Топката на децата падна в чужд двор. Не им я връщат :(

• 24 798
  • 546
  •   1
Отговори
# 240
Да не е намеквал?  Shocked

Четейки темата, останах с впечатлението, че това е най-голямото престъпление. Деца играещи на улицата, чийто топка пада в чужд двор. Направо само дето не го криминализирахте.  

Толкова страници, и не си разбрала. Tired
Четене с разбиране, както е по правило тук-не се практикува, но правописните грешки на "врага" в темата е логично да се коментират.
Наистина ли с такова впечатление си останала?
Определено не децата, а реакциите на майката  се коментират.

# 241
  • волно калдъръмче

Булята е несъобразителна по природа. Още в началото на темата се презастрахова с думите
Не искам да се карам с комшиите от съседната къща!
които в последствие станаха най-черните.

Децата ми са много разочаровани и се чувстват ограбени - несправедливо!
Обърни внимание на издайническата думичка "несправедливо". Горките деца - няма да си играят с топка. Очаква се вече всички да са си извадили носните кърпички и да трият сълзи заради тази несправедливост.

Не всяка постъпка на нашите прекрасни деца е прекрасна и достойна за похвала. Съседът да ги черпи с по един киндерсюрприз, че му мачкат китките и нали все пак топката се е озовала там по чиста случайност.
Казах им, че не са направили нищо лошо - те просто си играят на улицата, ритат, и ... топката пада в двора.
На пръв поглед - една топка - какво толкова, ама не е така!
Мотивът им - мачка им цветята!

Абсолютно никакъв намек за решаване на конфликта по мирен път личи в терзанията ѝ
Колебая се как да постъпя?
1. Ако кажа на децата - оставете, не се занимавайте?
2. Ако им купувам постоянно нови топки, без да ги ограничавам?
3. Ако аз се намеся и отида да се помоля?
4. Мислих да купя на диск фила "Войната на таралежите" и да им го подаря - на комшиите, де. Нали и те са били деца, и те ще имат внуци ...
5. Мислих да направим плакат и да им го закачим на огарадата "Върнете ни топката"
6. ???
Градивните коментари бяха подминати и всички, които според нея адвокатстват на съседа, също като него се се сдобиха с титлата "злобни".

# 242
  • Пазете Гор
Авторката на темата подходи към казуса си емоционално, изложи го сравнително объркано и всъщност не търсеше някой да й изясни истината, а подкрепа за вече формираното си виждане. Това не е грешно, да търсиш подкрепа.

..И никак не съм сигурна, че онези, които се изказват агресивно сега тук срещу авторката, няма да са все така агресивни и в подкрепа на децата си. Може и да греша. Но с такова чувство оставам.

О, можеш да бъдеш сигурна, че бихме били други. Хората имаме една такава слабост...

# 243
  • Варна/Лондон
Личи си кои са били в подобна ситуация, и кои само от сухи тренировки по форумите дават съвети.
Аджеба, на колко от вас децата им са намачкали цветята и на колко от вас им са скърешни доматите от топки? Повечето сте в панелки. И децата ви са на компа. Тия с доматите-знам, че ги садят в задния двор. В предния, към улицата са  с мушкато и ..там разни божури..сезонни цветя. Еми сезони...Минат и заминат. Кой си седи африкански домати пред портата?! Laughing

# 244
Ако авторката има проблем със съседите и те си го изкарват на децата, наистина няма друга дума, с която да ги определя, освен- злобни.

Да, наистина има хора, които се дразнят от хората. Днес ще е топката, утре ще е хвърчилото, важното е да са контра, да са криви и да има за какво да се карат с останалите.

Помислете за минута дали нямате такива съседи, колеги, познати, на които целият свят им е крив?

Пък в тази връзка се сещам, как една съседка зася едни цветя в местната градинка и по същия начин превантивно гони децата, които много рядко идват да играят в близост, но въпреки това цветята й пак изсъхнаха, защото я мързи да ги полива.

# 245
  • София
Опасявам се, че ако авторката подхожда по аналогичен начин и към съседите в спора за топката, проблемът ще си остане неразрешен. Смятам, че извинение от страна на родителя и обещание, че ще се положат всички усилия повече да не се случва, щеше да се възприеме далеч по-добре, отколкото цялото изложение за права, свободи и психологическа обремененост.
Съседите може да са нервни типове, неприятни, но имат правото да изискват спокойствие в собствения си дом/градина. И ако положиш усилия да се съобразиш с тях, ще имаш очи да поискаш същото, когато режат дърва или форсират автомобил.

# 246
Разбира се-всички деца в града са в панелки и топка не знаят какво е. Аха.
Red_Hot, разбира се, че имам такива съседи. Обаче не тикам децата си при тях, напротив-държа ги далеч. Да си нямаме разправии. Моите деца нямат работа, а най-вече и игра, в близост до тях, особено, ако е имало и минали ситуации. 

