ЮЛСКИ БЕБЕТА - тема 2

• 33 202
  • 729
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Лъки, аз чакам с нетърпение мъничето да стане на 6 месеца и да й сложа обичките  Heart Eyes
А за захранването и аз ще почвам след 6-тия месец с тиква и пащърнака  Grinning морков мислех, но разбрах, че е запича, така ли е?  Thinking
Жалина, добре си е детето  Peace не е нужно диета, то след два - три месеца може дори и да отслабнат с грамчета  Crazy
Близначе, защо не държи буден малкия до 22 примерно, ако не му се спи много, разбира се  Thinking аз така правя с мойта щерка... Забавлявам я, занимавам я с какво ли не и тя е свикнала да спи в 22 часа, и така до 6 часа сутринта  Mr. Green Mr. Green
Аз също споделям мнението на Луиза и Глупи  Peace В интерес на истината, не виждам никакъв смисъл от сокове, нищо полезно не дават, освен да пълнят стомахчетата  Naughty Витаминки имат само първите минути и това е, затова ще й дам направо плодче след 7-8мия месец да си ръфка  Mr. Green. Това е лично мое мнение, не го задължавам с никого  Flutter

# 511
Ето ме - вече по-спокойна Simple Smile Тя се усмихва, макар и на сън ми се смее и ми се подиграва колко много се притеснявам за нея  Heart Eyes
Иве Какво да ви кажа - в началото се ядосвах на ММ, че не я пази, но сега си давам сметка, че той постъпва по-добре от мен. Толкова много му се карах, че я изнася на слънце, а се оказа, че е супер полезно Simple Smile Сега вече предприемам друга тактика - оставям си я да си живее живота и да се развива нормално.
Глупи - и аз като теб искам да си я гушкам мнооооого. Гледам да се ограничавам, защото вече виждам как се е приучила от татко си да заспива само на рамо, а на мен започва да ми тежи, защото него го няма да я нагушка и всичко пада на мен. Но иначе си играем много и се гушкаме и си говорим. Но гледам наистина да я приуча да си ляга самичка. Обяснявам й всичко. Много готино го каза ортопеда - вас като ви е криво клатите ли глава или просто слушате как ви се говори мило и нежно Simple Smile Като цяло смятам, че трябва да се доверяваме на майчинският си инстинк. Днес примерно я оставих да се нареве, просто така го усетих и тя си поплака малко и после заспинка и чак се усмихваше...явно искаше да си избие впечатленията от лекарката сутринта Simple Smile

# 512
Луиза уверих се,че винаги влизаш контра.Аз също съм ги чела тези неща.Не мога да стоя пред компа и да разглеждам снимки,влизам,чета,информирам се,но просто бях нетърпелива.Докторът на Елито е личният на баткото,не е педиатър,за това винаги подлагам под съмнение всичко,което ми казва.Имаме си педиатър на който водя баткото на частно и с нея се консултирам и за Елито.
Също съм на мнение,че живеем в 21век,и че едно време е нчмало АМ и за това са ни захранили с кисело мляко,че е нямало памперси и са перяли на ръка и преварявали пелените,и от цялата тази хамалогия са нямали време да си гушкат децата.Гушкала съм си и голямото,гушкам си и малкото и мога да твърдя,че синът ми изобщо не е разглезен-едното няма нищо общо с другото.

# 513
Elica79, не влизам на контра, тъй като не играем в една игра. Отглеждането на дете и дискутирането не е белот, но щом мислиш че съм контра, ще ти кажа, че всъщност съм пас. Просто ми е чудно кой лекар дава такива препоръки, както и защо все още майките слушат такива съвети. Чисто и просто те попитах каква е мотивацията ти. А това за гушкането го вадиш от контекста на написаното от мен, а то е съвсем по темата. Идеята ми беше, че не-гушкане, не-хранителна кърма, захранване със сок са от старата школа, които твърдения днес всички са оборени. Интересно ми беше защо си нетърпелива и това как и защо те кара да се чувстваш по-добре, като си дала сокче. Независимо кой лекар те е посъветвал ми е интересно защо следваш съветите му, след като и ти, както казваш, четеш и се информираш, а съвременната и популярна литература и медицина предоставят конкретни причини против тези насоки в захранването. Децата са си твои, разбира се, и им пожелавам да са живи и здрави. За мен е странно все пак упоритостта ти по темата, след като доста информирани и интелигентни хора тук застават решително против подобни действия. Успех с детенцето и дано всичко все пак да е наред!

# 514
Момичета, тези които са минали през ортопеда, от кога ви казаха че могат да се слагат децата в кенгуру?

# 515
Аз съм пас!
Лека нощ!

# 516
  • София
Сандалка, моята дъщеря научи за соковете по рождненни дни след 2-та си година. Вече е на почти 4 и предизвика учудване от съседите, когато отказа сокче, което й бе предложено, защото в него има Чук и Пук (палавниците, които повреждат зъбите).

...
Това вече е създаден хранителен навик  Peace Моите са така с колата и другите газета. (С шоколада не успях, пусто, налитат му, ама сега вече ще се постарая повечко  Laughing )
Добре де, ама сега като се замисля - това какви сокчета са били? Прясно изцедени или от "натурална" кутия? Защото, къде е логиката да не се дава на няколкогодишни деца да консумират сок?  Thinking Че то всички храни развалят зъбите, ако не се измият след тях. И значи ли това, че днешните малки деца не бива да ядат плодове и зеленчуци в необработен вид?

Уф, пак отворихме дискусията за храните... Ама аз не се заяждам, наистина питам и ми е интересно от какви източници се информирате.
Щото аз по въпроса съм чела основно само едно- Скреч беше пуснала един линк за бебешкото захранване и така ме убеди, че няма закъде да бързам преди 6-ия месец. Беше доклад по въпроса на Американската Педиатрична Асоциация, мисля и нещата там бяха поднесени много обосновано и коректно: "това увеличава риска от онова", "това е възможно да предизвика друго" и т.н. Нямаше пълна категоричност и въпреки това хората бяха изнесли доста данни. Но бяха далеч от мисълта да опазват всички деца от сокове и фруктозна захар, а само пеленачетата - докъм 12-15 месец май беше.

Глупи, уф, аз пък забравих да попитам  doh
Не зная съвременните деца обаче кога се носят в кенгуру  hahaha По мое време трябваше да умеят да си държат главицата стабилно изправена. Но и педиатър мисля, би отговорил лесно на този въпрос  Peace

Елица, да не се засегнеш, ей  Hug Те момичетата само от добро пишат, в желанието си да помогнат  Hug Виждаш, че и докторята в бг често са немърливи или направо калпави, та затова.
А съм много съгласна с това, което си писала: наистина, гушкането навремето си е било истински лукс поради огромното количество работа, което е съпровождавало първата годинка на едно бебе. Аз самата съм прала комплекти с пелени и абсолютно мога да разбера. Но сега е лесно: памперси, бурканчета с пюрета, дори АМ не е никаква хамалогия, имаме си и коли, с които да джитнем, накъдето когато ни трябва... време за гушкане остава  Peace

Загубиха се някъде Весето, Пина...  Thinking Пишете, момичета!
Мъхче, драсни и ти едничко само редче - да знаем, че всичко е наред при вас!

# 517
Глупи,аз не питах,но мисля от утре да я слагам.Моето кенгуру е до 9кг.Да не вземе да остане и то неползвано като много дрешки.
Брейй тук пак се зафихриха големи дискусии.Тя Елица пишман стана,че сподели за това сокче.Момичета,всеки сам избира как да гледа и храни детето си.Айде не се чудете чак толкова защо пък при толкова информация за това колко е вредно нещо си,някои все пак го прилагат.Ми щото така си искат! Peace Мир

# 518
Gift, разбирам пацифисма ти и ще го уважа. Но това е форум именно за да се появяват и дискусии, а не само споделяне кой какво прави само като рапорт, за да сме си взаимополезни. И всеки, който споделя, трябва да е готов да понесе чуждия интерес и въпроси, иначе за какво само се отчита?! Та нали това е идеята на бг мама - опит и знания да се описват, за Да отглеждаме здрави деца. И
А аз ще си се чудя на хорската глупост, независимо дали Елица или който и да е друг се обижда. Поне да ни беше споделила аргументи за захранването сега, за да несе чуди половин тема защо. Цял свят проучват тези неща, не са мои измислици Simple Smile)

# 519
Сандалка, ако е жадна да пие вода. Купуваме "истинско сокче" - пред нас го изстискват, правя смутита (к. мляко + лед + пресен плод).
От шоколад и сладолед спирка нямаме, да си кажа обаче. Ако има наоколо, може да ги яде за закуска, обяд и вечеря Simple Smile
Информирам се и от нашия зъболекар.

# 520
Глупи, на мен ми каза от 2.5-3 месец може в кенгуру или слинг. Но аз в слинга вече си я нося.
Сандалка, мерси за пожеланието. Hug А дано, ама на дали, дет ' се вика. Ема горката се поти колкото майка си и баща си взети заедно. Едни огромни капки все има от слепоочията чак до задната част на главата, по гънките, навсякъде. Одеве чак на нослето имаше роса. Което не й пречи да ми виси отгоре по цял ден...
А да питам за кое Диабло става въпрос? Това smile3540 ли?
И когато учите децата, че сокове и газирани напитки е вредно, вие консумирате ли ги? Питам, защото аз съм безсилна пред много вредни храни, но ми се иска малката да може да се въздържа от тях. Дали ще стане, когато аз давам лош пример? Нещо от сорта на обичайните съвети за цигарите - "Аз ги пуша, но са много гадни и вредни. Ти не ги започвай.", които при мен нямаха ефект и си пушех яко.
Гифтче, ами значи остава варианта тези ленти да ги слагат само на белия Памперс. newsm78

# 521
  • София
Ириш, не го знам твоето Диабло  Laughing
Моето е ей тва -  devil jedi - дето се правиш на виртуален апаш и накрая и един орден не ти дават  Mr. Green

Инак, за възпитателната неупотреба на храни и напитки, мога да ти споделя 2 истории, които показват, че всичко е възможно  Peace

Скрит текст:
История 1. Сладко, джънкфуд, газета, чипсове.
Имам едни приятели, които са страшно дебели. Ама като казвам страшно, верно е страшно - 150 и 170 кг са, съпрузи. И са дебели от затлъстяване, което е предизвикано от... чиста лакомия! И двамата се движат сравнително много: ходят пеш ежедневно, а понякога и спортуват лекинко някоя игра в парка  Mr. Green Но лакомията им край няма и те си го признават, в тях постоянно се ядат бонбони, но не само се ядат, ами с възторг  Laughing (Яяя, бонбончеее! Ела сега тук при другите бонбонки!) и с бой (Няма пък да ми взимаш именно това бонбонче, бях си го заплюла първа!). Плюс яко нагъване на "чипсченца, тортишки, вафлишки, пицишки" - това се слага в устата постоянно между храненията, които са баш обилни. Той изпива по 2,5 л кОла на ден, а тя е човекът с половин кг бонбонки. Все се жалват, че нямат пари, а парите им фърчат за храна, храна, храна. Толкоз са дебели, че когато тя отишла да ражда и док ги запитал: "Абе, вие като сте толкоз дебели и двамата, как го правите?" Е, мисля, че достатъчно добре ти ги описах. Просто изваждаш от някоя комедия с Еди Мърфи дебелаците и си ги видяла моите приятели  Laughing

Нищо, че ги замъчиха и болестите на затлъстяването: стави, кръстове, кръвно. Повтарям им все не да се подлагат на диета, ами да намалят само вредоносните храни. Но не. Те са наясно с всичко по въпроса и от лакомия си продължават да си гледат кефа. Когато тя забременя, аз започнах да ги бъзикам, за да постигна ефект поне по този начин: "Ауууу, представям си вашето дете кво кюфте ще го направите!" "Аууу, ама горкото ви детенце - от вас няма да може до един бонбон да се докопа, всичко опосквате!"
Какво се оказа. Те решили, че детето им никога, ама никога няма да стане дебело, че те като родители ще си поемат отговорността. И наистина, малкият не беше помирисвал ни шоколад, ни бисквитка, ни кола, ни чипс до третата си годинка  Peace Бяха много строги и стриктни - детето ядеше само плод и мед. Е, в детската градина го поразвалиха малко, но сега младежът е на 6 г. - абсолютно строен, спортен типчо, и самият той отказва шоколад, защото просто не го обича (не му се е създал този хранителен навик, вкусът към храните се оформя през първите години от живота). А те винаги са си яли пред него. Когато малкия се протягаше към някоя лъскава обвивка, те му казваха неща от сорта: "Нали знаеш, че ти не бива да ядеш тези вреднотии, за да не станеш дебел като мама и тати." И му предлагат веднага от неговото си.

История 2. Тютюнопушене. Мой опит.
В моето семейство баща ми е пушач. И на мен, също като на теб, навремето все са повтаряли: Пушенето е много вредно, ти не трябва да гледаш от нас  Naughty Да, пропуших си съвсем млада. Когато се сдобих с мои деца и аз започнах същата песен, но. През годините я разнообразявах, за да бъде в съответствие с възрастта им. Малки деца: Мама и тати пушат и миришат гадно, децата никога не трябва да правят така! - внушение. По-голямки: Защо пушим, след като е вредно ли? И след като знаем, че е вредно ли? Ами имаме много слаба воля. Ние сме болни хора, защото не можем да се откажем. Но вие сте здравички и обещайте, че никога-никога няма да започвате? Придружено с факти за вредите на пушенето. - аргументации. Тийнове: Благодаря за съвета, но нали знаеш, че съм дървена глава. Което е тъпо и деградивно де. Аз обаче се радвам, че съм създала деца, които не са такива - не бих искала да ви предавам в наследство и грешките си. И въобще - децата трябва да са винаги няколко степени по-добри от родителите си. И пак да натякна, ей така за всеки случай - по-добре не ги започвай, защото после отказването виждаш как е. - Похвала и одобрение за това, че навярно при случай са отказали на приятелчетата си да опитат цигара.

Та така. Въпреки, че са израстнали в семейство на пушачи, и двамата ми все още не пушат (пу-пу, да не ме чие дяволът!) Но за това доста ми помогна и обществото, да ти кажа. Като малки бабите им доста ги насъскваха, а аз си мълчах засрамено по въпроса - признавах, кой е прав. После, в училище сега децата имат страхотни образователни програми п/в тютюнопушенето, не е като едно време - някакв назидателни лекции. Сега се правят яки и страшно интересни презентации по темата, на дружеска нога, а също им дават и домашни. От типа да се върнат вкъщи и да разкажат на мама и тати за всички нови факти, които са научили, а тези деца, които са с родители-пушачи да им помогнат да се откажат - разказваха им за най-различни методи и начини  Peace А на следващата презентация успелите да откажат или поне да намалят на родителите си цигарите получават някакво яко подаръче. Абе, дано се задържат ези програми да ги има и занапред, защото те реално намаляват модата на пушене сред младите поколения!

Изводът от тези две истории, мисля, че е ясен: може да се употребяват забранени продукти пред детето  и да се постигне благотворен ефект върху него  Peace

# 522
  • София
Я! Кога литна това време, та за захранване се заприказвахме Simple Smile Моите планове са за когато му дойде времето на бебето. И с каквото ми е удобно. Няма да е сок, пюре и каша де. В библиотеката има поне 30, че и повече статии по въпроса http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

За колики нищо не давам, но и не съм забелязала щерката да има. Две вечери беше доста неспокойна, но вероятно от преумора.
 За памперсите - значи като я има жълтата лентичка, са от по-качествените така ли? Нашите я имат лентичката  Flutter
За бирата - хмелът и бирената мая увеличават кърмата, алкохола възпрепятства отделянето ѝ, за това има разнопосочни мнения. Ама де да знае човек точно на него какво ще е по-силното действие. Безалкохолна биричка за най-сигурно и тъй Simple Smile
Лекаря на децата го избрах на случаен принцип. Родих, изписаха ни, ММ отиде в близката клиника и така. Доволна съм от нея, но това го разбрах в последствие, не знаех, че е готина. Не бърза да лекува с тежки лекарства, насърчава "бабините илачи", не говори дивотии за кърмене и захранване, за връзка ни дава и домашния си телефон, има договор с някакъв център, да ходим там, ако тя е почивка. Тя не ми е източник на информация, аз си търся инфото, но на нея ѝ казвам какво съм решила, какво правя, тя само коментира, ако има какво да коментира. Тя не е от викащите, заповядващите, от тези, които имат готови схеми и таблици за "правилно" бебеотглеждане. Или поне с мен не се държи така. Само ме разпитва, аз казвам какво мисля да правя или как го правя, тя си дава мнението, някоя и друга насока допълва и така. В интерес на истината не знам дали е добър диагностик, защото лоши работи са се случвали веднъж-дваж и то в почивен ден, та бягахме до спешното.

