Епилепсия - ТЕМА 18

• 71 619
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
  • София, Люлин-8
Аз да се оплача, че тамън бях спокойна, че щом вчера е имала пристъп днес няма да има нищо и пак имахме включване за около 10 секунди следобед. Sad
Ако продължава така в следващите няколко дена отивам до Св. Наум.

Имам и едно питане. Педиатърката ми каза, че независимо от това, че за момента спираме Конвулекса трябва да продължа да си правя взиманията по протокола всеки месец, ама това са по 3 шишета на месец, какво да ги правя сега да ги хвърлям ли? Аз ще го спра с максимум едно шише, а вече имам 3бр.

# 676
Роси, нищо не може да ти отпуснат допълнително, социалните, те отпускат помощите, само на базата на предоставените документи, даже понякога те орязват  ooooh! ooooh! ooooh!

# 677
Романол, шишетата, които няма да ползвате може да ги занесеш в някоя педиатрия и да ги дариш там или да ги дадеш на детската невроложка, или да ги дадеш в "Св. Наум". Ние имахме едно допълнително и като бяхме в педиатрията го дадох на лекарките, които ме питаха дали имам в повече, защото едно бебче трябваше да започне веднага Конвулекс, а бяха почивни дни и нямаше как да си купи, защото аптеките и складовете за лекарства не работеха. Така че, в болниците винаги има нужда и ще бъде оползотворен Конвулекса.  Peace

# 678
  • в полите на Балкана
Романол, правилно си разбрала. Всичко зависи от закрила каква оценка ще направят на детето и какво ще пишат в нея. Интеграционните по социалната оценка са максимум 40-45лв. и то ако взимаш всичко. Само балнеологията мисля, че я пишат според ТЕЛК.

# 679
Mама Раче,благодаря за уточненията ипоправките.

Има ли случай тук на спиране на Конвулекса, след 2-3 годишни липси на пристъпи? Интересува ме каква е схемата на спиране.

# 680
  • София, Люлин-8
⅞ ...and Happily Ever After Ами ние го спираме сега нищо че си ги правим още пристъпи.
Схемата която са ни дали е с по 1 милилитър на 7 дена. т.е.
от 4+0+5
4+0+4 - 1 ден
3+0+4 - 7 дена
3+0+3 - 7 дена
2+0+3 - 7 дена
2+0+2 - 7 дена
1+0+1 - 7 дена
спиране
Това е схемата която са ни дали на нас.

# 681
Романол, а вие имали ли сте някога изменения в ЕЕГ-то?

# 682
  • София, Люлин-8
Да първото преди да започнем Конвулекса.

# 683
  • Варна
Здравейте,

Искам да попитам някой от вас ползва  ли да детето си "Репитенд 100мг/300мл" сироп. Изписаха ни го в детска неврология София - проф. Божинова. Но не можем да го намерим в аптеките и затова искам да попитам, ако някой има повече инфо!!!!

Предварително благодаря!

# 684
romanol, благодаря!  Hug
А колко време го пихте?

# 685
  • София, Люлин-8
⅞ ...and Happily Ever After Ами ние го пихме само 6 месеца и решиха да си направят експеримента да ни го спрът. Ама кактно гледам какво става с пристъпите едва ли ще го откараме до края на спирането и пак ще си го почнем  Rolling Eyes

Искам да питам и за една странна случка която ми направи впечатление. newsm78
Малката прави разлика между мама и тати, но днес в един момент все едно изключи и като вика на мъжа ми "мама, мама, мама" той я поправя че не е мама а тати, а тя все едно въобще не асимилираше какво й говори и продължи да го сочи и да вика "мама, мама, мама".  #Crazy
Това нещо и преди се е случвало

# 686
Здравейте! Искам да ви питам дали имам право да си взема първото ЕЕГ което ни правиха в болницата когато ни приеха, преди известно време изпратих мъжа ми да го вземе и те са му казали че не може то си остава за болницата, а там е и разчета от КТ. Все още се чудя дали да пускам документи за ТЕЛК но ако реша да се пробваме сигурно ще ми искат и първото ЕЕГ а като го нямам най вероятно това ще е проблем

romanol Защо искат да ви спират конвулекса?
Желая ви успех и дано да нямате повече пристъпи Hug

# 687
  • София, Люлин-8
lili28
По време на ЕЕГ-то направи едно такова втренчване даже го снимаха с камерата. И казаха че клиничната изява отговаря на абсанс, но няма промяна в ЕЕГ-то.
При въпроса ми защо след започване на Конвулекса тези епизоди се раредиха от 2-3 пъти дневно до 2 пъти месечно ми отговориха че е съвпадение.   #Crazy
Сега ни спират Конвулекса и март месец пак там за изследвания.   Rolling Eyes

