ВМ-НВХ, част 63

  • 49 763
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: X
 Вивиан , като цяло си права.За съжаление.
Но специално за хляба например....един хляб от магазина е 500-600 гр.Та, дали ще даде 1,40 за 1 кг брашно и ще направи 1 кг хляб, или ще купи за същите пари от магазина 1 кг хляб, няма разлика. Освен в качеството.Защото у дома ще го направи от брашно, мая, вода и сол, а в купения ще добавят и набухватели, и стабилизатор....А и продават чувалчета по 5 кг, на цена около 4.50-5.00 лв, така че кг брашно излиза по-малко от левче.


Аз никога не съм могла да ям първо, второ и десерт на едно хранене.Дори в периодите на емоционално тъпчене....Но можех да изям пакетче от 6 броя  обикновени вафли наведнъж.
Сега не мога, опитах преди 2-3 месеца, след половин вафла ми стана лошо.
Обикновено, когато съм правила супа,  това е и основното ядене + салата.
Майка ми имаше навика в неделя да прави и супа, и основно за обяд, никога не съм могла да ям и от двете....като се ожених, някак по инерция започнах и аз така, но бързо се отказах, като видях, че или едното, или другото остават и се изхвърлят.Та от години вече не готвя така.Или супа, или ястие.

# 406
  • SA
  • Мнения: 3 349
Цитат
Ами, ето доказателство, как сарвнително идентичен начин на хранене, живот и израстване, влияят толкова различно на различните организми.И потвърждение на факта, че няма универсална диета, работеща при всички.

Всьщност има такава диета ( като използвам думата диета в смисьл на начин на хранене). Представителите на всеки животински вид в природата се хранят с една и сьща храна обикновено. Няма львове, които понеже били различни от другите, да боледуват от яденето на месо и да са преминали на растителна храна. Така както и няма крави, които поради особености на метаболизма им да са спрели да пасат и да са станали стрьвници. Само човек си вьобразява, че точно неговите метаболитни особености са едва ли не уникални и неповторими и едва ли не всеки трябва да има индивидуално разработена за него диета.
По отношение на високо-вьглехидратната храна - ами не, не е подходяща за хора, щом поне 1/4 от хранещите се с нея боледуват ( а в наши дни този процент е и много по-голям).  
Merelenda, като рай звучи тази ваша градина!  Hug
Вив, по цял свят има много хора, които живеят в потресаваща мизерия. При тях храненето се свежда до това да има нещо, което да се сложи в стомаха. Много ясно е, че ще се набляга на най-евтините неща като брашно, картофи, ориз, фасул, маргарин. Обаче пьк и хората, които имат достатьчно средства за нормален живот, сьщо сравнително рядко правят най-добрият избор откьм храна. Верно, може да не си правят манджа с брашно и картофи, ама вместо това си порьчват пица с доставка в дома например. И като цяло, пак ядат сьщото, само дето струва десет пьти повече и е леко по-вкусно.
Аги, браво за хубавите резултати!   bouquet

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 11:29 от kameloth

# 407
  • Мнения: 6 425
Краси, и аз не съм се хранила ежедневно със супа към ястието, само в събота и неделя, като тогава имаше и десерт Embarassed Иначе през седмицата си се грижех да си купувам също десерти Embarassed Но дори и само през уикендите се чудя как съм изяждала такива количества. Да, доста по-често ми се случваше да попреяждам тогава, но не така, както съм преяждала например на Коледа или Нова година Embarassed

Абе, много неща имат значение, включително количеството храна. Но ако човек се храни с максимално истинска храна (което означава тази, която е дадена от природата, но все пак според мен по-нисковъглехидратна и високомазнинна, а не с акцент върху варени картофи или ориз), тогава и сигналите за ситост се усещат по-рано.

Цитат
Представителите на всеки животински вид в природата се хранят с една и сьща храна обикновено. Няма львове, които понеже били различни от другите, да боледуват от яденето на месо и да са преминали на растителна храна. Така както и няма крави, които поради особености на метаболизма им да са спрели да пасат и да са станали стрьвници. Само човек си вьобразява, че точно неговите метаболитни особености са едва ли не уникални и неповторими и едва ли не всеки трябва да има индивидуално разработена за него диета.
По отношение на високо-вьглехидратната храна - ами не, не е подходяща за хора, щом поне 1/4 от хранещите се с нея боледуват ( а в наши дни този процент е и много по-голям).

Кам, съгласна съм и си го казала много точно и ясно! Hug За мен нашият начин на хранене е най-подходящият по начало за всички хора, защото е и точно най-балансиран. Под балансиран разбирам не прословутото съотношение 30:30:40 (мазнини:белтъчини:въглехидрати), което обикновено посочват, и че трябвало да се яде от всичко, но умерено. Не, балансирано за мен означава да се дава на организма храната, която е оптимална за него, в оптималните количества и съотношения, а това автоматично изключва високовъглехидратното и нискомазнинно хранене. Оптимални са по-малки количества въглехидрати и да бъдат по-груби, по-трудни за разграждане, а и с по-малко съдържание на глюкоза и/или фруктоза. Под по-груби нямам предвид пълнозърнест хляб, а имам предвид зеленчуци и плодове. И в същото време най-оптималните храни са тези, които се наричат есенциални, т.е. тези, от които задължително се нуждаем и трябва да ги приемаме от външни източници - белтъчините и мазнините. Без въглехидрати можем да минем, но без мазнини и белтъчини не можем. Така че балансирано за мен е именно това - нисковъглехидратно и високомазнинно хранене. При хората без проблеми с теглото или някакви други метаболитни проблеми може да бъде по-скоро палео - повече плодове и сладки картофи, но пак не да преобладават въглехидратите като процент, защото много въглехидрати не предполагат баланс за организма - не и в дългосрочен план за всички хора. А при хората с някакви метаболитни проблеми да бъде по-стриктно НВ-ВМХ - това за тях е балансираното хранене.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 11:37 от Cioccolata

# 408
  • Мнения: 12 750
Благодаря, момичета!  Hug Далеч сме реално от рая, но местенцето за мен е наистина рай. Тук се чувствам най-добре психически и физически. Събуждам се отпочинала, цял ден съм навън, а в къщата влизам само за сън, докато във Варна е по-скоро обратното.
Като бонус - селото е на море, а ние сме в близост до брега, но морето от къщата не се вижда.
Започнаха да застрояват доста в последните години, но въпреки всичко е все още чисто и диво.

Свекърите се стараят да отглеждат от всичко по малко. Не всяка година всичко дава хубава реколта, но сега като са постоянно тук и поливат, и се грижат, и нещата са коренно различни. И аз помагам, де. По 2 месеца годишно сме тук. Скоро се прибирам за съжаление.
За съжаление, за парите и възможностите сте много прави. Има хора, които с 10 лв се стараят да се хранят 2-3 дена, защото просто не могат да отделят повече пари. Това е самата действителност.
Скрит текст:
Свекитата ми са на средна пенсия + свекъра си намери работа в селото - прилично платена, дори повече отколкото в града на ръководна длъжност, но е тежка. Та ако не са те да се грижат да има зимнина, да има пресни плодове, зеленчуци и т.н., а ние да си купуваме само месо примерно от магазина , едва ли щяхме да си позволим да хапваме всекидневно месо.
Разходите са страшно много - на всички е ясно. Мъжа ми взима прилична заплата и въпреки това се лишаваме от много неща. Да, храната ни е приоритет, но като се пръснат парите за сметки, за купуване на нужни неща за вкъщи - извън храната и като дадем и за храна пари, хапчета и оттам нататък вече ако остане нещо - дрехи, козметика, обувки. Да не говорим за удоволствия. А някои хора ( като родителите ми ), парите от пенсиите им стигат за хапчетата и за тока - толкова. Оттам нататък - какво ядат ( храна), вода, кабелна, телефон, данъци, дрехи, принадлежности и т.н. - никой не ги пита. Майка ми 35 години се грижи за изоставени бебчета за пенсия 150 лв. А баща ми по болест с два инфаркта ( на миокарда и белодробен и няколко микро инфаркта) и инсулт, е с двойно по-голяма от нейната пенсия, но хапчетата им са страшно много пари, дори и по каса.
И двамата с диабет ( на хапчета) , майка с бронхиална астма, хроничен пиелонефрит, остеoхондроза, артрит, а баща ми с изброените по-горе.  Sad
Да са живи и здрави свекърите. При тях не знам - ген ли е, какво е, ама са ни здрави. Минават 60 г, но пият и те вече хапчета за кръвно. Може малки дози да са, но вече пият от година, две лекарства, но допреди година, две не пиеха нищо.
А родителите ми са с болестите още от 35-38 годишни. И аз на кой ли съм се метнала, я!
 

