разяснения

• 2 849
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте.
От провинцията съм, но от около 10 години живеея в София. Работя тук и съм на постоянен договор.Имам ли шанс и какъв е редър за общинско жилище? 

# 1
Общинското жилище има ли връзка с постоянния тр.договор???

# 2
не зная, никога не сме сблъсквали с този проблем. Затова и пуснах темата - за разяснения.

# 3
До колкото знам от позната, която има картотека трябва да имаш адресна регистрация в София от 10 години. Не трябва да имаш жилищен имот на твое име / а май и не само жилищен - ниви и др. такива/. Познатата ми като ходи в общината по местоживеене и казаха да си купи пакет от документи за картотека / към 20-25лв./ , искаха и документи някакви. Единият си спомням, че беше от агенцията по вписванията, че не притежава имот и че не е продавала имот от 10 години. Удостоверение за доходи мисля, че беше и някакви други неща. В подфорум Моят дом имаше специална тема за общинските жилища. Поразрови се там и ще разбереш по подробно.

# 4
  • София
Изобщо не се надявай да изскочи заек от тази трънка! Направо в общината по регистрация питай, там ще ти дадат формулярите, поразгледай ги и виж дали изобщо се побираш в изискванията.

# 5
По-лесно, бързо и достоверно е да цъкнше на сайта на  софийска община, от колкото да пускаш тема в бг- мама.

И как им слагате заглавия на тези теми.... ooooh!

# 6
http://plovdiv.bg/obs/%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0 … 0%BD%D0%BE%D0%B2/

Последна редакция: чт, 15 авг 2013, 02:26 от adelinda

# 7
  • Tам през Атлантическия океан
Че то има ли свободни общински жилища  Rolling Eyes а да не говорим че години общините не строят жилища  Rolling Eyes или поне аз не знам  Rolling Eyes

# 8
Има и се строят .  Grinning

# 9
  • Tам през Атлантическия океан
Това е добре  Grinning само че аз за София ново стрителство общински блокове не съм видяла  Rolling Eyes
Преди 15- 20 г все  се строеше ехеЙ  Simple Smile

# 10
Момичет, днес ходих да се интересувам на място. Не ме допуснаха. казаха, че имало определени дни, в които приемат. Притесних се и отново ще чакам.

# 11
Ето ти извадка от Наредбата, обърни внимание на факта, че трябва да се отговаря ЕДНОВРЕМЕННО на всичките условия, не можеш ли да докажеш само едно от тях, изобщо няма да те допуснат до картотекиране.
И изобщо не става от днес за утре, процедурите са сериозни и времеемки, с едно ходене до общината няма да стане. Освен това регистрацията не е една за цяло София - картотекират те в Района по местоживеене, ако се преместиш от Люлин в Младост например, се картотекираш наново в новата община. Винаги желаещите да бъдат настанени в общинско жилище са в пъти повече от разполагаемите жилища. Така че цедката е жестока, чакането също.

Злите езици и градските легенди разказват, че с подкуп всичко е възможно, но нали затова са зли езици и градски легенди...

Цитат
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИ НУЖДИ И КАРТОТЕКИРАНЕ

Чл. 5. /1/ Право да кандидатстват за настаняване под наем в жилища по чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата имат семейства или домакинства.

/2/ Кандидатите по ал. 1 трябва да отговарят едновременно на следните условия:

1. поне един член от семейството /домакинството/ е български гражданин с адресна регистрация и постоянен адрес на територията на Столична община повече от десет години без прекъсване;

2. не притежават жилище, вила или идеални части от такива имоти, годни за постоянно обитаване, или право на ползване върху тях, на територията на Столична община и в районите на населени места от 0 до 3 категория включително, определена в Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици в Република България;

3. не притежават незастроен поземлен имот, предназначен за жилищно или вилно строителство, идеални части от такъв имот или право на строеж върху него на територията на Столична община, в районите на населени места от 0 до 3 категория включително; в курортните зони и комплекси и във вилните зони към тях; земи до 10 км от морската брегова ивица;

4. не притежават фабрики, работилници, магазини, складове за търговска и стопанска дейност или идеални части от такива имоти, в районите на населени места от 0 до 3 категория включително;

5. не са прехвърляли имоти по т. 2, 3 или 4 на други лица през последните десет години, с изключение на прекратяване на съсобственост, прехвърляне на идеални части на трето лице или дарение в полза на Столична община;

6. не притежават имущество на обща стойност, по-голяма от 1/2 от средната пазарна цена на жилище, съответстващо на нуждите на семейството /домакинството/, съгласно нормите по чл. 17;

7. една четвърт от общия годишен доход на лицата и членовете на техните семейства /домакинства/ не може да покрие разхода за средна пазарна наемна цена за жилище, съответстващо на нуждите на семейството /домакинството/, съгласно нормите по чл. 17;

8. срещу лицата и членовете на техните семейства /домакинства/ не е изпълнена процедура по чл. 65 от ЗОС за изземване на общинско жилище, освен ако са изтекли повече от 2 години от освобождаването му
.

# 12
Дават се наистина само на крайно нуждаещи се . България е бедна държава . Ако заплатата ти е висока/нормална/ забрави . Трябва да живееш в много тежки условия и да си на ръба на оцеляването .Не ти знам хала , ако е така наистина успех .

# 13
Не знам кой ви е излъгал, че се строят общински жилища ама 1% може и да е възможно. Трябва да имаш 10 години настоящ адрес в София, по-възможност в района в който желаеш да си закупиш общинско жилище, но може и да си преместиш картотеката. Първите пет години трябва да си на частна квартира а следващите пет години на общинска квартира. След това ти се дава право да си закупиш съответното жилище, само че всичко това не си заслужава, защото в момента общинските жилища вървят на същите цени каквито и на свободния пазар. Нашата община за последните 2-3 години е дала право на много семейства да закупят жилище но от всичките тези семейства да речем 200 са направили само 2 продажби.Не е вярно, че са дава право само на крайно нуждаещи се, дава се право на много семейства но цената ги спира. Имайте на предвид, че ако няма къде другаде да ви настанят в общинска квартира и попаднете на някоя откачалка в жилищно настаняване, като нищо може да ви се наложи да живеете с още едно семейство в апартамент примерно. Има си също така критерий на оценка на жилището, примерно квадратура, дали е тухлен или панел или ЕПК и разни проценти (още не са ми ясни). Общо взето за 90 кв. апартамент в тухлен блок и хубава локация излиза над 120 000 лв.  Другите неща и условия вече сте ги разгледали. Всеки сам си решава все пак. Simple Smile

# 14
  • София и там където не се пуши
В доста нови блокове има общински жилища - срещу нас 9 бр  бяха казали докато строяха блока. Блока не е голям на 5 етажа е. Има райони където е трудно с жилищата има някъде е по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт