Доход 500 лева на месец

• 90 709
  • 2 459
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Ами всъщност може, зависи от средата ти.
Мога да ти кажа и друга генерализация, свързана с мигрирането от малък град към София. Изведнъж на човек му пораства културата и стила, ходи само на представления с Блатечки и пазарува само от Витошка.
Така си е, ние затова се върнахме на село, в провинцията - не успяхме да станем изтънчени столичани.  Wink

# 586
  • Ямбол
Темата беше, че около 85% от българите се издържат с по-малко от 560лв. на месец. Това най-вероятно е било на член. И следва съвсем неправилно следствие от горното твърдение, дали 85% от мъжете в България са с такива доходи и дали могат да си позволят дете.
Те, мъжете трябвало да издържат жената и детето. Що?

# 587
Пак греда.
Няма трябва и не трябва.
Що вкарвате темите по такъв наклон винаги?

# 588
  • Пловдив
Темата беше, че около 85% от българите се издържат с по-малко от 560лв. на месец. Това най-вероятно е било на член. И следва съвсем неправилно следствие от горното твърдение, дали 85% от мъжете в България са с такива доходи и дали могат да си позволят дете.
Те, мъжете трябвало да издържат жената и детето. Що?
И минимумът (на човек е, да) е толкова според КНСБ, което никак не го прави "простичък", абсолютен, измерим факт.
Всички познавате хора, живеещи, без да усещат сериозни лишения, с доходи по 500 лева нето (мизерници, които нямат понятие от истинско качество на живот, нали Wink) и такива, на които 2000+ "не им стигат".

# 589
  • Ямбол
560лв. на 4 члена прави 2240лв. - една съвсем нормална сума и тогава мога да се съглася със статистиката.

# 590
560лв. на 4 члена прави 2240лв. - една съвсем нормална сума и тогава мога да се съглася със статистиката.

Е, да, ама децата ли си изкарват своето? Wink

Taka.
И темата е?
Как с 500 лв(образно) се дава стабилност, и защо повечето работещи, вместо да са стабилни, те са бедни? Какви мисли и страсти бушуват в главата на мъж, който иска семейство, дете, но работи от тъмно до тъмно за 500 лв. Опора не е само-мило, обичкам те....

... и дали, ако чакаме 500 да станат 2500 няма да изпуснем всички влакове...

# 591
560 лв на член, не е минималното, а това, с което биха се покрили спокойно всички нужди (нормално съществуване)- вкл. почивка, наем, ипотека, храна, дрехи и тн, и тн

# 592
Всички познавате хора, живеещи, без да усещат сериозни лишения, с доходи по 500 лева нето (мизерници, които нямат понятие от истинско качество на живот, нали Wink) и такива, на които 2000+ "не им стигат".

Не познавам хора с такъв доход и не вярвам че е възможно изобщо съществуване с такава сума ако не си на село и не си се заел със селскостопанско производство.
Виж 2000+ и на мен сама не ми стигат, и това е съвсем нормално.

# 593
  • Бургас
560 лв на член, не е минималното, а това, с което биха се покрили спокойно всички нужди (нормално съществуване)- вкл. почивка, наем, ипотека, храна, дрехи и тн, и тн

Мисля, че в тази сума не се включват наеми, ипотеки и почивки, тъй като те силно варират, а само най-необходимите за живот неща - храна, отопление, облекло.
Ако имаш ипотечен кредит от 1000лв не мисля, че и 2240лв са достатъчни за издръжката не 4-членно семейство.

# 594

Не познавам хора с такъв доход и не вярвам че е възможно изобщо съществуване с такава сума ако не си на село и не си се заел със селскостопанско производство.
Виж 2000+ и на мен сама не ми стигат, и това е съвсем нормално.

Ооо възможно е, възможно е, и даже да не са на село ...
И хайде като не познаваш такива хора, да не бъдеш толкова смела в коментарите си  Whistling

# 595
  • София
Мисля, че сумата 560 на човек включваше всичко. Ще погледна.
Но това са статистически данни на КНСБ..
Лизет не влиза в статистиките, затова да не се обажда. Mr. Green
Ние пък влизаме точно и сме ок, честно.

# 596

Чак за "спокойно" не стигат, макар че зависи какво се дефинира като "нужда". На мен обученията са ми нужда, ама гълтат немалка сума от бюджета. У нас влизат малко по-малко от това, а сме трима все още. Имаме заеми извън кредитите.
Почивката, женската консултация, раждането и ремонта направо ги вадим от шапката на магесника, както и подаръци за големи случаи и организирането на социални събития - веднъж в годината правим РД на детето, при това не в клубче, а на полянка с барбекю, и после го усещаме чак до Коледа. Гости не си каним. Нашите рождени дни не се празнуват. Последните две години сме си правили някакви подаръци, преди това получих една година кофа с течен шоколад  Mr. Green Извън 10 дни на морето, които бяха по 7 миналите две години, а преди това не бяхме ходили 2 години, на почивки не ходим. На козметик не ходя. Дрехите на големите са секънд хенд, на дребното са почти всичките наследствени от приятели.
Не мога да кажа в никакъв случай, че "мизерстваме", но се лишаваме доста, а и често живеем с повече, отколкото всъщност има налични, като например имаме доста голям дълг към хазяйката, която слава Богу не е опряла до тези пари.