Ама сега като почнахме да го спираме пак имаме 2 пристъпа за 4 дена  Sad

# 688
Ох, Романол, дано всичко бъде наред при вас. И как така съвпадение? Ако е епилепсия и конвулексът помага, значи е наред - те да не би да се съмняват в диагнозата? Щом е имало промени в ЕЕГ-то, това не означава ли, че е потвърждение на диагнозата епилепсия? И само с абсанси ли се проявява при вас? Бебо понякога се втренчва и мига много за няколко секунди, или пък само се втренчва и като го побутна не отговаря и това е към 10-на секунди или като се втренчи опъва едната ръчичка и пръстчетата на ръчичката се изкривяват и цялата ръчичка трепти за около 5 секунди, или понякога, докато върви, залита и пада, или вечер спи с отворени очи, но всичко това е за кратко, а големите ужасни пристъпи при нас траят 15-20 минути с гърч на цялото тяло, разпенване, посиняване и т.н. Ако е само абсанси при вас да не би да е нещо друго? (извинявай, че питам, но просто и аз се чудя какво друго може да е, в което да се съмняват и се надявам с размишленията си да съм ти от полза, ако нещо ти хрумне...) Относно думичките - ние сме само на мама, баба, тата, бау (за всички животни), дядя, ам-ам, ади, дидя, да, не - но, май последните често ги бърка... И на мен често ми вика тата - приемам го, че иска при баща си или чува в другата стая баща си или нещо такова... Общо взето, не обръщам много внимание на това, което си приказва, защото все пак е още много малък. Кръщелницата ни успяхме да я разберем какво ни говори едва като навърши 3,5 годинки и преди това много не й взимахме под внимание репликите...
П.П. тази вечер пак няма да се спи - бебо вдигна 39 градуса, но Конвулексът действа и за сега имахме само малки пристъпи без голям Simple Smile . Май си лепнахме от болницата вирусна пневмония-бебо взе да кашля нещо, че до нас имаше две дечица с тази диагноза, които си бухаха много и май сме се заразили (отделно баща му вкъщи и той е с вирусна пневмония на единия дроб, но вече му минава, затова се бяхме разделили временно, а бебо пак направи гърч миналия път, но пък от болницата успяхме явно да си я лепнем - то ако не от вкъщи, от другаде ще я лепнем - като нещо трябва да го мине, явно каквото и човек да прави все ще го мине - ох, както и да е - въобще пак цъфнахме...). Дано да не е това - говорих с педиатърката му - действаме тази вечер с хексалгина и нурофена (отделно сме още от болницата на аглументин-превантивно-явно ефект нулев и естествено конвулекс) и утре сме на преглед, дано да устискаме тази вечер без голям продължителен гърч, че вече аман от болници, болести, антибиотици и лекарства... дано не се натрови бебо от толкова илачи... ако е това, май ще се наложи да си купуваме инхалатор - вие имате ли, на коя марка е, какъв е (имали някакво значение от видовете свързано с епито) и доволни ли сте от ползването му?

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 00:59 от LifeIsBeautiful

# 689
  • София, Люлин-8
LifeIsBeautiful За говорене вие сте малки още, но Вики е вече на 2г. и половина, а и в случая проблема не е точно в това кои думи й се разбират, а във факта че тя прави разлика между мама и тати и си ги използва по предназначение (на мен казва мама, а на баща си тати) или ако някой път се обърка и и я поправя веднага започва да го казва както трябва, а в този случай за който съм писала тя въобще не асимилираше какво й казва мъжа ми и го гледаше неразбиращо и продължаваше да вика "мамо, мамо, мамо" и протягаше ръце да го гушна. Така около минута и после пак почна да си му вика тати.  Rolling Eyes

Точно това е съмняват се в диагнозата. Първото ЕЕГ с измененията ни беше от педиатрията и беше с несилно изразени иритативни промени, когато почнахме конвулекса, а сега ходим в Св. Наум и според тях няма нищо кой знае какво в него. Ако бяха прави всичко щеше да е чудесно, но със началото на намаляването на дозата пристъпите пак започнаха да зачестяват за 4 дена 2 пристъпа (а преди бяха 2 за цял месец), а и пак започна да залита.
Пристъпите са й много характерни просто замръзва с втренчен поглед напред и не реагира, а ако ходи спира (без да пада). Обикновенно се проявяват като е уморена и до час след събуждане. Например при един пристъп се наместваше на едно столче и си беше вдигнала ръцете, когато се втренчи и просто замръзна с вдигнати ръце, когато я побутнах листа който държеше в едната ръчичка падна, а тя продължи да стои с вдигнати ръце и втренчена напред.

Тъй като и аз в началото започнах да имам такива съмнения за диагнозата, си направих едно проучване на какво може да се дължи втренчване и нереагиране  и открих тези причини:
1.Паркинсон - отпада, защото нямаме неврологичната зрялост за да го развие.
2.Аутизъм - също отпада, защото нямаме изява на характерната симптоматика ама въобще, тя е много лъчезарно дете и постоянно търси контакт както с възрастни така и с други деца, много е обичлива и гальовна, доста бърбори не особенно разбираемо, но вече започна да съставя изречения с по 2-3 думи.
3.Обикновенно детско разсейване - отпада, защото при побутване детето трябва да реагира.
4.Да ме копира - и това отпада педиатърката каза, че е прекалено малка за това, пък и то си личи че не е това просто не знам как точно да го обясня погледа й става като празен все едно гледа в нищото.
5.Мозъчна увреда някаква - малко вероятно щеше да излезне нещо на ЕЕГ-то (но все пак мисля да пусна едно ЯМР защото в някои случаи може да не се засече).
6.Епилепсия - възможно е ако разряда е далеч от регестриращия електрод да не се долови при ЕЕГ запис. Пък и да не забравяме за метабулитните заболявания, които също са с проява на епилептични пристъпи при чисти ЕЕГ записи.
Като добавим и факта, че се повлия добре от Конвулекса, мен нещо все на метабулитно ме навежда мисълта.

И с тези 6 варианта се изчерпвам, вие ако се сещате за друго добавете.

П.С.-Факта, че нейните пристъпи са същите като моите дори няма да го коментирам.
LifeIsBeautiful Междо другато Вики също спи често с полу отворени очи и най-гадното е, че са все едно обърнати на горе и се вижда само бялото на окото, много е зловещо.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 07:42 от romanol

Общи условия

Активация на акаунт