# 247
Личи си кои са били в подобна ситуация, и кои само от сухи тренировки по форумите дават съвети.
Аджеба, на колко от вас децата им са намачкали цветята и на колко от вас им са скърешни доматите от топки? Повечето сте в панелки. И децата ви са на компа. Тия с доматите-знам, че ги садят в задния двор. В предния, към улицата са  с мушкато и ..там разни божури..сезонни цветя. Еми сезони...Минат и заминат. Кой си седи африкански домати пред портата?! Laughing

Анджък и аз това думам, че повечето идея си нямат за какво пишат.

И да, във виртуалното пространство всеки е такъв, какъвто му се иска да е в живота. Не мисля, че мненията са достоверни  Naughty

# 248
 kassii, на твое място бих обяснила на децата, че топката е попаднала в тяхната собственост и те имат право да не я връщат, може би един ден нещо тяхно да попадне у вас....

# 249
kassii, на твое място бих обяснила на децата, че топката е попаднала в тяхната собственост и те имат право да не я връщат, може би един ден нещо тяхно да попадне у вас....

Thinking
Да, ама топката е собственост на някой друг?
Може да се погледне, че съседите са прибрали чужда собственост. Тези дебри са много дълбоки, ако нагазим в тях.

Трябва си човещина, това е.

# 250
  • волно калдъръмче
Ако авторката има проблем със съседите и те си го изкарват на децата, наистина няма друга, с която да ги определя, освен- злобни.

Авторката няма проблем. Проблемите ѝ ги създават децата - искат внимание, разговор за междучовешките отношения. Тя седи на терасата и обяснява, че всяка тяхна постъпка ще се оправдае с "деца са, играе им се". Това на мен да го обясни - да, на съседа - мислиш ли, че той не го знае. Ама на децата да кажеш "няма нищо лошо, деца, нищо лошо не сте направили, той чичко съсед е лош, щото ви взема топката, пък аз вижте колко съм добра - правя ви кус-кус."

И последно - ок, всички, които са ЗА взаимното зачитане на правата и отказват да играят по твоите правила, стават автоматично злобни. Леко ми е инфантилно, но теб лично да не те бърка моето мнение.

# 251
Двустранно е. Защо авторката не прояви човещина и не отдалечи децата от съседите?

# 252
  • Варна/Лондон
Разбира се-всички деца в града са в панелки и топка не знаят какво е. Аха.
Red_Hot, разбира се, че имам такива съседи. Обаче не тикам децата си при тях, напротив-държа ги далеч. Да си нямаме разправии. Моите деца нямат работа, а най-вече и игра, в близост до тях, особено, ако е имало и минали ситуации. 
Как ги държиш на далеч:? Пращаш ги да не играят пред вас, в случая се пада и тях, съседите, ами на другия край на блока. На други съседи...хептен непознати.

# 253
Пращам ги да играят там, където няма да има проблем. На поляната където става за ритане, без да има навлизане в чуждото пространство.
Специално за блока, защото нали сме гражданчета в блок и си имаме площадка, не поляни-отиваме в този край на площадката, противоположния, а не непосредствено до човека, който е в конфронтация някаква с нас. Блоковете са по-често от 4 входа, не е на другия край на града това. И още нещо-обикновено съм с децата си, а не са сами. Само тогава мога да съм свидетел на сблъсъци, конфликти и спорове, за да мога да се намеся или отсъдя при нужда, не лежа на кълка-деца са.....И още по-точно, щом те влече-специално за ритане на топка  в стил футбол, или игра на волей или баскетбол-отиваме в двора на училището-там има и врати, и кошове и е истинско и съседи няма. Но-СЪМ с децата, не надниквам от балкона. Ако днес не мога да съм с тях-играят на ластик, на ръбче, на дама, на криеница, на замръзванка, на карти, на държави, с куклите или карат колело , тротинетка или ролери. Няма да умрат три дена без топка, защото имат щастието да са свободни и да знаят да играят с много други неща, когато е невъзможно да играят точно с топка.
Да, и компютър имат и таблет, които не са докосвали от началото на ваканцията. Нищо, че са гражданчета и нямат поляни.

Последна редакция: нд, 18 авг 2013, 23:17 от Jizzlobber

# 254
  • Варна/Лондон
Аджеба, на колко от вас децата им са намачкали цветята и на колко от вас им са скърешни доматите от топки? Повечето сте в панелки. И децата ви са на компа. Тия с доматите-знам, че ги садят в задния двор. В предния, към улицата са  с мушкато и ..там разни божури..сезонни цветя. Еми сезони...Минат и заминат. Кой си седи африкански домати пред портата?! Laughing

Анджък и аз това думам, че повечето идея си нямат за какво пишат.

И да, във виртуалното пространство всеки е такъв, какъвто му се иска да е в живота. Не мисля, че мненията са достоверни  Naughty
Моето е! Laughing Дядо, и околните му съседи  колко патила са видели от нас, що овошки не вързаха, колко кокошки спряха да снасят, и никога, никога не е било проблем. Злоба нямаше...хората се уважаваха. Сега е най-нормалното нещо да си враг със съседа. Тук е точно това. Не топката.

Общи условия

Активация на акаунт