Исках да спомена за сиренето. Жената, която го прави твърди, че ползва около 6 литра мляко за 1 кг сирене. Има около 100- 120 козички. И цената не знам дали ще шокира някой, но го купуваме на 6 лв килограм. За зимата ни събира в саламура и си го взимаме за Варна да имаме за декември, януари, февруари. Един колега на свекъра пък прави овче и от него се зареждаме и с такова сирене. После няколко месеца я караме на купешко - няма как.
Ако някой иска мляко може да си купи, ама желаещи няма, затова жената прави сирене. Мисля, че млякото го дава на 80 ст или 1 лв.


Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 12:05 от Merelenda

# 409
  • Мнения: 6 425
Хе-хе, вижте какво показва Андреас Енфелт:


Шоколадчета при превръзките. Знаем, че жените точно пред цикъл или в цикъл посягат доста по-често към шоколада, така че защо да не ги улесним? ooooh!

(Отпред пред шоколада пише "Защото го заслужавам" Rolling Eyes)

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 13:03 от Cioccolata

# 410
  • SA
  • Мнения: 3 349
Цитат
За мен нашият начин на хранене е най-подходящият по начало за всички хора, защото е и точно най-балансиран. Под балансиран разбирам не прословутото съотношение 30:30:40 (мазнини:белтъчини:въглехидрати), което обикновено посочват, и че трябвало да се яде от всичко, но умерено. Не, балансирано за мен означава да се дава на организма храната, която е оптимална за него, в оптималните количества и съотношения, а това автоматично изключва високовъглехидратното и нискомазнинно хранене. Оптимални са по-малки количества въглехидрати и да бъдат по-груби, по-трудни за разграждане, а и с по-малко съдържание на глюкоза и/или фруктоза. Под по-груби нямам предвид пълнозърнест хляб, а имам предвид зеленчуци и плодове. И в същото време най-оптималните храни са тези, които се наричат есенциални, т.е. тези, от които задължително се нуждаем и трябва да ги приемаме от външни източници - белтъчините и мазнините. Без въглехидрати можем да минем, но без мазнини и белтъчини не можем. Така че балансирано за мен е именно това - нисковъглехидратно и високомазнинно хранене. При хората без проблеми с теглото или някакви други метаболитни проблеми може да бъде по-скоро палео - повече плодове и сладки картофи, но пак не да преобладават въглехидратите като процент, защото много въглехидрати не предполагат баланс за организма - не и в дългосрочен план за всички хора. А при хората с някакви метаболитни проблеми да бъде по-стриктно НВ-ВМХ - това за тях е балансираното хранене.

Да, точно това имах предвид и аз, Шоки. Всьщност, ако хората още от малки си се хранят ВМ-НВ, то едва ли и ще има много, които да са с проблемен метаболизьм и реално преобладаващата част ще могат да си хапват и по някой плод и сладки картофи без това да им вреди. Аз , между другото, никога не сьм яла сладки картофи, но видях тук едни, чиято вьтрешност беше направо оранжева и след това четох, че били невероятно богати на бета-каротин. Та сьм решила да ги пробвам скоро. Сега сьм се зарибила много по едни тукашни тикви - gem squash- големи са колкото портокал, с много нежна, оранжева сьрцевина. Любимият начин, по който ги приготвят тукашните хора, е изпечени или варени, след което се разрязват наполовина, отстраняват се семките и на тяхно място се слага една льжица масло с някакви подправки и се разбьрква сьс сьрцевината. Чудесен десерт, според мен.  Simple Smile
Понеже обсьждахме паричния проблем при това хранене, аз в периоди, когато сьм имала финансови затруднения, сьм наблягала изключително много на яйца. Смятам ги за най-евтината и абсолютно пьлноценна храна, могат да се приготвят доста различни ястия с тях, а и не на последно място - много ги обичам.
Това с шоколада...  Joy С изумителния факт, че имат цикьл ли са го заслужили?

