Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 666
  • 712
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, до сега не съм писала в този форум, но ще се радвам, ако някой ми отговори. Сестра ми е в отпуск по майчинство, но и предлагат работа на граждански договор при друг работодател. Та въпросът ми е как евентуално биха могли да я назначат,за да не се налага да връща после майчински на държавата,и да не и спрат майчинството. Става дума за проект ,който ще продължи 6 месеца.

# 481
# 482
Здравейте, до сега не съм писала в този форум, но ще се радвам, ако някой ми отговори. Сестра ми е в отпуск по майчинство, но и предлагат работа на граждански договор при друг работодател. Та въпросът ми е как евентуално биха могли да я назначат,за да не се налага да връща после майчински на държавата,и да не и спрат майчинството. Става дума за проект ,който ще продължи 6 месеца.
назначаване на гр. договор не може да има - проверете точно какво й предлагат - ако е срочен - до завършване на проекта - ще има проблем с майчиството. Ако си е възлагане на обем работа по граждански договор- няма проблем

# 483

за периода 6 месеца ще й спре майчинството,след това ако детето още няма 2 год. ще продължи

# 484
И защо, и НОИ са напислаи, че ако е по граждански, има право и на майчинство без проблем

# 485
  • В полите на Пирин планина

за периода 6 месеца ще й спре майчинството,след това ако детето още няма 2 год. ще продължи

Няма такова нещо  Naughty Гражданският договор не е основание за спиране на обезщетението от НОИ за бременност, раждане и гледане на дете. Спокойно може да сключи такъв договор.

# 486
  • София
От Октомври 2013 съм болнични - рискова бременност съм.
Целия Декември 2013 съм била в болнични и съм получила обезщетение от НОИ.
За Декември 2013 ми изплащат бонус от фирмата, в която съм назначена на трудов договор.
Само че от този бонус са ми удържали осигуровки и ДДФЛ.
Правилно ли е това?

# 487
За Декември 2013 ми изплащат бонус от фирмата, в която съм назначена на трудов договор.
Правилно ли е това?

Той вероятно е за стари периоди, когато си била на работа?

# 488
  • София
Правилно ли е това?

Във фирмата съм от 7-8 години и винаги бонусът ни е бил за декември на текущата година.

# 489
И защо, и НОИ са напислаи, че ако е по граждански, има право и на майчинство без проблем
Къде го пише?Ами нали осигуровки се дължат по гр.д-р и как така-хем осигуровки,хем в майч-во,

# 490
Къде го пише?Ами нали осигуровки се дължат по гр.д-р и как така-хем осигуровки,хем в майч-во,

"Въпрос: Ползвам отпуск за бременност и раждане. Мога ли да започна работа по граждански договор и едновременно с това да получавам полагащото ми се парично обезщетение? Ако мога, от кога? През периода до 410 календарни дни или за периода за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?

Отговор: Съгласно чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) право на парично обезщетение за майчинство (за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете) имат лицата, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат не по-малко от 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Обезщетението за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО се изплаща за времето на ползване на съответния отпуск.

Осигуряването на лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор), е регламентирано в чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО. Съгласно посочените разпоредби осигуряването е само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Тези лица нямат нито задължение, нито право да се осигуряват за общо заболяване и майчинство.

Ако Вие, като осигурено за общо заболяване и майчинство лице, през времето на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст получавате парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО, съответно по чл. 53 от КСО, полагането на труд без трудово правоотношение (граждански договор), не е пречка за получаване на паричното обезщетение."

# 491
  • София
 Осигуряването на лицата, които полагат труд без трудово правоотношение (граждански договор), е регламентирано в чл. 4, ал. 3, т. 5 и 6 от КСО. Съгласно посочените разпоредби осигуряването е само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. Тези лица нямат нито задължение, нито право да се осигуряват за общо заболяване и майчинство.

Ето тук е ключът от баракат. Хем осигуровки хем майчинство, защото по граждански договор не плащаш за ОЗМ!

# 492

Ето тук е ключът от баракат. Хем осигуровки хем майчинство, защото по граждански договор не плащаш за ОЗМ!

Абсолютно точно  Peace

# 493
  • тук-там
Правилно ли е това?

Във фирмата съм от 7-8 години и винаги бонусът ни е бил за декември на текущата година.

Върху ВСЯКО възнаграждение има осигуровки и ДДФЛ!

# 494
 newsm78 дали няма да хукнат всички работници да исат да ги преназначаваме на 340 лв?

Щото, ако са на 350 няма да им връщат данък, нали? А на 340 лв - да!
Ще взема да отворя калкулатора да видя за какви $ на месец иде реч!

Общи условия

Активация на акаунт