Роят се АВГУСТовски бебета безчет, на коя ли мама днес е ред?! -16

• 32 296
  • 606
  •   1
Отговори
# 375
Честито на Графинята!!!
Много се радвам, че най-накрая е видяла малкото си слънце Мария!
Жива и здрава да и е!!!
Много щастие желая!!!

baloni baloni baloni baloni baloni

# 376
Въпросът ми към ЛЛЛ е: когато бебето е само на кърма (това е от два дни, преди това дохранвах), колко дни е нормално да не се изходи и от кой ден се счита, че има запек? Когато беше на смесено хранене бебето ми акаше по няколко пъти, а сега не е акала от 2 дни. Сигурна съм, че яде, защото се цедя и ѝ давам от шише.
Здравей, devikici  Hug
Разбирам, че не кърмиш, а даваш изцедена кърма от шише.
Ще ти задам повече въпроси в началото, за да добия по-ясна представа за храненето на бебето ти.

Би ли споделила колко хранения има бебето ти? С какво количество АМ дохранваше и колко често? Плавно ли премина от АМ към кърма или изведнъж спря добавката? Освен кърма към момента приема ли други течности - вода, чай, глюкоза?

Изцяло кърмените бебета  под 6 седмици на естествено хранене би следвало да имат минимум 1-2 изхождания дневно (дори в малки количества, с размер на монета от един лев, например). След около шестата седмица е възможно да започнат да не се изхождат по няколко дни, дори по повече от седмица (тъй като организмът им усвоява почти изцяло кърмата)

Когато бебето има поне 8, често 10-12 кърмения/хранения, вероятността за често изхождане е по-голяма.
Колко напишкани памперса има за 24 часа, какъв е цвета и миризмата им? Тургора на кожата как е (при лек натиск с пръст върху бузката, цвета на кожата избледнява и при отпускане би трябвало веднага да възстановява цвета си)? Лигавицата на устичката влажна ли е?

Ето една тема    
Запек при бебето - симптоми, причини, лечение
, вероятно ще ти е полезна.

Ще очаквам да пишеш, поздрави   bouquet

Тази нощ се изака и то стабилно, беше нормално, жълтеникаво, рядко и с беличките зрънца вътре.

Храненията са 6 за денонощие, тя така си ги прави, тази нощ яде в 3 и сутринта се събуди в 9,30.
Дохранвах с 20 мл АМ на  2 или 3 хранения.
Добавката я спрях изведнъж, единия ден дохранвах, а на следващия вече беше само на кърма.
Друго нищо не ѝ давам.

Благодаря за отговора, сега се захващам да прочета статията   bouquet
devikici,
Чудесно е, че полагаш усилия да върнеш бебето изцяло на гърда   bouquet

6 кратно хранене е малко за бебе на 7 дни. Обичайно, за да покрива кърмата хранителните нужди на бебето, е добре то да бъде хранено на 2-2,5 часа, т.е поне 8 хранения, често и повече. За да се стимулира кърмата , а и бебето да приема калории е хубаво да има поне едно нощно кърмене, защото нивото на пролактин (хормон отговорен за производството на кърма) е най-високо нощем и рано сутрин. Пауза от 6.5 часа (както си написала, че сте имали тази нощ) е по-скоро доста голяма за малко бебе. Би могла да имаш само една 4 часова пауза за денонощие. Когато бебето прави по-голяма пауза от една страна то не поема достатъчно мляко, от друга гърдите нямат нужната стимулация, за да произвеждат кърма. Затова би могла да опиташ да вкараш поне още 2-3 хранения.
Ако бебето спи и не подава сигнали, че е гладно, е добре ти да поемеш инициативата и да я събуждаш. Бебешкото стомахче е много малко, а кърмата се усвоява за 30-40 до 90 минути и след този период е възможно бебето да е гладно. При по-големи паузи някои бебенца нямат сили да дадат сигнал, че са гладни, затова е хубаво майката да предложи на бебето да посуче.

Хубаво е, когато се премахва добавката, това да става плавно, да речем единия ден премахваш добавката на 1 хранене и за сметка на него вкарваш едно кърмене, на следващия ден другото и така, докато гърдите започнат да произвеждат повече мляко според новото нараснало търсене.

Ако имаш нужда от още информация, насреща сме  Hug
Поздрави   bouquet

Вече е свършено това с добавката, не го знаех, но толкова се зарадвах, че вече имаше достатъчно кърма и директно оставих АМ.

През деня на 1 или 2 хранения се буди на 2,30 часа. Вчера режима беше 7 часа, 10,30 часа, 14 часа,  19,30 часа, 10,30 часа, 3 часа и днес сутринта в 9,30 часа, значи са били 7 хранения, а не 6, нали така?

Ако пак направи такава дълга пауза ще я будя.

Пак благодаря, ако имам още въпроси ще пиша   bouquet

# 377
Графиньо, честито! Много, много се радвам, за вас! Да е жива и здрава малката Мария, много да ви радва и да порасне умна, добра и красива дама!

# 378
Vi_Ta,Исках да ти кажа,че моите две раждания бяха предизвикани със система с окситоцин.
Сега ще разкажа за второто и без това не съм се "отчела" тук как мина всичко.
На 7ми август отидох на преглед и се оказа,че нямам води.Мехура не е спукан,но просто няма води.Доктора се притесни.Провери ме за разкритие и се оказа,че имам 4 см.Каза,ако не тръгна да раждам през нощта на 8ми сутринта с багажчето за предизвикване.Така и стана.Приеха ме в 7 часа.До 9 оформяхме документи и т.н.В 9 ми пуснаха системата.В 10 ми пукнаха водите и ми сложиха упойката.В 11 почнах да напъвам и с 3-4 напъна в 11:06 се роди втората ми дъшеричка Моника.Всичко мина като по вода.
С първото ми детенце беше по същия начин,но ме приеха без разкритие - преносваща.Пуснаха ми системата и родих за 3 часа.
Няма страшно.Всичко и при теб ще мине и замине по най-бързия,лек и безболезнен начин.
Стискам палци утре да се похвалиш със здраво и пухкаво бебче  Hug
Ние иначе сме добре.Гледаме се в нас.Каката уж щеше да е последна седмица на ясла,но вчера ми я върнаха,че повърнала.Странно,но като отидох вече беше свежарка все едно нищо не е било.От другата ще е на градина,а ние с беба ще сме си в нас.
Аз си и работя докато ги гледам.За сега не ми тежи,ще видим само как ще вместя и университета след някоя и друга седмица в графика си и кой ще гледа бебето.
Целувки на всички ви и ще се включа пак скоро   bouquet

# 379
Здравейте, мили момичета!
Откакто съм родила ви поизгубих следите. Със сигурност при всички ни ще мине малко време докато успеем да влезнем в някакъв ритъм. После в родени сигурно темичката ще стане отново по-активна.

Аз да разкажа набързо за моето раждане, не че има кой знае какво за разказване, ама заради статистиката. Имах първо две денонощия контракции на около часов интервал, после две денонощия контракции на през десет минути, като последното денонощие ме приеха в болницата. Контракциите бяха достатъчно силни, но не водиха до разкритие. Накрая минах като планово секцио. Явно при мен нещо не работи като хората Thinking
Честно казано, този път приех нещата каквито са без излишен драматизъм. Много исках да родя нормално, но пък сега съм напълно доволна от мисълта, че и двете с малката ми Лиза сме живи и здрави и че сега тя е тук при нас (Елисавета, но ние я наричаме Лиза).
От това секцио се възстанових изключително бързо, даже не мога да си обясня защо Simple Smile Не бяха минали 24 часа от операцията и вече се бях изкъпала и щъках насам-натам. На третия ден бебето беше неотлъчно до мен и аз я обгрижвах изцяло и вече се чудех какво правя още в болницата. На четвъртия ден се прибрах у дома.

Това, което ме направи истински щастлива при т.нар раждане беше, че веднага след изплакването една сестра ми донесе малката душичка и допря личицето й до бузата ми, поне за 15 минути. По някое време я взеха за бърз начален преглед, после веднага я върнаха пак при мен. След като ме зашиха, веднага я сложихме на гърда. Тя засука веднага и остана при мен няколко блаженни часа. Следващите няколко дни не можех да й се нагушкам, да й се нагледам и да й се нарадвам. Такива щастливи моменти човек рядко има... Със сина ми бях доста по-стресната от новата ситуация, още нямах опита на майка и за съжаление като че ли пропуснах да му се порадвам достатъчно. А сега вече можах да се насладя на момента напълно.

И аз, като доста момичета тук, изпомпвах цяла седмица мляко, с което хранех мъничката - заради сериозни рагади и заради препълване на гърдите и запушени канали. Сега тези проблеми поотминаха, днес успешно я върнах на гърда и съм супер щастлива. Пожелавам и на другите момичета същото, че това с изцеждането е суперизморително и отнема твърде много време.

Много поздрави за всички нови мами!

Специални поздрави за devikici, която е осъществила голямата си мечта и е успяла да избегне секциото този път  Hug Специални поздрави и за Графинята послучай раждането на нейната дъщеричка и отново благодарности, че толкова добре се грижи за уюта в нашите темички  Hug

# 380
Графиньо,честита рожба! Нека малката Мария бъде повод само за гордост и радост!
Да дам отчет от консултацията днес: беба ме срази! Минималното тегло в болницата и беше 2515 гр а днес я измериха 4150 гр. На ръст от 47ст родена сега е 52.5-53 ст! Моето дете яде и не се шегува! Изписаха ни Вигантол,биха ни ваксина и педи почна да ми обяснява как трябва да започнем с плодовите сокчета Shocked #Crazy Казвам и всеки път на тая жена,че искам да я захраня по-късно,но тя си знае нейното! Събрах сума бисери за кърмаческия с нея,само да имам малко повече време и ще ги развеселя   Laughing
Нямам щъркелови вести за сега,чакам включване Peace

# 381
И ето ги и новинитееее!Ради днес е родила в 11.52 своето слънчице Иван! Роден е естествено,3.500 гр и 50 ст! Дано бебо и мама са добре и скоро научим подробности!

# 382
Още вести!!
Мама Vi_ta и мама kmp също са се обебили днес! И двете се възстановяват след секцио и са съкилийнички Simple Smile Vi_ta се е сдобила със Симеон Велики-3715 гр и 52см а мама kmp се радва на юначен Иво с мерки 4500 гр и 53 см! Да са им живи и здрави!

# 383
Графинята наистина повлече крак
ЧЕСТИТО и на Мама Vi_ta и мама kmp, и на мама Ради  Hugмного да ги радват тяхните момченца

# 384
Честито на всички мамчетааа   Hug,да са ви живи и здрави малките бонбони ,а на мамите бързо възтановяване    Hug Heart Eyes Hug Heart Eyes Laughing

# 385
hedgehog in the fog, благодаря ти! Радвам се, че си се възстановила толкова бързо и, че си успяла да изживееш тези прекрасни мигове!

Честито и тук на трите мамчета!

# 386
 Честито на всички нови мамчета! Останаха ли още?
 Аз немога да седна на компютъра изобщо.С малкия сме или навън или ако сме си в къщи се занимавам с него или с чистене,готвене и  не ми остава никакво време.Вечер към 22:00 ми падат батериите.До сега ме беше страх да спя през деня да не би да не го чуя като се събуди,но днес съм припаднала без да искам,поспах 2 часа и сега съм добре.Вчера ходихме на първия преглед,качили сме 430гр. ,здравичък ,всичко му е наред.При мен не съвсем-кърмата ми спря от раз заради стрес и сега малчо е на АМ от което пък се притеснявам ,че се е запекъл,защото не ака като преди.Доки ни посъветва да сменим млякото,но пак същото.Ака веднъж на ден и то по-твърдо от колкото като беше на кърма.Много ми е притеснено и незнам вече какво да направя.Незнам когато се присвива и плаче дали е заради акането или от колики и не мога да преценя има ли изобщо проблем с болезнено изхождане.Абе объркана съм отвсякъде,но ще видим...дано скоро ми се изяснят нещата.Иначе горе долу се напаснахме с него,има си някакъв режим,поопазнахме се и ни е по-лесно от колкото през първите дни.Той е най-послушното бебе  Heart Eyes

# 387
Честито на всички нови мамчета! Останаха ли още?
 Аз немога да седна на компютъра изобщо.С малкия сме или навън или ако сме си в къщи се занимавам с него или с чистене,готвене и  не ми остава никакво време.Вечер към 22:00 ми падат батериите.До сега ме беше страх да спя през деня да не би да не го чуя като се събуди,но днес съм припаднала без да искам,поспах 2 часа и сега съм добре.Вчера ходихме на първия преглед,качили сме 430гр. ,здравичък ,всичко му е наред.При мен не съвсем-кърмата ми спря от раз заради стрес и сега малчо е на АМ от което пък се притеснявам ,че се е запекъл,защото не ака като преди.Доки ни посъветва да сменим млякото,но пак същото.Ака веднъж на ден и то по-твърдо от колкото като беше на кърма.Много ми е притеснено и незнам вече какво да направя.Незнам когато се присвива и плаче дали е заради акането или от колики и не мога да преценя има ли изобщо проблем с болезнено изхождане.Абе объркана съм отвсякъде,но ще видим...дано скоро ми се изяснят нещата.Иначе горе долу се напаснахме с него,има си някакъв режим,поопазнахме се и ни е по-лесно от колкото през първите дни.Той е най-послушното бебе  Heart Eyes

Това акане е нормално за бебе, което е на АМ, не се притеснявай, важното е, че всеки ден ака.

# 388
  • София
Честита рожба на Графинята, да е здрава и много щастлива малката Мария!
Честито и на всички обебили се мами Simple Smile На чакащите все още леко раждане и прекрасна първа среща с бебоците желая
Въпрос към ЛЛЛ:
Синът ми се роди 2520 гр. , в момента е на 20 дни и е около 2950 гр., като най-ниското измерено тегло е 2450 гр. Основно сме на кърма, той успява да изсуче най-често около 30-40 мл ( меря го преди и след кърмене и всъщност това са качените грамчета)., след което му давам предварително изцеда кърма, успявам да изцедя около 40-50 мл и ако е все още гладен предлагам добавка( давам добавка около 2-3 пъти в денонощието, а количеството е 30 мл). В следобедните часове обикновено количеството на кърмата ми намалява, а и той е доста сънлив , буди се на около 4 часа, понякога и повече,дори и да направя опит да го събудя, той отказва да яде и си дреме. През нощта прави една 4-5 часова пауза между 22-23 ч. и 3-4 ч. Също така от 2 дни не е акал, памперсите са сериозно напишкани при всяка смяна. Въпросите ми са : как да увелича количестото на кърмата в следобедните часове особено? Достатъчно ли е наддал според вас? Кога да започна да се притеснявам, че нямаме наакани памперси?

# 389
Въпрос към ЛЛЛ:
Синът ми се роди 2520 гр. , в момента е на 20 дни и е около 2950 гр., като най-ниското измерено тегло е 2450 гр. Основно сме на кърма, той успява да изсуче най-често около 30-40 мл ( меря го преди и след кърмене и всъщност това са качените грамчета)., след което му давам предварително изцеда кърма, успявам да изцедя около 40-50 мл и ако е все още гладен предлагам добавка( давам добавка около 2-3 пъти в денонощието, а количеството е 30 мл). В следобедните часове обикновено количеството на кърмата ми намалява, а и той е доста сънлив , буди се на около 4 часа, понякога и повече,дори и да направя опит да го събудя, той отказва да яде и си дреме. През нощта прави една 4-5 часова пауза между 22-23 ч. и 3-4 ч. Също така от 2 дни не е акал, памперсите са сериозно напишкани при всяка смяна. Въпросите ми са : как да увелича количестото на кърмата в следобедните часове особено? Достатъчно ли е наддал според вас? Кога да започна да се притеснявам, че нямаме наакани памперси?

Здравей, Krisita Hug
Разбирам притеснението от това, че бебето не е акало 2 дни. По мои изчисления, за 20 дни, бебето ти е наддало към 160 грама. Минималното седмично наддаване на тегло на изключително кърмените бебета в периода 0-3 м.  е в границите  110-200 гр. т. е при вас всичко е в границите.  Вероятно това е първо мерене в кабинета на педиатъра. Добре е измерванията да стават при еднакви обстоятелства ( без дрехи, със сменен памперс, преди хранене - както се започне с първото теглене, така да е и следващото), за да са коректни резултатите.

Средното наддаване при изключително кърмените бебета е следното:

Цитат
Възраст на бебето——Средно наддаване на тегло
0-4 месеца—————–170 грама на седмица †
4-6 месеца—————–113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡————-57-113 грама на седмица

† Приемливо е за някои бебета да наддават 113-142 на седмица.

Пишеш, че цедиш и дохранваш първо с кърма, после с АМ. Удобно ли е да споделиш кое налага изцеждането?
Пишеш, че прави по-големи паузи - Колко хранения имате за денонощие? Освен кърма и АМ - вода,чай, глюкоза поема ли бебето? Задавам толкова въпроси,за да добия по-ясна представа как е организирано кърменето ви   Peace

Добре е за 24 часа бебето да има поне 8, често и повече кърмения, включително и нощни  и само една четири часова пауза. Нощното кърмене е важно и за поддържане на лактацията, защото между 3 и 8 ч сутринта е най-високо нивото а хормона пролактин, отговорен за производството на кърмата. При по-големи паузи организма подава сигнал, че производство на мляко не е необходимо и съответно лактацията не се стимулира. Ако бебето е поспаливо е добре майката да поеме инициативата в събуждането, за да може то да поеме така нужните му калории.  Дали си опитвала да му предложиш да суче малко преди да се събужда от дневния си сън? Много често бебчетата са по-склонни да сучат докато са сънени.

Много майки споделят, че следобед и привечер като че ли кърмата им намалява. Това е нормално и в повечето случаи, ако се увеличи броя на кърменията през тези периоди, бебето успява чрез по-чести кърмения да си достави необходимото количество кърма. Би могла да събуждаш бебето  на интервал 2 часа ( да има поне 8, често 10-12 хранения) и постепенно нещата вероятно ще се подредят.
Може да е добра идея, за да избегнеш цедене и дохранване след кърмене, да направиш следното, което  много майки споделят, че е работещ вариант при тях: предлагаш на бебето да суче от едната гърда. Когато усетиш, че спре да суче активно, би могла да приложиш компресия. Ето един линк към клипче как се прилага компресия. Можеш да видиш как когато чрез притискането се засили струята на млякото в устата на бебето, то започва да суче по-активно и основното, да гълта. След това може да се предложи втората гърда, а ако бебето е сънливо, може да е добра идея да се смени пелената в този момент, това може да действа разбуждащо. Същата тактика с компресията може да е удачна и на втората гърда.
Ако след като бебето е изсукало и двете гърди,  често може да има добър ефект ако върнеш пак на първата, след като е изсукало втората.
Добре е, когато се налага дохранване, да се случва с алтернативи на шишето,  като например - чашка, спринцовка-дозатор; лъжичка (изглежда доста трудоемко, но повечето бебетата се справят  добре с приемане на кърма от лъжичка), за да се избегне риск от объркване в засукването, тъй като сученето от гърда се различава от това на шише, залъгалка.

И малко интересно и полезно четиво:
Събуждане на сънливо бебе
Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?

Надявам се информацията да е полезна Simple Smile
Поздрави   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт