Покривате ли си главата,когато влизате в църква?

• 23 975
  • 454
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Добре, но ако Посланието до коринтяни на ап.Павел е единствения източник, в който има дума за покриване на косите, то определено иде реч за омъжените жени, за неомъжените, още повече за деца и дума не става. Видях потресаващи снимки на забрадени деца в руски църкви - фанатизмът няма нищо общо с вярата. Забрадката е чисто и просто пренасяне на руската народна традиция в българската църква.

buttinsky, не се ядоствай за свещите, няма достатъчно място и време на големите празници.

# 181
  • където мечтите се сбъдват
Това наистина ужасно много ме дразни. Наскоро едва се удържах да попитам клисаря - или който беше - в Александър Невски защо все пак не остави свещите да погорят поне малко, все пак току що съм ги запалила, поне да изляза.

Восъкът, от който ги правят напоследък е ужасно некачествен, свещите стоят меки, от топлината се огъват и буквално се запалват целите. Вчера стана така в Драгалевския манастир. Водих баба ми, тя в деня преди Богородица записва имена и носи дар на Църквата - брашно, зехтин...и буквално се запалиха всички свещи. Други капят по земята, падат и настоятелката ги гасеше. Няма как, може даже пожар да стане. Виждали ли сте ако има лек полъх как може да се пренася пламъкът, само по дима се движи.
Бях гледала едно предаване,в което обясняваха,че свещите,произведени в България били доста некачествени-меки,капели,димът бил вреден за хората и дори повреждал сненописите и иконите.

# 182
  • най-шареното място
Не е само в посетителите липсата на смирение. Често е в самите служители. Иначе обикновено църквите са празни и спокойни откъм посетители и не съм случвала шумни ни веднъж. Не съм чест посетител вярно, но никога не са ме дразнили посетители, само докакини.
Хвърлих хубав шлифер заради духнати насреща ми свещи/ наполовина изгорели/ на голям празник в съвсем празна църква - 3 души палихме, една жена не можа да ни изчака да си свърши работата преждевременно. Виждала съм гасене през ръцете на хората... и т.н.

# 183
Булките често са най-разголените посетители в храма. Все пак го правят от желание да покажат красотата си във възможно най-пълна степен. Не е възможно да ги критикуваме поради специалния ден и добрите им намерения.

Всичко е въпрос на възпитание.
И все пак храмът не е място, където жената трябва да демонстрира деколтета и бедра...
Най-малкото е проява на лош вкус. Неподходящото облекло само показва, че тя  изобщо не е наясно къде и защо е влязла. Във всички епохи се е считало, че най-главното украшение на булката е нейната невинност и свенливост. А днес едва ли не булката демонстрира неговата липса. Толкова ли няма майки и баби, които да им напомнят нещо съвсем елементарно?

И да не виним само модата... Познавам булки, които държат да са модерно облечени (и са), но на венчавката в църквата покриват раменете и деколтето си с шал от тюл или бял плат. Не е толкова сложно да се направи, нали?

# 184
Не е само в посетителите липсата на смирение. Често е в самите служители. Иначе обикновено църквите са празни и спокойни откъм посетители и не съм случвала шумни ни веднъж. Не съм чест посетител вярно, но никога не са ме дразнили посетители, само докакини.
Хвърлих хубав шлифер заради духнати насреща ми свещи/ наполовина изгорели/ на голям празник в съвсем празна църква - 3 души палихме, една жена не можа да ни изчака да си свърши работата преждевременно. Виждала съм гасене през ръцете на хората... и т.н.
Именно.

# 185
Много пък ги разбирате тези работи бе  Whistling

Когато попът се откаже от благата си и вложи парите в нещо смислено вместо да си купува мерцедеси,бмв-та и линкълни..../пълен потрес и гавра за мен!!! /, тогава може и да си помисля дали ще го уважавам или не.А нужда от свещеници съвсем нямам  Stop Незнам как може да ги сравнявате с лекарите  ooooh!

Дойдох на село и се надявах,че в тукашния манастир свещенникът ще е искрен,но УВИ не е.И той с мазно БМВ  Sick

Извинете ме,не богохулствам,християнка съм си/не фанатизирана/,но цялата тази работа с поповете ми е много омразна.НЕзнам какъв пример и проводник с Бог може да ми е той,след като алчността му взима превес.А би трябвало тези неща да не го вълнуват   ooooh!
Имахме приятелско семейство той поп от малко град4е (нямам да споменавам кое  Grinning).Та идват на гости преди години и майка ги води на църква .Та той като ахна и като се изказа:Ехх във такава църква да си поп  ShockedГледай колко пари оставят тука миряните  #2gunfire #2gunfire

# 186
Потрес!  ooooh!

# 187
Отецът се е пошегувал. Но извън шегата е от значение колко пари се оставят, защото от тях се издържа църквата, правят се ремонти, плаща се на служителите, подпомагат се нуждаещи се.

Цитат
Във всички епохи се е считало, че най-главното украшение на булката е нейната невинност и свенливост.
В днешната епоха е тъкмо обратното. Не знам много жени да са се омъжват невинни и свенливи.
Съгласна съм, че би било добре да е съобразено облеклото на всички посетители, вкл. на сватбите и кръщенията, но и да не е поради незнание или от недосетливост, не би трябвало да се прави голям проблем.

# 188
  • най-шареното място
Естесвено е, да иска човекът да бъде в църква където с еоставят пари - има миряни, тях ги е грижа, може да ремонтира, може и да помага. И на държава е по-лесно да си примиер ако бюджета се връзва сам, а не със заеми.

# 189
  • София
ПП Мен веднъж една жена ме попита как не ме е срам да ходя без кърпа...

Мен би ме досрамяло да си сложа кърпа. Кърпата е знак за подчинение и намирам този обичай за унизителен. А законниците са по-грешни и от грешниците.

# 190
Гласувах в анкетата с №3 - не винаги слагам кърпа, когато съм в църква.

Само искам да споделя, че тази събота и неделя бях в Рилския манастир за всенощното бдение срещу празника и на св. Литургия. Трябва да ви призная, че почувствах необходимост да вляза в храма с покрита глава. И не само защото повечето (и то млади жени) влизаха там покрити. По-скоро и заради самото място и обстановката, заради по-големия молитвен дух,  който се усеща там. Истината е, че всички които влизат в храма за богослужение стават едно и по някакъв начин си влияят духовно - и за добро и за лошо.

В градските, а и в селските храмове се усеща повече суета, която хората внасят без да се усетят, може би защото влизат просто за да си запалят свещ и излизат, или пък се оглеждат да видят свои познати, разсеяни са и не си правят труд да се молят съсредоточено и т.н. Това много разсейва и молещите се, докато в Рилския манастир се усещаше, че всички бяха дошли за да се молят и да участват в богослужението докрай (до 02.00 часа през нощта!). Е, разбира се трябва да отбележа, че за общото молитвено настроение много допринесе и красивото пеене на певците... С други думи пак стигам до извода, че всички хора в храма са свързани помежду си и си влияят. Каквото и да не ни допада в един храм, то не трябва да търсим винаги вината за проблема само у другите, след като и ние самите сме замесени в него в по някакъв начин Laughing.

# 191
Да.
Последния път, когато влязох в църква, не беше в България, но също православна страна. Всички жени - и малки, и големи - бяха с покрити глави и дрехи под коляното.
Кърпата да ви е проблемът. Имах намерение и отидох да запаля свещ на 15-ти, но ми се отщя да вляза от гледката на разхождащи се по бански жени, дето и представа си нямат какво правят в църквата.
За "духовниците": векове назад литературата си е свършила работата; справка - Тартюф (и не само).

# 192
Не, освен ако не ме върне някой от входа. Къси панталони, оголени ръце и тн по забележителности нося шал в раницата, ако трябва да се наметна, ако не ме пуснат. Говоря за туристически обиколки.
Старостилни порядки като забрадки и прочие не ми харесват, не уважавам, не са ми белег за нищо повече във вярата. Удрянето на чело в мрамора, влаченето на колене и т.н също не ги възприемам. Разбирам, че за времето си сигурно е било логично жената да е потисната на макс и затова ги има тези 'правила', но не живея в 12ти век, а в 21ви.

Точно вчера една разказа, че съседката й албанка заради Аллах да не го обиди не се мие по време на цикъл.  Всякакви безумия има на тоя свят тоест, в името на Бог какво ли не си причиняват хората  и забрадките са едно от тях

# 193
  • София
Не, освен ако не ме върне някой от входа. Къси панталони, оголени ръце и тн по забележителности нося шал в раницата, ако трябва да се наметна, ако не ме пуснат. Говоря за туристически обиколки.
Старостилни порядки като забрадки и прочие не ми харесват, не уважавам, не са ми белег за нищо повече във вярата. Удрянето на чело в мрамора, влаченето на колене и т.н също не ги възприемам. Разбирам, че за времето си сигурно е било логично жената да е потисната на макс и затова ги има тези 'правила', но не живея в 12ти век, а в 21ви.

Точно вчера една разказа, че съседката й албанка заради Аллах да не го обиди не се мие по време на цикъл.  Всякакви безумия има на тоя свят тоест, в името на Бог какво ли не си причиняват хората  и забрадките са едно от тях

Забрадките не са характерни само за старостилците, има ги и сред останалите православни, но вече не се държи толкова на прилагането на канона и постепенно отпадат като задължително изискване.
    Мюсюлманките не кланят "намаз" (молитва) по време на цикъл и затова не се измиват ритуално (абдест) за него, но никой не им забранява да се къпят поради хигиенни нужди  Wink Тук е по-вероятно някой от немюсюлманите нещо да не е разбрал от изказванията на албанката, или тя тълкува превратно изискванията на Корана.

# 194
  • София

Мюсюлманките не кланят "намаз" (молитва) по време на цикъл и затова не се измиват ритуално (абдест) за него, но никой не им забранява да се къпят поради хигиенни нужди  Wink Тук е по-вероятно някой от немюсюлманите нещо да не е разбрал от изказванията на албанката, или тя тълкува превратно изискванията на Корана.

Не само, че не им забранява, но да се мият им е религиозно задължение. Друг е въпросът, че албанците са мюсюлмани, колкото и ние християни.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт