Топката на децата падна в чужд двор. Не им я връщат :(

• 24 101
  • 546
  •   1
Отговори
# 135
Била съм в ситуацията на съседите, на ден по три-Четири пъти топката в нашият двор. Не улуЧваше цветята, но аз искам като си поЧивам на вън (в моят двор) да не подавам през 5мин. топката. А може и гола да искам да си ходя, дворът е мой. Нашите съседи за щастие не са като авторката, говорихме и повеЧе не се е повторило.

# 136
  • волно калдъръмче
Ами честно, не знам какво да кажа. Щом намираш белите на децата и кражбите еднакво злонамерени, безсмислено е да се опитвам да те убеждавам в противното. Ти си имаш своите аргументи, на мен те ми звучат абсурдно. Не смятам, че едно дете има зла умисъл в главата си, когато е излязло да рита топка, например. Едва ли си мисли - ей сега ще метна топката към двора на онези и ще им смачкам китките. Но един крадец напълно осъзнава деянието си - присвояването на чуждо имущество си е присвояване, направено с УМИСЪЛ, подготвено и планирано.

Ако крадецът се самоопределя като крадец и знае, че върши кражба - да. Но циганин да се има за крадец не съм чувала. Както знаеш те не крадат, а просто си вземат. В тяхната народопсихология е залегнало, че когато има дисбаланс, няма нищо лошо хармонията да се възстанови. Както вече казах, ти имаш - той не, идва в твоя двор и си взима. Съвсем нищо злонамерено и планирано няма, за него така е справедливо.

Повече не смятам да се изяснявам. Просто казвам, че нещата си приличат:

- циганинът не краде, а си взима. Въпреки че някой е дефинирал какво е "кражба", циганинът ще продължи да си "взима", докато не понесе отговорност за делата си.

- децата играят и правят беля - нормално е. Ако останат с впечатлението, че няма нищо лошо в тяхната постъпка, а точно напротив - лошият и злобен съсед им отнема жизненото право на игри, между белята и играта се поставя знак за равенство. Ти така ли възпитаваш децата си?

# 137
Такива неща рядко се позволяват - нали? Но аз вярвам, че това е успешния начин да отгледаш успели хора.

Би ли ми препоръчала литература да чета! Предстои ми да гледам внуци.

# 138
  • София
- децата играят и правят беля - нормално е. Ако останат с впечатлението, че няма нищо лошо в тяхната постъпка, а точно напротив - лошият и злобен съсед им отнема жизненото право на игри, между белята и играта се поставя знак за равенство. Ти така ли възпитаваш децата си?

Не, аз съм обременена с ограниченията и предразсъдъците на моето поколение родители. По същия начин налагам безкрайни ограничения на детето си, да не би случайно да наруши нечий чужд рахат. Но това не ми пречи да приветствам жизнени философии като тази на авторката.

# 139
Но това не ми пречи да приветствам жизнени философии като тази на авторката.

Щото не ти е съседка  Mr. Green Да те питам като приютява 15 деца в двора си и им разрешава всичко, дали пак ще прегръщаш нейните философии. И ако им накърниш свободата, осъмнеш с някой плакат на оградата.

# 140
  • волно калдъръмче
Не, аз съм обременена с ограниченията и предразсъдъците на моето поколение родители. По същия начин налагам безкрайни ограничения на детето си, да не би случайно да наруши нечий чужд рахат. Но това не ми пречи да приветствам жизнени философии като тази на авторката.

Аз също съм възпитавана в дух на взаимно зачитане, но не се чувствам обременена или ощетена от това. Кое ви обременява по-точно?

Иначе философията си е супер - безгранично удовлетворява само нашия интерес: другите нямат право да живеят в рахат, щото ние сме с деца, а те са бъдещето на света. Светът се върти около нас и нашите деца и само някой да посмее да ги лиши от изконното им право да ритат там, където не може, а именно на улицата, автоматично го превръща в злобен, нетолерантен, ограничен /забележи!/ егоист.

# 141
Много странни хора има ...  Rolling Eyes Смятат , че светът трябва да се върти около техните деца и всички са длъжни да се съобразяват ... Интересно , ако всички възпитаме децата си в такава слободия , докъде ще стигнем ... както каза Елица , тепърва ще видите "резултатите" от такива свободни деца . А авторката да ме прощава , ама с този изкуствен патос и тази огромна любов към всички деца , малко попрекалява ... дано поне тя да си вярва , но мен не можа да ме убеди , че е така ...
И щом ще има свобода , нека да е за всички  Simple Smile

# 142
Имам познат с къща във вилна зона, спи следобяд и ако някои заблудени туристи вдигнат шум - биват отстреляни с въздушна пушка, ми така било справедливо, казвате  tooth , така да е ..

