За правата на децата ни! седма тема!

• 110 194
  • 730
  •   1
Отговори
# 300
     Някой знае ли дали  имаме право да не плащаме данък на колата? Води се  автомобилът на мое име , а детето ми е с 50 %   според ТЕЛКово решение. От Общината ми казаха, че колата трябва да е на името на детето, а  то е непълнолетно - на 10 години.

# 301
Only, мисля, че в предната тема имаше доста писано по този въпрос - трябва да прехвърлите колата на детето, чрез нотариус. След това, до 18-тата годишнина на детето, ако продадете колата, паричките се внасят в сметка, с която то може да се разпорежда след пълнолетие. Не си спомням, но и за самата продажба (евентуална), мисля, че имаше някакви бюрократични занимавки  Thinking.
Беше направен изводът, че си заслужава при коли с висок данък (сравнително нови или направо нови), които няма изгледи да се продават скоро. Дано съм ти била полезна   bouquet

# 302
Не е вярно!
Приемат молби за безплатни винетки за инвалиди
Цитат
"Ако в семейство има човек с увреждане и автомобилът е на негово име - подава молба за винетка, ако не е на негово име, с удостоверение за семейно положение от името на съпруга/съпругата се подава тази молба", уточни г-жа Хорозова.

НАРЕДБА № Н-19 ОТ 2 ДЕКЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСВО … ЛИКАНСКИТЕ ПЪТИЩА
Цитат
Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2011 г., в сила от 22.07.2011 г.) Лицето с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане подава заявление-декларация по образец (приложение № 1) за получаване на безплатна едногодишна винетка за собствения си или съпружеска имуществена общност лек автомобил в дирекция "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане по постоянния си адрес.

(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 56 от 2011 г., в сила от 22.07.2011 г.) По реда на ал. 1 заявление-декларация подават и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

# 303
Кое не е вярно  newsm78

# 304
  • София
Винетките са едно, данакът друго. Не може да се ползва облекчение данъчно, ако колата не е на името на детето! Може да се ползва винетка, ако колата е семейна Wink
И да, питах днес, няма значение, че е организирано мероприятие, ако във фактурата ми бише комплексно балнеолечение -  може Wink догодина живот и здраве ще сме на лагер Simple Smile

# 305
Искам да ви попитам за талоните за синя зона. Колата, която ползваме, не е на името на член на семейството, а на името на по-далечен роднина. Детето ми е с 80% с ч. п., талон при това положение дали ще ни дадат? Аз мислех, че нямаме право, след като нямаме кола, но една приятелка твърди, че дават такъв талон, независимо на кого е колата, ако в нея пътува детето.

# 306
  • София
Искам да ви попитам за талоните за синя зона. Колата, която ползваме, не е на името на член на семейството, а на името на по-далечен роднина. Детето ми е с 80% с ч. п., талон при това положение дали ще ни дадат? Аз мислех, че нямаме право, след като нямаме кола, но една приятелка твърди, че дават такъв талон, независимо на кого е колата, ако в нея пътува детето.
Права е по принцип. Не са ми искали документ за собственост, както за винетките Wink Новите важат за целия ЕС Simple Smile

# 307
Благодаря, Раличка:)
Винетка имаме , данъка ще си го плащаме... да не забравяме какво пише най - отгоре в личните ни карти - Република България.

# 308
Винетките са едно, данакът друго. Не може да се ползва облекчение данъчно, ако колата не е на името на детето! Може да се ползва винетка, ако колата е семейна Wink
И да, питах днес, няма значение, че е организирано мероприятие, ако във фактурата ми бише комплексно балнеолечение -  може Wink догодина живот и здраве ще сме на лагер Simple Smile
Ох, защо съм помислила за винетки? То запитването си е за данъка.Embarassed

# 309
Ох, видях, че престоят е пакети от 6 - 10 дни... те много сложни били нещата там... ще го мислим.. благодаря ви за отговорите  Hug

# 310
  • Sofia
Здравейте, тъй като водя дело в административен съд относно решенията на ТЕЛК и НЕЛК за 2год.ми син, което съм на път да загубя за съжаление, нукой който е запознат с нормативната база по-добре, би ли ми казал къде точно да търся относно правата на детето до достъп до здравни-лечебни заведения, рехабилитации и подобни или държавата няма такива задължения, това си е мисия единствено на родителите, защото явно съда това се опитва да ми вмени - че видите ли мое задължение единствено е ние като родители да осиуряваме средства за лечение на детето си, което е с % инвалидност и държавата няма такива задължения - защото във всички епикризи се казва, че е нужна задължителна рехабилитация, а се дават 20% с чужда помощ, което автоматично изхвърля детето ми от правата за ползване на безплатно лечение и рехабилитация...или аз някъде бъркам в разсъжденията си?
Предварително благодаря!   bouquet

# 311
Здравей, Дарина. Съжалявам за случващото се при вас. По Клинична пътека, доколкото научих вчера, може да използвате престой в санаториум - тоест, с направление от личния лекар поради заболяването на детето, независимо, че няма ТЕЛК. То, безплатно лечение и престой, дефакто като разгледах, няма - все се доплаща нещо (ако е по ЗК) или пък се заплаща всичко, а после социалните връщат само около 200 лв., независимо колко всъщност е коствал изцяло престоя и лечебните процедури (при деца с ТЕЛК)... Така, че - безплатен обяд - няма - има само облекчение в цената, което и вие може да използвате по клинична пътека.  Hug

# 312
  • Sofia
Здравей, Дарина. Съжалявам за случващото се при вас. По Клинична пътека, доколкото научих вчера, може да използвате престой в санаториум - тоест, с направление от личния лекар поради заболяването на детето, независимо, че няма ТЕЛК. То, безплатно лечение и престой, дефакто като разгледах, няма - все се доплаща нещо (ако е по ЗК) или пък се заплаща всичко, а после социалните връщат само около 200 лв., независимо колко всъщност е коствал изцяло престоя и лечебните процедури (при деца с ТЕЛК)... Така, че - безплатен обяд - няма - има само облекчение в цената, което и вие може да използвате по клинична пътека.  Hug
Благодаря за бързия отговор, LifeIsBeautiful!   bouquet
Не съм се и надявала за безлатен обяд, имайки предвид къде живеем, нашият случай е такъв, че престой в лечебно заведение или балнеолечение не са ни от полза, колкото рехабилитации и закупуване на специални ортопедични обувки, които за съжаление не фигурират в списъците за технически помощни средства и съответно Социалните не изплащат пари за тях - единственият ни вариант да си помогнем частично финансово е т.нар. ТЕЛК преосвидетелстване, което както всички знаем дава помощи само за лица с над 50%. Чудя се, как за лица с доказани нужди от рехабилитации и носене на техн.помощни средства задължително до определена възраст, Наредбата определя, че до 1г. дава 100%, а след навършване на 1г. на лицето се дава макс.20%, при доказано становище от всички лекари и международни организации, че лечението има задължителен характер мин. до 4г. възраст... По клинична пътека може и да ни дадат наравление за известен период за рехабилитация, но се съмнявам 2 год.напред да ни осигуряват направления, а специализираните обувки и закупуваме от Америка и то за не малко пари - сменят се в период между 3-6мес., знаейки колко бързо израстват крачетата на мъниците, независимо, че вземаме с 1-2номера напред.

# 313
Дари, ето тук ми казаха, че човек може да се възползва от въпросните технически средства:
http://www.mlsp.government.bg/fsp/

Също така, може да пробваш и чрез Ц"ФЛД" - http://www.cfld-bg.com/
или БгКоледа - http://www.bgkoleda.bg/

Но за Бг-Коледа трябва да си изчерпал всички останали възможности. Аз имам една висяща молба при тях...  Confused

Момичета, по-нагоре сте засегнали въпоса с данък и винетка за МПС. Някой знае ли дали има давност за дължимите суми за данък при нерегистриран автомобил, и колко е тя?
Дали обясних правилно?  newsm78 Купих си колата в 9-тия месец на бремеността. След раждането нямах време да го направя. А малко по-късно започна тичането по болници.... Изобщо не ми е било до данъци и кола! И така вече 4 години и малко! Някой знае ли какво се случва от тук натам? 

# 314
Ние една служебна кола бяхме забравили да регистриараме в данъчното - и ни казаха да минат две години от покупката и след това да я регистрираме, ако е по-рано има глоба. При теб са четири така че ще си платиш само текущия данък. Но попитай все пак на място

Сори за спама

Общи условия

Активация на акаунт