ВМ-НВХ, част 63

  • 49 783
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 20 893
Аз често пазарувам оттам, но от опит (дано не съм права) обикновено след такива статии качеството се разваля  Thinking.
Доколкото разбрах , млечните продукти които предлагат са на Добрев, дано не стане така.  Thinking

# 376
  • Мнения: 13 443
Аз често пазарувам оттам, но от опит (дано не съм права) обикновено след такива статии качеството се разваля  Thinking.
Доколкото разбрах , млечните продукти които предлагат са на Добрев, дано не стане така.  Thinking
Да, на Добрев са, какво ще стане никой не знае, Добрев все пак поддържат някакво качество последните 1-2 години. Това, което мен ме дразни при тях е разликата в цените между отделните магазини. В магазина до Южния парк, маслото е по-скъпо с над лев от това в магазина в пресечката на Витошка (губи ми се името в момента). Освен да е франчайз  newsm78

# 377
  • София
  • Мнения: 2 997
Това е нещо забавно, което прочетох преди малко Simple Smile
Става въпрос за група специалисти от Харвард (начело с Frank B. Hu), които до началото на 90-те са твърдели, че е добре хората да намалят своя прием от наситени мазнини, сега вече говорят за началото на края на „липофобската ера“. Тази група в момента преразглежда всички изследвания, на които се крипи липидно-холестеролната теория и ги оборва едно по едно.

Чудя се колко им време им трябва на масмедиите да влязат в час с новите тенденции. Година. Или май пет?

И една интересна статия на Майкъл Полан: Златният век на хранознанието, в която също се говори за "СТОПЯВАНЕТО НА „МАЗНАТА ХИПОТЕЗА“.

# 378
  • Мнения: X
Ох,  W'A'S'P' , толкова хаотично "четеш" и интерпретираш прочетеното, както ти изнася, че няма смисъл.    Grinning
Но ми е учудващо странно, че за 24 часа ти стигат
Цитат
2 яйца, 150 гр месо, 20 гр масло и 50 гр кашкавал на ден..........
Това е прекалено малко дори за дете.
А ако е вярно, значи калориите все пак имат значение.    Simple Smile

а ти не си измисляш защото

да, толкова ям, останалото са две салати - домати, краставици или зеле със зехтин
или друг зеленчук - напр карфиол, броколи с масло

за човек, не можещ да се засити без ориз или зърнени е странно и малко, знам
но за адаптиран си е ОК и няма нищо странно

# 379
  • София
  • Мнения: 10 858
Това е нещо забавно, което прочетох преди малко Simple Smile
Става въпрос за група специалисти от Харвард (начело с Frank B. Hu), които до началото на 90-те са твърдели, че е добре хората да намалят своя прием от наситени мазнини, сега вече говорят за началото на края на „липофобската ера“. Тази група в момента преразглежда всички изследвания, на които се крипи липидно-холестеролната теория и ги оборва едно по едно.

Чудя се колко им време им трябва на масмедиите да влязат в час с новите тенденции. Година. Или май пет?


И една интересна статия на Майкъл Полан: Златният век на хранознанието, в която също се говори за "СТОПЯВАНЕТО НА „МАЗНАТА ХИПОТЕЗА“.

Моят мъж има една приказка - като капне капка във водата, докато вълничките стигнат до брега...
Та поне 5, в най-добрия случай даже.
Ще поживеем, ще видим.

# 380
  • Мнения: 13 443
Това е нещо забавно, което прочетох преди малко Simple Smile
Става въпрос за група специалисти от Харвард (начело с Frank B. Hu), които до началото на 90-те са твърдели, че е добре хората да намалят своя прием от наситени мазнини, сега вече говорят за началото на края на „липофобската ера“. Тази група в момента преразглежда всички изследвания, на които се крипи липидно-холестеролната теория и ги оборва едно по едно.

Чудя се колко им време им трябва на масмедиите да влязат в час с новите тенденции. Година. Или май пет?
Дори и 5 ми се струва оптимистично Simple Smile

Иначе седя и си се чудя и стигам до извода, че единствената допустима за мен причина, да обявиш изследванията си за неверни е, че в момента, в който са правени, не ти е било известно нещо и затова и постановките и изводите от изследванията са грешни. Дали това е причината да го правят? Или са били предубедени тогава и са си поставили така хипотезите, че да си ги докажат... или  е нещо, което не ми хрумва сега...
Разсъждавам си на глас просто.

# 381
  • Мнения: 12 762
Доста сте писали днес. Ще се включа съвсем кратко и просто, като пълен лаик.
Не знам английски и не чета статиите, които пускате, но ви чета какво пишете.

Та... хапвайки месо, яйца, сирене, салати и т.н. се чувствам сита часове. Закусвам и после хапвам на вечеря без да огладнявам през деня. Днес закусих 2 яйца, маслини, 1 домат, краставица и 20 г сирене и нищо друго не съм яла през деня. Пия само вода, кафе и чай. Просто не изпитвам глад, а дори не съм включила нещо мазничко.

Хапвайки пълнозърнест хляб, овесени ядки, млечни, зеленчуци, плодове, след 2-3 часа стомахът ми стърже яко. Отделно се подувам и подпухвам и апатия и мързел яко ме гони.

Била съм и от двете страни. Не съм била на диета, просто съм имала такива моменти, че през деня ям предимно салати, разни хлебчета вита, типов и т.н., плодове, пия вода, кафенца и огладнявам много по-бързо, отколкото ако ям месо.
Не знам кое за колко време се разгражда и какво остава в организма. Само казвам как се чувствам.
Мисля, че организмът най-добре си показва от кои храни се чувства най-добре и кои храни му действат зле.

- Никога, ама никога не съм се чувствала енергична хапвайки плодове, пълнозърнести закуски, зеленчуци... Освирепявам от глад, ставам нервна и след като хапна отново от посочените храни и ме наляга отпадналост, сънливост. Както казах - не е било диета, просто така се е случвало и нормално за мен е било тогава като огладнея да хапна плод, или някаква салата или нещо подобно, уж за да ми е по-леко ( така съм си мислила вероятно), че ще ми е по-леко.

- Никога, ама никога не съм се чувствала подута, или да ми е тежко, или да съм преяла като консумирам месо, салата, сирене. Ям, чувствам ситост - спирам, но никога тежест или отпадналост.
Да, ФАКТ, че имам изкушения, за които писах по-рано, но... това си е за мен. Simple Smile Знам че е вредно, после ми е тежко и гадно, но... надявам се, че е го преодолея и това.

За щитовидното ми заболяване да споделя отново, че препоръките за хранене са:
- без глутен, без бавни въглехидрати - изобщо... нищо зърнено, дори и безглутеново.
- сирене ( беше споменато някакво, което забравих, че е позволено, но може и без него)
- биволско мляко, може и овче (алергията към млечния белтък, е водеща, при изключително голям процент от хората; дори да не е изразена с ясен физически симптом, тя работи на клетъчно ниво, и нанася поражения, които физически се усещат като проблеми в различни органи)
- кокосово масло, сметана, зехтин ( имаше още едно или две масла, ама ги забравих. Lemy ако се сети да пише. Дали не беше палмово масло?!  newsm78)
- прясно месо, риба ( океанска - богата на Омега 3). Омега 3 към Омега 6 - съотношение 4:1 за щитовидно болни. Преобладаващо Омега 6 поддържа възпаленията в организма!!! Затова омега 3 трябва да е в по-голямо съотношение спрямо омега 6.
- зеленчуци и плодове, като съотношението трябва да е 3:1
- пресни яйца, чия - изключително полезни ( яйцата знам, че заради Омега 3, ама за чията не знам нищо)
- хималайска сол

Мисля, че щом описаните по-горе храни са препоръчителни за щитовидното заболяване, то идеално пасват и на нарушената гликемия на гладно, която имам.
А и като ги погледне човек - баш си отговарят на НВ-ВМХ.

То от кратко включване май стана дълго включване. Mr. Green



Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 18:54 от Merelenda

# 382
  • SA
  • Мнения: 3 350
Цитат
месото дали ферментира като ябълката?
месото гние, още от момента на клането на животното.

Цитат
ама не ни ги рекламирай
Къде видя реклама на каквото и да било?    Thinking
Написах само, че с нито една храна не трябва да се прекалява.
Сега, ако ти си убедена, че можеш да ядеш месо, яйца, масло и млечни на корем и това по никакъв начин няма да ти навреди, о.к.
Времето и здравето на всяка ще покажат  коя е била права.

kameloth , ти си лекар.Не си ли съгласна, че месото има нужда от най-много време, сравнено с другите хранителни групи, за да се разгради и усвои?


Краси, това че дадена храна изисква повече, или по-малко време за преминаване през стомашно-чревния тракт, не я прави повече, или по-малко добра. Да, богатите на фибри храни дразнят лигавицата на червата, ускоряват перисталтиката , поради което се изхвьрлят и по-бьрзо от тялото. Бьрзото усвояване пьк на вьглехидратите и скоростното им попадане в крьвния ток, мисля че едва ли все още има някой, който да твьрди, че е полезно. Ако лесното усвояване беше най-полезното нещо, то направо може да преминем на варени картофи и ориз ( по мои лични наблюдения повишават поне двукратно крьвната захар половин час след консумацията им).
И с този термин гниене сьщо се злоупотребява доста. Едва ли не трябва да си представим някакьв полуразложен труп.  В месото естествено след смьртта на животното в пьрвите 12-24 часа настьпват автолитични процеси, при които сложните органични сьединения се разграждат до по-прости - напр. белтьците до аминокиселини, мазнините до свободни мастни киселини. Всьщност по този начин месото става дори по-лесно усвояемо и с по-добри вкусови характеристики.
И кьде точно в темата прочете да се препорьчва тьпкане с подходящите храни "на корем"? Дай линк да прочетем и ние! На този режим се яде нормално, без да се гладува и калории никой не брои. С времето хората се научават да се вслушват в нормалните сигнали на тялото си за глад и ситост.
За времето и здравето - ами аз през 2015 г. ще направя горе-долу 10 години с този тип хранене. По-голяма част от проучванията на тема хранене дори не ги правят за такьв интервал от време. Тези натрупвания, за които говореше ги чакам да се появят, ама няма такива  Simple Smile. Ма ще изчакам още десетина години, какво толкова.

# 383
  • Мнения: X
кам, сега ми напомни, че тези дни правя 4год на режима след 1.5год Дюкан
мдааа време е за маскарпоне и сушени домати по случая  Mr. Green

# 384
  • SA
  • Мнения: 3 350
W'A'S'P' Wine Glass хайде наздраве за годишнината ти! Поне за следващите 4-5 години може да си сигурна, че храната няма да ти навреди!  Hug

# 385
  • Мнения: 6 425
Merelenda, описваш класическите реакции към различните храни на човек с понижена инсулинова чувствителност Embarassed Разбира се, това е типично за много хора.

Не знам обаче за това съотношение между омега-3 и омега-6. Не е сигурно кое е физиологично нормалното, т.е. какво е било в палеолита (когато сме се оформили като вид). Но се предполага, че е било омега-3 към омега-6 в съотношение 1:1, 1:2 или максимум 1:4. Т.е. омега-6 може да бъдат повече, но не и да бъдат по-малко. Така че това обратно съотношение нещо ми се струва съмнително, макар и да е възможно да има лечебен ефект. Казвам го, защото съм срещала предупреждения да не се прекалява и с омега-3, защото все пак са полиненаситени мазнини, което означава по-нестабилни (всъщност по-нестабилни и от мононенаситените, и от наситените), по-лесно се поддават на окисление, което ги прави и потенциално опасни - не сами по себе си или по начало, а в такива количества. Не се знае как биха действали на организма, ако се приемат в такова съотношение спрямо омега-6. Затова ти обръщам внимание Hug

А омега-6 действително действа проинфламаторно, т.е. предразполага към възпалителни реакции, но това е, ако се приема в извънредно високи количества и в същото време ако омега-3 е прекалено малко - т.е. съотношение омега-3 към омега-6 примерно 1 към 18 или 1 към 20, каквото се получава, ако се използва например слънчогледово олио за всякакви цели. Ако обаче не се използват източници на омега-6 като слънч. олио, а и ако не се прекалява с ядките, а в същото време се приемат по няколко грама омега-3 на ден, няма опасност да се прекали с омега-6.

За яйцата и омега-3 - уви, не е съвсем вярно, т.е. не и в днешно време. Навремето, когато кокошките са се хранили нормално - яли са си червейчета в двора, а не само зърнени смеси, тогава яйцата са били богати на омега-3 (както и месото на животните е било богато, когато са се хранили само с трева, а не със зърно). Но в днешно време съдържанието на омега-3 в яйцата е по-ниско, в месото също.

Краси, погледнах статията в готвач.бг. Това е точно същата "информация", която беше в основата на разделното хранене навремето. Оттогава обаче се убедих, че разделното хранене нито е оптималният хранителен режим, нито е добре обосновано. Не знам, може на месото да му трябва повече време за разграждане, но е факт, че процесът на разграждането му е по-прост, отколкото при плодовете - казах защо: заради фибрите и съответно липсата на такива. Затова и е нормално човек да се подува и да му става тежко от храни с фибри, нормално е и да дразнят, когато имаш колит. Разбира се, не важи при всички хора. Но да се твърди, че месото, яйцата, маслото са тежки храни - хайде стига вече, просто не е вярно и няма никакви основания за такива твърдения. Може субективно да се възприемат като тежки от човек, който дълго време ги е избягвал или пък от човек, който има камъни в жлъчката. Но това не е масовият случай все пак.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 19:49 от Cioccolata

# 386
  • Мнения: 1 793
Ето нещо вдъхновяващо за отслабващите момичета - 40 кг (от 100 до 60) свалени за 1 година на ВМ-НВХ:

линк към статия на английски

и невероятен гиф, който показва за 5 секунди тази промяна:

Скрит текст:

Сега ще ви чета, че пропуснах доста.  bouquet

# 387
  • Мнения: 1 849
Страхотна промяна!  Peace
Ето тук намерих нейн пост - http://www.reddit.com/r/keto/comments/w2kuu/365_days_85_pounds_2 … es_of_advice_f54/

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 20:43 от Jana Ina

# 388
  • Мнения: 2 479
Айде стига бе  newsm09, извините ме,не мога да се въздържа.Това истина ли е?Уникално.

# 389
  • Мнения: X
За времето и здравето - ами аз през 2015 г. ще направя горе-долу 10 години с този тип хранене. Тези натрупвания, за които говореше ги чакам да се появят, ама няма такива  Smile. Ма ще изчакам още десетина години, какво толкова.
Човек, хранещ се по определен начин от дете и през зрялата възраст, "получава" ефектите като инсулт, инфаркт, високо кръвно и т.н.  чак към 40-50-60 години.
Та, 10 години са прекалено кратък срок.
Може този режим да се окаже суперздравословен и следващите го да живеят здрави-прави до 120 годишна възраст.
А напълно възможно е, след 10-15 години и хиляди нови изследвания да се окаже, че не е полезен, или поне не е удачен за дълъг период от време, както това е валидно за всяка една диета-Зоната, Дюкан, 60-дневна, 90-дневна....не ги знам всичките.
Както във всяка област на живота, така и в храненето и диетологията има мода.И при добро желание , винаги могат да се намерят "солидни доказателства" за всяка теория.
Затова написах, че само времето и здравето ще са фактор За или Против.

за човек, не можещ да се засити без ориз или зърнени...............

 W'A'S'P' , казах ти,     Laughing  , "четеш" и интерпретираш прочетеното така, че да пасне на собствената ти мантра.Така че, недей.     Grinning
Мисля, няколко пъти написах, че за мен най-важното, основното, главното, е Чистотата на храната.Без значение дали ще е месо, риба, яйца, авокадо, зехтин, зеленчуци, плодове, зърнени, важно е да няма химия и да е възможно най-чиста.
Защото съществува една друга тенденция на нарастване на съвременните болести последните 20-30 години,  вследствие  масовото и лавинообразно създаване и използване на хиляди химически съставки в храната.И местата по света, където населението яде възможно най-натуралната и чиста храна, без значение дали е ориз или месо, са  най-малко засегнати  от болести.
Нещо елементарно като пример:поколението, родено в началото на 20 век в Бг едва ли е следвало някакви модни диетични теории.Хранели са се с това, което могат да си осигурят-кой отгелжда животни, кой сади декари картофи, кой с ориз....Яли са от всичко-месо, зеленчуци, мас, олио, плодове, тестени, включително и хляб. И пак е нямало този бум на съвременните болести, наричани вече "болести, следствие от начина на живот".
Това лавинообразно нарастване на инсулти, високо кръвно, инфаркти, диабет, рак се наблюдава през последните 20-30 години.И според мен не се дължи толкова на храненето с въглехидрати (защото тях са ги ядяли и преди 60 години например) , а на цялата химия, с която подменят храната ни.Защото, погледнато исторически, можем да приемем, че ядейки въглехидрати от хилядолетия, човешкият организъм се е приспособил към тях и обработката им по някакъв начин, така както се е приспособил и към преработката на месо през вековете.
Но за толкова кратък срок от 20-30 години няма как толкова да еволюира, че да се нагоди и приспособи към химизирането на храната.Ако изобщо това е възможно, защото става дума за изцяло синтетични съставки, нямащи нищо общо с природната, натурална храна.

И за да не ме "прочетеш" пак погрешно:Не агитирам да се ядат картофи, ориз и хляб.Нито им правя реклама.    Laughing

Общи условия

Активация на акаунт