"Песен за огън и лед" - 5

• 53 011
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
страх за "децата й" - хората й, които синовете на харпията избиваха - нали точно заради това се съгласи да се омъжи

някак си не приемам дракона като нещо "за страх" колкото и да я е страх от него

Да, но може би страхът не е за нея. Останалите се страхуват от дракона.
Първия кон е съпруг - ложе, втория кон е оръжието, дракона - страх., третия кон любов -  тук може да се спекулира доста.

# 226
А Дрого как ще тръгне сам да мъсти? Кораби ли ще си купи? Илирио не би му помогнал.
Ако са търсили точно това - да ядосат Дрого, разбира се, че би му помогнал.
Цитат
Ако Варис искаше да трови Дани, щеше да наеме безлик да свърши работата. Този атентат си беше проформа.
Проформа, проформа, ама сработваше, ако на Джора не му бяха потекли лигите по Дани. Но все едно, мъртва или не, важното е Дрого да се размърда.

не виждам възможност Варис да пренебрегне таква заповед на Робърт
Да я пренебрегне не, но да се погрижи нещата да се провалят не би му било проблем. Което той не направи (не знаеше, че Джора ще тръгне да я спасява).
Цитат
това не означава, че е знаел какво точно ще направи Тивин
Да бе, точно той няма да е знаел.

# 227
Хексе, Бумър, може и така да се тълкува, но според мен това са неща, които се отнасят ДО нея /нейния страх/, а не изхождат ОТ нея /страхът, който тя всява/

# 228
  • Варна
А Дрого как ще тръгне сам да мъсти? Кораби ли ще си купи? Илирио не би му помогнал.
Ако са търсили точно това - да ядосат Дрого, разбира се, че би му помогнал.

Няма никакъв смисъл Дрого да ходи до Вестерос без Дани.
Илирио не иска безцелна война . Да допуснем че Дрого стигне до там, каква полза ще има Илирио от един обезумял хал?

# 229
Хексе, Бумър, може и така да се тълкува, но според мен това са неща, които се отнасят ДО нея /нейния страх/, а не изхождат ОТ нея /страхът, който тя всява/

Съгласна съм точно затова си харесвам версията за Дрогон.

Ще потърся цитат.

# 230

Цитат

може и да е знаел, може и да не
знаеше, че няма да му клъцнат главицата на Нед, ама му я резнаха, нали? елемент на изненада

Варис никога не е имал за цел да я опази на всяка цена - каквото стане, стане: извадила е късмет - супер! не е извадила - жалко, такъв е живота; ако е искал да я опази 100%, нямаше да я дадат на Дрого, нали? формално беше в безопасност, но на практика можеше да падне от кон, да умре при раждане или да загине до друг начин

# 231
  • Варна

Цитат

Надценяваш го. Той не знаеше какво ще направи и Джофри, когато обезглави Нед, вместо да го прати на Вала.

# 232
Цитат
Скрит текст:
Викове и шум замряха. Хилядите гласове се смълчаха. Всички очи се извърнаха към небето. Горещ вятър погали страните на Дани, а над ударите на сърцето си чу плясъка на криле. Двама копиеносци побягнаха. Надзирателят замръзна на място. Глиганът отново зарови муцуна в Барсена. Белвас Силния нададе стон, залитна и падна на колене.
   Над тях драконът зави в кръг, тъмен на фона на слънцето. Люспите му бяха черни, очите, рогата и гръбначните плочи — кървавочервени. Винаги най-големият от трите й, в пустошта Дрогон бе станал още по-голям. Крилете му се изпъваха двайсет стъпки от връх до връх, черни като гагат. Плесна веднъж с тях, щом се понесе над пясъците, и звукът отекна като небесен гръм. Глиганът вдигна глава, изгрухтя… и пламъкът го погълна, черен огън, прорязан с червени жили. Дани усети горещата вълна от трийсет стъпки. Квиченето на умиращия глиган прозвуча почти като човешки вопъл. Дрогон кацна, заби нокти в димящата плът и започна да яде. Не правеше разлика между Барсена и глигана.
   — О, богове! — простена зад нея Резнак. — _Той я яде!_ — Сенешалът закри устата си с ръка. Белвас Силния повръщаше. По дългото пребледняло лице на Хиздар зо Лорак пробяга странно изражение — отчасти страх, отчасти страст и възторг. Той облиза устни. Дани видя как Пал затичаха нагоре по стъпалата, стиснали токарите си, препъваха се в ресните им в бързането си да избягат. Последваха ги други. Повечето обаче останаха на местата си.
   Един се реши да бъде героят.
   Беше от копиеносците, пратени да приберат глигана в кошарата му. Може би беше пиян или луд. Може би бе обичал Барсена Чернокосата отдалече или беше чул приказки за момичето Хазея. Може би просто беше човек от простолюдието, който искаше бардове да пеят за него. Затича напред, стиснал копието за глигани. Червен пясък изригваше на облаци под петите му, а от седалките се надигнаха викове. Дрогон вдигна глава и от зъбите му закапа кръв. Героят скочи на гърба му и заби железния връх на копието в основата на дългия люспест врат.
   Дани и Дрогон изкрещяха като един.
   Героят се подпря на копието си и натисна с цялата си тежест още по-надълбоко. Дрогон се изви нагоре в дъга и изсъска от болка. Опашката му се замята. Дани видя как главата му се изви в края на дългия змийски врат и крилете му се разгънаха. Драконоубиецът залитна и се изтърколи на пясъка. Мъчеше се да се вдигне отново на крака, когато драконовите зъби се стегнаха около ръката му.
   — Не! — успя само да извика мъжът. Дрогон отпра ръката му от рамото и я захвърли настрани, както куче щеше да захвърли убит плъх.
   — Убийте го — изрева с цяло гърло Хиздар зо Лорак на другите копиеносци. — Убийте този звяр!
   Сир Баристан я хвана здраво.
   — Не гледайте, ваше величество.
   — Пусни ме!
   Дани се изтръгна от хватката му. Светът сякаш забави ход, когато скочи през парапета. Затича по горещия пясък. Сир Баристан викаше след нея. Белвас Силния още повръщаше. Тя затича по-бързо.
   Копиеносците също тичаха. Някои връхлитаха към дракона с копия в ръце. Други бягаха от него и хвърляха оръжията си. Героят се гърчеше върху пясъка, от рамото му бликаше яркочервена кръв. Копието му бе останало забито в гърба на Дрогон и се люшкаше при ударите на крилете му. От раната се вдигаше дим. Когато другите копия се приближиха, драконът блъвна огън и окъпа двама в черния пламък. Опашката му изплющя настрани, докопа промъкващия се зад него надзирател и му счупи гръбнака. Друг нападател замушка в муцуната му, но драконът го докопа и му разпра корема. Мийрийнците крещяха, кълняха и виеха. Дани чу как някой затупа след нея.
   — Дрогон! — изкрещя тя. — Дрогон!
   Главата му се обърна. От зъбите му изригна пушек. Кръвта му също димеше, щом капнеше на земята. Удари отново с криле и вдигна вихрушка от задушлив червен пясък. Дани се олюля в нажежения червен облак и се закашля. Той щракна със зъби към нея.
   — Не! — успя само да извика. „Не, не мен, не ме ли познаваш?“ Черните зъби се затвориха на педя от лицето й. „Искаше да ми отхапе главата.“ Спъна се в трупа на надзирателя и падна на гръб.
   Дрогон изрева. Вятър като от ковашка пещ я погълна. Дългият люспест драконов врат се изпъна към нея. Когато устата му се отвори, видя между черните му зъби парчета натрошена кост и овъглена плът. Очите му бяха разтопена лава. „Гледам в ада, но не смея да извърна очи. Ако побягна, ще ме изгори и ще ме погълне.“ Във Вестерос септоните говореха за седем ада и седем рая, но Седемте кралства и боговете им бяха далече. Ако умреше тук, щеше ли конният бог на дотраките да раздвои тревата и да я вземе в своя звезден халазар, за да може да язди по нощните земи до своето слънце и звезди? Или гневните богове на Гхиз щяха да пратят харпиите си, за да отвлекат душата й и да я подложат на вечно мъчение? Дрогон ревеше право в лицето й, дъхът му бе толкова горещ, че кожата й щеше да пламне. Вдясно от себе си чу как Баристан Селми извика:
   — _Мен!_ Мен опитай. Насам. _Мен!_
   В разтопените червени ями на Дрогоновите очи Дани видя отражението си. Колко малка изглеждаше, колко слаба, крехка и уплашена. „Не мога да му позволя да види страха ми.“ Зашари в пясъка и пръстите й напипаха дръжката на камшика на надзирателя. Това й вдъхна кураж. Кожата беше топла като жива. Дрогон отново изрева, толкова силно, че тя едва не изтърва камшика. Зъбите му изтрещяха към нея.
   Дани го шибна с камшика.
   — Не! — изкрещя му и замахна, за да удари още веднъж с всичката сила, която имаше. Драконът дръпна главата си назад. — Не! — изкрещя тя отново. — НЕ! — Шиповете задраха в муцуната му. Дрогон се надигна и крилете му я загърнаха в сянката си. Дани замахна и изпердаши в люспестия му корем, още веднъж и още веднъж. Ръката й започна да изтръпва. Драконът изсъска и блъвна огън. Дани се гмурна под пламъците, заудря пак с камшика и завика: — Не, не, не. ДОЛУ! — Ревът, с който й отвърна, бе изпълнен със страх и гняв, и болка. Крилата му удариха веднъж, още веднъж…
   … и се сгънаха. Драконът нададе последен съсък и се просна по корем. Черна кръв се изливаше от раната, където го беше пронизало копието, и димеше, щом капнеше на опърлените пясъци. „Той е огън, превърнат в плът — каза си тя. — Като мен.“
   Денерис Таргариен скочи на драконовия гръб, сграбчи с две ръце копието и го изтръгна. Върхът бе почти разтопен, желязото — нажежено до червено. Захвърли го настрани. Въздухът беше забулен от пясък. Дани не можеше да вижда, не можеше да диша, не можеше да мисли. Черните криле изтрещяха като гръм и изведнъж червените пясъци запропадаха под нея.
   Замаяна, Дани затвори очи. Когато ги отвори отново, зърна мийрийнците под себе си през пелена от сълзи и прах — изливаха се нагоре по стъпалата и вън на улиците.
   Камшикът все още беше в ръката й. Тя перна с него Дрогон по шията и извика:
   — По-високо! — Другата й ръка се вкопчи в люспите му и пръстите й заопипваха за опора.
   Широките черни криле на Дрогон забиха във въздуха. Дани усети топлината му между бедрата си. Сърцето й бе готово да се пръсне. „Да — помисли си. — Да, сега, сега, направи го, направи го, отнеси ме, отнеси ме, ЛЕТИ!“

# 233
любим момент, но не успява да ме убеди  Peace

# 234
Ок убеди ме ти с цитат

# 235
Ок убеди ме ти с цитат

така го мисля, като цялостно усещане и размисли докато съм чела и след това
разбира се, може да не съм права
ценя мнението ти и дискусията ми е много приятна независимо от различната гледна точка и не го приемам като "едната страна убеждава другата и накрая всички мислят еднакво", а като дружески разговор  Wink

# 236
Абсолютно  Peace
точно затова исках да усетя твоето виждане.
Просто смятам, че леко надценяваш чичо, специално в този случай.

# 237
възможно е, доста неща не станаха както очаквах - нямам предвид главата на Нед и разните сватби  Laughing

# 238
Няма никакъв смисъл Дрого да ходи до Вестерос без Дани.
Илирио не иска безцелна война . Да допуснем че Дрого стигне до там, каква полза ще има Илирио от един обезумял хал?
Обезумелият хал хвърля в хаос и ужас Вестерос, след което пристига Егон, насмита го със Златната дружина и масово е посрещнат с отворени обятия като спасител. Аз друга логика в игричките на Варис и Илирио с Дани и Визерис не виждам. При условие, че Егон е Блекфир. Ако си е Таргариен, тогава е друга работа.

Надценяваш го. Той не знаеше какво ще направи и Джофри, когато обезглави Нед, вместо да го прати на Вала.
Възможно е. При мен е останало впечатлението, че когато Варис е съветвал Ерис да пусне Тивин е целял точно това, което става. Някак си приемам, че се подразбира. Но пък може и да греша.

# 239
Варис никога не е съветвал Ерис да пусне Тивин, а напротив - да не го. Да го пусне го е съветвал майстер Пицел. Ето и цитат:
"Пицел убеди краля, че неговият Гарант на Запада е дошъл да го защити, затова той му отвори портите си. Единственият път, когато Варис наистина му беше нужен, но той го пренебрегна."

Аз по принцип не размишлявам толкова над Денерис, защото не ми е интересна. Но сега, като се замисля, версията на Бумър ми се струва по-вероятна.

Общи условия

Активация на акаунт