# 143
  • волно калдъръмче
Имам познат с къща във вилна зона, спи следобяд и ако някои заблудени туристи вдигнат шум - биват отстреляни с въздушна пушка, ми така било справедливо, казвате  tooth , така да е ..
Сто пъти казахме, че става въпрос за нормални взаимоотношения и етика, така че е време да кажете Сбогом на оръжието  Peace

# 144
И двете крайности не са добри според мен- прекалената дисциплина,или прекалената слободия.Всеки има право на лично спокойствие и не може да се обяви за егоист и нетолерантен тип,само защото и той иска да отстоява правата си.Ами то така живота ще му мине в постоянна толерантност към чуждите деца  ooooh! И накрая ще се сети,че няма и един тих и мирен ден,защото е бил прекалено мекушав.

Ако в моя двор влети топка и ми счупи цвете- ок.Ако се повтори още веднъж ОК.Изобщо няма да ми е приятно,защото знам колко време отнема поникването на едно цвете.Трети път топка няма върна  Laughing  И това не е защото съм зла и нетолерантна, а защото виждам,че на тези деца явно никой не се е постарал обясни какво може и какво не може.А това не е много възпитателно честно да ви кажа  Rolling Eyes Все пак живеем в някакво общество и трябва да се спазват разни неща,за да има ред и всички да са доволни.Не сме в гората  Wink И не мисля,че изясняването на дадена ситуация ще попречи на щастливото детство на децата.Напротив!Нека им се позволява всичко,но в границите на разумното и да не е в ущърб на други хора  Peace

# 145
Ха! ПАК падна топка в двора им  Laughing Лелеее. Този път, обаче не от моята тайфа  Sunglasses Mr. Green Ами сега? Минаваше си една друга тайфа, подхвърляйки си и подритвайки си топката. Тези хора никога няма да си решат проблема с топките. Горко им!

# 146
  • волно калдъръмче
Ха! ПАК падна топка в двора им  Laughing Лелеее. Този път, обаче не от моята тайфа  Sunglasses Mr. Green Ами сега? Минаваше си една друга тайфа, подхвърляйки си и подритвайки си топката. Тези хора никога няма да си решат проблема с топките. Горко им!
Туристически раници носеха ли  Wink

# 147
Авторке, децата също трябва да се възпитават, че другите хора не са им длъжни, не са им слуги, и че не живеят заради тях! Ще дам съвсем нагледен пресен пример- подобен на този. Моите съседи са много позитивни трудолюбиви хора, възрастни вече. Често нещо си работят в двора. На улицата пред тях също играят деца- шум небесен, писъци...никога не са се оплаквали, топката на децата понякога по 2-3 пъти на ден пада в двора на хорицата...и те въпреки , че са на над 70...кротко и с усмивка им я подаваха...децата почваха да пищят- "извинете, може ли да ни подадете топката??" , докато един ден, едно високо момиче( към 1.70), може би вече към 12-13 годишно, не се насочи към входната врата и нагло задържайки пръстта си на звънеце( на двора нямаше никой) ,след като се показа  жената и момичето се провикна, сочейки с пръст-  ТОПКАТА!( няма извинете, няма може ли...!)
Погледнах възсрастната жена , стана ми обидно, как една дрисла ще третира възрастен човек за слуга!? Бабата само погледна обаче, не каза нищо, обърна се и се влезна. Майките станали свидетели на случката за топка изобщо не споменаха и ходиха после да се извинят на жената. Тя изслуша извинението и кротичко каза- Като се им се позволява всичко на едни деца, те губят мярката и това е резултата...

# 148
  • София
Много странни хора има ...  Rolling Eyes Смятат , че светът трябва да се върти около техните деца и всички са длъжни да се съобразяват ...

Чудесно, да кажем, че авторката смята, че светът е длъжен да се върти само около нейните деца и всички са длъжни да са толерантни към тях, тогава какво смятат съседите отсреща? Ами....същото. Режат си дървата посред никое време, синът им форсира возилото си, без да му пука за чуждия рахат. Всеки гледа от собствената си камбанария и егоизъм. Всички го правим, всички се смятаме за специални, но само една къща в безлюдна местност и никакви хора в радиус от около 50 км. ще помогне на здравословния ни егоизъм.  Peace

# 149
Ха! ПАК падна топка в двора им  Laughing Лелеее. Този път, обаче не от моята тайфа  Sunglasses Mr. Green Ами сега? Минаваше си една друга тайфа, подхвърляйки си и подритвайки си топката. Тези хора никога няма да си решат проблема с топките. Горко им!

Сложи една камера, да гледаме и ние Peace

Общи условия

Активация на акаунт