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 14:59 от kameloth

# 411
  • Мнения: 6 425
Аха, нали много страдат, та са заслужили малко шоколад Rolling Eyes

Аз съм опитвала сладки картофи - точно есента на 2011, когато се запалих по Марк Сисъновия начин на хранене, а във форума много превъзнасяха сладките картофи. На вкус бяха почти като печена тиква. Но тук са скъпи и няма смисъл Embarassed

# 412
  • Мнения: X
само да вметна, че ако бях останала на традиционно хранене
преди 5 год сигурно досега моите щяха да дадат фира
следствие на силните ми ПМС
та не виждам нищо опасно в режим, който ми
възстанови психическото и хормонално равновесие

относно хляба, аз от 1 кг брашно правя 3-4 хляба
не мога да си представя какво хлебище се получавя от 1 кг бр.

кам, много удачно  сравнение
ще добавя само, че крави хранени с неподходяща
храна като костно брашно развиват "луда крава"
а лъвове по зоопаркове хранени с месо си остават гъвкави и подвжни
за разлика от хранените с картофи ( имало и такива извращения)

а крави стръвници звучи много готино
напомни ми един еврин хорър с овце човекоядци

а за "есенциалността" на въгл го наблюдавах при майка ми
отиде си от глад въпреки  банките с гкюкоза всеки ден
след като тялото изразходи собствените си запаси от мазнини
посегна на протеините и след като буквално се самоизяде и
приключи въпреки редовните доставки на глюкоза

аз да се самопохваля
днес 6те седмици неуморно четене ми помогнаха да взема
първия ми Cisco сертификат
с мозък само на кетони би трябвало според някои
вече да съм в деменция


Краси, с твоите идеи за чиста храна как не влизаш
в личен конфликт с тортите си
в тях като гледам има бая химия
не би ли трябвало и там да прилагаш идеите си
на мен лично такъв двоен стандарт ми се струва,
че те доближава доста до Е производителите
хем водиш кръстноносен поход, хем ги използваш и
продаваш после, т е в името на парите може


извинете хайкуто ама няма как от телефона
хубав уикенд
 Hug

# 413
  • Мнения: 1 793
Попаднах на тази диета за автоимунни заболявания - автоимунно палео. Може на някой да му е полезно.

http://thyroidbook.com/blog/autoimmune-gut-repair-diet/

Имам някакви съмнения за щитовидната си и скоро ще я изследвам. От няколко години все ми е горещо. През зимата почти не пускаме парно, нямам нито една блуза с дълъг ръкав и тялото ми е решило, че 5 градуса са идеалната температура за къс ръкав. Да не описвам как ме гледат по улицата в снега с голите ръце... Толкова калории харча за "отопление", че трябваше да съм фиданка вече.

Някой ако се сеща на какво може да се дължи това, да пише. Hug Проверих - не съм морж. tooth

AGLIKKA, поздравления за хубавите резултати bouquet

W'A'S'P'  bouquet, браво за Cisco-то Hug

# 414
  • Мнения: 958
Merelenda супер градинка, направо завиждам  Embarassed Но да се доизкажа, за съжаление вашата градинка я вали същият дъжд който вали навсякъде и я опрашват същите пчели, които опрашват съседните градини. В смисъл няма такова нещо, за мен, като абсолютно чиста продукция. Не и в един цялостно замърсен свят. Да търсим възможно най-чистото, но няма гаранция.
Например тук био продуктите обикновенно носят етикет САЩ или Мексико. Не знам почвата колко е чиста, но надали наоколо няма ГМО-та. Не мога да си го обясня, и затова вече не изпадам в прехлас, а био ще си го купя, както и не виждам разлика във вкуса на био храната и на обикновенната в магазина. Но например доматите от ферма са ми супер вкусни. Не знам дали и с какво ги торят но са супер. Както и месото, дали яло трева или царевица, ами само този който храни животното може да каже това.

Айде и аз за хляба. Купен хляб от  Mr. Greenмагазина почти не ядем, един хляб седи цяла седмица и мухлясва. Само мъжът ми го яде, ама по малко. Обаче един изпечен в пекарната хляб, топъл, може да бъде изяден почти целият за един ден. Баща ми, който си крепи килата цял живот без да се ограничава, за една зима с хлебопекарна качи 10 кила. Та предпочитам ако реша да ям хляб да е от магазина, бъкан с химия, но да изям една филийка, от колкото да опека хляб и да го изям половината.
Иначе относно полезнозност, е да може да няма в домашния хляб химия, но има мая, която е спорна, сладко нещо, брашно задължително. Общо взето по-добре без хляб, от колкото с домашен хляб.

# 415
  • Мнения: 20 889
Тези дни четох в блога на Инес Субашка за пшеницата:
http://www.--спам--/bg/2013/nutrition/%D0%B1%D1%8F%D1%85%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%BE/
Това по повод храненето на бабите и дядовците ни едно време.


А по отношение на сдобиването на чисти и евтини продукти от село - ами ние и двамата със съпруга ми нямаме села, основно сме от София. И нали се сещате, че ако тръгнем по селата да търсим продукти за купуване, само бензина като си сложа в сметката, няма смисъл да тръгваме. Следя една тема във форума - купуване на чиста храна, еми като чета какви са цените, не мога да си позволя редовното им закупуване, да не говорим за слагането на зимнина.... Tired

Оказва се, че е и хубаво като качество, но например продукти на Добрев не мога да си позволя, защото сиренето им е 20лв килото, а е неузряло, меко и не ми вдъхва доверие. А не пише на него, че е прясно сирене...  Същият е и кашкавалът им.
Леле, ако са такива цените им, хич да не ходя да им търся продуктите значи ooooh! А каква е цената на маслото?


Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 15:42 от Lemy

# 416
  • В Балкана
  • Мнения: 679

Оказва се, че е и хубаво като качество, но например продукти на Добрев не мога да си позволя, защото сиренето им е 20лв килото, а е неузряло, меко и не ми вдъхва доверие. А не пише на него, че е прясно сирене...  Същият е и кашкавалът им.
Леле, ако са такива цените им, хич да не ходя да им търся продуктите значи ooooh! А каква е цената на маслото?

Аз съм си купувала биволско сирене за 15 и нещо килото. Кравето е по-евтино.
Маслото е 10.40 лв.

Има разлика в цените - фирменият магазин на Добрев (на Фр. Нансен) е по-скъп от "Хляб и сирене".

# 417
  • Мнения: X
хехе
аз спазвам същото
1 купен хляб на седмица за синчето вместо печене всеки ден
обичам да правя ръчно хляб въпреки наличието на машина
но той ще го изяжда веднага
което значи супер много глутен и глюкоза
та се задоволява с един уж гръцки, 500 гр седмично
но пък закуската е лимонов или бананов кекс, който пека
всеки понеделник сутрин още по тъмно, като съм намалила
брашното и захарта за сметка на яйцата
стига му за пет закуски и даже остава
уикенда палачинки, в които брашното е символично за
сметка на яйца и сметана


и аз много завижд за градината
аз съм пишман градинар
засега успях само да отгледам в голяма саксия
уж суперлюти чушлета, които хич не
са люти и умрях на яд
8 месеца ги котках и грам люто няма

# 418
  • Мнения: 20 889
Блога на Инес излиза като рекламен спам. Сигурно сте чели статията, но ще я кача тук все пак.

Скрит текст:
Снимка: www.turntablekitchen.com
Преди време често пишех статии за зърнените храни-  защо най-хубавото нещо, което можете да направите за себе си е да не ги ядете и как в действителност всичко, което ежедневно слушате за „ползата” от зърнените храни и присъствието им в диетата ви е тотално грешно.

В последно време получавам все повече съобщения от хора, които ми обясняват как не съм права за зърнените храни. Очевидно всички имат един любим аргумент- „как човечеството се е изхранвало толкова години със зърнени храни и е оцеляло”; „как баба ми и пра баба ми са се хранили основно с такива храни, а са по-здрави от нашите съвременници и т.н.”

И честно казано сте прави- че баба ми и пра баба ми са се хранили така и са изключително здрави. Всъщност пра баба ми беше на 90г., когато правеше лицеви опори на перваза, всяка сутрин, а определено обичаше да си хапва тестени неща.

Има обаче един проблем, който крие ключа към загадката, защо те са се хранили така и са здрави, а ако вие продължавате да консумирате зърнени храни, няма да се радвате на активни, старчески години и ще ви се наложи да се „срещнете” с доста болести, още докато сте сравнително млади.

Проблемът е, че хлябът и бисквитите, които ядете днес, нямат общо с хляба и бисквитите, които са приготвяли бабите и пра бабите ни.

Да, може и да изглеждат идентично- да имат сходна форма, вкус, мирис, но за съжаление по структура са толкова различни, че ако бисквитите на баба ви са ви зареждали с енергия и добро настроение; бисквитите, които ядете днес, само ви приближават към болницата.

Макар и привидно еднакви, съвременните хранителни продукти, приготвяни от зърно/ пшеница и тези от преди 50г., драстично се различават на биохимично ниво.

Дори много малки промени в структурата на протеина в зърното, определят дали ще се стигне до огромни, разрушителни последици върху здравето в отговор на имунната система, или пък такъв отговор няма да бъде получен и всичко ще е наред.

Разликата между житото днес и в миналото е от небето до земята…буквално.

Едно време са се придобивали „прадедите” на съвременото жито- т.нар. еднозърнест лимец.

Еднозърнестия лимец има най-простият генетичен код от всички видове жито и съдържа само 14 хромозома.

Скоро след култивирането на  еднозърнестия лимец, се появява двузърнестия лимец, който е резултат от кръстоска по естествен път на еднозърнестия лимец и вид дива трева.

Този вид дива трева, добавя собствения генетичен код, към този на еднозърнестия лимец и се получава вид житна култура с по-сложен- 28 хромозома- генетичен код.

След това, отново по естествен път двузърнестия лимец се кръстосва с друг вид трева и това води до житна култура с генетичен код- 42 хромозома. Именно този тип жито е най-близко до съвременния тип жито.

Той е и генетично най-сложен. Това го прави и най-податлив на генетични промени, което определено в бъдеще служи доста добре на изследователите, които генетично го модифицират, за да придобива различни качества.

Така днес, еднозърнестия и двузърнестия лимец, както и първо появилото се диво и култивирано Triticum aestivum ( името на третия вид пшеница – с 42 хромозома), са изместени от хиляди, модерни сортове, които са дело на човека и на напредъка в генетиката и науката, като цяло.

Съвременното жито е продукт на различни кръстоски, целта на които е била да се създава по-голям обем реколта и да се модифицират качествените характеристики на житото, като например, това да бъде по-устойчиво на болести, високи температури и т.н.

В миналото житото е било диво и е виреело само. Не е имало необходимост от човешка ръка, която непрекъснато да се грижи за него, да го наторява, пръска и т.н.

В днешно време житото не може да вирее само. Ако го оставите на произвола на съдбата, то умира.

Не е ли странно? Звучи ми, като това, което скоро ще направим с кучетата и котките.

Животни, които са създадени сами да оцеляват сред природата, биват опитомявани и превръщани в безпомощни живи същества, които дори не знаят как да оцеляват в естествената си среда.

Е, същото се получава и с житото.

Освен това едно време житото е било доста високо, а в днешно време, след редица генетични модификации, с цел постигането на по-големи обеми реколта, то е само около 40см. височина.

Защо са го направили? Защото високите стебла  са на практика безполезни, пред по-ниските, които узряват по-бързо, което означава по-малко време за отглеждане, наторяване и т.н.

Освен това генетичното модифициране не е шега. То неизменно води след себе си до последици, които могат да са пагубни за човешкото здраве.

Любопитен е фактът, че не са правени експерименти с животни или хора, за да се установи как „новият” сорт генетично модифицирано жито, ще влияе върху здравето на живия организъм.

А повярвайте ми такова негативно влияние има. Както е казано в една от любимите ми книги на Уилям Дейвис-”Wheat Belly”:

„Анализ на протеините изразени в хибридния сорт жито и сравнени със сорта на  „родителите”, сочат, че макар че 95% от протеините изразени в новополучения сорт да са същите, 5% са уникални- различни и не се срещат в нито един от „родителите”.

Житният протеин- глутенът, подлежи на значителни структурни промени, които съпътстват хибридизацията. В един експеримент с хибридизация, са открити 14 нови глутенови протеини, които преди това не са присъствали в кръстосаните житни сортове.”

Генетичните модификации са базират на схващането, че един единствен ген може да бъде „вмъкнат” на правилното място, без да наруши изразяването на другите гени, свързани с други качествени характеристики.

Така на практика целта с генното модифициране на житото е да се създават сортове, които са кръстосани с цел да бъдат по-устойчиви на болести, пестициди, студ или пък просто да бъдат съвместими с определена вид тор или пестицид.

И макар, че се смята, че „вмъкването” на един ген, не нарушава начина, по който другите гени биват изразени, това не е точно така.

Установено е, че разлика има и тя вероятно се дължи на неочаквано пренареждане на ДНК-то в близост до мястото, където е „вмъкнат” нов ген, което води до изменение в протеина в самата храна.

