ВМ-НВХ, част 63

  • 49 772
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • SA
  • Мнения: 3 349
Цитат
Примерите ти не са особено удачни, защото човек на диета не променя вида хранителни групи, а само съотношението им.

Е, как да не променя хранителни групи - ето ти например не ядеш месо, аз не ям зьрнени и млечни.

# 421
  • Мнения: 78
 Hug
Поздрави за всички ! И за старите дружки и за новите попълнения .
Не съм успяла да прочета всичко написано докато ме е нямало , но ми се ще да вметна .
Не мисля че предните 4 - 5 поколения са  пример за подражание по отношение на храненето . Имам инфо само за татковото семейство . Имали са около 150 декара земя , не са били нито бедни нито богати . Без месо не са сядали на масата , но и доста хлябове , козунаци , "влашки мекици" са се яли . Да не говорим за дините и пъпешите и гроздето...И виното .
Много са работили по земята , и  доживяха до 75 и 89 години . (дядо и баба ).
Като цяло обаче народът ни е превърнал хляба в икона...може би защото благодарение на него не са умирали от глад . Деца сме на доста бедна и измъчена нация...за жалост .
При мен ...в момента ни е доста трудно .
Малко съм поразширила диетата , малко повече въглени. Днес напримр хапнахме с детето по шепа грозде . Спряла съм напълно алкохола и има ефект , поотслабнала съм . Интересното е че сякаш мазнинното горене не е загубено...Никакъв глад не изпитвам след бягане , изобщо не ям до обяд .  Бягам вече по 5,500 км. (Само дето вчера се строполих на земята , бягам около 6 ч. и е още сумрачно....та сега приличам на жертва на домашно насилие , ожулени длани , колене , брадичка ...)
Целувки на всички

Последна редакция: пт, 06 сеп 2013, 16:25 от tonyduve

# 422
  • Мнения: 12 753
Merelenda супер градинка, направо завиждам  Embarassed Но да се доизкажа, за съжаление вашата градинка я вали същият дъжд който вали навсякъде и я опрашват същите пчели, които опрашват съседните градини. В смисъл няма такова нещо, за мен, като абсолютно чиста продукция. Не и в един цялостно замърсен свят. Да търсим възможно най-чистото, но няма гаранция.
Например тук био продуктите обикновенно носят етикет САЩ или Мексико. Не знам почвата колко е чиста, но надали наоколо няма ГМО-та. Не мога да си го обясня, и затова вече не изпадам в прехлас, а био ще си го купя, както и не виждам разлика във вкуса на био храната и на обикновенната в магазина. Но например доматите от ферма са ми супер вкусни. Не знам дали и с какво ги торят но са супер. Както и месото, дали яло трева или царевица, ами само този който храни животното може да каже това.
Права си, да. Аз не казвам, че нашата продукция е абсолютно чиста. В никакъв случай!
Казах, че вирее всичко без да се тори и без да пръскаме с химикали.  Да, има червейчета, да, ядат ги разни гадинки, но не пръскаме и не торим. Колкото даде - толкова. И предпочитаме да отглеждаме всичко ние, доколкото можем, а да даваме пари за месо, яйца, мляко и сирене.
Ако можехме и животни щяхме да гледаме.
Био не съм купувала, освен веднъж едно кафе от Карфур, което беше много ароматно и съм опитвала круши, които имаха перфектен вид и вкус. Цената на кафето бе доста висока. Но... специално за това, което отглеждаме, има огромна разлика във вкуса от това, което купуваме от магазина. И цвят, и форма, и вкус. Просто на светлинни години от безвкусната пластмаса. Да, почвата не знам колко е чиста и какъв дъжд я вали, но пък хиляди пъти бих предпочела да ям това, което съм отгледала, пред идеално изглеждащ био продукт, без загнило местенце, дупчица, расло сякаш в специална стерилна среда, в неизвестни за мен почви, с полагани неизвестни за него грижи. Да, перфектно изглежда, ама пак не знае човек как, къде и с какво е отгледан, за да изглежда идеално.
 Hug Разбира се, само споделям как чувствам аз нещата.
Има хора, за които БИО е начин на живот и не биха вкусили нищо друго.
Всеки с приоритетите си.

Иначе, и аз ям магазински зеленчуци. Имаме някои късни сортове, ама като дойде люта зима и месеците с дебел снежец, искаш не искаш си купуваш каквото има в магазина.
Тогава я карам на айсберг, ряпа и цвекло. Каквито - такива. Laughing Предпочитам ги пред другите зеленчуци.
Тази година и айсбер сяхме пролетта и още имаме. Не става на топка ( като зелка) като в магазина и е издължен като зелена салата, но е по-твърд, по-светъл на вид от зелена салата и вкусен.
Веднъж видях в Пени маркет такъв айсберг подобен на зелена салата на вид. Не взех да го опитам, сега щях да сравня, но този който засяхме от семенца и разсадихме ми хареса много.
( Сега се сетих, че миналата година имахме черна и бяла ряпа, праз лук, няколко слънчогледа, а тая година не сме засели)

# 423
  • Мнения: X
... (Само дето вчера се строполих на земята , бягам около 6 ч. и е още сумрачно....та сега приличам на жертва на домашно насилие , ожулени длани , колене , брадичка ...)
Целувки на всички

да се оправяш бързо
аз самата на няколко пъти се самопребих
като единия път си разбих главата в сградата на бърза помощ  Embarassed
добре че имаше свидетели, че иначе никой нямаше да ми повярва
всеки си мислеше, че половинът има пръст
а той като ме видя и  #Crazy после дълго не ме пусна да ходя сама
а колегите му само ме бъзикаха след това дъъълго време


Краси, благодарение на Дюкан съм тук, след като 3фаза не потръгна както той обещава
въпреки всичките ми предубеждения към режима му, особено подсладителите и парафиновото олио, все пак той е причината нещо да прищрака и да намеря моя път
но иначе си права
имаше една мацка, на 30+, докара си остеопороза
сега една пише за някакво псих. разтройство
нормални работи за дълъг период без мазнини

от 1кг брашно категорично не става 1кг хляб  Laughing
сега ме амбицира да меря брашното, да меся и пека и да меря хляба
нали слагаш и течност
после втасва и влиза въздух
изобщо не е 1:1
странно че именно ти с твоя богат кулинарен опит го казваш
ама хайде ще докладваме
взимай мери, меси и печи и пак мери
и аз също
да видим какво ще излезе

# 424
  • Мнения: 6 425
W'A'S'P', честито за сертификата! Simple Smile

Относно продуктите на "Добрев", аз купувам или от млекарницата на "Оборище", или от "Сирене и вино за приятели" на "Иван Асен" и цените ми се струват съвсем прилични. Маслото бях сметнала, че излиза на същата цена или малко по-евтино от немското, сиренето излизаше на същата цена като по-качествените сирена в магазините (имам предвид не "Тертер" - то е скъпо, а "Зоров", "Верея", "ЕлБи" - те са общо взето качествени и са на средна цена. "Домлян" също знам, че е хубаво, но не знам цената как е, май и то е от по-скъпите.) Кашкавалът на "Добрев" също мисля, че не беше по-скъп от другите марки, така че за мен тези продукти, в тези магазини, са съвсем приличен вариант. Киселото мляко (кравето) е съвсем малко по-скъпо май, но аз купувам биволско - то си е по-скъпо, но това ме удовлетворява, все пак е и по-маслено (7 - 7,5%). Цеденото мляко е може би малко по-скъпо от това на "БорЧвор", но е многократно по-хубаво. Така че към момента съм доволна и от качеството, и от цените. Дано да запазят качеството - тогава цената ще си струва.

Тони, оправяй се скоро! Hug И не ги мисли въглехидратите. Няма значение, че си поувеличила - явно това количество не ти е прекомерно. Дано и другите ти тревоги да са поотминали! Hug

За биото съм казвала - купувам био само ако конкретният продукт ми харесва, както например ми хареса холандският био тахан в Пикадили Embarassed На вкус той ми е харесал най-много и това си е, макар че е и най-скъп. Но иначе не виждам причина да предпочета био сусам пред обикновен, ако в един и същи магазин има и двата варианта. По същия начин не виждам причина да не си купя дрехи или обувки от стара колекция, ако ми харесват и не изглеждат демоде (то и това е относително). Wink

# 425
  • София
  • Мнения: 10 858
Да споделя, че вчера си взех заквасената сметана на Родопея и никак, никак не ми хареса. Имах чувството, че й е добавяно нещо като нишесте или брашно. Не е така кремообразна, каквато е на останалите марки, ами някак се дели странно. На вкус също не ми хареса, въобще нищо общо с вкуса на заквасена сметана. А помня, че тук сте я хвалили и така се зарадвах като я видях, чак реших, че ще си хапна една малка кофичка за десерт  Embarassed Е, като добро прасенце си я изядох, но не ми хареса. Може би партидата нещо не е било като хората.

Направих и предложената рецепта по-напред в темата с кайма и зеле, мисля че бъркани сърми или нещо такова бяхте писали - прекрасна манджа стана, запекох я отгоре, да хване коричка и много се хареса на всички в къщи. Определено ще я правя занапред.

Днес случайно видях една баба да продава козе сирене на пазара и си купих. Домашното си личи от далеч! И на вид и на вкус. Прекрасно е! Ама как да намаля млечните, като все попадам на нещо, което ме вика просто да го купя?!?

Уасп, честито постижение! Усилията ти се отплащат   bouquet

# 426
  • Мнения: 6 425
Аз не съм купувала отдавна сметана на Родопея (купувам Пилос напоследък), но последния път ми направи впечатление точно същото - стоеше някак като с добавено или сухо мляко, или нишесте.

А сармите са голи Laughing Макар че ако направиш заливка за мусака, става нещо друго - запеканка с кайма и зеле или пък мусака със зеле - ти си решаваш как да го кръстиш, но наистина е много вкусно. С кисело зеле също ще стане.

# 427
  • София
  • Мнения: 10 858
Абе все се каня да почна да ходя по-често в Лидл, но защо така отлагам ... Може би защото не ми е съвсем под носа и трябва да ходя с колата. Но сега, като почнат децата училище ще го посещавам по-често, че трябва да опитам всичко, което сте хвалили тук  Hug

Значи не е само в мен повредата относно сметаната на Родопея.  Simple Smile
Язък за патрона, който изхабих  Mr. Green Че така или иначе вече рядко си позволявам подобни луксове.

# 428
  • Мнения: 0
Здравейте!   bouquet  bouquet Hug
Аз да подосаждам с малко въпроси..  Embarassed
При язва какво е положението с ВМ-НВХ?
И другия въпрос- вчера прихванах от племенника вирус с повръщане, температура и други "разстроени" работи  ooooh! Sick- какво мога да хапвам? Че единственото, което знам в такива случаи е препечена филийка и сирене?
Много ще съм благодарна за отговори!  Heart Eyes Heart Eyes

# 429
  • Мнения: 1 793
Аз бях така до миналата година.Все ми е горещо, няма лято, няма зима, аз все по потник.През лятото климатика на 21 градуса, аз по потник и къси панталони, мъжа ми по дълъг анцуг +горнище.
И аз си мислех за щитовидната, или за менопаузата, макар че нямам други симптоми.
Откакто спрях месото и химията, терморегулатора ми се  нормализира.И миналото лято, и това, вече се чувствам нормално.В момента правя гъби на тиган на котлона, кухнята ми е западна и в момента е напечена, температурата в стаята е почти 30 градуса, климатика не е пуснат, а аз дори не съм изпотена.Това е още един + от промяната.

Радвам се, че ти се е решил проблемът.  Hug Аз ще трябва нещо друго да измисля, месото ми е необходимо, а химията не мисля, че има как да избегна. newsm78

Sisoko_s, за язвата не мога да дам мнение, но за стомашни проблеми - гледам да не се обезводнявам и хапвам каквото обикновено, стига да ми се яде. Обикновено го отгладувам периода поради безапетитие. Никога не са ми помагали филийките всъщност... резултатът е все същият. Embarassed

# 430
  • SA
  • Мнения: 3 349
Негативна , аз мисля, че за усещането на студ и топлина, освен разни хормонални фактори, значение има и количеството на подкожните мазнини. Все пак те сьздават термоизолация на тялото и колкото са повече, толкова по-добра е тя. Аз навремето като си провеждах разни плодови гладувания и бях кожа и кости, буквално зьзнех даже и през лятото. За студените зими пьк просто не искам и да си спомням.  Simple Smile Всьщност като си мисля - какво лошо има в това да ти е топличко и през зимата? Ще спестите сума ти пари от отопление.  Wink Но изследвай си все пак щитовидната жлеза, защото промени вьв функцията й сьщо може да са причина.
Sisoko_s , при язва не виждам защо да не се прилага ВМ-НВХ- месо, яйца, риба са позволени, само с по-грубите зеленчуци и с пикантни подправки трябва да се внимава.
За вирусното ти заболяване - ами кисело мляко може да хапваш, то наистина зависи доколко имаш и апетит.

# 431
  • Мнения: 200
Бях го написала и преди. Чувствам студ само в дясната ръка и понякога в десния крак. Ходила съм при невролог, няма обяснение. Нямам излишни подкожни мазнини, не съм  и прекалено слаба. Изследвах всичко възможно, никакви отклонения. Трябва да приема, че така функционира моят организъм.

# 432
  • Мнения: 78
ГАЛИ_ГЕ
, разумно е в момент когато усещаш крайника студен да се направи доплер . При съдов спазъм усещането е точно такова .
На мен ми се случи преди много години , при стрес изведнъж ми изтръпна лявата ръка и стана бяла Simple Smile Отърчах при съдовите хирурзи и се оказа че имам спазъм на а . брахиалис...Докато ми приготвят банката със спазмолитика и премина . Подобни проблеми са ми създавали и вертебралните артерии .При преумора съм получавала  такива пристъпи на Мениеров синдром...че свят да ти се завие  Joy

# 433
  • Мнения: 200
Тони  Hug, имам много роднини лекари, съветвала съм се, но никой не може да ми даде обяснение. И на ЯМР съм се подлагала, колкото и да ме е страх, но всички казват, че съм здрава. А колко кръв са ми източили... а за изтръпване на лявата ръка, ми изписаха аулин...

# 434
  • Мнения: 10 697
Здравейте!   bouquet  bouquet Hug
Аз да подосаждам с малко въпроси..  Embarassed
При язва какво е положението с ВМ-НВХ?.................................


Sisoko_s oтностно гастрита (язвата) ще се самоцитирам. Мисля че Лурдес беше задала подобен въпрос преди година. И понеже бях поредната жертва на това масово страдание/заболяване лекувано с обикновенни бисквити и препечени филии от цялото лекарско съсловие в България, ето какво ѝ бях отговорила по този повод:

Цитат
Аз дълги години страдах от гастрит и бях стигнала до момент на повръщане при вида на храна. Тук ми изписаха някакви антибиотици за 2 месеца. Оправих се напълно и точно след това намерих режима. Скоро ще станат 2години и съм нямала оплаквания.  Аз просто момент на престъргване от глад съм нямала, а и плодовете съм намалила драстично та съвсем няма какво да ми подразни стомаха. А освен това аз мисля че пърженото е проблем, а не мазното като цяло. Аз просто съм илиминирала най-големите подстрекатели на гастрита - плодове, ядене на сладки боклуци от които стомаха ти престъргва не след дълго и чувството на глад ми е непознато вече, което си ми беше отявлено. Когато си на работа не винаги имаш време за ядене и там ми беше и проблема. Да не ти казвам как съм лежала в колата от болки. Съжалявам че не открих режима преди хаповете. Сигурна съм че щеше да се подобри и изчезне по естесвен път предвид начина по който се чувствам сега.

Искам да ти кажа че в момента ям всичко което ми беше забранено преди, без плодовете (само защото не ги обичам толкова) – чесън, лук, кисело, люто (сутрин със закуската), за яйца да не говорим, гъби че и пържени. С две думи всичко забранено за което се сетиш от миналото. Направо се родих. Така че ако питаш за себе си давай смело.


Но едно единствено нещо обаче все още не ми влиае добре и не съм преборила – яденето на приготвена храна по обществена заведения. Не знам какво слагат като овкусител ли, подправка ли, начин на приготвяне ли, но ям ли месо (пръжола например или стек) на вън и след това настъпва моя кошмар (а ми е вкусно докато ям). Гастрита се възбужда моментално, разтройство не стигам, но се оповръщам задължително и 3-4 дена след това съм като болна не мога вода да кусам. Това тук в Щатите го патя. В БГ не си ходим много често, та скоро не съм консумирала нищо в обществено заведение там. Но това което ти казвам не е в резултат на режима, това е просто мой проблем който се мъча да преборя.



Общи условия

Активация на акаунт