За правата на децата ни! седма тема!

• 111 010
  • 730
  •   1
Отговори
# 645
  • в полите на Балкана

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО МИНИСТЪРА НА МТСП
Г-ЖА ЗОРНИЦА РУСИНОВА
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ

Относно: Гарантиране на Лична помощ за деца /лица с увреждания.

Уважаеми господа,
България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени .В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.
Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им.
В тази връзка, ние настояваме:
1.Спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни.
Уважаеми господа,
От 2006 г.,България е страна по Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Чл.19 от същата гласи: Независим живот и включване в общността. Държавите –страни по настоящата конвенция,признават правата на всички хора с увреждания да живеят в общността с възможности за избор, каквито имат всички останали хора и предприемат ефективни и подходящи мерки, така че хората с увреждания да бъдат подпомогнати за пълноценно упражняване на това тяхно право и за пълното им включване и участие в общността, включително чрез осигуряване на : б/ достъп за хората с увреждания до набор от услуги в дома, в социални заведения и услуги за подкрепа в общността , в това число и достъп до лична помощ, каквато е необходима за подкрепа на ежедневието и участие в живота на общността, за да се избегне тяхната изолация и сегрегация;

Изискваме:
1.Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер не по-малък от две минимални работни заплати.
2.Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.
3. Достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.
4.Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ.
5. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.
Ние родителите на деца/лица с увреждания,
Настояваме:
6. Да се преразгледа предложената от МЗ реформа в системата на ТЕЛК, в която се прекарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност. В Конституцията на Република България, правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства е гарантирано, като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд!
Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми.
Ние организаторите на протеста и всички хора и организации, които ни подкрепят, заявяваме готовността си, при отказ на отговорните министерства да решат посочените от нас проблеми-реализация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, да преминем към ефективни гладни протести пред МС на Р.България, а децата си да оставим на грижите на МТСП!

Конфедерация за защита правата на децата – гр. София и смейства на деца/лица с увреждания от цяла България.
Подкрепящи организации:
Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София
Сдружение „Свети Мина“ – гр. Добрич
НА“ Усмихни се с мен“ – гр.София
Сдружение “ Равен старт-2008“ – гр.Габрово
Фондация "Движение на българските майки" - гр.София
Конфедерация за защита правата на децата – гр. София
Сдружение "Погледни ме" – гр. София
Фондация "Нашите недоносени деца" – гр.София
Граждански форум "Чуйте нашия глас " - гр.Варна
Сдружение „ Равен старт 2009“ – гр. Бургас
Фондация " Равен шанс 2001" – гр. Варна
Сдружение "Спина бифида и хидроцефалия-България"
Сдружение "Дари усмивка" – гр. Варна
Сдружение "Да прегърнем дете"
Фондация "Дечица"
Сдружение "Паралелен Свят" – гр. Пловдив
Сдружение "Живот в спектъра"
Сдружение "Защита на правата на хората с аутизъм в България"
Фондация "Карин дом" – гр. Варна
Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун
Адрес за обратна връзка: гр. София, ул. "Триадица" №6, ет. 3, офис 310 ,
Тел: 0876 18 07 48

# 646
Здравейте,синът ми е с 80%,без чп.Той е на 13г.Въпросът ми е има ли право на карта за безплатно пътуване във Варна?И още един въпрос той ще навърши 14г и ще му издадат лк. точно около датата на преосвидетелстване,трябва ли да подам по-рано документите за лк?

# 647
По първия въпрос не мога да ти отговоря, но.... по втория, донякъде мога. Ние минахме миналата седмица ТЕЛК, като РД на синът ми беше два дни преди това. Стана на 14 години. Г-нът от комисията ми поиска ЛК на детето, като смяташе, че е трябвало да подадем документи за такава месец преди да навърши 14 години. Няма такова нещо - първа лична карта /на 14 години/ се издава след навършването им, като родителят е задължен да подаде документи в 30 дневен срок  Peace. Та сега аз си чакам ЛК на детето, за да мога да взема Решението  ooooh!

Цитат
Право да притежава лична карта има всеки български гражданин, навършил 14 години.

Всеки български гражданин е длъжен да поиска издаването на лична карта в срок до 30 дни от:

- навършване на 14-годишна възраст
, за лицата пребиваващи на територията на Република България;

# 648
  • Русе
Да напомня, че наближава време за подаване на декларациите за  данъчни облекчения за семейства с деца до 18 години и за деца с увреждания по чл.22.

