ВМ-НВХ, част 63

  • 49 783
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 6 425
Краси, не е вярно, че наситените мазнини са трудно разградими. От една страна голяма част от мазнините в собственото ни тяло са наситени, а това не е случайно. От друга страна точно наситените мазнини са били единият най-често консумиран вид през цялата история на човечеството (другият вид са мононенаситените). Наситени мазнини има и в яйцата, и в месото, и в маслото и млякото - все храни, които хората са използвали от древни времена. За готвене най-масово използваната мазнина е била свинската мас, след това кравето масло. Ние сме напълно адаптирани да разграждаме тези мазнини. Друг въпрос е, че ако човек дълго време е ограничавал общото количество мазнини или конкретно наситените, трябва да започне да ги увеличава постепенно, за да може организмът да увеличи производството на необходимите ензими.

Животинските продукти съдържат и големи количества мононенаситени мазнини - това се отнася и за свинско/телешко/агнешко, и за рибата, и за яйцата. Всъщност, погледнато в проценти, мононенаситените мазнини дори са по-голямо количество от наситените и в месото, и в яйцата, и в свинската мас.

Има и друг момент - специално късо- и средноверижните мастни киселини, които се съдържат в кокосовото и палмовото масло и са толкова полезни, защото не се натрупват като мазнини, а направо се изгарят за енергия и съответно образуват кетони, са наситени мазнини. Но ето, че са много благоприятни за организма. И специално те не се нуждаят от жлъчен сок.

# 361
  • Мнения: X
Сравнени с другите храни-зеленчуци, плодове, зърнени,  са най-бавно и трудно разградими.
Това имах предвид....

Цитат
Плодовете преминават за най-кратко време през стомаха– около 30 мин.

За един час се разграждат картофите, грахът, оризът, както и млякото, без значение дали е прясно или кисело.

Повече време му е нужно на организма за да успее да разгради храни като варени яйца, сирене, кашкавал, зърнени храни – около два часа.
Месото се разгражда сравнително бавно - зависи от това какво е, мазно или не, как е приготвено. Ако е печено или варено са му необходими 4 часа, а ако е мазно се разгражда около 6.

# 362
  • Мнения: 6 425
Абе, не и в сравнение с растителната храна Wink Растенията имат фибри - те не се разграждат в стомаха и тънките черва, а трябва да се разграждат от бактериите в дебелото черво чрез ферментация. Докато мазнините и белтъчините си се разграждат перфектно в стомаха и тънките черва. Така че растителната храна е по-трудносмилаема от мазнините и белтъчините, т.е. животинската (е, това важи и за растителни мазнини като зехтина - и те са по-лека храна от гледна точка на храносмилане).

Между другото, ето една интересна статия от блога на човек с отстранени тънки черва: http://roarofwolverine.com/archives/412 Имал нещо като торбичка, свързана със стомаха, т.е. съдържанието на стомаха минавало направо в торбичката и трябвало редовно да се изпразва. Понякога се получавало задръстване. Но храната, която била причина за задръстването, не била никога месо, а винаги зеленчуци, маслини, зърнени храни и семена. И никога не оставали несмлени мазнини, които да причинят задръстване.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 14:22 от Cioccolata

# 363
  • Мнения: X
Krasi , веганските блогове друго инфо нямат разбира се
за радост има и нормални източници на инф

те някак си елегантно пропускат напр факта, че суровото месо се обработва от тялото за час

# 364
  • SA
  • Мнения: 3 350
Цитат
Аз поне така разбирам ....."да се ограничат наситените мазнини....".
Защото, колкото и да са полезни, факт е, че са най-трудно разградимите.И консумирани постоянно и всекидневно, водят до натрупвания, които не се отразяват добре на организма.

Това сьс сигурност не е вярно.  Peace Наситените мазнини се различават от ненаситените единствено по липсата на двойни врьзки по веригата на мастните киселини. Това не ги прави по-трудно разградими. Едни и сьщи ензими участват в тяхното разграждане.
Относно натрупванията... кьде стават тези натрупвания ,какво сьдьржат и какво правят на организма?
Това са някакви общи приказки, взети от списание "Здраве" , от 1975 г. сигурно.

# 365
  • Мнения: X
Цитат
..................суровото месо се обработва от тялото за час.
А кой яде сурово месо?    Laughing

Цитата не е от вегански блог.А от сайта на готвач.бг (пиша го така, че иначе го дава като рекламен спам), статията е "Време за преработване на храната.", това намерих най-бързо и лесно.    Grinning
Силно се надявам, че никой не вярва, че една пържола се разгражда по-бързо от една ябълка, например......   Grinning

 kameloth, трудно ми е да "споря" с медицинско лице, аз все пак не съм.    Grinning
Скрит текст:
Но в ума ми се върти нещо видяно/чуто преди време, че в стомаха на мъж при аутопсия, се намира несмляно месо, престояло повече от 72 часа, като времето между смъртта и аутопсията беше от порядъка на около 10 часа.....
Ако намеря къде съм го прочела, ще дам точен цитат.

# 366
  • SA
  • Мнения: 3 350
Краси, много пьти сьм писала и пак ще повторя - ние тук не спорим с цел да се покаже кой е по-по-най-, а с цел да изясним вьпросите, по които се води дискусията. Затова когато някой твьрди нещо е добре да го обясни, да посочи защо смята така. Това за списание "Здраве" го казах на шега и малко по инерция, понеже мьжьт ми редовно ме уведомява какво пишело навремето в него ( смята го за много авторитетен източник).  Joy
Сега, това за тоя мьж с месото - ами не може да се правят заключения по един единствен случай. Даже и да го намериш този пример, нито се знае от какво е починал мьжьт, дали заболяването, предизвикало смьртта му, не е довело до забавяне на моториката на храносмилателния му тракт и т.н. А пьк от сайта готвач.бг и подобни на него... не сьветвам никого да черпи здравна информация. Има един сайт- Блиц, кьдето даже има рубрика "Здраве" . Еми такива страховити глупости се пишат, че...  ooooh!

# 367
  • Мнения: X
Краси, а месото дали ферментира като ябълката?
Или сега е ред да кажеш, че всеки ял месо, има изгнила мърша из черволяците и затова му трябват тонове фибри, за да го изхвърли

Аз напр ям сурово месо, когато е сигурно и си го направя сама
Както и сурова риба, маринована
Но фураж нищо вече не може да ме накара да ям
Отдавна реших, че не искам да съм крава, да отделям метан както правят и хората на кравешка храна, и не  искам да снасям кравешки бомби

Нито пък искам коремът ми да ферментира от житни и плодове както се смята за нормално

А ти както казах, или чети източниците, цитирани в тази тема, за да ги обсъждаме после, или плс не пускай смехории от областта на литературата за домакини

И ако обичаш, консумирай  си на воля ненаситени мазнини, ама не ни ги рекламирай
Тук поне знаем до какво водят и ги избягваме

# 368
  • Мнения: X
Цитат
месото дали ферментира като ябълката?
месото гние, още от момента на клането на животното.


Цитат
ама не ни ги рекламирай
Къде видя реклама на каквото и да било?    Thinking
Написах само, че с нито една храна не трябва да се прекалява.
Сега, ако ти си убедена, че можеш да ядеш месо, яйца, масло и млечни на корем и това по никакъв начин няма да ти навреди, о.к.
Времето и здравето на всяка ще покажат  коя е била права.

kameloth , ти си лекар.Не си ли съгласна, че месото има нужда от най-много време, сравнено с другите хранителни групи, за да се разгради и усвои?



# 369
  • София
  • Мнения: 10 858
... че не искам да съм крава, да отделям метан както правят и хората на кравешка храна, и не  искам да снасям кравешки бомби





Ох, извинете ме, но просто това ме съсипа от смях  smile3532

Уасп, направи ми вечерта, честно!

# 370
  • Мнения: 100
И аз да се включа със съвет за хранене по време на път. Тази седмица бях до София за няколко часа по работа и затова предварително предния ден направих мийца със свинско, моркови, чушки и лук. Отгоре я поръсих с кашкавал и подправки, а иначе я омесих с яйце да не се разпадне. Това нещо ме държа цял ден. Бях се запасила с няколко парчета за всеки случай, но е много практично за път и разбира се като всяка истинска храна трябва да се консумира до 24ч, ако е извън хладилника. Не се разпада, увих си го във фолио и беше като баничка - супер удобно за ядене! Да не говорим, че адски много засища, ама много!  Sunglasses

За мазнините направо ми е чудно как може да се натрупват тези от храната, след като няма такъв физиологичен механизъм. Освен това с мазнини е трудно, направо невъзможно да се преяде. НО ако се консумират с въглехидрати, дори полезни (освен зеленчуците), можете спокойно да се натъпчете с прекалено много мазнини - от хляб, баници, кифлички, сладки работи, включително и режимни десерти с ядки и плодове, млечни и т.н. Просто мазнини+въглехидрати е кофти комбинация, която винаги предизвиква пълнеене или поне не можете да отслабнете заради нея. Освен това омега 6 (слънчогледово масло) също действат на организма като пречат на нормалната обработка на мазнините и въглехидратите. Мисля, че Шоки беше писала затова в предишни постове, а и аз някъде четох, че именно растителните олиа предизивкват пълнеене заради провъзпалителния си ефект и са още по-страшни в комбинация с въглехидрати или чиста захар.