Факт е, че ако не плащахме наем, кредити и обучение, щяхме да се справяме доста добре. Това са 870 лв., които щяха да остават "свободни", ама ей на.

А знаеш ли колко струва да отидеш да една медицинска конференция в чужбина, за да си поддържаш нивото? Такса за участие - 600 евро, за бедни европейци има намаления - да речем 300+, самолет, хотел, джобни за 4 дни. Смятай.
Това сега "нужда" ли е или глезотия?

# 597
ето ви директно от източника КНСБ
http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=art … id=96&lang=en

Котката Марта - знам представи си колко е скъпо да се ходи по конференции, но пък това е средно, не всеки е лекар или докторант  Mr. Green

MissJuly, размерът на ипотечния ти кредит трябва да е съобразен с доходите ти, а не обратното, защото и аз искам къща за милиони, ако може на плажа.. ама на изплащам апартамент в квартал на 20 мин от плажа  Rolling Eyes

# 598
  • София
Девора, то ако гледаме индивидуално в едно семейство на всеки член от него за какво семейство говорим? Аз да си плащам курсовете за бременни, че детето да не е само мое? Joy От това напъване накрая се стига до безхаберни мъже, които и 100 лева издръжка не плащат. Мъжа до мен гледа на мен като на една малка принцеса, не като товарно магаре, което да изпружи на къра. Мъжа, който се уважава щади жена си, тя е нежна и крехка. Не цепи стотинката на две и не й дебне в портмонето. Поне моя мъж не е такъв и съм горда с този факт. Обратното според мен един ден натежава, от много проблеми и стрес бързо се побелява, както и от лош живот с мъж, който не може да осигури достоен живот на семейството си.

Марта, колко професии са свързани с това да висиш на лап-топа у дома ??? Задай си този въпрос....

Катралче, Марта е лекар. Има малка разлика от рецепционистка в хотел (настояща или бъдеща такава) и лекар.  Тя си избрала живота, който подхожда на нея. Ти си избрала твоя начин. Аз съм си избрала моя. Понеже си със силно ограничено и стереотипно мислене, никога няма да разбереш за какво става въпрос. Затова си се наслаждавай на бременността, живей си живота и не мисли, че той е по-добър от този на някой друг. Той е просто по-различен.

По професия в България съм юрист, не рецепционист. Wink Това е заниманието ми зад граница по очевидни причини с различните правни системи. От лекар до лекар има разлика оттук до небето. Светилата и големите специалисти не работят за 500 лева в бранша, да не кажем, че който си го умее отдавна е зад граница или най-малкото в добре платени частни клиники/кабинети където изкарва прекрасни пари. Ако говорим за някой като моето локално Джипи в БГ , която не знаеше една диагноза да определи пък със звание лекар и 500 лв са много, жалкото е, че такива ''специалисти'' преобладават в страната и кошмарните смъртни случаи, лекарски грешки и изцепки го доказват ежедневно. Та хайде нека не развяваме така гордо званието лекар, защото пак казвам заслугите да носиш това звание те правят специален, не просто факта, че някак си си станал такъв. Peace

La Catrala, ти като четеш или не разбираш или ти е трудно да вникнеш в същинатa . Лекар (успял - каквото и да влагаш в това) не се става за 1 година време и няма как да започнеш със стартова заплата от 5 000 лв. А  Марта сподели и възможностите и за реализация в чужбина, и съображенията й да не предприема такава. За млад човек освен стереотипното мислене, което афишираш, започна да ми правиш впечатление и на злобна (поне от постовете ти), дано да е по-скоро проблем да се изразяваш писмено (нетипично за юристите, с които аз работя)  Confused И започна с индиректни предположение за "некадърността" на хора, които не мисля, че познаваш  Stop

# 599
Ама заплатата ми не покрива "нуждата" ми от конференции, защото една конференция = 1 1/2 - 2 месечни заплати. Тогава как да си поддържам нивото? Разбираш ли, това е дисонансът тука. Защото навсякъде университетските болници са доста престижни, и като работиш там и имаш високо ниво, за да го поддържаш, заплатата ти позволява. А у нас хем била престижна Университетската болница, хем заплатата ми не позволява да си поддържам нивото, хем после не било и сигурно дали съм добър лекар, защото работя за такива пари, вместо за 4х повече в частна болница, ама с 1/10 от случаите, които виждам сега...
И това е проблем на българската държава, не моят частен случай.

Общи условия

Активация на акаунт