Така хибридизацията на практика води до „включването” или „изключването” на гени, които нямат общо с предварително желания ефект за постигане на някаква уникална качествена характеристика, свързана или с по-добро качество на тестото, по-добра устойчивост на суша и т.н.

Така генетичните вариации, биха могли да доведат до коренни промени. Вземете например само човешките същества. Ние сме само мъже и жени и генетично изглеждаме по сходен начин, но пък се получават хиляди различни хора- по вид, по характер, по способности и т.н.

Любопитен е и фактът, че ако се опитате да направите донът със сладко ( такъв, като тези в Dunkin Donuts например), използвайки еднозърнест или двузърнест лимец, той няма да задържи пълнежа и ще има различен вид, вкус и ще бъде доста ронлив.

Има толкова много различни генетични модификации на житото, така че всяко от тях да отговаря най-добре на различна характеристика- едно е най-подходящо за мъфини с един пълнеж, друго за високи торти и т.н.

И стигнахме до любимата ми част! Съвременното жито, средно съдържа 70% въглехидрати, а протеинът и фибрите около 10-15%. За сравнение еднозърнестият лимец е съдържал с 28% повече протеин!

Това само по себе си е достатъчно красноречиво за разликата между съвременното жито и това, от което пра баба ви е правила хлябът и десертите.

А нека ви припомня, че всичко случващо се в организма на практика са химични процеси. В химията определено има значение какво количество ще сложиш от всеки химикал или съставка, за да се получи дадена реакция. Дори съвсем малко количествено изменение в една съставка, може да доведе до коренно различна реакция. Защо мислите, че нещо различно се случва и в тялото? Същото е!

Рейн, значи цената на маслото е добра, аз купих на същата цена разни гадости Sick
А кое е масло е по-хубаво, на Добрев или на Равногор?  Цената на равногорското каква е, знаете ли?

# 419
  • Мнения: X
Имам някакви съмнения за щитовидната си и скоро ще я изследвам. От няколко години все ми е горещо. През зимата почти не пускаме парно, нямам нито една блуза с дълъг ръкав и тялото ми е решило, че 5 градуса са идеалната температура за къс ръкав.
Някой ако се сеща на какво може да се дължи това, да пише.
Аз бях така до миналата година.Все ми е горещо, няма лято, няма зима, аз все по потник.През лятото климатика на 21 градуса, аз по потник и къси панталони, мъжа ми по дълъг анцуг +горнище.
И аз си мислех за щитовидната, или за менопаузата, макар че нямам други симптоми.
Откакто спрях месото и химията, терморегулатора ми се  нормализира.И миналото лято, и това, вече се чувствам нормално.В момента правя гъби на тиган на котлона, кухнята ми е западна и в момента е напечена, температурата в стаята е почти 30 градуса, климатика не е пуснат, а аз дори не съм изпотена.Това е още един + от промяната.

Цитат
аз от 1 кг брашно правя 3-4 хляба
Дали ще направиш 1 хляб от 1 кг, или 5 хляба по 200 гр, от 1 кг брашно все си става 1 кг хляб.   Grinning
Това беше идеята на съотношението брашно-хляб-цена.
Пък дали жената с трите деца ще го ядат за 1 ден, а ти за 1 месец, е тема на друг разговор.

Аз пека хляб от 600 гр брашно, средно на 3-4 дни.

Всьщност има такава диета ( като използвам думата диета в смисьл на начин на хранене). Представителите на всеки животински вид в природата се хранят с една и сьща храна обикновено. Няма львове, които понеже били различни от другите, да боледуват от яденето на месо и да са преминали на растителна храна. Така както и няма крави, които поради особености на метаболизма им да са спрели да пасат и да са станали стрьвници. Само човек си вьобразява, че точно неговите метаболитни особености са едва ли не уникални и неповторими и едва ли не всеки трябва да има индивидуално разработена за него диета.
Примерите ти не са особено удачни, защото човек на диета не променя вида хранителни групи, а само съотношението им.
А аз имах предвид друго:преди няколко страници W'A'S'P' писа, че е била 1,6 години на Дюкан.Зачитала съм се в темата, и доста други споделят, че са на тази диета с години, без проблеми.Поне видими и осезаеми.
Аз съм писала, че преди повече от 10 години пробвах.Ами, на третия ден ме удари в бъбреците.
Така че, и при най-добро желание точно Дюкан не е за мен.

Общи условия

Активация на акаунт