Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 8

• 118 066
  • 781
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,
трябва да подам документи за периода 12,12 г до 11,13 г. В част от периода съм работела, в другата- по майчинство. За този по майчинство разбрах- направо в социалните за доходите, а за този, в който съм работела, трябва ли бележка за доходите от работодателя, въпреки че в момента съм на БТ? Благодаря

# 256
  • Пловдив
трябва ли бележка за доходите от работодателя

Да

kitty_ls ,имаш издадена бележка за доходите при напускането на фирмата ли или сега стария собственик ще ти пише такава?

# 257
  • София
Сега ще ми напише

# 258
  • Пловдив

Има шанс да мине.Опитай.

# 259
  • София
ОК, мерси. Дано стане...

# 260
  • София
Бих искала да попитам дали ще има последно увеличение на детските от 35 на 50лв. през 2014 и кога по-точно?

# 261
Детските месец за месец ли ги плащат или декември за ноември, януари за декември и т.н.?

# 262
Здравейте!  Simple Smile
Искам да попитам в какъв срок трябва да ми бъдат преведени надбавките за еднократна помощ, за дете до 1 година и детските? Всички молби и документи са подадени в СП около 20.11.2013.

# 263
И аз с въпрос - подадох документи на 20.11 и сега виждам превод от вчера, но за кой месец е това? Не би ли трябвало да получа в декември 2 суми или още е рано за декемврийската?

# 264
  • Бургас
И аз с въпрос - подадох документи на 20.11 и сега виждам превод от вчера, но за кой месец е това? Не би ли трябвало да получа в декември 2 суми или още е рано за декемврийската?
Декемврийските суми се привеждат - януари. Peace

# 265
  • Пловдив
Здравейте!  Simple Smile
Искам да попитам в какъв срок трябва да ми бъдат преведени надбавките за еднократна помощ,

Декември

И аз с въпрос - подадох документи на 20.11 и сега виждам превод от вчера, но за кой месец е това? за ноември Не би ли трябвало да получа в декември 2 суми или още е рано за декемврийската? иииии,ти пък по две да ги получаваш  Laughing.бъди скромна.декември ще го получиш януари

# 266
# 267
  • София
Вчера подадох жалбата,

На какво се позова в жалбата?

Че съм подала Удостоверението в установения срок, но не е препратено към РДСП поради небрежност на служител. Прикачих към жалбата копие на Заповедта и Служебна бележка от детското заведение, че са ми издали нужния документ още през месец септември със съответния входящ номер и дата и че детето е записано в книгата на страница... под номер ...  Peace
Не съм оптимист, но поне направих, каквото зависеше от мен.

Самоцитирам се, за да припомня случая и да пиша за развитието му. В крайна сметка се оказа, че жалбата ми е одобрена, получих превод на детските за два месеца накуп- за октомври и ноември. Доволна съм, че нещата се развиха по справедлив начин. Вече купих и подаръци на детето  Grinning

За облика на новия форум гласувах, ужасен е.

# 268
Здравейте, интересувам се този документ нужен ли е да се представи за кандидатстване за еднократна помощ при бременност и от работодателя ли трябва да го взема или от НОИ?

- удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.В него трябва да пише кога майката ще придобие необходимия 12 месечен стаж за изплащане на обезщетение по КСО

и ако може да ме ориентирате какво представлява документа, защото счетоводителката на фирмата изобщо не е наясно

# 269
  • Пловдив

boycheva_dani,щом имаш работодател той да го попълни

Приложение № 3 към чл. 10а, ал. 2, т. 2 и чл. 25, ал. 2, т. 2
(Ново - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.)
(наименование на осигурителя - Териториално поделение на
Националния осигурителен институт (ТП на НОИ)

У Д О С Т О В Е Р Е Н И Е

№............./................

Настоящото удостоверение се издава
на ...
ЕГН ...
живееща в гр. (с.) ...
област ...
ул./ж.к. № ................................, бл. ......., вх. ......., ет. ......., ап. ...
в уверение на това, че е осигурена за: ...
...
(осигурени социални рискове)
и няма право на обезщетение по чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Придобит осигурителен стаж: ...

(месеци/дни)
към дата ...
като осигурена за общо заболяване и майчинство съгласно представените от лицето документи.

Дата на придобиване право на обезщетение по:
- чл. 48а КСО:...
- чл. 52а КСО:...

Настоящото удостоверение се издава, за да послужи пред дирекция "Социално подпомагане" -
...
Изготвил:    Осигурител/ТП на НОИ:

(подпис)
   (подпис, печат)

Указания за попълване и издаване на удостоверение

Удостоверението се попълва и издава, както следва:
1. От осигурителите - за наетите от тях лица, осигурени за общо заболяване и майчинство; от едноличните търговци, които имат банкова сметка, и наети на работа лица - за тях и за наетите от тях лица; от търговските дружества - за собствениците и съдружниците в тях;
2. От ТП на НОИ - за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършват от ТП на НОИ (за лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, за земеделските производители и тютюнопроизводителите и за едноличните търговци, които нямат банкова сметка, и за наети на работа лица);

В удостоверението се вписва придобитият осигурителен стаж към датата на настъпване на риска "бременност" за обезщетението по чл. 48а КСО, а за обезщетението по чл. 52а КСО - към датата, от която се иска изплащане на обезщетение за отглеждане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт