Топката на децата падна в чужд двор. Не им я връщат :(

• 23 985
  • 546
  •   1
Отговори
# 60
 Shocked не мога да повярвам какво чета?

"Да се нареже топката", "да стоиш да вардиш децата".... ooooh!

И какви са тези вълшебни цветя, които са толкова ценни и се чупят от една топка?
Айде, моля ви, децата вече все по-рядко могат да играят истински игри, такива каквито ние на времето играехме и не се прибирахме от улицата. Кое дете не ритало топка, не е падала в чужд двор, че даже и прозорци са чупени? От детството си имам един спомен за съсед, на който момчетата му счупиха прозореца и разбира се всички се притеснихме. Човекът, извади топката, върна я, без да се кара. Бащата на момчето, отиде да се разберат за щетите и всички очаквахме, че ще му се карат. Човекът само каза - "деца са, случва се, няма къде другаде да играят, ще сменим стъклото" и това беше. Голяма работа, бащата плати стъклото и това беше.
А, тия комшии за едни цветя. Какво, ще ги ядът ли, от тях ли ще се изхранват. Да, вярно, някой положил усилия. И аз съм голяма цветарка, всички комшии всеки ден ми се изреждат да ме поздравяват за красивите цветя и да ме питат как го постигам, ама никога няма да отида да нарежа топката на някое дете или да не му я върна. Още повече, ако няма къде да играят децата. (Комшийката ми си пуска пътеките върху цветята, че още не съм й ги дръпнала да ходи да си ги прибира отдолу, вие за какво ми говорите...).

Комшиите да отидат да се оплачат в кметството и от там да вземат мерки да направят игрище за децата. Това е генералното решение. Иначе разбирам, че става въпрос за тесногръди хора.

# 61

Комшиите да отидат да се оплачат в кметството и от там да вземат мерки да направят игрище за децата. Това е генералното решение. Иначе разбирам, че става въпрос за тесногръди хора.

А защо комшиите да се оплакват в кметството? По каква логика? Не е ли по-логично родителите да се оплачат, че децата им няма къде да играят, освен на улицата? А всъщност защо децата играят на улицата, движение няма ли по тази улица? Защото след като улицата е алтернативата на обезопасения и специално пригоден за игра на 15 деца двор на авторката, то не ще да е някаква малка затънтена уличка и някакви автомобили сигурно минават в някакъв момент... Или спираме движението, да не ни обвинят в тесногръдие.

# 62

А защо комшиите да се оплакват в кметството? По каква логика? Не е ли по-логично родителите да се оплачат, че децата им няма къде да играят, освен на улицата? А всъщност защо децата играят на улицата, движение няма ли по тази улица? Защото след като улицата е алтернативата на обезопасения и специално пригоден за игра на 15 деца двор на авторката, то не ще да е някаква малка затънтена уличка и някакви автомобили сигурно минават в някакъв момент... Или спираме движението, да не ни обвинят в тесногръдие.

Щом играят на улицата, значи не няма движение. Може да е на село, по черните улици. Няма значение кой ще се оплаква, комшиите или родителите. Но е добре да има игрище, такива каквито имаше, когато ние бяхме деца. Хем не искаме децата ни да стоят пред компютрите, хем не им даваме шанса да играят на воля.

# 63
Прочитайки цялата тема, не мога да не се запитам, какъв треволяк точно пуши авторката Thinking
Доста качествен ми изглежда Peace

# 64
Каси, ние сме хора. Хората са социални същества и живеят в общество. Трябва да има правила на съществуването в това общество и на общуване. Трябва да има зачитане на правата и свободите на всеки. Трябва да се уважава и чуждото пространство/балонче. Ако това не ти харесва, може би трябва да се преместите някъде в гората, където няма други хора, но не мисля, че това би направило децата щастливи. Не мисля, че ще им навреди особено да ги учиш на свобода, до момента, в който не нарушават чуждата. По принцип добре звучат идеите ти, но нещо куца. И не мисля, че за едни деца е полезно да растат с убеждението, че са свободни да правят каквото си искат.

Трябва да те запозная с една мацка от нашата отчетна, много ще си допаднете  Laughing

# 65
  • Mediterraneo
Бреееей, откога една паднала топка руши, чупи, попилява и пр. безценните китки, че и домати  Shocked Цветя, голям праз!

Имам двор, отглеждам и зеленчуци, и цветя. Няма чужди деца, които ритат топката веднъж месечно в двора ми, но пък имам две хуни, които са достатъчни. Топката им не е веднъж месечно върху насажденията ми, а ежечасно. Е, и домати ядем, и всичко останало, а цветята все още не са се изтръшкали от грубостта на хлапетата.

Като почнете да се превземате, равни нямате!

# 66
Спомени. LaughingКомунизъм. Двор. Играем. Градинка. Лук. Приятелката ми казва, че не умее да плете плитка, а аз на драго сърце и показах върху комшийския лук. Тя бавно схващаше, та се наложи да сплетем цялата градина. Priceless. Mr. Green

# 67
Прочитайки цялата тема, не мога да не се запитам, какъв треволяк точно пуши авторката Thinking
Доста качествен ми изглежда Peace

Отглежда "децата на цветята" , те май всичко са пушили.

# 68
Поредната тема, в която се вижда колко грешно се рзбира понятието свобода. Имаш свобода, която свършва точно до оградата на съседите ви. Най-добре и децата да го знаят, за да си нямат проблеми в бъдеще, когато се налага да общуват и работят с други хора. Доколкото разбирам, за теб свободата е да им е разрешено всичко и никой да не може да им каже нищо, защото щели да се потиснат, а това са глупости, никой не трябва да се потиска от елементарното правило да не пречиш на другите.
В последните 15 години не съм чула за счупено от топка стъкло и то защото вече не са по 70 стотинки, че мама и татко да сменят всеки ден стъкла заради свободата на децата да ритат по прозорците. Ще им излезе скъпичко подобна свобода и затова децата са се научили да внимават със стъклата.

# 69
Представям си ги в училище тия освободените. После учителите ни виновни. 

# 70
То затова има психолози сега, че да не се потискат от наказанията. Мил разговор с училищния психолог е най-тежкото наказание, което може да се очаква в едно стандартно училище. Класната на сина ми въведе от миналата година т.нар. позитивни наказания. Който направи нещо лошо, задължително трябва да направи нещо добро за класа - да занесе цвете в саксия за прозореца, за изчегърта дъвките изпод чиновете, да прави оборка на двора и т.н. Унизително, много унизително...

# 71
  • Linz
И ние сме с двор и деца, играещи с топка. След първото счупено цвете им беше забранено да играят повече с топка наоколо. Има училищен двор- ходят там.
За счупеното цвете майка ми беше дала 30 лв. и го гледаше с любов и много му се радваше... Така че разбирам ги съседите, още повече, че се случва системно.
Възпитанието не е само да дадеш свобода да си правят каквото искат. То включва и научаване на отговорности.

# 72
  • София
Какво толкова се чудите какви са тези безценни цветя, ами подвизавам се в един цветарски форум, където на повечето потребители тихата лудост им е цветарство. Там хората си поръчват семена и от Африка. И сега си представете 5 семенца пропътували хиляди километри, после крепени на определена влажност и температура, за да поникнат, пръскани с препарати, с торове, обгрижвани, местени, пикирани и т.н. месеци наред и резултатът от грижи вече е готов да цъфне в градината и изведнъж топката на свободните деца ги унищожава безвъзвратно, ами извинявам се, ама и аз бих я прибрала тази топка.

# 73
Ако комуникацията и от двете страни е нормална, едва ли ще има проблем.
Африканските китки в двора!? Зимъска няма ли да настинат?

# 74
И да не са от Африка, а най-обикновени теменужки, пак не е редно да се мачкат, защото не били за изхранване  ooooh! Моят син преди 3-4 години беше опустошил цялата градина с лалета на баба ми. Взел дървения меч и сякъл до последното стъбълце. Как може да правиш така? Съсипа градината на баба ти! Аз ги клонирах, но вие ме спряхте твърде рано! Ако бяхте дочакали края на експеримента, сега в градината щеше да има двойно повече лалета! Все пак го спряхме преди да е отишъл в задния двор да клонира доматите и чушките.

Общи условия

Активация на акаунт