Роят се АВГУСТовски бебета безчет, на коя ли мама днес е ред?! -16

• 32 237
  • 606
  •   1
Отговори
# 390
Вече е свършено това с добавката, не го знаех, но толкова се зарадвах, че вече имаше достатъчно кърма и директно оставих АМ.

През деня на 1 или 2 хранения се буди на 2,30 часа. Вчера режима беше 7 часа, 10,30 часа, 14 часа,  19,30 часа, 10,30 часа, 3 часа и днес сутринта в 9,30 часа, значи са били 7 хранения, а не 6, нали така?

Ако пак направи такава дълга пауза ще я будя.

Пак благодаря, ако имам още въпроси ще пиша   bouquet
devikici, дори и 7 да са храненията, е добре да включиш поне още 1-2.
Заповядай при нужда от информация и подкрепа  Hug

Поздрави   bouquet

# 391
Леле колко много сте изписали...
Ние с Ева сме добре.Скоро ставаме на 1 месец.Много бързо минава времето.Вече сме 3850кг 53 см а се роди 3240кг 50см .Храним се само с АМ.Слушка си общо взето детето но коликите много ни мъчат и заради тях се научи само на ръце да я разнасяме и е много зор.Спи само нощем от 9 до 9 Simple Smile като става да се храни разбира се.Денем се мъчим да се забавляваме ама то като не разбира нищо още милото само се правя на маймуна  Grinning
Честито на всички нови майчета и успех на чакащите.
Връщам се да ви чета.
 Hug

# 392
Честито на всички обебили се мами.

Аз имам един въпрос към скоро родилите-как третирате все още непадналото пъпче. Аз му слагам само спирт. Но много се притеснявам от слагането на памперса. А и кожата на бебо след родилното все още е много суха -какво мазило използвате.

# 393
Larisaz,само със спирт 90% съм третирала пъпчето. С памучно тампонче почиствам и капвам малко отгоре,за да достигне навсякъде. Нашето падна на шестия ден и пускаше кръвчица и секрет до двайстия,после се затвори и сега изглежда много сладък,като спиралка.

# 394
Има ли мами, които хранят само с АМ (или тези които дохранват) Хумана ? Понеже моя бебок много повръща, днеска бяхме на доктор и ми казаха да давам Хумана, но като кажа на някой, че сме сменили млякото на Хумана и всички реагират лошо? Не ми се иска да сменям млека по 100 пъти..

# 395
Здравейте ЛЛЛ,
имам следното питане. Нас ни изписаха от болница 3090 гр, 5 дни по-късно ни се наложи да отидем на лекар, и като ни претеглиха се оказа, че за 5 дни сме наддали 290 гр само на кърма, т.е. почти по 60 гр на ден. Лекарката каза, че това е много и ще ни разшири коремчето и трябва да намалим времето за  хранене горе долу на половина. Опитахме, но бебка не спира да плаче ако е яла по малко. Какво е вашето мнение? До сега успях да намаля само с по една минутка на гърда (от общо 10 мин на гърда), но сме още далече от половината. Втория ми въпрос е кога да спра да давам от двете гърди, и да започна само от едната? И като почна само от едната, другата да я цедя ли или да чакам за следващото хранене?

# 396
 Здравейте, мамчета! Честито на родилите и стиснати палци за все още очакващите!!  Hug
 Аз искам да ви питам нещо, защото всеки казва различно ooooh! - давате ли винамин Д под формата на капки и от кога? Педиатърката каза след като навърши 1 месец, а бабите казват, че са давали от първия ден ...  newsm78
Педиатърката каза след като навърши 1 месец, защото има запаси от цялата бременнос, може и от 20-ят ден, но не по-рано Peace
Първо да честитя на всички обебили се мами!Да са ви живи и здрави бебчетата и да растат умни и усмихнати!  newsm51 newsm07  bigdance2
На нас ни дадоха капки витамин Д още на 10-тия ден.
newsm78

# 397
Честито на всички новообебили се мами! Да са ви живи и здрави дечицата, да растат здрави, умни и щастливи!   bouquet

Въпрос към ЛЛЛ:

Тъй като кърмата не ми достига, в момента се дохранваме с АМ. Моля за съвети какво и как да променя, за да можем евентуално да намалим/спрем добавката.

Ето накратко каква е ситуацията при нас: Имаме около 4 часа нощна пауза (от 1-2 до 5-6), след което бебка се буди и или започва да яде на два часа, или директно я взимам при мен в леглото и се кърмим и спим до 9-10-11. По това време като цяло имам достатъчно кърма, дори се случва да протека точно преди да се събуди бебка, тя яде и е доволна. След 11-12, обаче, идва един момент, в който явно кърмата ми намалява, тя започва да се дърпа от гърдата и да плаче безутешно, докато не й дам АМ. После пак се кърмим начесто следобеда (понякога и всеки час). Трудно ми е да определя точно колко хранения имаме, защото се случва да заспи на гърдата, после да се събуди и да започне пак да се храни и т.н. или например да тръгнем да излизаме, тя да се разплаче, да посуче няколко минути и пак да заспи. Сценария с безутешния рев и добавката се повтаря отново в късния следобед/ вечерта и общо на денонощие изяжда около 3-3,5 дози от по 90 мл.

Освен кърма и АМ, се опитвам да давам вода (за да си изплакне устата от АМ), която тя упорито плюе - на ден не отиват и 20 мл от шишето, които така или иначе й изтичат по брадичката. От днес се опитвам да сменя водата с чай против колики - засега плюе и него. Други течности не давам.

Още едно уточнение - едната ми гърда произвежда значително повече кърма от другата (разликата е огромна дори визуално в размера на гърдите). Опитвам се на всяко кърмене да предлагам и двете, но като цяло с "по-слабата" успявам да излъжа бебето само когато е сънено. Не се цедя по две причини - няколко опита с помпа и на ръка не доведоха до никакъв резултат  Rolling Eyes (по няколко капки само събрах), явно ми липсва техника. Другото е, че през деня бебка си иска доста често и я слагам на гърда, та не успявам в паузите...

Пия лактогонни чайове и бирена мая с променлив успех.

И последно - при изписването бебка беше 2930гр., а на консултацията на втората седмица беше вече 3320гр. (с 20 гр. над теглото при раждане).

Опитвах се да не давам по много добавка и пак да я слагам на гърда, но се почва един безутешен рев, който няма спиране докато не си получи шишето обратно. Пак да кажа, че това е само в определени моменти, иначе суче без проблем и по много.

Съжалявам за многословния пост, но наистина искам да намалим/откажем АМ и съм убедена, че някъде нещо бъркам... лошото е, че не знам какво да променя. Много ще съм благодарна за съвети и коментари!  Praynig

# 398

Аз имам един въпрос към скоро родилите-как третирате все още непадналото пъпче. Аз му слагам само спирт. Но много се притеснявам от слагането на памперса. А и кожата на бебо след родилното все още е много суха -какво мазило използвате.

Пъпчето го третираме с спирт 70%, но педиатърката беше казала да слагаме и антибиотична пудра - нещо от рода на Топоцин, но само защото не бяхме почиствали добре първите 2 дни пъпчето.Сега е добре и продължаваме само на спирт.Памперса го слагаме над пъпчето.Кожата я мажем след баня с това:
http://apteka.framar.bg/30023705/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B5% … 200-%D0%BC%D0%BB-

# 399

Пъпчето го третираме с спирт 70%, но педиатърката беше казала да слагаме и антибиотична пудра - нещо от рода на Топоцин, но само защото не бяхме почиствали добре първите 2 дни пъпчето.Сега е добре и продължаваме само на спирт.Памперса го слагаме над пъпчето.Кожата я мажем след баня с това:
http://apteka.framar.bg/30023705/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B5% … 200-%D0%BC%D0%BB-

Благодаря на мама Tрикси и на Инстинкт. Определено гледката на падащо пъпче е малко плашешща,но сега се успокоих .

# 400
ANNAFACE  в Русе сме, когато е удобно да се срещнем, в сряда има лекция в лятната градина на Бистра и Галина от 11 часа, темата е Колики, а нас мнооого ни вълнуват вече. Така че ако сме на кеф ще присъстваме, заповядайте може да се видим. Simple Smile

Интересна тема, а и полезна, но в мнооооого кофти време се решили да я правят. Пропускнах я за съжаление.
Ни е излизаме към 9:30-10ч и се прибираме най-късно в 11:30, за да обядва бамбинка. И то в зависимост от настроението и. Или аз си въобразявам или незнам - но това дете, не е като каките си. Хич не обича разходките, ама хич, или поне трябва да са в някой парк, някъде по центъра или и аз незнам къде. Като излезнем от нас почва едно въртене, не е спокойна в количката, пречат и шумовете на вън да заспи, стряска се от коли, клаксони и т.н.  Като заспи, по скоро дреме, не е такъв здрав съня както е в къщи в кошарата. Може би защото в нас климатиицте са нудите (в спалнята не пускам, но вратите на всякъде са отворени),  постоянно е 24 градуса, тихо е, и най-вече в къщи я повивам и заспива от раз. А навън няма как да я увия като пашкул, то ще се свари това дете, маха с ръчички, врътка се, не мога да я сложа и по корем в количката, а тя така най-обича да спи..абе луда работа. И с това цедене, с тези протектори...просто и за кърмене на вън не мога да си помисля още, и все гледаме часовника с какво време разполагаме. Кога ще влязат нещата вече в някакви релси незнам. Да става по-хладничко, да минем на 4 часово ядене, да се нормализира тази кърма и да не е нужно цедене, и ще почнем надявам се с целодневните разходки вече.  И те така - пооплакох се. Сега, ако има вариант за едно кафепиене м/у 10-11ч аз съм ЗА  Peace или ако е по хладнико м/у 13 и 14ч и така...вече света се върти около бебчовците ни, и ми е най-важно тя да е наспана и спокойна, нищо че мен не ме свърта в къщи.

# 401
И да добавя горещите НОВИНИ от ФБ:
Днес от мама Boriska:

Маминки, тази сутрин в 10:06ч се появи моята прекрасна, красива и чаровна щерка Мария. Има манекенски мерки 3150г и 50 см. Родих секцио по нежелание,но сега и двете сме добре и се възстановяваме.

и от Krisi Nenova:

Дойде ред и аз да се похваля,на 23 август с предизвикано раждане се роди прекрасната ни дъщеричка Пламена с мерки 3310кг.и 49 см.вече сме си в къщи и се гледкаме.Раждането беше доста болезнено,но по важното е че всичко мина нормално.

Да са им живи и здрави момичетата, много да ги радват и слушат!

# 402
Здравейте ЛЛЛ,
имам следното питане. Нас ни изписаха от болница 3090 гр, 5 дни по-късно ни се наложи да отидем на лекар, и като ни претеглиха се оказа, че за 5 дни сме наддали 290 гр само на кърма, т.е. почти по 60 гр на ден. Лекарката каза, че това е много и ще ни разшири коремчето и трябва да намалим времето за  хранене горе долу на половина. Опитахме, но бебка не спира да плаче ако е яла по малко. Какво е вашето мнение? До сега успях да намаля само с по една минутка на гърда (от общо 10 мин на гърда), но сме още далече от половината. Втория ми въпрос е кога да спра да давам от двете гърди, и да започна само от едната? И като почна само от едната, другата да я цедя ли или да чакам за следващото хранене?

Здравей ioana_g,
Чудесно наддаване! Има бебета, които наддават по повече през първите месеци - някои бебета качват и над 2 килограма на месец, което е около 500 гр. на седмица. При вас излизат средно около 400 гр. на седмица, но е важно да се има предвид, че децата не наддават едно и също тегло всяка седмица. Голямото наддаване не е причина бебетата да се поставят на "диета". Напротив - може да е опасно да се ограничава растежа на бебето чрез ограничаване на кърменето, тъй като бебето се нуждае от хранителните вещества и мазнините за да расте нормално и за нормално мозъчно развитие. Може би статията Наддава ли прекалено моето изключително кърмено бебе?

След като довърши първата гърда бебка иска ли да суче от втората? Ако иска, то най-вероятно тя е все още гладна. Няма период, в който предлагането на двете гърди трябва да отпадне. Това предлагане е за да може бебето да се засити и да получи нужните му калории. Ако отказва втората гърда, то тогава не е нужно допълнително изцеждане, освен ако не е препълнена и болезнена. Тогава тя се изцежда до толкова колкото да се освободи напрежението, а не докато спре да пуска кърма. На следващото хранене се предлага тази гърда първо.

# 403
Честито на всички новообебили се мами! Да са ви живи и здрави дечицата, да растат здрави, умни и щастливи!   bouquet

Въпрос към ЛЛЛ:

Тъй като кърмата не ми достига, в момента се дохранваме с АМ. Моля за съвети какво и как да променя, за да можем евентуално да намалим/спрем добавката.

Ето накратко каква е ситуацията при нас: Имаме около 4 часа нощна пауза (от 1-2 до 5-6), след което бебка се буди и или започва да яде на два часа, или директно я взимам при мен в леглото и се кърмим и спим до 9-10-11. По това време като цяло имам достатъчно кърма, дори се случва да протека точно преди да се събуди бебка, тя яде и е доволна. След 11-12, обаче, идва един момент, в който явно кърмата ми намалява, тя започва да се дърпа от гърдата и да плаче безутешно, докато не й дам АМ. После пак се кърмим начесто следобеда (понякога и всеки час). Трудно ми е да определя точно колко хранения имаме, защото се случва да заспи на гърдата, после да се събуди и да започне пак да се храни и т.н. или например да тръгнем да излизаме, тя да се разплаче, да посуче няколко минути и пак да заспи. Сценария с безутешния рев и добавката се повтаря отново в късния следобед/ вечерта и общо на денонощие изяжда около 3-3,5 дози от по 90 мл.

Освен кърма и АМ, се опитвам да давам вода (за да си изплакне устата от АМ), която тя упорито плюе - на ден не отиват и 20 мл от шишето, които така или иначе й изтичат по брадичката. От днес се опитвам да сменя водата с чай против колики - засега плюе и него. Други течности не давам.

Още едно уточнение - едната ми гърда произвежда значително повече кърма от другата (разликата е огромна дори визуално в размера на гърдите). Опитвам се на всяко кърмене да предлагам и двете, но като цяло с "по-слабата" успявам да излъжа бебето само когато е сънено. Не се цедя по две причини - няколко опита с помпа и на ръка не доведоха до никакъв резултат  Rolling Eyes (по няколко капки само събрах), явно ми липсва техника. Другото е, че през деня бебка си иска доста често и я слагам на гърда, та не успявам в паузите...

Пия лактогонни чайове и бирена мая с променлив успех.

И последно - при изписването бебка беше 2930гр., а на консултацията на втората седмица беше вече 3320гр. (с 20 гр. над теглото при раждане).

Опитвах се да не давам по много добавка и пак да я слагам на гърда, но се почва един безутешен рев, който няма спиране докато не си получи шишето обратно. Пак да кажа, че това е само в определени моменти, иначе суче без проблем и по много.

Съжалявам за многословния пост, но наистина искам да намалим/откажем АМ и съм убедена, че някъде нещо бъркам... лошото е, че не знам какво да променя. Много ще съм благодарна за съвети и коментари!  Praynig

Здравей Джинджи,
2930 гр. най ниското измерено тегло на бебка ли? Ако е, излиза, че за 2 седмици тя е наддала 390 гр. или по 195 гр. на седмица.

Как пишка и ака, бебка? Колко мокри и наакани пелени сменяш за 24 часа? След като тя приключи с първата гърда предлагаш ли втората гърда?Когато има съмнения за количеството приета кърма много майки оставят бебето да приключи с първата гърда и след това предлагат втората. Тази смяна може да се извърши 2-3 пъти на хранене.

При други майки помага в момента, в който бебето спре да суче активно да приложат компресия на гърдата. Когато спре да суче активно и след компресията на бебето се предлага и втората гърда. На нея също може да се приложи компресия. Това може също да се направи повече от веднъж, тъй като организмът ни започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни и това ново мляко слиза на порции през определен интервал от време.

Ако след повторенията бебето все още е гладно може да се даде добавка като е възможно добавката да се предложи по алтернативен начин - с чашка, с лъжичка, спринцовка без игла, дозатор или друго за да се избегне евентуално объркване на сукането на детето.

За доброто стимулиране и потичане на млякото са много важни спокойствието на майката и бебето, контактът кожа до кожа и уютната атмосфера.

Дали ти е попадала статията Как се хранят бебетата? Как ти се струва поведението на бебка сравнено с описаното?

# 404
Честито на новообебилите се мами!Много да ги радват малките им рожбички!!!   bouquet  bouquet  bouquet

Искам да попитам, кое от адаптираните млека според вас е с най-добро качество?Аз давам на НАН, но днес видях доста други марки на по-високи цени, което ме навява на мисълта, че може би са по-качествени, а не искам да правя компромиси с храната на малкият!  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт