На море в Гърция 2013 - X

• 63 848
  • 777
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Кате, къде се изгуби  Hug Тъкмо отивах да зареждам миялната и ти видях поста.

Ние бяхме на острова една седмица, с каквото мога ще помагам като инфо. Тодоричка също беше там, стояха много повече от нас.
И на двете страшно ни хареса Евия, прекрасно място е  Heart Eyes

Вие щом тръгвате от Сандански, съвсем ще ви се скъси пътя. Ферито го хванахме от Глифа (Glyfa), пътува се към 20-тина минути. Цената е смешна направо, 20 евро за двама възрастни и кола. Детето ми е малко и беше безплатно.

# 541
  • софия
Параход, благодаря!
Пфуу, мъжка му работа значи, намери кога да се разболее  Mr. Green

# 542
  • на Мелмак
Благодаря ви момичета за инфото за прясната риба Heart Eyes

# 543
Таис, давай, давай още ...чакам пълен пътепис  Peace

# 544
  • Plovdiv
Здравейте, момичета от време на време хвърлям поглед на вашата тема но сега имам нужда от вашата помощ. Решихме да отскочим до Гърция в началото на октомври за 2 нощувки и понеже е за кратко избрахме Керамоти. Оказа се, че няма свободни места понеже сме 3 семейства с деца. Моля ако може да ми предложите някаква алтернатива на Керамоти или някои хотел ще съм Ви много благодарна. По принцип предпочитаме къща или вила за нощувка.

# 545
  • София
pupi80, абсурд да няма места в Керамоти през октомври. Ти къде проверява? По-скоро може би някои хотели вече да закриват сезона тогава и затова да не работят, но да няма места не вярвам.

# 546
pupi80,силно съм учудена че по това време на годината няма свободни места в Керамоти  Rolling Eyes Ходили сме юли и август без резервация и пак сме намирали свободни студия.Провери в Golden sands,ако няма там тогава на кея има таверна,на която собственичката се казва Фани.тя дава свободни студия  като до 20 август бяха по 50 евро,след 20 август-45 евро.нашето студио беше за 4 човека,предполагам и другите са с по 4 или 3 легла.

# 547
  Мерси на Параход за разказа. Относно обезлюдяването на Кефалония след голямото земетресение-снощи на събора на селото научих интересни факти. Например, че в детската градина на селото има 50 деца, 35 от които са албанчета. Виждам доста албански коли тук, но не предполагах, че са така много постоянно живеещите.

МАКАЗА - ОТКРИТ!

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 16:13 от Anna bel

# 548
МАКАЗА - ОТКРИТ!
 Това е хубава новина! Между другото за някои отправни точки от БГ много се намаля пътя и за Турция дори  през новия ГКПП. Разтоянието Александропулис-Гелиболу вече е нищо работа  Heart Eyes

# 549
  • Plovdiv
Благодаря Ви за отговорите почвам да търся и в други сайтове освен букинга.

# 550
Ето ме и мен  Simple Smile
След едно лежерно пътуване от Евия, кацнахме в Сф към един и нещо през нощта. Тръгнахме късно от острова и пътувахме леко и приятно..

Но да започна от начало. На отиване спряхме за нощувка в Паралия Пантелеймонас - като цяло голямо разочарование. Хотелът и градината бяха чудесни, но собственичката беше една гръцка баба, която гледаше лошо, хокаше дядото, а за капак в неделя в 11:15 и на нас ни се развика, че още не сме си тръгнали  Shocked
Принципно изнасянето става до 12, т.е. имаше още цели 45 минути.
Сега се смея, но тогава ми стана много тъпо, досега в Гърция подобно отношение не бяхме срещали.

Паралия Пантелеймонас е едно доста мръсничко село, пълно с украйнци и руснаци, и малко българи за цвят.

Плажът - мноого широка пясъчна ивица, мечтата на масовия бг турист и явно и на туристите от Русия и Украйна. Те май затова и толкова любят нашето Черно море - водата, храната и обслужването може и да не струват, но поне пясък има бол..

Водата в морето е мътна. Цветът и е син, но е много далече от онова кристално-прозрачно съвършенство, на което се радвахме в Евия. За капак - адски бързо става дълбоко, излизат и вълни. Определено не бих отишла там в района на почивка, става единствено за кратка спирка по пътя за някъде другаде  Peace

Единственото хубаво нещо беше крепостта Платамонас - внушителна Византийска крепост от 12 в, която всъщност е построена върху древногръцки град. Има запазени прекрасни стенописи, останки от пещ за печене на глинени съдове, древна цистерна за съхранение на вода. Разгледахме крепостта из основи, а гледката от горе към селата е зашеметяваща.
То общо взето, районът е красив само погледнат така от високото  Wink

Ето малко снимки от Пантелеймонас, хотела, плажа и крепостта Платамонас:

http://www.flickr.com/photos/101489373@N02/

Прекъсвам за малко, че ме чака малко досадна работа из къщи.
По-късно ще пиша за Евия  Wink

Таис, ти и Тодоричка отдавна ме запалихте по Евия и вече резервирах за следващото лято  Peace (пу,пу,пу Wink   Като четох за междинната ти нощувка  Rolling Eyes аз съм запазила едно студио в
Paralia Skotinas, там морето как е? Имаш ли поглед newsm78

# 551
честито персонално и по принцип Grinning
като го видях в новините сутринта, първо за теб си помислих! (помниш ли, че ти обещах, че за Кефалония ще го имаш Grinning а ти за августовския кратък трип се надяваше...)

Благодаря Ви за отговорите почвам да търся и в други сайтове освен букинга.
Освен това в букинг не могат да се резервират повече от 2 стаи наведнъж, може затова да ти казва, че не може. Но така или иначе - всичко през октомври ще е празно, някои хотели и ресторанти ще са затворили, други ще ви се зарадват, че им осигуряват оборот в слаб сезон. Виж на 1-а страница, има два-три сайта на български за резервации в Северна Гърция, там ще добиеш представа за почти всички възможности в Керамоти, пък и не само. Аз бих те посъветвала да не резервираш - може времето да е лошо и да ви пропадне краткото море - а само да се поинтересуваш кои работят по тези дати.

Енита,
не съм забравила и последния ти въпрос, но не знам как да му отговоря - аз 80 евро (или повече) за нощувка не давам и във високия сезон... не съм сигурна, че мога да ти бъда полезна в този ценови клас. Познавам няколко хотела в него, но не ми е изчерпателна и богата информацията.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 18:01 от Параход

# 552
Невероятни снимки сте направили! Браво на вас!
Попътувах си виртуално с кеф. То добре, че е тази тема да ми оправи настроението, че всичко се скапа около мен.
Таис, и ние правихме лятото междинна нощувка по пътя към Пелион в този район. Спахме в Неи Пори, писах и преди-нищо и половина,на нас хич не ни хареса въпреки  широкия пясъчен плаж. Да ме извинява Петър, но и дума не може да става за сравнение с Халкидики. Така че за нас Олимпийската ривиера отпада по всички критерии. Разкажи още за Евия, ще ми е интересно да науча повече.
Виви, оранжевата къща,която показа, е страхотна.Къде точно е това?
Дано и Теди се включи с нейните преживявания.

# 553
  • София
Таис, давай, давай още ...чакам пълен пътепис  Peace
Охх, то и аз искам да си седна и само снимки да гледам, но днес цял ден се занимавам с багажа и прането, а детето на всичкото отгоре е киселяк нетърпим от сутринта - дали от смяната на обстановката, не знам  Rolling Eyes

И на мен ми е криво, в Евия на тръгване вчера темп беше 32 градуса, тук цял ден е есен. Баси колко ми липсва Гърция не можете да си представите просто..

Както и да е. Значи доста хора питаха как е пътя до острова - ами лесен, според мен. Спирката в Пантелеймонас на отиване беше (за нас) излишна, вчера пътя го взехме наведнъж.
За София-Глифа вече писах, после на ферито билетите са еФтини, та в крайна сметка Евия се оказа един от най-достъпните острови в гръцко  Wink

Нашият маршрут беше този (не през Скопие, разбира се  Wink ):
http://www.viamichelin.com/web/Routes?strStartLocid=31MzU1bzEwY0 … km&devise=1.0|EUR&indemnite=&carbCost=1.6&autoConso=6.8&villeConso=6&routeConso=5.6

От отбивката на магистралата до самото Глифа пътят е изключително живописен, морето ту светлее, ту става дълбоко, с цвета на мастило. Виждат се селца и заливчета, а по-голямата част от пътя се вие през маслинови горички.

Забележка - внимавайте да не изпуснете табелата за Глифа! Сбутана е на доста тъпо място и ние щяхме за една бройка да я отминем. В крайна сметка, в 4 без 5 профучахме по главната улица на пристанището, аз се втурнах да купувам билети и в 4 благополучно се натоварихме на кораба..

Агиокамбос е пристанището на острова - красиво селце, с приятен плаж - м/у впрочем и то, и Глифа са си малки спокойни курорти.
Имаше си хотелчета, тавернички на плажа, а някои луди глави се къпеха буквално на метри от големите фериботи - адреналинът е бил доста висок  Crazy

Разстоянието от Агиокамбос до Едипсос/Агиос Николаос е кратко, не се усеща. Едипсос е много приятен, сравнително голям град, като вечер си беше доста шумно. Привечер по главната улица наизлизат хора, които предлагат всевъзможни вкусотии - домашен зехтин, маслини, подправки, мащерка, всякакви бурканчета със сладко и мед.
В града непрекъснато има фериботи, та всеки път като ходихме там за разходка и пазар, децата им се радваха.
Агиос Николаос е нещо като продължение на Едипсос, и преди писах - дълга и тясна плажна ивица с много красиви хотели, 1-2 магазина, църква и няколко таверни и кафенета.

Нашия хотел беше чудесен, собственичката Йоланда -  страшно мила. Отпред плажа беше каменист, но се мърдахме 300-400 метра по-надолу и ставаше идеален. Водата беше като в езеро, не помръдваше. Кристална, с множество риби и всякакви други морски създанийца.

Впоследствие установихме че, колкото и чиста да е водата около Ситония, не може да се конкурира с Евия. Значи, аз, която съм свикнала като повечето от вас с Калогрия, Ковиу, Никити, хайде да не ги изреждам всичките плажове по Ситония-та, не мислех, че може да има толкова прозрачна вода.
Не просто кристална и т.н. суперлативи. Прозрачна. Все едно я няма  Shocked
Гледах рибите и камъчетата, все едно м/у мен и тях нямаше водна преграда.
Както каза и ММ, усещането е особено...
Разбира се, когато идваше прилива, тази гладкост се губеше, но в моментите когато водата беше спокойна, беше нещо уникално.

За седмица обиколихме доста селца: Илиа, Хрония, Ровиес и Лимни от едната страна. В Лимни ми остана сърцето, завинаги. От другата страна - 'нашите' Едипсос и Агиос Николаос, Гиалтра - те са две всъщност - едното по-високо в планината, и другото с пристанището, плажа и хотелчетата на брега. Лихада също много ми хареса, както и плажа, който се води, че е на селото - Кавос. В Лихада и Кавос имаше много французи и доста кемпери с италиански номера.

Много исках да отидем до едно селце Орея за което се твърди, че е с най-добрата кухня в северната част от острова, но не успяхме. Но нищо, другият път..

Адимар, какво да ти кажа - в Скотинас е същата работа, но изобщо не го мисли - нали това ще ви е само междинна спирка. Важното идва после  Wink

арт Ина, абсолютно съм съгласна с теб. И за мен Олимпийската ривиера е доста мърляво място, не ни хареса. За Евия ще разказвам още, само да си подредя къщата ( и главата)  Simple Smile

Ето малко снимки, довечера или утре ще кача още - от Хриси Акти, Лимни и т.н.

http://www.flickr.com/photos/101489373@N02/sets/

# 554
  • София
Дано и Теди се включи с нейните преживявания.

Теди ще се включи, но за сега само едно ОХХХХХХ мога да кажа. Като ударена с парцал съм след първия работен ден. Още от вратата на офиса исках да побягна с писъци обратно, ама нейсе.
То тука всички сме така сигурно.
Малко да си  посъбера акъла, ще кача и последни снимки и ще разкажа впечатления малко по- синтезирано. Ще гледам да спретна нещо тази вечер, че сега ще почвам да оправям пораженията от 5-дневното отсъствие и оставянето на 20 годишен лигльо да ти върти къщата   Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт