ВМ-НВХ, част 63

  • 49 779
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: X
Крас, за съжаление познавах няколко баби и дядовци, отглеждащи си сами храната, повечето доста дебели въпреки чистата домашна храна и с всякакви болести, заминаха си от какво ли не, най-често ССЗ и рак

иначе за това, което описваш, шведите имат една приказка: "умираме на 40 и ни погребват на 80"
е, аз съм решила да направя всичко възможно да не ставам клиент на медико-фарм. мафия през следващите 40 години
времето ще покаже

относно нашия режим, в шведско има хиляди последователи, повечето бивши диабетици, които за ужас на лекарите си се хранят с каквото не трябва и въпреки това всичките им показатели са в ред, а когато са спазвали офиц. препоръки, са били с какви ли не увреждания от високата захар и холестерол, от които после няма и помен, вкл и уврежданията на очните дъна са изчезнали, нещо, за което се смяташе доскоро, че е невъзможно
та някои от тези лекари имат доблестта да кажат "продължавай все така, има положителен ефект"

да допълня само:
в последните теми нарочно обобщавах, за да ти покажа какво е когато ти го правиш
не е приятно, нали


W'A'S'P' ,  Wine Glass хайде наздраве за годишнината ти! Поне за следващите 4-5 години може да си сигурна, че храната няма да ти навреди!  Hug
наздраве и от мен
и ааа ... таковата ... мислех поне още 40год да изкарам така, стресна ме с тези 4-5  Mr. Green

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 22:00 от Анонимен

# 391
  • SA
  • Мнения: 3 350
Цитат
Човек, хранещ се по определен начин от дете и през зрялата възраст, "получава" ефектите като инсулт, инфаркт, високо кръвно и т.н.  чак към 40-50-60 години.

Ами не е точно така, Краси, защото аз с определен начин на хранене още на 7-8 годишна възраст бях с наднормено тегло, а това определено говори за нарушен метаболизъм. Като лекар пък в последното десетилетие съм виждала доста деца на възраст 10-12 години, лежащи в болницата със затлъстяване и хипертония. Така че 10 години не са изобщо малък период от време, особено ако за този период виждаш как тялото ти работи като добре поддържана машина.
Понеже си писала за поколението от началото на 20 век, които ядяли картофи и ориз и били здрави- аз наскоро бях писала за фамилията на баба ми по майчина линия, които изцяло отговарят на тези условия - живяли са на село и са яли лично произведени продукти. Даже и хляб сами са си месели от смляно , лично произведено жито. Повечето починаха преди да навършат 60 годишна възраст от хеморагични инсулти ( вероятно свързани с недиагностицирана и нелекувана хипертония). Няма да посочвам и други примери за подобни хора, които лично познавам.
Също така е погрешно да се смята, че хората от хилядолетия са яли "на корем" въглехидрати.  Simple Smile Нито дивите плодове са особено богати на въглехидрати, нито пък от нищожните ниви с житни растения са могли да добият такива количества от тях, че това да им навреди особено.
Ти много пъти си писала, че според теб заболеваемостта от хронични заболявания  през последните 20 години се дължи основно на химичните добавки в храните. Но все пак това е твое лично мнение въз основа на личния ти опит, познания и наблюдения. За мен пък това е само част от истината - пак лично мнение, в резултат на мои наблюдения и изводи.
Също така ,по твоята логика, е възможно след 10-15 години и многобройни изследвания да се окаже и че продължителното лишаване от животински продукти не е удачно за здравето.
Ами ще видим, хехех, дано след 20-30 години все още да пишем в този форум! Ще има какво да обсъждаме, определено!  Simple Smile
W'A'S'P' , ами понеже нали Краси има съмнения в дългосрочните ефекти на режима. Та те успокоявам, че съм с няколко години напред и ако ще става нещо страшно, поне ще бъдеш предупредена.  Laughing

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 22:09 от kameloth

# 392
  • Мнения: 100
Краси, мит е, че хората навремето са яли толкова въглехидрати колкото сега и че са преяждали непрекъснато с компоти и хляб. Те като цяло са яли малко от ВСИЧКО, просто защото сме беден народ. Сега проблемът е, че има много високовъглехидратни храни, които са ужасно евтини и достъпни за бедния българин. Причината е бедността. Ако хората имаха пари, да не мислиш, че щяха да купуват боклуците по магазините, но като ти е празен джоба, върви си търси био месо по 50лв килограма, био яйца по левче бройката и т.н., и т.н. Който с каквото разполага. Затова купувам каквото има по магазина и кварталните бакалийки, защото ми е по джоба. Оказва се, че е и хубаво като качество, но например продукти на Добрев не мога да си позволя, защото сиренето им е 20лв килото, а е неузряло, меко и не ми вдъхва доверие. А не пише на него, че е прясно сирене...  Същият е и кашкавалът им.

Проблемът е просто, че бедността е голям бич за хората, освен това повечето са страшно стресирани и нямат време да четат като нас и да си губят времето по цял ден (права съм!), а работят (и ги експлоатират) по 12ч на ден, за да свързват 2-та края колкото могат. В България бедността е страшна, учителите стават сервитьори и шофьори, лекарите бягат, медсестрите също, всичко младо бяга в София, за да си намери работа по специалността, а най-много да стане продавач в някой мол (перспектива няма що!), а ти ми разтягаш локуми за чистотата на храната! Е****и я тая чистота като нямаш 2лв в джоба за хляб и кисело мляко....  Cry

Който колкото има ще харчи, просто не ни навирай високомерието си и си стой на непристъпната  кула на собствената ти перфектност. Аз предпочитам да бъда простосмъртна и ядяща гниещо месо за 4лв килото, отколкото да се правя на голямото добрутро заради някаква тъпа мода.  Crossing Arms

То и заради тая тъпа мода всичко по био магазините е баснословно скъпо и "веган" (ама пълно със соя и кафява захар в промишлени кол-ва), а в айхерб е стотинки.  Wink

П.П. Във всички ли веган магазини правят енергийните блокчета с много соя, захар, гума гуар и тем подобни изгъзици? Ми то това по-зле отколкото да изям 5 фурми като ми са дояде сладко...  Rolling Eyes

# 393
  • Мнения: 12 756
Cioccolata  Hug
Професор Папазова го каза това за съотношението на омегите, но се отнася само за болни от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Може би има значение - не знам.
Иначе в нета често срещам съотношения 1:1 -  1:2.
А за яйцата се надявам, че не са толкова лоши тези, които хапвам. Хапваме домашни от роднини на свекъра, а лично свекър ми се грижи за разнообразното им хранене като им носи и той семенца, срещу което получаваме яйца, мед и други екстри. Simple Smile
Отделно си хапват черници, семки, или ако падне нещо от дръвчетата. Общо взето, като метла са.  Mr. Green Дано поне са по-добри от магазинските! Все пак роднините му не ги гледат с цел продажба, а за лична консумация и си разменят който каквото гледа.

# 394
  • Мнения: 1 793

Благодаря за линка, Jana Ina  bouquet Много добри съвети, таман като за мен.

Зизу, истина е newsm10

# 395
  • Мнения: 958
За щитовидното ми заболяване да споделя отново, че препоръките за хранене са:
- без глутен, без бавни въглехидрати - изобщо... нищо зърнено, дори и безглутеново.
- сирене ( беше споменато някакво, което забравих, че е позволено, но може и без него)
- биволско мляко, може и овче (алергията към млечния белтък, е водеща, при изключително голям процент от хората; дори да не е изразена с ясен физически симптом, тя работи на клетъчно ниво, и нанася поражения, които физически се усещат като проблеми в различни органи)
- кокосово масло, сметана, зехтин ( имаше още едно или две масла, ама ги забравих. Lemy ако се сети да пише. Дали не беше палмово масло?!  newsm78)
- прясно месо, риба ( океанска - богата на Омега 3). Омега 3 към Омега 6 - съотношение 4:1 за щитовидно болни. Преобладаващо Омега 6 поддържа възпаленията в организма!!! Затова омега 3 трябва да е в по-голямо съотношение спрямо омега 6.
- зеленчуци и плодове, като съотношението трябва да е 3:1
- пресни яйца, чия - изключително полезни ( яйцата знам, че заради Омега 3, ама за чията не знам нищо)
- хималайска сол

Мисля, че щом описаните по-горе храни са препоръчителни за щитовидното заболяване, то идеално пасват и на нарушената гликемия на гладно, която имам.
А и като ги погледне човек - баш си отговарят на НВ-ВМХ.
......

Merelenda напълно споделям, без едно Чиата - според автоимунният протокол семената се изключват, а и според други статии които четох, чиата предизвиква някакъв автоимунен отговор, макар да е бъкана с омеги, точно за щитовидната не е ок. Аз се запалих и две седмици всеки ден ядох чия накисната с вряла вода, за съжаление ми върна симптоми, които бях забравила от както пия хормон, например подух се, задържах вода, краката ми бяха отекли, нищо различно в храненето ми освен чия, газове и болезнено ходене до тоалетна. по принцип бях със запек преди но с нвд си го контролирам добре. Прочетох за чиата и Хашимото и определено не е за нас. Тя е от новите супер храни и затова и много препоръчвана от лекарите, може за нормалните хора да е адски полезна, но при хормонални проблеми, пак подчертавам, поне при мен, определено задълбочи проблема, вместо да го оправи. Вече 15 дена спрях чиата и всичко се нормализира. Може и да бъркам, но споделям лични наблюдения.

Пак сте се впуснали в спора за месото Simple Smile Аз не знам как са яли по нашите земи навремето, но от моята баба знам, че всичко е готвила с мас, хляба е бил домашно смлян и груб. Месо са си яли, препържено и след това съхранявано полято с мас. Домашни животни бол, основно това са консумирали, дядо не е бил набожен така че са спазвали само Богородични пости (даже не знам какво е това) Мляко много, домашно сирене и мляко. Зеленчуци и плодове. Захар само по празниците. Всички жени починаха над 90 годишна възраст, здрави след падане и счупване на кост при работа в градината. След това залежаване и така.
Преди съм споменавала, но не е вярно че преди 20-30 години всичко е било чисто, а сега не. Спомнете си Чернобил, спомнете си масово заводите. Още си спомням как баща ми донесе на баба Раундъб или нещо подобно да пръска. А амониевата силитра масово си присъстваше по селата.Дори и сега по селата хората торят с изкуствени торове, защото иначе нищо не се получава.
Писала съм как баба и леля садиха домати, едната с тор другата без, от 20 корена домати без тор баба изкара една кофа, един не беше за свят, на петна, смачкани, загнили, наядени. От торените едни хубави домати, напращели. Много нямаше разлика в вкуса....за неопитен човек.
Преди две години една съседка ми даде домашни домати вкусни, ароматни, после като си говорихме каза че на всеки корен слагала шепа изкуствена тор, иначе не ставали. Така че трудно ще се намери дори домашно, чисто. Но хората рядко си разказват какво слагат на продукцията си.
Уасп, честито!

И в заключение вече свикнах на двукратно хранене, без закуска, даже уикенда се удържам. Голяма напредък за мен. Като цяло ми се намалиха калориите, но вечерята си остава най-богатото ми хранене.

# 396
  • Мнения: 6 425
Merelenda, със сигурност тези яйца са в пъти по-добри от магазинските Wink Аз купувам яйцата на "Ангелов", които са "от свободни кокошки", каквото и да ознавава това. Цената им е средна - нито са най-евтините, нито са най-скъпите. Понеже отиват доста яйца за седмица ( Embarassed), не ми се ще да купувам някакви уж био, които не съм сигурна дали наистина отговарят на това определение (а не съм и сигурна какви точно са критериите, за да се сложи етикет "био"). Но твоите са определено по-натурални и сигурно по-богати на хранителни вещества Simple Smile

А вчера се сдобих с тахана на "Хармоника" - също био, но цената му е по-ниска от холандския, който бях купувала. Ами, на вкус е като тахана на "Тръндеви" от магазин 345, т.е. определено не е лош, но не е и толкова вкусен, поне за мен, колкото беше холандският. Ама него не го зареждат напоследък Rolling Eyes

По отношение на храненето и на влиянието му върху здравето, а и другите фактори за здраве и за възникване на различни заболявания, моята история е позната Embarassed Казвала съм, че само първите 2-3 години от живота си съм била с нормално тегло, след това вече със значително свръхтегло. На 7 години имах гърди, на 9 имах цикъл, който беше редовен първите 2-3 години, после стана нередовен (прекалено дълги интервали). Опитвала съм и разделно хранене, и Байкова Twisted Evil Но не съм имала желание и воля дълго време да се ограничавам, честно казано, а и смятах за крайно несправедливо да не се храня по-различно от другите, а да бъда по-пълна от тях и да се смята, че трябва да ям по-малко, за да стана като тях Embarassed Сега, като си спомням детството си, никога не съм имала и желание да се движа особено много, т.е. не обичах да тичам, да се катеря, да скачам на ластик, а в училище физическото ми беше най-омразният предмет и включително имах един период, в който бягах от часовете Embarassed Причината беше и че ме беше срам от килограмите ми (а и все пак се е случвало да ми се подиграват, макар и не толкова много), и че не се справях с нормативите, от което също ме беше срам, защото иначе с другите предмети никога не съм имала кой знае какви проблеми Embarassed Вярно, че имах велосипед някакъв брой години и много обичах да го карам, но и това не е било за дълго, т.е. едва ли ми е повлиял съществено. С две думи, кой знае каква физическа активност не съм имала - нямах желание, а предполагам, че и кой знае колко енергия за движение не съм имала, защото когато имаш енергия, имаш и желание да се движиш (това се усеща - сега вече го знам, ама вече се храня нисковъглехидратно и високомазнинно от години, а тогава не беше така). И сега си давам сметка, че класическият начин на хранене не е бил подходящ за мен още от съвсем ранна възраст. Не са били необходими 10, 20 или повече години, за да се проявят негативните ефекти, както става в повечето случаи. Под класически начин на хранене разбирам бял хляб на всяко хранене, картофи и ориз като гарнитура на много от ястията, честа консумация на захар под формата на сладка и компоти, кифли със захар от хлебарницата, домашни сладкиши. Да, може и да сме консумирали повече захар от други семейства, но на мен майка ми ми казва, че всички се хранели така, включително тя се е хранила така като дете, а не е имала същите проблеми (при нея проблемите с теглото започват общо взето по време на втората бременност). Така че предполагам, че храненето ми е било сравнително типично за онзи период. Но също е факт, че бях единственото момиче в класа ми с наднормено тегло. Имаше и едно момче, но бяхме ние двамата, нямаше други. А и в другите класове не помня да е имало някой с толкова сериозно затлъстяване, както бяхме аз и Ангел (съученикът ми, който също беше с наднормено тегло).

От друга страна през август 2009 г. (ето ви още една годишнина - 4 години) започнах съвсем леко да ограничавам въглехидратите - първо намалих консумираните сладки храни и спрях да слагам захар на кафето. И също си дадох обещание през уикендите, когато си позволявам да хапна нещо "за душата", да бъде или тестено, но не сладко, или сладко, но не тестено. Това ми беше първата стъпка. И след около 2 месеца за първи път си усетих овулацията, но оттогава не съм имала цикъл, в който да не я усетя, а циклите започнаха да идват все по-често. Да не говорим, че за първите 2 седмици свалих 4 кг и панталоните, които ми бяха отеснели, ми станаха точно. После намалението продължи много плавно, защото и през първата година не се ограничавах кой знае колко, макар че все пак началото беше поставено и вече поне не ядях сладко всеки божи ден и пиех всякакви напитки без захар. Постепенно ограничавах все повече въглехидратите от рода на хляб, макарони, картофи, ориз, а увеличавах зеленчуците, месото, яйцата, млечните. На 1 октомври 2011 г. (една скорошна годишнина - ще станат 2 години) започнах да следвам The Primal Blueprint на Марк Сисън, който е общо взето по-либерален вариант на НВ-ВМХ. От около година още повече съм намалила въглехидратите, а съм увеличила мазнините - в името на експеримента, а и някак естествено ми се получи. И изводът от всичко това е, че тялото ми претърпя страхотна промяна в положителна посока. Ефектът се видя доста бързо (според мен). Разбира се, надявам се и в бъдеще да се чувствам добре, да бъда здрава, да имам енергия, да се радвам на живота. И съм сигурна, че освен храненето и двигателната активност, има и ред други фактори, които влияят за това дали човек ще бъде здрав или болен. Тук на първо място е стресът, независимо от причината. Върху стреса за съжаление все още нямам пълен контрол. Но поне по отношение на храненето мисля, че съм установила кой е най-правилният режим за мен. А от толкова четене мисля също, че може да се смята и за най-естествен, балансиран и подходящ за всички хора, защото е най-близо до биологичните ни потребности и особености.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 08:37 от Cioccolata

# 397
  • Мнения: 12 756
joya, ние имаме къща в едно прекрасно село и сами си отглеждаме зеленчуците и плодовете. ( Животни не гледаме. Свекърите скоро се пенсионираха. Преди като работеха пътуваха всяка седмица 100 км петък, събота и неделя - почти цяла година, за да се грижат за градината, а сега са постоянно тук, най-вече заради спокойствието, въздуха, тишината). 7-8 месеца в годината не купуваме никакви плодове и зеленчуци, а ядем наше производство. Абсолютно нищо не торим и не използваме никакви химикали да пръскаме реколтата. Имаме ранни и късни зеленчуци и плодове - различни видове)
( Домати, краставици, патладжани, тиквички, пипер/чушки, бамя, зелен боб, смилянски боб, моркови, зеле, карфиол, тиква, картофи, зелена салата, айсберг салата, лук, чесън, грах, царевица; подправки: магданоз, копър, салвия, стевия, едно което се нарича къри, мащерка, мента, лайка, джоджен, планинска чубрица, розмарин, риган, лавандула, девисил, джинджифил. Бадеми, лешници, орехи, праскови, нектарини, ягоди, къпини, малини + дива къпина и малина, ябълки, круши, няколко вида сливи, смокини, дини и пъпеши, няколко вида грозде, касис - черен и червен, вишни, череши, дюли, черен бъз и бъзак, черници. Дръвчетата са ни по няколко от вид и ако едно не роди ще родят други 2-3. Почвата е една суха и камениста и си вирее всичко без торене за учудване на всички. Та, доматите стават гиганти от по 700-800 г домат. Последните 2-3 години ги нападат едни гъсеници, но въпреки това не ги пръскаме. Явно си зависи от почвата, поливане или... и аз не знам. Мисълта ми беше, че не всички пръскат и торят. Свекърите не желаят да го правят, защото идеята е да ядем чисти плодове и зеленчуци, а ако ще пръскаме и торим то се губи смисъла на всичко и по-добре да си купим от магазина.
Тук приятелите им и роднини на свекъра гледат различни животни и или си купуваме от тях мляко, сирене, ярешко, пиле, пуйки, патки, купуваме и мед и т.н., или си разменят разни неща. Вече за животните не знам как ги гледат и пият ли лекарства, но си щъкат свободно из село козички, патки, пуйки и т.н. Двама, трима са хората на село, които продават реколтата си, но не знам дали я торят. При всички обаче доматите са дребни и с еднаква форма. Попитах свекървата и тя спомена, че този сорт били по-издържливи и затова често се предпочитат за сеене, за да могат да се продават. Отделно в селото почвата е различна. Ние сме по-близко до брега на морето, а нагоре от нас каза свекъра, че почвата е друга. Не помня наименованията.

Cioccolata, разбира се и ние купуваме от магазинските яйца. Купуваме едни от птицекомбинат в бивш квартал на Варна, от който зарежда нашия квартален маркет. Други не зареждат. Хубави са на вкус, но вече какво и що има в тях - нямам идея.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 10:25 от Merelenda

# 398
  • Мнения: X
Цитат
Проблемът е просто, че бедността е голям бич за хората.......
Абсолютна заблуда е, че полезната храна е супер скъпа и само за богати.
Мен също не ме вали дъжд от пари, затова търся начини.
"Който иска, намира начин-който не иска, си намира оправдание!" -тази мисъл я чух за първи път от майка ми в тийн годините ми, по повод едни други събития, и оттогава хване ли ме мързела за нещо, винаги за нея се сещам....
Аз съм писала, че купувам козе мляко от производител, по 1 лв литъра.Е, и киселото мляко, и сиренето, и кашкавала ми излизат по-евтини от тези в магазина.
Плодовете и зеленчуците доскоро бяха домашни, ама свекърите вече не могат, та се замислям от следващата година да се възползвам от наличните къща и двор на село и сама да си ги отглеждам.
Следя и биозеленчуковата тема тук, ами гледат си хората почти всичко, с естествени торове и разни настойки за пръскане от кафе, зехтин, фасове от цигари   Laughing нямам идея как действат на растенията, ама явно става, щом имат реколта .....ще пробвам.
Виж, с месото е по-сложно, защото аз и съпруга ми засега категорично няма да ядем, а за сина ни малко трудно намирам приемлив вариант за 500 гр седмично, например....никой не ще да ми отреже само пържолка от бута на телето    Laughing, това малко на шега, но не искам да замразявам месо.
По разните теми, посветени на храненето, тук във форума, доста народ споделя, че търси алтернативни начини да се снабдява с качествена храна на поносими цени.Немалко са споделяли, че и мляко си купуват на същия принцип, и домашни млечни сами си правят, и хляба също ....а работят.
Значи, начини има, стига да има желание.
А и е въпрос на приоритети.Аз предпочитам сега да отделям време и ресурси за здраве, вместо след време да ги пилея по доктори и лекарства.
Защото няма начин да ядеш с години калпава храна и да очакваш, че тя няма да ти се отрази по никакъв начин.
Не е въпрос на високомерие или перфектност, а на трезва мисъл.

# 399
  • Мнения: X
Казвала съм, че само първите 2-3 години от живота си съм била с нормално тегло, след това вече със значително свръхтегло. На 7 години имах гърди, на 9 имах цикъл, който беше редовен първите 2-3 години, после стана нередовен (прекалено дълги интервали). Опитвала съм и разделно хранене, и Байкова Twisted Evil Но не съм имала желание и воля дълго време да се ограничавам, честно казано, а и смятах за крайно несправедливо да не се храня по-различно от другите, а да бъда по-пълна от тях и да се смята, че трябва да ям по-малко, за да стана като тях Embarassed Сега, като си спомням детството си, никога не съм имала и желание да се движа особено много, т.е. не обичах да тичам, да се катеря, да скачам на ластик, а в училище физическото ми беше най-омразният предмет и включително имах един период, в който бягах от часовете Embarassed ..................Вярно, че имах велосипед някакъв брой години и много обичах да го карам, но и това не е било за дълго, т.е. едва ли ми е повлиял съществено. С две думи, кой знае каква физическа активност не съм имала - нямах желание, а предполагам, че и кой знае колко енергия за движение не съм имала, защото когато имаш енергия, имаш и желание да се движиш (това се усеща - сега вече го знам, ама вече се храня нисковъглехидратно и високомазнинно от години, а тогава не беше така). И сега си давам сметка, че класическият начин на хранене не е бил подходящ за мен още от съвсем ранна възраст. Не са били необходими 10, 20 или повече години, за да се проявят негативните ефекти, както става в повечето случаи. Под класически начин на хранене разбирам бял хляб на всяко хранене, картофи и ориз като гарнитура на много от ястията, честа консумация на захар под формата на сладка и компоти, кифли със захар от хлебарницата, домашни сладкиши. Да, може и да сме консумирали повече захар от други семейства, но на мен майка ми ми казва, че всички се хранели така, включително тя се е хранила така като дете, а не е имала същите проблеми (при нея проблемите с теглото започват общо взето по време на втората бременност). Така че предполагам, че храненето ми е било сравнително типично за онзи период.
Ами, ето доказателство, как сарвнително идентичен начин на хранене, живот и израстване, влияят толкова различно на различните организми.И потвърждение на факта, че няма универсална диета, работеща при всички.
Аз съм хранена почти идентично, с изключение на сладка и компоти.Просто не ги обичах, и сега не съм им фен.Правя някое и друго бурканче сладко от ягоди, праскови, мъжете ядат през зимата с палачинки, но 10-на бурканчета им стигат за цяла година.    Laughing
Та, по същество:от 8-месечна възраст до 6 години ме е гледала баба ми.Захранена и хранена тогава съм била основно с домашна , и Тестена храна.Нямам спомен, но предполагам, попарата ми е била ежедневно похапване.Супички, яхнийки, знаем бабите как хранят.
После, вече у дома с родителите ми, пак основно стандартните храни-изброила си ги, да не повтарям.Също не бях, и сега не съм фен на спорта, затова и не ходя по фитнеси, аеробики и подобни.Единствено като се сетя, танцувам по 1/2, 1 час зумба в къщи.Всеки ден обаче правя поне по 1 час ходене.
Никога не съм имала проблеми с теглото, до към 40-та си година.Напълняването ми беше по-скоро на емоционална основа.Няма да навлизам в подробности.
Сестра ми обаче, с 6 години по-малка от мен, от малка си е пухкава.Със същата храна и начин на живот.И досега си има проблеми с теглото ....Оперирана е от гуша някъде на 20-годишна възраст, затова предполагам, че при нея има значение работата на щитовидната жлеза.
Аз обаче никога не съм бягала от мазнините.Не съм предпочитала нискомаслени или обезмаслени продукти, не защото съм знаела преди години, че мазнините са полезни, а защото за да се извлекат те от храната, тя се подлага на доста агресивна обработка.
Най-важната и голяма промяна миналата година беше отстраняването на всякаква пакетирана, изксутвена, и синтетична храна.По-малките и плавни промени бяха постепенното намаляване на зърнени/бобови (до 1-2 пъти месечно) и въвеждането на повече и разнообразни зеленчуци.
Храната ми основно е зеленчуци, плодове, яйца, по-рядко млечни-основно сирене и кашкавал, 1-2 пъти месечно риба (мъжете я ядат по-често, аз никога не съм й била кой знае какъв фен, но отвреме-навреме ми се прияжда)...по отношение на маслата, мисля няма нужда да ги изреждам-масло, кокосово, зехтин, шарлан....обичам авокадо и почти постоянно има у дома....
Нещо странно, което ми направи впечатление това лято.Обичаме/май обичаХме таратор и когато преди направех, се изяждаше веднага.Това лято обаче, съм правила не повече от 4-5 пъти, като повечето пъти половината отиваше на боклука, след няколкодневно преседяване в хладилника.
Преди изяждахме по 1 кг сирене на седмица, особено лятото.Сега, 1 кг ни стига за месец-това за трима души.Кисело мляко не съм правила вече почти месец, но и никой не го търси....
А мислех, че ще е трудно да се ограничат/отстранят млечните.

 Merelenda , как ти завидях за цялото това изобилие.....   Grinning

# 400
  • Мнения: 6 425
Таратор и аз обичам, но тази година почти не ядох, защото ако ям и таратор, и готвено, преяждам, много ми е. И предпочитам да си хапна нормална порция готвена храна и да се въздържа от таратора, а от време на време да ям снежанка (нея много я обичам). Но снежанката я ям като основно плюс 2 варени яйца към нея, защото иначе пак ми е много.

По същия начин вече не мога да ям и супа, и готвено, а се затруднявам и от готвено плюс десерт. Затова почти не се случва вече да ям супи и да правя десерти - предпочитам да си хапна една порция нормална, готвена храна (месо/яйца плюс понякога нещо млечно плюс зеленчуци) и да приключа. Чудя се как преди нерядко съм яла и супа, и основно, и десерт, и то в нормални порции Embarassed

# 401
  • София
  • Мнения: 10 858
Не съм съгласна с това, че който иска ще намери начин, а който не иска, ще си търси оправдание. Масово при хората в България има наистина жесток недостиг на пари, особено в провинцията и малките градове. Ако и двамата съпрузи са живи и работят за по 300-400лв заплата примерно, с общ доход от 600-800 лв. не само трудно ще си позволят месо (камо ли качествено), а по-скоро се набляга и се търси евтиното, каквото и да е то, за да може да има нещо на масата (без претенции, а просто да може да се достигне ситост). Вярно, че хората, които продават домашно прясно мляко например (от което може да си направим кисело, сирене, кашкавал) го продават с няколко стотинки по-евтино, от което и да е магазинско, но какво от това, като бедният българин не си купува въобще каквото и да е мляко, защото няма да може да изкара до края на месеца с наличните средства.
Положението не е никак розово, а извън София и големите градове е просто трагично.

Аз имам леля в Карлово, която гледа 3 деца, без мъж (почина), която е на ръба на мизерията. С пакетче от най-долнокачествената кайма (примерно) готви за всички някаква едва разпознаваща се супа, която сгъстява с брашно, за да могат децата да се нахранят и да са сити поне известно време, а те всички са в пубертета и са непрекъснато гладни. Всяка манджа сгъстява с брашно, за да пести от другите продукти. Основното на масата им са ориз и картофи, във вид на постни, сгъстени с брашно каши, месото е основно долнокачествена кайма, истинско месо сигурно си позволяват на някой рожден ден и то оскъдно ... Как тази жена да си прави хляб, сирене, кашкавал? Та един пакет бяло (най-евтиното) брашно е 1,30-1,40. Много по-евтино ще й излезе да отиде и да си купи за тези пари  два хляба ... За сирене и кашкавал трябва да вземе поне 3-4 л. прясно мляко от някой дядо и децата така ще обезумеят,като видят този "лукс", че изяждайки го за секунди няма да имат сметка от цялата тази операция. Просто такива продукти са лукс, независимо дали са от най-евтините в магазина или са вложени някакви средства и са си ги направили  в къщи. Практически сирене, кашкавал, салами не се купуват. Купува се само продукти за манджички, които да се сгъстяват, за да има ситост без много вложение.
Положението на маса хора в България е подобно.
Ние гледаме от нашата камбанария, от която е лесно да кажем, че вместо да похарчим 10 лв за кило средно качествен кашкавал от супермаркета, ще ги похарчим за домашно мляко от производител и ще си направим кашкавала сами. Да, погледнато от тази позиция - нещата стоят точно така. Но хората нямат 10 лв за кашкавал, какъвто и да е той, нито за месо. 10 лв за някои хора са наистина много пари, пари за поне 3 дни, с които да готвят манджи, с които да изхранят семействата си.
Да не говорим за масло, зехтин, и т.н. Ползването на най-евтиния маргарин за мазане на тонове филии си е ежедневие, защото е най-евтин вариант.  С шарена сол отгоре ...

Положението наистина е жестоко.

Merelenda, описваш някакъв рай   bouquet




# 402
  • Мнения: 6 425
Вив, разбира се, че си права, това е действителността на много семейства, особено в провинцията... Но отново в провинцията все пак и цените са малко по-ниски например от София, а и хората нерядко имат повече възможност да си отглеждат нещо сами (зеленчуци, прасе, кокошки, крава за мляко и сирене) или пък да взимат такива домашни продукти от роднини или съседи и да им излиза по-евтино. Но наистина много хора са засегнати от страхотна бедност, а специално при пенсионерите е плачевно понякога положението Sad

# 403
  • Мнения: 100
Таратор и аз обичам, но тази година почти не ядох, защото ако ям и таратор, и готвено, преяждам, много ми е. И предпочитам да си хапна нормална порция готвена храна и да се въздържа от таратора, а от време на време да ям снежанка (нея много я обичам). Но снежанката я ям като основно плюс 2 варени яйца към нея, защото иначе пак ми е много.

По същия начин вече не мога да ям и супа, и готвено, а се затруднявам и от готвено плюс десерт. Затова почти не се случва вече да ям супи и да правя десерти - предпочитам да си хапна една порция нормална, готвена храна (месо/яйца плюс понякога нещо млечно плюс зеленчуци) и да приключа. Чудя се как преди нерядко съм яла и супа, и основно, и десерт, и то в нормални порции Embarassed

И аз съм така! Нещо ме хваща музатаа да ям супи, по-скоро стават за пиене. И таратора за мене си е основно въглехидрати, при това от млечни, и само пълни стомаха, демек празни калории.

Аз си позволявам да си угаждам с по някое десертче, от рода на малко заквасена сметана с настърган шоколад и ядки. Имаме си вкъщи домашни лешници - наша голяма гордост! Ще ги ядем цяла зима! А какъв аромат имат само, мммм!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

По отношение на количествата, и аз като си направя омлет от 3 яйца и прибавя в него малко наситнен зеленчук, то става като палачинка, но иначе кол-вото направо ме препълва. Имам чувството, че ще се пукна, ако изям повече от това. А преди ми се е случвало да изяждам по 2 земелчета към гозбата за вечеря примерно + 200-300 гр кекс или половин кутия сладолед. Ужас направо! Тъпчех се докато ми стане лошо, а знаех, че е безсмислено.

И аз ям по 2 пъти на ден като Джоя. Удобно е, особено човек като бърза сутрин, мазното кафе е мног охранително и дава енергия. Вчера издържах от 9 до 15.30ч без да огладнея благодарение на него. Но пък има опасност човек да загуби линията и да се храни много по-малко, отколкото има нужда, защото все закъснява с първо хранене. Трябва и да се яде все пак.  Simple Smile

Днес се мерих със сантиметъра от 119см ханш съм 114см.  Sunglasses Mr. Green На крака също съм отслабнала, а на ръце още повече.  Party И това с по една тренировка на седмица в после. 2 седмици.  hahaha

# 404
  • Мнения: 6 425
Браво, Аги! Поздравления! Simple Smile Успех и нататък!

И аз правя десерти от дъжд на вятър, но нито ми се занимава често, нито ми се прияждат, честно казано, а и наистина ми идва доста като количество храна Embarassed Днес по случай празника направих този сметанов крем какао, за който написах рецептата в другата тема. Но преди това не помня кога последно съм правила десерт Embarassed

А иначе много обичам крем супи, особено с тиква, та през есента се случва да хапна, но тогава основното е намалено доста като количество или направо липсва, защото супата си е доста хранителна, особено ако й се сложи и сметана и/или сирене плюс лешници Sunglasses

По отношение на киселото мляко всъщност въглехидратите не са толкова много - не са толкова, колкото са посочени на опаковката Wink Посочени са същите данни, колкото и за прясното, но няма начин въглехидратите да са толкова - не и ако киселото мляко е наистина ферментирало с лактобактерии. Тези бактерии се хранят с млечната захар, така че след около 20 часа съдържанието на захар (лактоза) в киселото мляко вече е по-ниско. А ако млякото е произведено с живи култури, ферментацията продължава още малко и след това, т.е. в магазина и в хладилника ни, така че въглехидратите намаляват още малко. Това не трае вечно - в един момент спира ферментацията, но все пак се обзалагам, че ако на кофичката пише 4,5 грама въглехидрати на 100 грама, едва ли са повече от 2 - 2,5 грама. Така че киселото е по-нисковъглехидратно от прясното. Друго доказателство за това е, че хора с непоносимост към лактозата, които не понасят прясното мляко, обикновено понасят киселото. Аз бях така преди години и наистина с киселото мляко не съм имала проблеми. А съм убедена, че тогава млеката бяха истински, т.е. с бактерии.

А цеденото мляко е още по-нисковъглехидратно, ако е получено точно с изцеждане от истинско кисело мляко, а не с добавяне на млечен протеин (= сухо мляко) или на нишесте за сгъстяване. При изцеждането, заедно със суроватката изтичала и част от останалата млечна захар. Така четох Embarassed И ако пише, че 100 грама цедено мляко съдържат 9-10 грама въглехидрати, всъщност са максимум 4-5. Така че и то не е особено въглехидратно, а е по-засищащо от обикновеното кисело мляко Wink

Общи условия

Активация на акаунт