Роят се АВГУСТовски бебета безчет, на коя ли мама днес е ред?! -16

• 32 467
  • 606
  •   1
Отговори
# 120
 Здравейте,момичета! Най-накрая и аз да седна ,че чак да ви прочета.Честито на всички новообебили се мамчета,желая само здраве на бебоците-другото зависи от нас,а на майчетата бързо възстановяване.
 Ние вече сме си в къщи ,гледаме си се,гушкаме се,плачем и така...общо взето растем.Вчера ни падна и пъпчето и сега обмисляме къде да го хвърлим Laughing Май ни се появиха колики,но не съм сигурна,защото знам ,че те са седмици след раждането,а ние сме само на 6 дни.На всичко отгоре педито ни е в отпуска и не е в страната и сега се чудя какво да правя,ако изобщо мога да направя нещо newsm78 Та такива са нашите бебешки терзания.
 Айде,коремчета,малко остана и всички се местим в родени  Grinning Искам да ви кажа ,че през цялата бременност постоянно четях темичката,въпреки че не бях много активна и страшно ми помагахте и надъхвахте за много неща,за което ви благодаря   bouquetНа всички неродили още мамчета пожелавам леко и безболезнено раждане!

# 121
Въпрос към ЛЛЛ бебе Марина е на 8 дена. Изцяло на кърма сме от първия ден, никога не и е давано АМ. Много ме болят зърната, а и не са добре оформени, затова кърмя с протектори на Авент. Храни се добре. От изписването, за 2 дена беше качила 100 грама! Почнахме да влизаме в някакъв режим. След банята и през нощта се хранима почти на 3 часа, но денем огладнява на 1ч-1ч.30-2ч. Неспокойна е, лапа си ръчичките и се сърди докато не я нахраня. За 24 часа се събират 10 кърмения по средно 10на мин, като давам само 1 гърда..тя си заспива като я изцока. Нощем суче по 15 ми, денем по 6-8мин. Притесняват ме по-кратките интервали денем. Дали не поема само предна кърма и затова бързо огладнява или просто такива са и нуждите? Чудя се дали да не изцеждам малко преди кърменията денем? Но пък се притеснявам да не наруша количеството кърма. Гърдите ми не са напрегнати, а на бебка явно и стига количеството. Чудя се дали причината не е в това, че денем стои доста будна.. Между някои от кърменията въобще не спи..стои ококорена и се смее. Пълни си памперсите редовно.
Малко объркано май стана, дано ме разберете! Praynig

Здравей Sha,
Да ви е жива и здрава Марина   bouquet

Честото поставяне на бебето на гърдата колкото може по-скоро след раждането помага на кърменето да започне успешно. Стимулирането на гърдата както и изпразването й са важни за производството на кърма. Това, че предлагаш на Марина да суче тогава, когато тя покаже, че има нужда от това е чудесно. Неспокойно въртене, сумтене, лапане на ръцете и "търсене" с отворена уста са ранните признаци на глад и мисля, че ти си започнала вече да ги разпознаваш и да им отговаряш.

Времето необходимо за обработката на кърмата от бебето е около 60-90 минути. Кърмата е видовоспецифична за човешките бебета и за това се усвоява толкова бързо за разлика от адаптираните млека за кърмачета. Друго, което трябва да имаме предвид при новородените е големината на стомаха. Стомахчето на новородено бебе на 1 ден събира 5-7 мл и с времето нараства. При бебе на 3 дни обемът ми е 22-27 мл; на 1 седмица – 30-59 мл, а бебето изяжда 300-600 мл на ден; на 2-3 седмица – 59-89 мл (450-750 мл на ден); на 1-6 месецa – 89-148 мл (750-1035мл на ден). Така, че е нормално интервалът между отделните кърмения да е кратък и новороденото да суче 10-12 или повече пъти за 24 часа. С времето този интервал ще се увеличи и времето за което бебето изсуква необходимата му кърма ще се скъси.

При така организирано кърмене, допълнително изцеждае на гърдите не е необходимо освен, ако не желаеш да съхраняваш кърма за бъдещи периоди. Друго, което може да наложи изцеждане е препълване на гърдите или друг проблем, но до колкото разбирам от написаното - ти нямаш такива. Препълването и напрягането на гърдите, най-често се получава при големи интервали между отделните кърмения, които при теб отсъстват.

Това, че бебето пълни редовно пелените, наддава на тегло, изглежда доволно, здраво, енергично, лигавиците му са влажни и тугорът на кожата е добър, показва, че то е добре Simple Smile Отпусни се и се наслади на новата роля в живота си - да бъдеш майка на Марина  Hug

# 122
Имам въпрос към ЛЛЛ:Родих преди 4дни и на втория ден кърмата слезе,на третия гърдите се пълнеха и беба ги изяждаше докрай,но през нощта и днес те са меки и мисля,че просто няма толкова кърма.От друга страна детето виси много на гърда,рядко спи по 2-3 часа и после един час плътно цока и после още поне час си иска през 10 мини така ги редива-сън и дъъъъълго ядене.Възможно ли е при такова стимулиране да няма достатъчно кърма за едно бебе на четири дни?Тя е родена нормално,макар и набързо и леко травматично ,но е съвсем здрава,доносена-3,8кг.

Здравей Нана и Борко,
Честита бебка   bouquet  Да ви е жива и здрава !

Как са пелените - колко мокри и колко наакани пелени сменяте за 24 часа? Приема ли бебка нещо различно от кърма - вода, чай, АМ, медикаменти? Освен, че гърдите са меки има ли друго, което да те навежда на мисълта, че няма достатъчно кърма - по-нервна ли е бебка? изглежда ли видимо гладна?

Това, което може да те ориентира дали кърмата е достатъчна (ако бебето не приема нищо друго освен нея) са мръсните пелени на бебето - това, което излиза преди това трябва да е влязло Wink Мокрите пелени обичайно са 1-2 в първите дни, а след идването на зрялото мляко, трябва да са 5-6 на ден. Мръсните пелени в първите дни са с мекониум, катраненочерните първи изпражнения на бебето. От 3 до 5 ден цветът се променя от черно към жълтеникаво (цвят на горчица), и след идването на зрялото мляко обичайно бебето ще има 3-4 изхождания на ден, като едно изхождане е с размер не по-малък от този на монета от 1 лев. След първите 6 седмици (но не преди това) броят изхождания може да се разреди до веднъж на няколко дена, но да е по-обилен и ако бебето е иначе здраво и наддава добре, обичайно не е проблем.

В началото кърменето може да отнема повечко време. Бебето се учи да суче, преглъща и диша едновременно. В същото време мускулите, които участват в сукането трябва да заякнат, а за това са нужни тренировки ) След месец-два времето, което бебето прекарва на гърдата ще намалее и интервалите между отделните кърмения ще се увеличат. Дали ти е попадала статията Как се хранят бебетата? Също така може да погледнеш и отговорът ми към Sha за да не се повтарям  Peace

# 123
Здравейте!
Пожелавам безпроблемно и лесно раждане на всички мами, които са в очакване на голямото събитие!

Имам въпрос към ЛЛЛ:
Моето момиченце се роди 3580 г., след 5 дни престой ни изписаха 3500 г. Педиатърката там ми каза, че за един ден малката е качила 100 г., което не било притеснително, дори било хубаво. Прибрахме се вкъщи, а малката продължава да суче дълго и лакомо. Днес тя е на 10 дни. Храни се по около час, след което спи спокойно по 3-4 часа. Повръща по малко излишна кърма и видимо се чувства добре. Днес реших да засека колко мл. изяжда на хранене...поне горе-долу. Изцедих 120 мл. кърма, която тя погълна без проблем за отрицателно време, дори и дадох още да суче от гърдата, тъй като 120 мл. не и стигнаха. Притеснявам се дали е проблем, че суче по толкова много? Само с кърма се храни още от първия ден. Няма вариант да я накарам да яде по-малко, тъй като иначе няма да има начин да я приспивам, с нищо не се лъже. Нямам против да я храня по колкото иска, стига да не е опасно за нея.
Освен това имам страшно много кърма, изпитвам голямо напрежение в гърдите, въпреки, че тя яде по толкова много и яде редовно. Три пъти вече се изцеждах по малко, за да намаля напрежението, но се чудя дали да се изцеждам преди да я нахраня или след като я нахраня? Дали изобщо да се изцеждам или просто да изтърпя напрежението, тъй като с изцеждането се стимулирала лактацията, а аз за момента наистина нямам нужда от повече кърма...

Благодаря предварително!

Моля за отговор! Благодаря предварителнО!

# 124
  • Пловдив
Честито на всички новообебили се мами, радвайте се на мъничетата си Simple Smile

Else искам отново да ти благодаря. Днес гърдите ми за пръв път не са разранени и от вчера кърмя на лява гърда без силиконов протектор, а днес вече и от дясната. С всички съвети вече и не се налага да цедя гърдите си толкова често, днес вече си омекват след кърмене и бучките изчезват. Само сутринта се наложи да се цедя в 5 часа, защото малката почна да пропуска кърменето в три и в пет и спим непробудно от 1 до 7-8.

Сега искам да питам възможно ли е бебка да има вече колики, защото почна да будува и плаче всяка вечер или от 7-8 вечерта до 1 или примерно от 11 до два, три като я храня за проба, но в повечето случаи плаче. Като пръцне се успокоява за момент, може и да поспи половин час, но после пак става кисела. Та може ли да са колики като бебка е само на 13 дни?

# 125
Имам въпрос към ЛЛЛ:
Моето момиченце се роди 3580 г., след 5 дни престой ни изписаха 3500 г. Педиатърката там ми каза, че за един ден малката е качила 100 г., което не било притеснително, дори било хубаво. Прибрахме се вкъщи, а малката продължава да суче дълго и лакомо. Днес тя е на 10 дни. Храни се по около час, след което спи спокойно по 3-4 часа. Повръща по малко излишна кърма и видимо се чувства добре. Днес реших да засека колко мл. изяжда на хранене...поне горе-долу. Изцедих 120 мл. кърма, която тя погълна без проблем за отрицателно време, дори и дадох още да суче от гърдата, тъй като 120 мл. не и стигнаха. Притеснявам се дали е проблем, че суче по толкова много? Само с кърма се храни още от първия ден. Няма вариант да я накарам да яде по-малко, тъй като иначе няма да има начин да я приспивам, с нищо не се лъже. Нямам против да я храня по колкото иска, стига да не е опасно за нея.
Освен това имам страшно много кърма, изпитвам голямо напрежение в гърдите, въпреки, че тя яде по толкова много и яде редовно. Три пъти вече се изцеждах по малко, за да намаля напрежението, но се чудя дали да се изцеждам преди да я нахраня или след като я нахраня? Дали изобщо да се изцеждам или просто да изтърпя напрежението, тъй като с изцеждането се стимулирала лактацията, а аз за момента наистина нямам нужда от повече кърма...

Благодаря предварително!

Здравей Мария А.,
Няма и нужда да се опитваш да намаляваш количеството кърма, което бебка поема. Кърмените бебето рядко преяждат. В случая трябва да се има и предвид, че тя прави едни сравнително големи интервали между отделните хранения и е нормално да е гладна и да хапва повечко. Бебетата на възраст 1 седмица изяждат средно между 300 и 600 мл кърма на ден като стомахчето непрекъснато расте и между 2 и 3 седмица количеството се увеличава на 450-750 мл на ден. Реално е трудно да се сметне количеството изсукано мляко тъй като бебетата не ядат едно и също количество на всяко хранене. Могат да се проследят мокрите и мръсни пелени за 24 часа и те да бъдат ориентир.

Относно препълването - дали си опитвала да й предлагаш да суче когато започнеш да усещаш дискомфорт в гърдите? Много кърмачета сучат дори без да се разбуждат напълно. Ако тя не е склонна да суче може би ще се почувстваш по-добре, ако изцедиш малко количество - колкото да те облекчи, а не докато гърдата спре да пуска кърма. В кърмата се съдържа инхибитор, чието натрупване подава сигнал на организма да спре да произвежда мляко. За да се настрои организмът обаче е нужно време. Ако не се стимулира кърмата допълнително, количеството, което произвежда ще отговаря на нуждите на бебето.

Обикновено новородените сучат по 10-12 пъти на денонощие - на всеки 2-2.5 часа като сучат и през нощта. Има и такива, които правят по-големи интервали както при вас. Това, което трябва да се следи в този случай е дали бебето пълни редовно пелените, наддава на тегло, изглежда здраво, енергично, лигавиците му са влажни и тугорът на кожата е добър  Peace

# 126
  • София
Момичета, стиснете едни палци за мен и моето бебче утре сутринта. Благодаря ви  Hug

# 127
Момичета, стиснете едни палци за мен и моето бебче утре сутринта. Благодаря ви  Hug

Аз ще стискам!  Hug

# 128
Много благодаря за отговора, Else.

Стискаме палци и двете с бебка! Успех и да пишеш после!

# 129
  • София
Ооооох, едвам откраднах малко време да вляза тук, колко сте изписали!
Ще почета малко и ще се включа и аз с въпроси. Вече сме на 9 дена, раждането мина изненадващо леко, Бог бе милостив, като видях какви страхотии се случват... Изписаха ни преди 3 дена, пъпчето ни още си седи, спим, акаме, ядем и мен мноооооого ме боли при кърмене. Гърдите са ми меки и почти не се налага да се цедя, но ще опитвам, за да стимулирам.
Ах какви вълнения само, до преди няколко седмици си говорехме за бременни неща и си седяхме самички вкъщи, а сега... Още не мога да повярвам с какво щастие ни дари Господ!

# 130
радея, честито и от мен! не се притеснявай ще отминат болките в гърдите, само се пази да не получиш мастит и температура, цеди се редовно, успех!

# 131
Честита дъщеричка на Лилита  bouquet
Здрава и обичана нека бъде Веси Simple Smile

Зази, имаш стиснати палци и от мен и ще чакаме щъркелчето Hug

Аз вече искам да раждам, до днес бях наложила вето. От утре може Mr. Green

# 132
UNynaeve , ние сме на 6 дни и вече сме с колики  ooooh! Неприятно много,но факт.

# 133
  • Пловдив
UNynaeve , ние сме на 6 дни и вече сме с колики  ooooh! Неприятно много,но факт.

Ще си ги дондуркаме и ще се молим да приключат. Аз имам подозрения, че е заради боб и царевица, които ядох.

# 134
Честито на всички обебили се мами, които не съм поздравила във ФБ, да са ви здрави бебчовците и винаги да греят усмивки на личицата им !    newsm32 Heart Eyes
На все още чакащите слънчицата си, бързо и леко раждане (като моето)! Поздрави и от мойта най-голяма любов- бебе МИХАЕЛА ( Миши) Simple Smile  Hug

Общи условия

Активация на акаунт