Отговори
# 105
Здравейте и от мен! Днес бяхме на ЖК и си имаме болничен 45 дни преди термин. След толкова месеци седалищно, вече сме с главата надолу. Не знам как е станало нищо не съм усетила. Правих си упражнението  за обръщане и явно е подействало. В почивните дни имах някакво зацапване но не е нещо притеснително. Взеха микробиология да видим тя какво ще покаже. Започнах да пера дрешките и да стягам чантата за болницата. Да видим там какво ще кажат нормално или отново секцио. Някой знае ли по каква схема се взима "арника монтана" за по леко раждане?

# 106
  • ул. "Мечтание"
Деди, прегръщам те! Потърси и второ мнение.
От нещата, които съм чела риска за ретината е когато е започнала да се отлепя. Изтъняването е нормално когато имаш миопия и не е показание за секцио.
Моята не е във Варна за съжаление, иначе веднага те пращам при нея. Макар че Нови пазар не ти е много далеч, ако прецениш, пиши ми за координати.

Някой знае ли по каква схема се взима "арника монтана" за по леко раждане?

Консултирай се с класически хомеопат какво на теб конкретно ти е нужно. Арниката може да има обратен ефект за раждането, ако не ти е в "профила".

Кремена, късмет! Praynig Hug

----------------

В неделя научих нещо много интересно, което е пряко свързано с начина на раждане и понататъшното развитие на детето като личност от психологическа гледна точка. Нарича се перинатални матрици, които се създават преди раждането. Деца, които са родени с планово секцио им липсват втора и трета матрица, което би могло да е доста пагубно за житейския им опит. Аз съм раждана с планово секцио и просто зяпнах, когато ми обясниха какво значи да ти липсват втора и трета матрица, защото се видях цялата там.  Confused
По-късно, когато имам малко повече време ще напиша повече.

# 107
Нощни очи а ако секциото не е планово, но и е нямало наличие на никаква родилна дейност (както в моя случай) ? Ще чакам да споделиш повече по въпроса.

# 108
  • ул. "Мечтание"
Ще се опитам да преразкажа със свои думи, защото намирам инфо за тези матрици, но не точно това, което искам да ви споделя.

ПЕРИНАТАЛНИ МАТРИЦИ„

Първата матрица е когато бебето си преживява безметежно в утробата, спокойствие, защитеност. Това е някъде от към петия месец до началото на раждането. Накратко детето се учи да е спокойно и да се наслаждава на безметежния си живот.
Втората матрица е когато започнат първите родилни контракции, но все още няма разкритие. Тогава детето се чувства притиснато и без изход. Този период учи детето да разпознава проблемите/конфликтите.
Третата матрица е когато вече има разкритие и детето се придвижва през родовия канал навън. Това показва на детето, че изход има и го учи да намира решения на проблемите с които се сблъсква.
Четвъртата матрица е, когато детето се роди и празнува, че е постъпило в нов свят, на ново ниво. Тази матрица учи детето да се радва и да е удовлетворено от постигнатите резултати.

Тези четири матрици се повтарят и в живота ни напред. Тоест ние се сблъскваме със ситуации, които по някакъв начин са близки като преживяване на тези перинатални матри, и ако ние сме пропуснали някоя от тях, това може да ни затрудни да се сапрвим със ситуацията.

Специално стана въпрос за деца, които са родени оперативно без да е започнала родова дейност - тогава на тези деца липсва втората и третата матрица. Те не разпознават проблемите и не умеят да се справят с тях. Би могло да се коригира, когато родителите научиат детето на тази матрица след раждането.

При деца, при които е започнала родова дейност, но са родени инструментално (вакуум, форцепс) или със секцио по спешност е възможно да им липсва третата матрица - тоест да не могат да осъзнаят, че решения има и въобще не се опитват да ги търсят (наблюдавам това в големия си син).

Има и други положения. Но ние се спряхме на това много бегло и в контекста на друга тема. Но бих могла да помоля фасилитаторката да напише един материал по темата за нас.

Като цяло това са поправими неща, но изискват известна работа, която трябва да свършим за да се справим с тях. Аз лично работя с методите семейни констелации, холотропно дишане, ТЕС...

При всички положения начина на раждане и опита при раждането имат огромно значение както за майката, така и за детето.

# 109
Нощни очи благодаря  Hug

# 110
Нощни очи много интересно ми беше да прочета споделеното за матриците!  Peace
Аз мога да споделя следното от моя опит. Преди почти година се роди дъщеря ни секцио. Не беше планово постъпих в болницата с изтекли води, но липсваше родова дейност. След подробен преглед лекарката реши, че сухото раждане ще доведе до много разкъсвания и понеже нямах контракции и разкритие ми предложи да ми направят секцио. Веднага се съгласих, защото при прегледа за разкритие много се изплаших, та ум не ми побираше как от там ще излиза бебе. След 2 часа бях в операционната и проплака маалката а с нея и аз когато разбрах, че всъщност е била пъпната връв е била омотана 4 пъти и шанс за нормално раждане не сме и имали. Бях изключително настроена за нормално раждане до последно, но не знам дали чисто психически щях да го издържа. Много искам след известно време 2ро дете, но не знам дали бих се осмелила  да родя естественно. Ще продължавам да ви следя и чета много сте полезни.   bouquet

# 111
Този момент с пъпната връв не могат ли да го видят на скан в предродилна зала?

# 112
Когато ме приеха и ме гледаха (около 2 часа преди самото секцио) не се видя да е оплетено бебето, само докторката каза, че нямам никакви води вече и понеже съм по-дребна се притеснява от по-голяма кръвозагуба от разкъсвания. Акушерката се чудеше защо бебето рита толкова много. В интерес на истината дори когато ми слагаха епидурала малката блъскаше много силно, а без води усещането е неприятно. После родилката след мен ми разказва, че докато тя е раждала са говорили за мен и че добре, че не са ме оставили да раждам нормално защото са щели да тичат по спешност. Имало е риск за бебето.

# 113
  • ул. "Мечтание"
iiiv, надявам се да успееш да се справиш със страховете си и да имаш едно удовлетворяващо раждане в бъдеще Simple Smile

Този момент с пъпната връв не могат ли да го видят на скан в предродилна зала?

Рядко, и този който гледа трябва да е много опитен. Мисля също така, че ехографа трябва да може да следи и кръвотока, за да се придобие по-ясна представа.

Sylvana, много готин аватар!  hahaha Joy

# 114
За оплитането на пъпната връв - с предната бременност никой не видя, че е оплетена. Сега, за съжаление отново е оплетена - веднъж около врата. Още от сега. Докторът наистина проследи кръвотока, за да е сигурен. На снимката, която ми даде, ясно се вижда плътното "очертание" около врата. Та, засега моя вариант за второ раждане клони към второ секцио. Дано бебчо успее някак да се разплете!  Praynig

# 115
rorrr Стискам палци!  Praynig При мен до края на 8мия месец почти стоя напреки и от там още се бях замисляла за секцио, в последствие в 9тия месец се обърна. Деня преди да родя бях на контролен обстоен преглед и знам със сигурност, че не беше оплетена както и ми казаха, че не ще да е скоро големия ден. Като им цъфнах другата сутрин с изтекли води се ококориха.
Нощни очи благодаря ти   bouquet не обичам думата никога, ако не ме изненада пак рожбата ще ми трябва програма с психолог, че имам стари травми и сега като се замисля ако ме бяха оставили да се мъча с часове, а бебето да не слиза щях да съм смазана след раждането. Като знам че имах тежка следродилна депресия и драми с кърменето сигурно нямах да имам силите да се боря да кърмя.
Искренно се възхищавам на всяка жена родила естественно, а още повече на вас. Желая успех на всички ви и тайничко някой ден първо отново да съм бременна

# 116
  • ул. "Мечтание"
rorrr, не се втелясвай с това от сега! Имате супер много време още, бебето може още много пъти да си промени положението и съвсем спокойно да се разплете. Не се фокусирай в това за да не си направиш едно подобаващо самосбъдващо се пророчество.
Прегръщам те!  Hug

iiiv, след първото раждане бях със следродилна депресия, постравматичен стрес и отвратителен опит с кърменето. С времето установих, че причината за тези неща не е само в това, че първото ми раждане завърши със секцио. Ако не беше секцио, щеше да се случи нещо друго, което да ме побутне в тази посока. След второто раждане, макар мечтано и случило се точно така, както го исках, също имах тежки моменти и отново позалитнах към депресивни състояния (но вече знаех какво би могло да се случи и как да се справя). Понякога нещата имат неподозирани корени и са малко по-сложни от просто как и от къде е минало бебето. Доста път трябваше да извървя обаче за да го схвана това.

За щастие са преодолими неща, и има много начини да се справи човек с тях, ако истински го желае. Simple Smile

# 117
Рорр, и малката беше с оплетена връв на едната фм. Но реших да не се тревожа - много втеме имаше още и просто няма смисъл да се фокусираме върху такъв проблем на такъв етап от бременността. Предполагам, че ти е трудно, предвид факта, че и първото ти дете е било така - аз все се тревожех да не би и второто ми да е седалищно като батко си и точно си докарах самосбъдващото се пророчество, за което спомена Нощни Wink. Дишай дълбоко и си представяй прекрасно раждане Simple Smile.

# 118
Благодаря ви за подкрепата Simple Smile Не съм се отказала от желанието да родя естествено и силно се надявам всичко да се нареди. Но явно до последно няма да знам как ще се случат нещата

# 119
Благодаря ви за подкрепата Simple Smile Не съм се отказала от желанието да родя естествено и силно се надявам всичко да се нареди. Но явно до последно няма да знам как ще се случат нещата

Така ще е, аз до като не чух: "Пълно разкритие.", не повярвах, че ще успея, даже много се отчаях по едно време и акушерката ме успокояваше, всичко вървеше срещу мен (поне така си мислех тогава), но ето, че се получи. Бебето ми се роди с 3 пъти увита пъпна връв, видях го с очите си, как акушерката я отмотава като излезе, защото веднага се повдигнах, за да си видя детенцето. Успех ти желая и спокойствие!

Общи условия

Активация на акаунт