ВМ-НВХ, част 63

  • 49 787
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 2 997
Асос, пробвай някой път телешкото и с гъбено-сметанов сос с капка коняк, ром или мадйра ( алкохолът извира, но остава ароматът му)
W'A'S'P', записвам си, записвам  smile3523. Благодаря.

Шоки, повредата не е в твоя телевизор. Просто в България не се отглеждат, съответно не се продава месо от ядивни породи и в 99% от случаите по щандовете можеш да срещнеш говеждо, продавано за телешко. А говеждото е ядивно само като "телешко варено" (съжалявам за тавтологията) Simple Smile

Ако искаш качествено телешко в Метро се продават аржентински или бразилски стекчета. Цената излиза отколо 10 лева на стекче, но за пробата определено си струва.

# 31
  • Мнения: 1 793
Благодаря за новата тема, Шоки!

Dandulina, за съотношенията М-В-П в началото помага регистрация в сайт, който предлага такива изчисления - например fitday.com, sparkpeople.com. Въвеждаш всички храни, които си консумирала за деня в сайта и той ти прави изчисленията. Около 1-2 седмици си водех такъв отчет, докато се ориентирам, после вече нещата тръгват гладко.  bouquet



Вчера за пръв път готвих джолан с кисело зеле по местна рецепта, за моя изненада стана прекрасно.  chef Сега се чудя дали да не направя останалата кост на костен бульон, дали ще стане номерът? newsm78

# 32
  • Мнения: 6 425
Асос, благодаря за идеята, ще погледна за такива стекчета Simple Smile По принцип ми се иска да ям по-разнообразна храна, т.е. в определени рамки (например не бих търсила да консумирам годжи бери, соеви храни, конопено семе, спирулина и подобни, нито пък купувам кокосово брашно - имам си кокосови стърготини и ме устройват Peace). Но съм склонна да зациклям на едни и същи храни, които са ми познати и вкусни, и понякога ми се приисква да разнообразя. Риба не ям много-много, месото ми е предимно свинско, по-малко пилешко, от време на време телешки език или дроб. Така, както го написах, ми се струва, че не е прекалено еднообразно, ама все пак newsm78

Скрит текст:
В темата с рецептите сложих мое изобретение, което според мен превъзхожда всякакви купешки сладоледи Embarassed Напоследък си го хапвам за закуска, но спокойно става и за десерт.

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 10:15 от Cioccolata

# 33
  • Мнения: 5 714
Дали трябва и аз да следя тези показатели?
Аз лично бих го правила периодично.
Но при мен е с любопитна цел.
Има хора, на които не им е приятно да се мотат по болници и лаболатории. Допълнителен стрес.

Хехе Вери, добре помня как персимон яхна метлата от твоето мнение за любимото и фруктарианство
Laughing
Така реагират фрутарианците.
Има един такъв дето най-редовно оставя безмислени коментари под клиповете/участията на Милко.
А тя наскоро ми направи психо анализ, защото написах нещо от сорта: не бих се съгласила с дадено твърдение, само защото е казано/написано от авторитет или човек с титла. Мързи ме да ровя в старите ми излияния.

"В семейството на мъжа ми имат същото схващане - имали ген за хипертония. "
 Laughing
Когато мъжът ми реши да се променя, да направи нещо за себе си и да маха излишните кила, свекърва ми му каза: не се хаби, маме; каквото и да правиш, джинсът ни е такъв.  Joy
И после като отслабна: ауууу виж на какво си заприличал - усмукан; а преди беше един такъв изпънат.... Joy

Kameloth,
ако решиш да четеш Казънс, да знаеш, че има отрицателно отношение към жив. продукти; направо си ги заклеймява....

# 34
  • SA
  • Мнения: 3 350
Днес ще чета за кетозата  Simple Smile.
Шоки, телешки стек на скара е почти задьлжително да е приготвен алангле и да кьрви като го режеш с ножа. Тогава е невероятно крехьк и вкусен.

# 35
  • Мнения: 6 425
Кам, знам го това за стека - сестра ми е яла божествено телешко в Италия, но у нас май все пак месото не е същото Wink

# 36
  • Мнения: X
телешкото е розово на цвят и много крехко
това, което се продава в БГ под това име, е било телешко преди години
телешко, говеждо и биче се правят на пържоли, само ако месото е сигурно и много скъпо, поне 50евро на кг
запечатват се в горещо масло и се консумират почти кървави
иначе стават гумени

за готвене, варене ползваме франсиска, когхато я пуснат на добра цена
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fransyska_(k%C3%B6tt)
няма го на други езици и не знам как се превежда

а пържоли правим от едни мнооого тънко нарязани в магазина, припичам ги в горещо масло за секунди, по два пъти от всяка страна и го държа до сервиране в стъклена тенджера с капак
сервират се задължително с мазен сметанов сос или ароматизирано с билки/подправки масло
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6vbiff

Шоки, смятам, че 3 за ТСХ е много за жена във фертилна възраст
на мен ми е 2 и пак смятам че е много и ще ходя на ендо и тук скоро

Вери, мерси
при теб ТСХ е даже под 1, което е чудесно
аз си правя от тази година ехо и всички хормони и антитела в БГ и мисля да го правя при всяко пътуване натам
при мен има плавно покачване, което не ми харесва, макар че е уж в границите
а и при тези два аборта, които имам, никой не се сети да погледне поне ТСХ
аз чак наскоро разбрах, че било важно, особено като се вземе предвид Хашимотото, което майка имаше

по принцип за хипертонията се смята, че предразположеността се онаследява
ама лекарите в днешно време прилагат само медикаменти
диетата е само относно солта
ама виж, на бременните им казват да спрат даже и плодовете
така и не мога да разбера защо това не го казват и на небременните
а и някъде четох, че тези, които развиват хипертония, в началото имали даже ниско кръвно
и именно то било показател за бъдещи проблеми с хипертония
и тогава като се замислих, това важи за всички около мен с хипертония
всички в началото бяха с ниско
и после  ... олеле


когато бях на 8 и се оказах късогледа, всички у дома ме обвиниха, че било защото съм се хранила много солено
а че храната беше предимно тестяна няма значение
от тогава силно намалих солта и предполагам оттам са ми и проблемите с ЩЖ още от малка


хайде стига толкова, че да сядам да чета
така ми писна вече

лек ви ден от мен
и само още една дума - сега си пробвах домашното масълце от еко сметана, ммм, чудесно е

# 37
  • Мнения: 20 893
Аржентинското телешко в Метро до миналата година беше към 35 лв. килограма, сега може и да е повече. Peace

# 38
  • Мнения: 13 444
Преди години наши приятели имаха стек ресторант и внасяха месото от Аржентина. Но аз пък си мечтая, че някой ден ще ям стек в Аржентина Simple Smile дотогава свинският врат е мой верен другар на масата Simple Smile Междудругото напоследък го купувам от лидл и съм много доволна.  

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 10:48 от Ули

# 39
  • Мнения: 6 425
W'A'S'P', знам, че е много 3, но това беше преди доста години. Оттогава не съм го изследвала пак Embarassed Ще взема да пусна едни изследвания, защото ми е любопитен и вит. Д Wink

# 40
  • Мнения: 20 893
Видяхте ли това:

Диетата на проф. Якубович срещу кисти на яйчника

Специална диета може да влияе благотворно на кистите на яйчниците, става ясно от ново проучване, публикувано в "Clinical Science".
Поликистозният овариален синдром е често срещано заболяване, което влияе на менструацията, овулацията, хормоните.

Известно е още, че той е тясно свързан с нивото на инсулина. Жените с това заболяване са "инсулиново резистентни" – техният организъм произвежда прекалено голямо количество инсулин за доставяне на глюкоза от кръвта към мускулите. Излишъкът от инсулин отива в яйчниците, където стимулира производството на тестостерон, а това пречи на плодовитостта.

Според проф. Даниела Якубович от Медицинския университет в Тел Авив, храненето може да окаже съществена помощ за справянето с кистите. Тя разработва диета, което цели не да се свалят килограми, а да се овладее проблема с инсулина, допълват от --reklamen-spam--.
Жените с поликистозни яйчници трябва да закусват стабилно, като първото хранене за деня включва повече протеини и въглехидрати. За сметка на това обаче през останалата част на деня се намалява приемът на калории. В резултат се отчита намаляване на инсулиновата резистентност, което води до намаляване на нивото на тестостерона и драматично увеличаване на честотата на овулацията.

http://life.dir.bg/news/dieti-jaynitzi-kisti-polikistoza-insulin … ost-14826524?nt=5


Шоки пусна линк към статия на д-р Брифа тези дни:
http://www.drbriffa.com/2013/08/15/new-study-suggests-specific-p … -women-with-pcos/

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 11:20 от Lemy

# 41
  • SA
  • Мнения: 3 350
Тази сутрин не мога да публикувам нормално един отговор - докато пиша и ... 11 нови отговора.  Simple Smile
Та да си допиша сега.
Вери, да, за Канзьс видях, че препорьчва растителна храна, но не ме притеснява това. Предполагам, че има полезна информация и все нещо ново ще срещна. Аз подобни книги не ги чета, защото автоматично ще започна да се храня според препорьките им.  Embarassed

# 42
  • Мнения: 6 425
Lemy, аз съм убедена, че ако храненето е нисковъглехидратно, но при същата схема, т.е. по-обилна закуска и по-лека вечеря, резултатите биха били дори по-добри Peace По начало на НВ-ВМХ се гледа доста подозрително в медицинските среди. Препоръчва се хранене с бавни въглехидрати, но процентът на въглехидратите да бъде 50-60 - така било необходимо уж и за мозъка, и изобщо за задоволяване на енергийните нужди на организма Rolling Eyes Но това абсолютно не е вярно Wink

Между другото, не бях погледнала самата публикация, сега ще я видя, но още в заглавието ми прави впечатление, че са изследвали жени с поликистоза, но без проблеми с теглото (lean women) - това не е типичният случай Wink Типичният е да има свръхтегло при поликистоза.

# 43
  • SA
  • Мнения: 3 350
Всьщност интересно би било ако се направи сравнително проучване между тази група с обилната закуска и друга група с ВМ-НВХ, при която храната да е разпределена равномерно в 3 хранения. На мен би ми дошла множко закуска от 1000 ккал. И изобщо, не мога да разбера защо някой ще се опитва да намали инсулиновите нива с вьглехидрати, пьк било те и бавни.  newsm78

# 44
  • Мнения: 6 425
Цитат
Всьщност интересно би било ако се направи сравнително проучване между тази група с обилната закуска и друга група с ВМ-НВХ, при която храната да е разпределена равномерно в 3 хранения. На мен би ми дошла множко закуска от 1000 ккал. И изобщо, не мога да разбера защо някой ще се опитва да намали инсулиновите нива с вьглехидрати, пьк било те и бавни.  newsm78

Точно същото си помислих вчера Peace Но явно все още акцентът е върху калориите вместо върху разпределението на макронутриентите - това е класическият подход...

Общи условия

Активация на акаунт