас ....

Общи условия

Активация на акаунт