За правата на децата ни! седма тема!

• 110 192
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
  • в полите на Балкана
Важи за целия ЕС.

# 571
  • Русе
Благодаря, мамаРаче  bouquet

# 572
Петя, нали беше от моят град? Точно така-в общината, две снимки паспортен вариант на детенцето и копие от ТЕЛК-а
 Моят син понеже не влиза във фотостудио го снимах с телефона и във фотото изкараха от него снимките.

# 573
  • Русе
⅞ ...and Happily Ever After, да, от един град сме. А можеш ли да ми кажеш къде точно се ходи в общината?

# 574
Здравейте, синът ми се разболя миналата година и от ТЕЛК му дадоха 80% + % за придружител. Аз и децата (имам две) живеем в Русе а съпруга ми работи и живее в Плевен и се прибира събота и неделя и когато е отпуска, докато беше здрав синът ми нямаше проблеми справях ме се, но като се разболя стана много трудно, та въпросът ми е има ли някакъв законов начин, буква, член с който да може да се премести съпругът ми при нас (той работи във фирма която има филиал и в Русе), но шефът му в Плевен само му прави спънки(върши им работата добре, за да не го пуска) и не му дават да се премести, а на мен ми е доста тежко вече едвам се справям със суперактивно дете и с бавно подвижното едновременно. Съпругът ми е решил ако до догодина не го преместят да я напусне тази фирма и да си търси нова работа, но парите ни трябват и ако напусне докато си намери нова работа не зная как ще ги вързваме двата края, само лекарствата на седмица струват маса пари и всеки месец в София за поддържаща терапия, а аз съм със свободна професия и нямам постоянни доходи.
Малко объркано стана, но ако може помагайте моля!

# 575
Ако може да се свърже с главния шеф на фирмата,  а не да говори с шефовете по филиали. Да му напише мейл или лична среща да си уговори по възможност. Ако няма начин за това,  тогава да говори с шефа в русе дали има възможност да го вземе.

# 576
За съжаление мога да Ви предложа няколко варианта:
1.Подава молба за смяна на населеното място до централата и ако се отвори свободна позиция, работодателят може да го премести.
2.Може да поиска обезщетение при преместване по чл.216 от КТ, ако се споразумее с работодателя.
Скрит текст:
Чл. 216. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) На работник или служител, който се премества на работа в друго населено място, по споразумение с работодателя могат да се заплатят:
1. пътните разноски за него и за членовете на семейството му;
2. разноските по пренасянето на покъщнината му;
3. възнаграждение за дните на пътуването и за още 2 дни.
(2) На работник или служител, трудовото правоотношение с когото е прекратено не по негова вина или не по негово заявление с предизвестие, по споразумение с работодателя могат да се заплатят разноските по т. 1 и 2 на предходната алинея за неговото и на семейството му завръщане в постоянното им местоживеене.
(3) Работникът или служителят има право на обезщетение по предходните алинеи, когато по ред, предвиден в закон, се премества или е преместен на постоянна работа в друго населено място не по негова молба. Когато разстоянието до населеното място на новата работа е над 100 километра и преместването е за време над 1 година, на работника или служителя се заплаща и уговореното едномесечно трудово възнаграждение за новата работа и възнаграждение в размер на една четвърт от същата сума за всеки член от семейството, издържан от работника или служителя. Обезщетението се изплаща от работодателя, при когото работникът или служителят се премества на работа.
3.Може да се откаже от работа и да търси подходяща в Русе.
Единият вариант е:
Чл. 328.
Скрит текст:
(Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
А другият по чл.326 от КТ.
Скрит текст:
Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

# 577
Може и да се договорят за освобождаване по взаимно съгласие като така ще има поне 4 месеца платени на борсата.

# 578
  • Куциндрел
Здравейте. Имам един въпрос към вас.
Има ли право детската градина да откаже на детете със СОП да посещава сборни групи?
Има ли някъде написано правило за децата със СОП и сборните групи в градината?
Благодаря. Hug

# 579
  • Русе
Как така да се откаже посещение в сборни групи на детската градина? Едното ми дете е със СОП и е посещевало сборни групи, не е имало проблем. Щом може да посещава своята група в детската градина, защо да не може да посещава сборни? Не виждам какъв е проблема, освен ако сборната група е в друг филиал на градината, където няма ресурсен учител. Но мисля, че и в този случай нямат право да отказват посещение на дете със СОП.

# 580
  • Куциндрел
Как така да се откаже посещение в сборни групи на детската градина? Едното ми дете е със СОП и е посещевало сборни групи, не е имало проблем. Щом може да посещава своята група в детската градина, защо да не може да посещава сборни? Не виждам какъв е проблема, освен ако сборната група е в друг филиал на градината, където няма ресурсен учител. Но мисля, че и в този случай нямат право да отказват посещение на дете със СОП.
Благодаря. На майката на детето й извиват ръцете с думи като - ще се стресира, няма кой да се занимава с него в сборните групи и т.н.
Питам се дали има някакво указание в правилните и т.н. че да кажа на майката да се позове на него. newsm78

# 581
Здравейте. Имам един въпрос към вас.
Има ли право детската градина да откаже на детете със СОП да посещава сборни групи?
Има ли някъде написано правило за децата със СОП и сборните групи в градината?
Благодаря. Hug

На мен също ми отказаха.
Алтернативата беше да присъства и някой от родителите, защото детето е с ЧП.

# 582
  • Куциндрел
А дали имат право да откажат?
За това питам. Не става въпрос за мен, а за една майка на дете от групата на моето.
Много ми е мъчно и много се ядосах.

# 583
Щом детето е с чп може и въобще да откажат да го приемат в детската градина или да го освободят от нея като го насочат към специализираните занимални за деца със специални нужди. Лично нас също ни предупредиха и аз не го водя, когато са сборни групите. Лятото,  когато са в двора и играят,  тогава ми разрешават да го водя, но при положение,  че остана да го наблюдавам,  защото тогава са много деца и от другите филиали на различна възраст в една група и направо лудват. Зимата сборните групи са от една и съща възраст събрани,  като няма и 15 деца,  тогава ми разрешават да го водя,  но винаги се разболява и пак не става. Въобще ходенето на детска градина не ни се получава много, защото много боледува,  но при наистина болните дечица така се получава,  за съжаление. А,  с възпитателите съм забелязала,  че дори да са неучтиви трябва с добро да се подхожда,  защото "ножът" се обръща към детето после. Поне при нас е така...

# 584
  • София
Когато детето е с ЧП нямат право да откажат прием в градината,  но имат право да изискват придружител,без значение дали групите са сборни или не.

Общи условия

Активация на акаунт