lucky_charm, няма да ѝ пробивам ушите. Аз моите уши си ги пробих като бях в гимназията.
jalina, къде видя пък ти проблем?  Simple Smile Племенниците ми изключително кърмени първите 2 месеца наддаваха по 1600-2000гр и аз завиждах, че моя вървеше дребничък. Няма да е все така, забавя се темпото после.
Сандалка, пропуснала съм за тая синя бактерия. Какво за нея?
Всеки си знае най-добре и се води по детето си.
Това е само пожелателно обаче Simple Smile С две ръце съм ЗА да се водим по децата, но се съмнявам, че ненавършило и три месеца бебе е подало знаци, че е готово за захранване.
elica79, аз не съм  Simple Smile (за късно захранване). Аз съм за захранване в нормалана възраст за захранване.
Луйза, ааа, сега подкрепяш дискусията, а да отворим тема тогава пак за дългото кърмене, а  Mr. Green
Пропуснала е новината за желязо във ваната да дойде до мен, а две момчета отгледах. Цъ,цъ. Човек се учи докато е жив  Laughing Наистина сефте чувам за стоманената пишка.
Никки, и в САЩ ли ги има чук и пук  Laughing ? Мислех, че са си нашенски герои.
irishka, алкохол и кафе ние пием, децата много лесно разбраха, че това е за големи, не за тях. И не проявяват интерес. Обаче боклучави неща ядат. Аз рядко ям пред тях боклуци и за това големия късно започна да опитва такива неща. Обаче когато малкия поотрасна, около нас вече имаше много мои племенници и комшийчета, които не хапват друго, освен боклучави храни, та ми се видя почти невъзможно ( или поне сериозно пилене на нерви) да го науча детето, че това не е добро за него.
 Май и характера играе роля, освен на какво ще ги научим ние. Ако на големия му забраня да хапва нещо, той даже ще предупреди хората, които искат да го почерпят, че не може да взима. А на дребния през едното ухо ще влезе, през другото ще излезе. Той е и малък още де, но брат му на неговите години беше опитвал само чист шоколад и солети, докато той е прахосмукачка за боклуци(но и старание не положих много...).

Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 03:51 от skrech

# 523
skrech - имам няколко въпроса относно кърменето, защото явно прехранвам бебка и се усещам как Simple Smile Не знам дали е правилно, но преди правех така - давам й да яде, после я уригвам и от зор да не остане гладна я слагам отново на другата гърда. Спрях да го правя и тя се чувства добре, но сега се чудя трябва ли да се цедя, защото от няколко дена съм престнала? И въобще от кога се спира с това цедене, защото ми е много хамалогия. Гърдите ги чувствам добре, почти винаги пълни, но бебка явно си се храни добре - спокойна е, ака по веднъж на ден, пишка си добре. Ако трябва да се цедя отново, но просто ми е чудно кога се отрегулира това нещо и има ли смисъл през цялото време докато я кърмя (поне до 1 годинка) да се цедя всеки път. Аз го правех или сутрин след първото хранене или през нощта. Благодаря ти предварително Simple Smile Само да добавя - тя си направи един режим и хапва на около 3 часа. На поискване е, тоест не я залъгвам с водичка, понякога давам залъгалка,защото плаче веднага след хранене (подозирам, че е от много емоции, колики, но не е от глад, защото не иска да суче, когато я сложа на гърда) Започна също така да маха самичка нощното хранене - буди се нощем около 3 часа и примрънква малко. Оставям я около 5 минути и тя заспива отново. Ако не спре, просто й давам да хапва. Само наистина не знам дали има нужда още да продължавам с цеденето. Малко ме е страх да не я отбия с тия дълги паузи или да намалява лактацията.
Кенгуруто - ортопеда каза, че е ок още от началото, но той видя нашето кенгуру и може би е специално за него. Но много добре го каза - ако това дете е родено в Африка още от 5тия ден мама го връзва около кръста и отива за вода на реката, в Азия отива на оризището....Обаче на нашата госпожица не й е май много удобно, защото се размрънква след около 1 час носене. Иначе за луксацията било много хубаво, защото са му разтворени крачетата. Аз лично я нося в кенгуруто, но само ако имам излизане и не ми се мъкне количката. Иначе си е много по-удобно с количката за дълга разходка, предназначена само за бебето. Вчера примерно я водих на консултацията с кенгуруто и направо си улесних живота - няма да мъкна колички, кошчета и тн.
Позата за сън - сега съм раздвоена. Ортопеда каза да оставям бебето да спи по гръб, не можело да се задави, защото имало "цицина" отзад на главата и никога не може да заспи с главчка нагоре, винаги падала на една страна. Освен това крачетата и гръдния кош са разтворени и бебето се чувства много добре. Но от друга страна всички лекари казват да се подпира и да лежи настрани за да не повърне и да не се задуши. Като я подпирам на една възглавница и тя все се опитва да се намести по гръбче. Та вие как оставяте децата да спинкат. От няколко дни я държа само по гръб и си спи отново щастлива Simple Smile

И едно нещо, съвсем дребничко, което открих и ми улесни живота....когато се храни се омазва цялата в кърма - когато пуска зърното й потича и въобще е голяма лигла Simple Smile Та бършех редовно с едни малки кърпички лицето по време на кърменето, но си е хамалогия - да ги пера, да ги гладя по 100 пъти на ден. И накрая реших проблема като си купих тампони за почистване на лице. Сууупер е удобно Simple Smile Та ето едно практичко решение за улеснения на живота Simple Smile

Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 08:32 от jalina

# 524
Добро утро ! Това ми е любимото време от деня. Ева си доспива, а аз пия кафе с вас Simple Smile

Вчера най-после се запознах с няколко мами в градинката, едната от тях сподели, че като е пробила ушите на беба на 6 месец, в салона са и казали, че още на 4 месеца можело. При всички положение ще трябва да изчакам още малко.

Сандалка, за сока не се шегувам. При положение, че ще се дава след 6тия месец, защо тогава да не дам целия плод вместо сока. Без фибрите сокчето е само празни калории. Виж, Дейзи обаче е права !  Бабите ще ги шляпам през ръцете, но другите деца...
Тя свекърва ми вече искаше да давам сок. Тя била давала, така се правело.  ММ е с оперирана язва, не знам дали е съвпадение.
Надявам се да съумеем да и създадем добри хранителни навици. Защото аз мога да контролирам докато е при мен. Тръгне ли на училище няма да знам двата лева за банан ли ще ги даде или за вафла. Предполагам, че е много трудно. Но поне ще опитаме. Аз още се боря с лоши навици от вкъщи. Като дойдох във Варна да уча живеех с 2 прекрасни момичета. Аз бях дебела, а те бяха прекрасни и разлика в начина на хранене имаше. Тогава започнах да разбирам, че нещо при мен не е наред. Нещо в цялото ни семейство не беше наред, защото всички бяхме дебели.

Личният лекар на Ева е педиатър. Избрах я по мнения от форума и по препоръка от други лекари. За сега нямам наблюдения, защото Ева е здрава, дано все така да е. Мила и любезна е, нещата които ми е препоръчала до сега аз вече знаех за тях - гимнастика, масаж, вит Д, да не я обличам много... В начина на кърмене не ми се бърка. Доволна е как наддава и това и стига. Аз съм си харесала една докторка от болницата, където родих. Решила съм , ако имам съмнение да търся нея, за да си сверя часовника. Умирам от яд обаче, че никой не ми каза да я заведа на ортопед. От вас тук разбрах, че трябва. Не ми беше попадала информация по въпроса. И сега докато се вредя за час Ева ще стане на 3 месеца. Дано всичко да е наред ! От тази гледна точка темичката е много полезна според мен !

Благодаря на момичетата, които ми пратиха парола за албумчето. Всички бебета и мами сте страхотни Simple Smile Ще кача и аз някоя друга снимчица, за да се запознаете с Ева Simple Smile

Днес сме на консултация. Май вече ваксината няма да и се размине. Притеснена съм, защото в събота ще пътуваме към Русе. Дано да я понесе добре.

Общи условия

Активация на акаунт