Сега ще се похваля малко: днес като отидох на работа и ми казаха, че много съм отслабнала.  Mr. Green И на мене ми се струва, че е така, защото имах един шлифер от пролетта, който го нанизвах като наденичка, а сега ми е тъкмо по мярка и даже леко отпуснат.  Twisted Evil

Вивиан, и аз си купих кокосово масло от Зоя.бг и наистина мирише по-различно от това на Карфур, някак си на чисто и прясно. Пробвах го в кафето днес, не беше лошо, но ми липсва млечния вкус на кравето масло. Иначе кокосовото ще го ползвам за готвене, коса и кжа, десерти...

# 371
  • Мнения: X
Цитат
месото дали ферментира като ябълката?
месото гние, още от момента на клането на животното.

а какво става с плодовете
Те са сигурно живи  вечно, а не им започва гниенето още на клона

Както казах аман от веге наклона ти


Цитат
ама не ни ги рекламирай
Къде видя реклама на каквото и да било?    Thinking
Написах само, че с нито една храна не трябва да се прекалява.
Сега, ако ти си убедена, че можеш да ядеш месо, яйца, масло и млечни на корем и това по никакъв начин няма да ти навреди, о.к.
пак говориш наизуст
Ако ти на Дюкан си омитала по 1 кг пилешкко филе на ден, да това е било на корем
Ама моите 2 яйца, 150 гр месо, 20 гр масло и 50 гр кашкавал на ден са всичко друго, но не и на корем

Времето и здравето на всяка ще покажат  коя е била права.

..

И последно за здравето
Вместо да пишеш врели-некипели, виж отвъд нещата, особено когато пишем  за здравния аспект
Моята майка се хранеше точно както ти тук прокламираш
Е, всички тези модни препоръки и докараха агресивен рак
Твоята май е имала подобна съдба
Което означава, че за теб е жизнено важно да противодействаш на това наследство
Инфото как е в темата, не в официалните препоръки, заради които майка си отиде толкова рано

# 372
  • Мнения: 20 893
Да споделя злощастният ми днешен опит с мандраджийските масла. Едното е от мандрата във Алдомировци, а другото е  от "Сакарела" Ямбол. Алдомировското, което се казва "Фаворит" е с послевкус на лой, а Ямболското е кисело  Shocked, за пръв път виждам кисело масло и се чудя развалено ли е или просто си е такова ooooh! Иначе си е вакуумирано, в срок на годност е.
 И на двете опаковки не пише процента мазнини, само "Краве масло" и това е всичко. #Cussing out
Няма да повтора покупките си. Онзи ден четох статия в 24 часа за "Хляб и сирене за приятели" и мисля натам да се насоча следващият път.

# 373
  • Мнения: X
Ох,  W'A'S'P' , толкова хаотично "четеш" и интерпретираш прочетеното, както ти изнася, че няма смисъл.    Grinning
Но ми е учудващо странно, че за 24 часа ти стигат
Цитат
2 яйца, 150 гр месо, 20 гр масло и 50 гр кашкавал на ден..........
Това е прекалено малко дори за дете.
А ако е вярно, значи калориите все пак имат значение.    Simple Smile

# 374
  • София
  • Мнения: 2 997
Ох, ама големи сте драки.
Набързо, пътят на разграждане на въглехидратите и този на мазнините:

  -  Разграждане на въглехидрати: От дванадесетопръстника, където се отделят панкреатичните амилази, малтази и прочее ензими за разграждане на захари, в тънките черва, където става всмукване на получените прости въглехидратни молекули (Glc, галактоза и т. нар. монозахариди, т.е прости въглехидрати). Оттам тези захари преминават в кръвта, откъдето инсулинът ги прибира в клетките. Влизайки в клетката, тези захари се преработват чрез гликолиза до пируват, а след това пируватът чрез Кребс (минавайки през АсСо А) се окислява до СО2 и вода, грубо казано. 
  -  При мазнините е по-кратко:  Липази (+ жлъчен сок) в тънките черва ги разбиват на различни видове мастни киселини, които после с лимфата се пренасят до клетките. Попаднали там, чрез процес наречен бета-окисление, дългата мастна верига се разпада на АсСо А и той директно се внася в цикъла на Кребс.

Ето го и като схема:
Скрит текст:

Очевидно е, че процесът на разграждане на въглехидратите е по-сложен и изисква участието на допълнителен хормон - инсулина, чието присъствие в кръвта не е добре дошло или поне е спорно.

Онзи ден четох статия в 24 часа за "Хляб и сирене за приятели" и мисля натам да се насоча следващият път.
Аз често пазарувам оттам, но от опит (дано не съм права) обикновено след такива статии качеството се разваля  Thinking.

Общи условия

Активация на акаунт