# 649
Има ли вече подадени декларации за данъчни облекчения? А за винетки кога се подава и какви документи са необходими, за пръв път ще ми е?

# 650
Аз попълних Декларация ,но ще ми я подават от работата.

За винетките и аз питах дали вече приемат докумени, защото мислех утре да ходя да подавам.
За винетка трябват копие и оригинал на
1. големият талон на колата / собственост на един от родителите или детето /
2. платен данък
3. годишен технически преглед
ТЕЛК
Попълват се на място декларации
Има и изискване колата да е до 2000 куб.см.
Ако нещо съм пропуснала допълвайте.

# 651
  • в полите на Балкана
За винетка може и януари, нали старата важи до края на януари. Всъщност за винетка може по всяко време на годината.

# 652
Аз попълних Декларация ,но ще ми я подават от работата.

За винетките и аз питах дали вече приемат докумени, защото мислех утре да ходя да подавам.
За винетка трябват копие и оригинал на
1. големият талон на колата / собственост на един от родителите или детето /
2. платен данък
3. годишен технически преглед
ТЕЛК
Попълват се на място декларации
Има и изискване колата да е до 2000 куб.см.
Ако нещо съм пропуснала допълвайте.
Годишен технически преглед не се изисква. Изисква се да има копие на Застраховката  Peace. В момента се колебая дали и данъка искаха, но за другото съм сигурна.

# 653
Днес ходих да питам за винетките, казаха ми, че ми трябва ТЕЛК, големия и малкия талон на колата, платена застраховка, акт за раждане на детето. Сега се чудя дали ще е проблем, че застраховката е платена от предишен собственик на колата?

# 654
Барболина, важното е че колата има застраховка, какво значение има, ако ще и от президента да е платена Wink
Давай смело!

# 655
Момичета, ако има още дискусия за винетките, то тя нека се пренеси Тук, където информацията си е по-нагледна и необходима  Peace

# 656
  • Бургас
може ли някой да каже с декларация по чл.50 какво се връща,дали да я подаде мъжа ми,защото е с повече доход или да я дам аз с моя доход, доскоро на 2 часа, а имам и месеци безработна.

# 657
Щом сте били с ниски доходи и без доходи, по-добре мъжът да я подаде. Ще му възстановят 200 лв. по едната декларация и 20 лв. по другата  Peace

# 658
Извинете, но сега какво се случва, някой знае ли?
"  От 1 януари 2017: Парите за деца с увреждане се увеличават значително, сумата зависи от степента на увреждане
От 1 януари 2017 г. влизат в сила съществени изменения в Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) и в Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), направени чрез приетите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 г. Промените в ЗСПД са свързани с предоставянето на нов вид месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване.

Досега, съгласно бюджета за 2016 г., размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане по чл. 8д, ал. 1 от ЗСПД беше в размер на 240 лв. С новия бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност, в съответствие с нормативно определеното им предназначение и обстоятелството дали детето се отглежда в семейството на родители (осиновители) или е настанено за отглеждане в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Новият вид помощ ще обедини всички помощи, които към момента се получават за децата с трайни увреждания. Размерът на месечните помощи по чл. 8д, ал. 1 от ЗСПД за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) за 2017 г. е, както следва: за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 930 лв.; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 450 лв.; за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв.

Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето в семействата на роднини или близки и приемните семейства е, както следва: за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 490 лв.; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 420 лв.; за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв.

Запазва се досегашният размер на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от ЗСПД в размер на 100 лв. Месечната помощ по реда на чл. 7, ал. 8 от ЗСПД се предоставя за дете с трайно увреждане само в случай, че за детето не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД.

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане се предоставят независимо от дохода на семейството, до навършване на 18-годишна възраст на детето и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, при условие, че детето живее постоянно в страната.

Лицата, на които към 31 декември 2016 г. са отпуснати месечни добавки по чл. 8д от ЗСПД няма да подават нови заявления-декларации, а съответната дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес ще отпусне месечната помощ по този член в съответствие с размерите, посочени по-горе, за срок от 1 януари 2017 г. до изтичане на срока, за който е била първоначално отпусната.

Съгласно измененията в ЗИХУ само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности. Лицата с трайни увреждания от 18 до 20-годишна възраст имат право на добавката, в случай че за тях не се получава месечна помощ по чл. 8д от ЗСПД.

# 659
Трябва ли да подаваме молби или нещо някъде?
От този месец ли да очакваме промените?
Въобще нещо?

Общи условия

Активация на акаунт