Топката на децата падна в чужд двор. Не им я връщат :(

• 24 116
  • 546
  •   1
Отговори
# 120
От 10 години съм в чужбина и не съм видяла досега деца да играят на улицата... Това, което се случва пък по детските площадки в България, никъде не съм виждала. В момента живея на село, децата не играят по улиците, а в дворовете на хората и не мога да си представя някой да ги пусне да ритат топка на улицата, щото дворът му не е достатъчно голям... >Да си е купил по-голям, биха казали тукашните нетолерантни  Mr. Green

А защо обявихме съседите за нетолерантни всъщност? Нали не за пръв път пада топка в двора им и досега са я връщали?

Случка, илЮстрираща първия ми параграф, че сега се сетих... На детски рожден ден (децата са около 10-12 годишни), едно от децата се качва на масата в градината, някаква игра е било и масата се троши. Седмица по-късно, родителите му получиха фактура за закупена нова, еквивалентна маса. Децата тук, в по-голямата си част, са застраховани и при такива случаи се задейства застраховката, която покрива щетите. Това дете не е било, та родителите платиха масата и му удържаха парите. За никого не е странно това, за мен беше, но е факт, че въпросното дете си беше склонно към ексцесии, пък сега ми се вижда по-кротко  Mr. Green

Ако съседите отглеждат редки цветя, примерно, и представят сметка на авторката за не знам си колко пари, плЮс градинарски труд, плЮс щети, и това всеки път, когато има такива щети, на бас се хващам, че авторката няма да проповядва свобода и толерантност, а ще вземе реални и ефективни мерки да не се случва това повече. Защото толерантността за чужда сметка е много приятно нещо, но е въпрос на личен избор и някак си не върви съсед да ми я налага... Някак си не ми харесва да бъда принуждавана да бъда толерантна... Лицемерно ми звучи.

# 121
Не може да се съпоставя задържане на топка в чужд двор със стрелба по деца!

По-премерено със сравненията  Peace

Наистина в по-цивилизованите държави всеки уважава личното пространство, комфорт и собственост на другия и се съобразява. Също така едва ли 10-годишните играят по тъмни доби през две пресечки от дома си без надзор.
Родната картинка обаче е друга.

# 122
  • София
Не може да се съпоставя задържане на топка в чужд двор със стрелба по деца!

По-премерено със сравненията  Peace

Сравнението не касаеше конкретния случай, а беше отговор на Jizzlobber за това колко сме толерантни тук към децата. Да разбирам ли, че сравнението с детските бели и кражбата е ок?

# 123
Да разбирам ли, че сравнението с детските бели и кражбата е ок?

Не е.

принуждавана да бъда толерантна...

Толерантността стига дотам да не дискриминираш другия. А НЕ да търпиш вреди от неговото непремерено (да не кажа разрушително) поведение.

# 124
В България ли е това? Давай един линк да се запознаем. В тази тема никой никого не убива, просто децата трябва да поживеят без топка известно време.

А, защо без топка. Отиват на голямата поляна с топката. Майка им-- стях, а не вкъщи, за по-лесно. Ама на нея не и се стои с децата. Не можела да стои все с тях писа. На мен това ми прави повече впечатление. Че има място, където могат да ритат без проблеми, но на нея не и се стои там с тях, а сами не могат. Но на улицата-могат.

Могат да се преместят да ритат и малко по-надолу или по-нагоре по улицата, така, че топката да попада в двора на авторката или в двора на някое от другите деца, а не във въпросните съседи.
Хората няма как да се преместят, докато децата могат, но това вероятно ще ограничи свободата им.
Това, само предполагам, може да остави трайни и незаличими белези върху психиката им, обаче.  Thinking

# 125
От 10 години съм в чужбина и не съм видяла досега деца да играят на улицата... Това, което се случва пък по детските площадки в България, никъде не съм виждала. В момента живея на село, децата не играят по улиците, а в дворовете на хората и не мога да си представя някой да ги пусне да ритат топка на улицата, щото дворът му не е достатъчно голям... >Да си е купил по-голям, биха казали тукашните нетолерантни  Mr. Green

А защо обявихме съседите за нетолерантни всъщност? Нали не за пръв път пада топка в двора им и досега са я връщали?

Случка, илЮстрираща първия ми параграф, че сега се сетих... На детски рожден ден (децата са около 10-12 годишни), едно от децата се качва на масата в градината, някаква игра е било и масата се троши. Седмица по-късно, родителите му получиха фактура за закупена нова, еквивалентна маса. Децата тук, в по-голямата си част, са застраховани и при такива случаи се задейства застраховката, която покрива щетите. Това дете не е било, та родителите платиха масата и му удържаха парите. За никого не е странно това, за мен беше, но е факт, че въпросното дете си беше склонно към ексцесии, пък сега ми се вижда по-кротко  Mr. Green

Ако съседите отглеждат редки цветя, примерно, и представят сметка на авторката за не знам си колко пари, плЮс градинарски труд, плЮс щети, и това всеки път, когато има такива щети, на бас се хващам, че авторката няма да проповядва свобода и толерантност, а ще вземе реални и ефективни мерки да не се случва това повече. Защото толерантността за чужда сметка е много приятно нещо, но е въпрос на личен избор и някак си не върви съсед да ми я налага... Някак си не ми харесва да бъда принуждавана да бъда толерантна... Лицемерно ми звучи.
Относно играта на улицата, а не в двора смятам, че същата неприятна ситуация може да се случи и ако си играят в собствения двор, а топката прелети през оградата и цопне в лехата на съседа - разлика няма съществена.
А относно толерантносттта - да трябва да се съобразяваме, обаче някак си не мога да си представя в Германия например някой да бичи резачка за дърва по три дни без прекъсване, да вдига шум без да се съобразява и да му се размине от съседите. Но тук не е Германия и като някой ти е търпял рязането на дърва преди това, като му падне топката в двора, просто се навеждаш и му я връщаш. Не му предоставящ фактура за нанесени щети. Толерантността трява да е двупосочна и повсеместна - не мислите ли?

# 126
  • София

Ахаааа. Съветваш авторката да си закупи още място, да разшири двора си и там да направи стадион, защото в чужбината никой не играел по улиците

# 127
  • волно калдъръмче
Сравнението не касаеше конкретния случай, а беше отговор на Jizzlobber за това колко сме толерантни тук към децата. Да разбирам ли, че сравнението с детските бели и кражбата е ок?

Ок си е и аз ти казах защо. Ако имаш нещо против - пиши.

Не казвам, че да ти кипне и да извадиш пушка срещу деца е невъзможно. В романа "Снаха" - дядото хвърля камък и убива съседско дете заради един кочан царевица. Литературата претворява по художествен начин действителността все пак.

Тук никой никого не е убил, просто няма топка, която по презумпция е неделима част от детската игра, довела до незначителен инцидент за един и до нещо сериозно за друг. За мен също не става въпрос за нещо незначително. Първо, деца - игра - беля - отговорност. В тази верига ще се ликвидира последното звено, ако децата останат с впечатление, че лошия съсед им е взел топката и не им дава да си играят.

Последна редакция: нд, 18 авг 2013, 15:05 от Саморая

# 128
  • София
Но тук не е Германия и като някой ти е търпял рязането на дърва преди това, като му падне топката в двора, просто се навеждаш и му я връщаш. Не му предоставящ фактура за нанесени щети. Толерантността трява да е двупосочна и повсеместна - не мислите ли?

Да, и аз мисля точно така. След като живеем в социум, сме принудени да се търпим. И на мене ми пречат кварталните пияндури, които до късни доби бичат чалга, псувни и скара, но съм се примирила, защото тях и полицията не можа да ги оправи.

# 129
Но тук не е Германия и като някой ти е търпял рязането на дърва преди това, като му падне топката в двора, просто се навеждаш и му я връщаш. Не му предоставящ фактура за нанесени щети. Толерантността трява да е двупосочна и повсеместна - не мислите ли?

Да, и аз мисля точно така. След като живеем в социум, сме принудени да се търпим. И на мене ми пречат кварталните пияндури, които до късни доби бичат чалга, псувни и скара, но съм се примирила, защото тях и полицията не можа да ги оправи.

Да им земат пиенето бе. И скарата Mr. Green

# 130

А относно толерантносттта - да трябва да се съобразяваме, обаче някак си не мога да си представя в Германия например някой да бичи резачка за дърва по три дни без прекъсване, да вдига шум без да се съобразява и да му се размине от съседите. Но тук не е Германия и като някой ти е търпял рязането на дърва преди това, като му падне топката в двора, просто се навеждаш и му я връщаш. Не му предоставящ фактура за нанесени щети. Толерантността трява да е двупосочна и повсеместна - не мислите ли?

Спокойно можеш да започнеш да си го представяш. Тук даже го няма правилото от 14 до 16 ч., общината е в пълното си право да почне да копае с багерче в 6 ч. сутринта под прозореца ти, а съседът може да си работи с трактора до 12 през нощта, а, ако е в земеделски район, и по цяла нощ в рамките на сезона на жътва, примерно, тъй като зависи от климатичните условия и на следващия ден може да вали и да му се развали реколтата. Но ако същия този земеделец изцапа улицата, идва и си я чисти, ако трябва и 3 пъти на ден. Един изсипа ремарке с тор на една леха до пътя, прибра си я сам с приятели и получи фактура 11 000 евро за лехата, и нямаше африкански цветя на нея.

Преди живеех в града и през зимата един льольо идваше да ръси сол на изхода на паркинга, блокът плащаше за услугата. Да, ама в рамките на 30 минути си оставяше колата да работи и да ми бучи под прозорците, и това в 5 часа сутринта. Будеше малкия, който имаше много лек сън. Да, ама точно нищо не можех да направя, тъй като си вършил работата човекът, имало хора, които от 5 и половина могат да решат да тръгнат за работа и трябва да излязат някак си от гаража. Не сме уникални, колкото и да ни се ще  Mr. Green

# 131
  • София

Ок си е и аз ти казах защо. Ако имаш нещо против - пиши.

Ами честно, не знам какво да кажа. Щом намираш белите на децата и кражбите еднакво злонамерени, безсмислено е да се опитвам да те убеждавам в противното. Ти си имаш своите аргументи, на мен те ми звучат абсурдно. Не смятам, че едно дете има зла умисъл в главата си, когато е излязло да рита топка, например. Едва ли си мисли - ей сега ще метна топката към двора на онези и ще им смачкам китките. Но един крадец напълно осъзнава деянието си - присвояването на чуждо имущество си е присвояване, направено с УМИСЪЛ, подготвено и планирано.

# 132

Спокойно можеш да започнеш да си го представяш. Тук даже го няма правилото от 14 до 16 ч., общината е в пълното си право да почне да копае с багерче в 6 ч. сутринта под прозореца ти, а съседът може да си работи с трактора до 12 през нощта, а, ако е в земеделски район, и по цяла нощ в рамките на сезона на жътва, примерно, тъй като зависи от климатичните условия и на следващия ден може да вали и да му се развали реколтата. Но ако същия този земеделец изцапа улицата, идва и си я чисти, ако трябва и 3 пъти на ден. Един изсипа ремарке с тор на една леха до пътя, прибра си я сам с приятели и получи фактура 11 000 евро за лехата, и нямаше африкански цветя на нея.

Преди живеех в града и през зимата един льольо идваше да ръси сол на изхода на паркинга, блокът плащаше за услугата. Да, ама в рамките на 30 минути си оставяше колата да работи и да ми бучи под прозорците, и това в 5 часа сутринта. Будеше малкия, който имаше много лек сън. Да, ама точно нищо не можех да направя, тъй като си вършил работата човекът, имало хора, които от 5 и половина могат да решат да тръгнат за работа и трябва да излязат някак си от гаража. Не сме уникални, колкото и да ни се ще  Mr. Green
Ами не зная, в един град в Германия вечеряхме в нещо като дворче и като стана 10 часа собственикът ни много любезно помоли да се преместим вътре, че иначе се оплаквали съседите от шума в ресторанта, та не си представям ако беше нещо по-драстично като шум. Ние просто разговаряхме. Останала съм с впечатление, че там има строги правила и те ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ.  Заради което като те щрафират за нещо не боли толкова, защото знаеш, че ако съседът ти направи подобна простотия - и той ще бъде глобен. Това се опитвах да кажа. Сега като има ремонт общината и си пуска багерчето предполагам, че пречи на всички, не само на тебе, ама такива са правилата явно.

# 133
А защо трябва да ритат топка на улицата? Опасно е.
Във всяко село, дори и най-затънтеното, има празен училищен двор, ограден и обезопасен. Което и да е селото, почти съм сигурно, че след две преки се излиза на полянка.

В моето детство също не играехме футбол на улицата, само народна топка, шах, табла, карти.  Футбол - на поляната. По-големите ритат, а 3-6 годишните зрители. Сега е същото - дори полянката е окосена грижливо от татковците, чешмата е с нов чучур и корито и са монтирани пейки за зрители. Встрани е направена друга тревна площадка с лост. Виждала съм деца да правят упражнения там

# 134
А защо трябва да ритат топка на улицата? Опасно е.[/i]

При мен не играят на улицата, а в двора. И понеже винаги играят от страната на моя двор, топката винаги се озовава у нас. Даже ми поискаха ключ от нас, за да си я взимали като ни нямало Laughing

Общи условия

Активация на акаунт