Роят се АВГУСТовски бебета безчет, на коя ли мама днес е ред?! -16

• 32 457
  • 606
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте и от нас.  Hug
Ние сме добре.По цял ден спим, освен ако не огладнеем.  Mr. Green Проблемът е, че малкият Любомир все иска да се гушка в мен и  реших, че това ще е най-полезно за двама ни и снощи спахме двамата. Mr. Green
Честито на родилите мами!Много щастие да им носят рожбичките.Пожелавам много успех при раждането на чакащите мами и да става по-скоро за нетърпеливите.
Да си мама е наистина прекрасен подарък!  Grinning

Имам въпрос към ЛЛЛ:
Както казах, родих секцио.
Бебчо беше хранен около ден и половина от шише докато аз се възтановявам.
От вчера следобед е при мен и не мога да го приуча да суче.Чувствам се ужасно виновна, за което.
Шишето то болницата с АМ винаги надделява.Имам протектори, с които се опитах да го излъжа тъй като са силиконови като шишето, но след известно сучене от тях се отказа, тъй като все още нямам кърма, а само коластра и то в много малки количества и от тях не потича нищо.От днес опитвам с помпа да се изцеждам, за да може да дойде кърмата, но ме предупредиха, че при секцио нещата стават по бавно с идването на кърма.Гърдите ми не са под напрежение.
Между другото зърната ми не са големи и не може голяма част да влезе в  устичката му.
Какво е най-доброто, което мога да правя в тази ситуация?
Благодаря предварително!

Здравей Instinct_,
Да ти е жив и здрав Любомир и много да ви радва   bouquet

Чудесно е, че той е при теб и го поставяш на гърда. Няма причина да се чувстваш виновна за нищо. Сега той е при теб и това, че може би нещата не са се случили както ти се иска не означава, че не можеш да ги промениш.  С раждането на плацентата организмът ни започва да отделя хормоните, които са необходими за образуването на кърмата. През първите 3 дни след раждането се образува коластрата. Тя наистина е в малки количества, но при раждането и стомахът на бебето не е особено голям - обемът му е 5-7 мл.

Между втория и шестия ден след раждането млякото започва постепенно да се променя от коластра в зряло мляко и към 10-12 дена след раждането тялото на майката прави вече зряла майчина кърма. Количеството му плавно нараства, тъй като бебешкото стомахче започва да поема повече. Тъй като кърмата се обработва много бързо от бебетата те са склонни да сучат на по-малки интервали от време. При новородените е важно да имат поне 8-12 кърмения за 24 часа като за денонощието се прави не повече от една 4 часова пауза.
Цитат
Между другото зърната ми не са големи и не може голяма част да влезе в  устичката му.
Извинявам се, но от това изречение не разбрах какво имаш предвид. Важно е бебето да засуче не само зърното, но да поеме в уста и 2-3 см от ареолата (тъмната част зад зърното), за да суче ефективно и активно. Когато бебето се поставя на гърда трябва да се изчака да отвори широко уста, след което бързо да се постави на гърдата тъй като бебето остава в това положение (с широко отворена уста) няколко секунди. При добро засукване устните разтворени >120°; долната устна покрива по-голяма част от ареолата, отколкото горната; бебето е с глава леко наведена назад и оформя зърното по небцето си; по този начин езикът и челюстите му могат да масажират ареолата (частта на гърдата зад зърното) и сукането е ефикасно.

Има две клипчета, които пусках в темата по-рано, ако не си имала възможност да ги погледнеш може да ти помогнат в поставянето на гърда на бебето - 1 и 2.

За да улесниш Любомир може да стимулираш гърдата (да се появят капчици коластра/кърма) преди да го поставиш на нея. Компресията също помага на повечето майки за да получи повече кърма бебето. Тя се прилага когато бебето спре да суче активно. В рамките на едно кърмене можеш да предлагаш всяка една от гърдите 2-3 пъти тъй като кърмата слиза на порции през определен период от време.

Надявам се информацията да ти помогне, а ако имаш въпроси сме насреща Simple Smile

# 136
Въпрос към ЛЛЛ
Здравейте ЛЛЛ, с бебка се кърмим много успешно, но аз имам доста кърма, и дори след като тя е доволно хапнала остава много. Купих си помпа, за да цедя и съхранявам кърма, обаче с нея много ме боли и ми стават кръвоизливи дори по зърната. На ръка се справям доста по-добре с цеденето, но въпросът ми е дали изцедената на ръка кърма е достатъчно "стерилна" за съхранение? Трябват ли някакви мерки освен разбира се добре измити ръце и стерилизирани кутийки за съхранение? Също още един въпрос - цеденето до кога - докато напълно се изпразни гърдата /което имам чувството, че не може да стане - постоянно все изтича по нещо/ или до омекване и облекчение? И последен въпрос - новата изцедена кърма може ли да се допълва към кутийка във фризера или да цедя, слагам кутийката в хладилник, допълвам и чак като се напълни, тогава прибирам във фризера? /знам, че трайността в хладилник е 48 часа, но там все едно се пресича кърмата/
Благодаря предварително за отговорите:)

Здравей My Joy,
Добре измитите ръце и стерилен съд за съхранение са напълно достатъчни. Какво количество кърма икаш да съхраняваш? Съвсем си права, че в гърдите винаги остава кърма тъй като организмът започва да произвежда след като гърдата се изпразни. Ако изцеждаш докато почувстваш облекчение това би могло да помогне да се регулира кърмата и цеденето да стане излишно в последствие.
Изцедената кърма може да се съхранява до 3-4 дена навътре в хладилник, а не на вратата. Към вече охладеното мляко може да се долива ново, ако е в количество не по-голямо от вече охладеното. В противен случай първо се охлажда, преди да се добави. Когато съдовете се поставят във фризера е добре да се напише датата, на която се прибират. Относно срокът за съхранение може би тази табличката ще ти помогне  Peace

# 137
Въпрос към ЛЛЛ:
Ние сме добре ,кърмим се , но вече има проблем.Днес получавам едни остри пробожания в едната гърда.Имах рагади на нея до скоро.Мажа с Гармастан и още не е съвсем добре ,но усещам пробожданията така навътре.Нямам бучки ,но кърмата намаля.В смисъл ,че не стават на камък гърдите ,което не мога да определя дали е хубаво понеже с каката много се изцеждах и имах хиперлактация.Сега си изцеждам по 100 мл на ден общо от двете само ,защото искам да си замразявам иначе няма нужда по принцип бебка добре се справя и гърдите омекват след кърмене.Сега се чудя какво да правя.Четох ,че може бактерия да е попаднала навътре през миниатюрните ранички ,но на едно място пише да не давам от тази гърда ,а на друго да давам.Нямам изобщо време да ровя в кърмаческия , а много се притеснявам да не стане проблем ,че миналия път бая зор видях.Бебчето е на 12 дни в момента изцяло на кърма от самото начало(само първата нощ с мен дадох една добавка) ,въпреки секциото.

Здравей KokonaBonbona,
Кога се появяват бодежите - преди, по време или след кърмене? Колко време продължават? Забелязала ли си да настъпва някаква промяна в гърдите при поява на бодежите - например зърното да си променя цвета или нещо друго? Свързваш ли с нещо конкретно появата им? Мислиш ли, че е възможно да имаш вагинални гъбички? И последен въпрос дали си забелязала бели налепчета в устата на бебо?

Много майки споделят, че усещат бодежи между кърменията в следствие на слизаща кърма. Тялото ни не спира да произвежда и в гърдите винаги има кърма за да посрещне нуждите на бебето. Много майки са забелязали, че когато бебето заплаче или наближи часът за хранене, а понякога и без причина кърмата започва да изтича спонтанно, т.е. тя е налична и не започва организмът ни тепърва да я произвежда. При повечето майки усещането отшумява в последствие.

Ако имаш съмнения за инфекция е добре да се консултираш с лекар и ако е необходимо той ще назначи лечение, съвместимо с кърменето. Ако има инфекция бебето вече е сукало и е било в контакт. С кърменето получава антитела, които твоето тяло създава за да се справи с проблема  Peace

# 138
valentin@, това чакахме - чудесна новина! Много съм щастлива за вас, дано от тук нататък Светлин само да расте и да пълни бузи, да бъде много здрав, за вас само щастие и спокойствие с него!   bouquet
Да са живи и здрави и новите ни бебенца в групата, вече имам усещането как дочитам последните страници на много добра книга, която със сигурност е най-интересната в живота ми, хубавото е, че ще отворим том 2, където щастливите събития ще продължат, но с повече нови герои Simple Smile
Стискам палци на Zazzy, дано минава леко и успешно, утре да имаме новинка! Simple Smile
Аз от преди малко имам някакви болчици, но не ми се вярва.. като гледам в повечето случаи колко се чака и то след по-сериозни сигнали.. Лека и спокойна нощ, до утре с новите ни , хубави бебенца!  Hug

# 139
Else искам отново да ти благодаря. Днес гърдите ми за пръв път не са разранени и от вчера кърмя на лява гърда без силиконов протектор, а днес вече и от дясната. С всички съвети вече и не се налага да цедя гърдите си толкова често, днес вече си омекват след кърмене и бучките изчезват. Само сутринта се наложи да се цедя в 5 часа, защото малката почна да пропуска кърменето в три и в пет и спим непробудно от 1 до 7-8.

Сега искам да питам възможно ли е бебка да има вече колики, защото почна да будува и плаче всяка вечер или от 7-8 вечерта до 1 или примерно от 11 до два, три като я храня за проба, но в повечето случаи плаче. Като пръцне се успокоява за момент, може и да поспи половин час, но после пак става кисела. Та може ли да са колики като бебка е само на 13 дни?

UNynaeve, много се радвам, че раните ги няма и вече кърмиш без протектори! Браво на теб   bouquet

Ще си позволя да цитирам една от статиите в библиотеката на подфорум Кърмене - Какво представляват коликите? "...Никой не знае, какво точно представляват коликите. Сигурни са две неща: Първо, бебето изпитва болки в червата. И второ, бебето е изключително раздразнително. Някои лекари се шегуват, че колики е шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат не знам...Ако се чудите, дали бебето ви има колики, то със сигурност няма. Когато бебето има колики, начинът, по който внезапно избухва в рев и неутешимия начин, по който плаче, не оставят място за съмнение, че го боли. Ако бебето ви е здраво, наддава добре, но има периоди на неутешим плач, то вероятно има колики. Обикновено коликите започват около 30 минути след ядене..."

При много бебета през първите седмици от живота им, вечерните часове има струпване на кърмене и по-голяма нервност.  Различните специалисти предлагат различни обяснения за причините, които водят до нервността и струпването на кърмения, но все още няма категорично обяснение на явлението. Има различни предположения. Възможно е при някои майки кърмата тече по-бавно и това да причинява нервността на бебето. Има и други възможни обяснения.

Ако бебето през повечето време е спокойно, суче редовно, пишка и ака редовно, наддава на тегло вероятно то просто се нуждае да суче по-често по това време, но не толкова за консумация на повече мляко колкото за успокоение, гушване, усещане на мама. Може би тази статия би могла да ти помогне Cluster Feeding and Fussy Evenings.

# 140
Много благодаря за отговора, Else.

Надявам се да ти помогне  Hug

# 141
Здравей mims_cool,
Много се радвам, че си предотвратила кървенето и усещаш как Габи засуква. Дали вече си опитвала да й предложиш да суче без силиконовите зърна? Ако си предлагала тя приема ли? Има ли разлика в усещането при кърмене и какво е състоянието на побелялото място? То всъщност възстановява ли си напълно цвета като се пооправи?

Else Опитвах да давам без силиконово зърно от дясната гърда, тъй като там раничката беше по-малка и заздравя, Габи засука без проблем, но аз сякаш имам някакво подсъзнателно притеснение, че пак ще ми се разрани и ще ме боли и за това на следващото хранене пак си сложих зърното за всеки случай...може би ще започна ту да слагам, ту да не слагам..и дано да не се разранява повече..а на лявата гърда, където беше побеляването, вчера след 1 въздушна баня бялото беше засъхнало и само падна..като коричката на раничка, отдолу остана изчистено зърно с малка кървава раничка, започнах от тази гърда да кърмя само в позата футболна топка..така Габи не дърпа разраненото ъгълче, а здравата част на зърното и се чувствам по-добре..мислех си и за вариант да цедя тази гърда и да давам от шише, докато не заздравее, но храненето от шише хич не ми харесва..направих го 1 път и се отказах..ще си я слагам на гърда пък дано да заздравее по-бързо и това зърно:) Благодаря още веднъж, че си толкова отзивчива и бърза в отговорите си Simple Smile)

# 142

Да са живи и здрави и новите ни бебенца в групата, вече имам усещането как дочитам последните страници на много добра книга, която със сигурност е най-интересната в живота ми, хубавото е, че ще отворим том 2, където щастливите събития ще продължат, но с повече нови герои Simple Smile

lepelissima, така хубаво го каза, че ми се напълни душата!  Hug

Честито на новообебилите се мами и от мен!Много щастие да им носят бебоците!!!   bouquet

Else, много благодаря за изчерпателният отговор!Съветите ще са ми полезни!

# 143
Здравейте, момичета!

Утре ми е терминът, признаци- никакви Sad Ходих вчера на преглед-никаква промяна в шийката, та ще преносваме...Така ми се иска бебчо да реши да излиза...Сега надеждата ми е в пълнолунието на 21-ви:)

# 144
Momicheta da se pohvalia I az, na 16 v 19.25 se rodi Mariela reni 3,400 I e dalga50sm,vsicho mina normalno I barzo

# 145
  • София
Честито на всички нови мами! Да са ви живи и здрави бебоците!  Grinning
Днес ми е термина, мисля да си го "отпразнувам" някак си ??? Wink Преди 10 дни ми падна тапата  и  разкритие имах във вторник 2см. ама...нищо!
хубав ден на всички Simple Smile

# 146
Честито на мама desa_84. Жива и здрава да е малката!
http://saksia.com/index.php?cPath=17

# 147
  • пловдив
Ох,ох ,ох,колко бебчета имаме Heart EyesДа са живи и здрави и да радват много мама и тате!!! TadaАз и аз май ще си пренося  SadВече не се надявам на скорошно раждане!Разкритие малко,контракций-понякога,всичко е ок за раждане ама...на бебо явно е инат....Няма да се разберем така Mr. GreenЩе си гледам всеки ден коямама е родила и ще си завиждам  SickНо вече съм по-спокойна-като знам че другата седмица по това време със сигурност ще гушкам бебока Hug Hug HugОх,да минава по -бързо това време ,че ми се изчака чакалото вече......

# 148
Споко, ради1982, скоро ще родиш. Не се притеснявай. Бебчо ще дойде   baby_neutral

# 149
здравейте августинки. Да се похваля имам си момченце. Роди се на 14 август , 9.25 сутринта , секцио планово, 3 килограма, име Сашо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт