На море в Гърция 2013 - X

• 63 809
  • 777
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Теди, хайде бе душа, чакам да се включиш и да допълваш - и с разкази, и със снимки, че вие бяхте и по-дълго време на острова  Simple Smile
Виж аз какъв дълъг разказ спретнах преди малко, а има и още за разказване...

И аз днес съм като ударена, макар че не съм на работа. Но ми липсва гръцкото лято. А едва вчера на обяд се изтягахме на плажа в Агиос Николаос... Rolling Eyes

# 556
  • София
А ние направихме грубата грешка да направим последно обедно къпане на Олимпия Акти - Катерини. Никога, никога повече!!!!! Отивам да си оправям саковете и сядам да кача още снимки и ще пиша Simple Smile

# 557
  • София
Теди, видя ли ми снимките от Илиа  Wink Вашето плажче много ми хареса, по-спокойно е от другия плаж. Аз се влюбих в тези камъчета, толкова кулички наредихме там...а като се сетя само преди десетина дни какво ми беше мнението за плажовете с камъни..сега ми става смешно. Та те понякога са много по-живописни от обикновените, които са само с пясък!

Накратко - Пелион ми влиза отново в плановете, и съм сигурна, че на Параход и всички негови фенове, Евия също би им харесала страшно много. Планини и гъсти гори, внушителни скали и образувания. А долу, в подножията - плажове с кристално бистра морска вода  Heart Eyes

# 558
  • София
Таис, продължавай да разказваш!  Точно такъв релеф харесваме и ние - планини, гори, скали, разнообразни плажове. Все повече ми харесва Евия през твоя поглед!  Grinning 

# 559
Таис и Теди, продължавайте с разказите, плийз Praynig Аз, като един върл фен на морска храна (а....и кокореци Embarassed), очаквам  подробности и за кръчмета, добра кухня, цени Sunglasses Ох, кризата на средната възраст май ме е подгонила  Twisted Evil Залепям се за компа и чакам инфо Naughty

# 560
'Начи, да ви кажа, в Мецово всяка кръчма предлага кокореци, контосувли, цяло агне на шиш и агнешки ребърца. Това са местните специалитети и горе-долу цялото меню - мъжът ми, който е рибо-октоподояден вегетарианец, бая се озори Grinning

В Антуса също имаше доволно кокореци и контосувли (аз първото не го ям).

# 561
  • София
Аа, Параход, като каза контосувли - в Едипсос в едно кръчме ядохме страхотни контосувли, обаче пусто не мога да се сетя как се казваше  ooooh!

Нещо май с Дионис беше...абе за тези, които скоро заминават за Евия - търсете кръчмето с бели столчета и маси, на облегалките на столовете има нарисувани цветенца  Simple Smile Обикновено е пълно с гръцки туристи.

Намира се горе-долу срещу пристанището, но не на брега, а през улицата. Отсреща винаги има от големите ферита.
Та там контосувлито е вълшебно  Heart Eyes

Сколасах и със сета за любимият ми плаж на Евия - Хриси Акти. Превъзходен! С уникална панорама и фон зад него - скали и борове. Навътре е плитко, на около метър след влизане във водата пясъкът става фин като пудра захар, просто гали краката  Heart Eyes

http://www.flickr.com/photos/101489373@N02/sets/

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 21:49 от Tаис

# 562
Аа, Параход, като каза контосувли - в Едипсос в едно кръчме ядохме страхотни контосувли, обаче пусто не мога да се сетя как се казваше  ooooh!

Нещо май с Дионис беше...абе за тези, които скоро заминават за Евия - търсете кръчмето с бели столчета и маси, на облегалките на столовете има нарисувани цветенца  Simple Smile Обикновено е пълно с гръцки туристи.

Намира се горе-долу срещу пристанището, но не на брега, а през улицата. Отсреща винаги има от големите ферита.
Та там контосувлито е вълшебно  Heart Eyes

Сколасах и със сета за любимият ми плаж на Евия - Хриси Акти. Превъзходен! С уникална панорама и фон зад него - скали и борове. Навътре е плитко, на около метър след влизане във водата пясъкът става фин като пудра захар, просто гали краката  Heart Eyes

http://www.flickr.com/photos/101489373@N02/sets/

Дай карта, къде е точно този плаж.....близо ли е до Едипсос newsm78

# 563
  • София
Адимар, от Едипсос е към 30-тина минути с кола. Посоката е Едипсос-Агиос Николаос-Гиалтра-Агиос Георгиос. Пътят е изключително живописен, първо върви покрай морето, после се изкачва в планината при Гиалтра (Gialtra) - то на това село по-правилното му произношение трябва да е Ялтра, ама карай.
Та след въпросното Гиалтра пътя пак се спуска надолу и минава покрай брега. Накрая има отбивка наляво и двайсетина метра черен път. Оглеждай се за табела - точно преди отбивката има такава със снимка на самия плаж с бийч бара, пише Хриси Акти.

Този маршрут, от Агиос Николаос посока Хриси Акти (Голдън Бийч) ми стана любим - има невероятни гледки от високото, минава през разкошни борови и маслинови горички...а когато е долу в подножието, се движи успоредно с морето  Heart Eyes Съответно непрекъснато се виждат малки заливчета, лодки, яхти..много е красиво.

# 564
# 565
  • София
Mного хубаво това Хриси акти, Таис. Lihas studios трябва да са близо до Хриси Акти, нали така? Заплюла съм си ги за бъдещи пътувания. Пък и Лихада с лодките за Лихадонисиа е в този район.

# 566
  • София
Таис, чудни снимки просто, личи си че сте имали прекрасна ваканция  Simple Smile Ние снощи се завърнахме от Йерисос, много съм доволна от студията, които Ели ми препоръча- Дионисос. Много спокойно и приятно, а плажът Какудия е страхотен, след като го почистихме обаче. Гърците толкова впечатлени останаха от ентусиазма ни, че ни разрешиха да ползваме тентата им с масичка и столчета. Хванахме много риба, октоподи и добре си починахме. Благодаря на Параход за кръчмата, която препоръча-много хубави калмари правят Hug Като цяло ми направи впечатление, че извън Йерисос е доста мръсно, много бутилки, чашки, фасове, ужасно много бездомни кучета. Ето малко снимки от нашата почивка https://plus.google.com/u/0/photos/113854426643223445992/albums/ … 21720546028117153

# 567
  • София
Dechy, в същата посока е, да, ако се продължи направо по пътя без да се отбиваш към Хриси Акти, стигаш Лихада. Но реално си има още поне 15-тина минути - от въпросната отбивка.

Иначе на Лихада плажът е Кавос, намира се на около 4-5 км от селото. Строго погледнато, Лихада трябва да е в планината, а долу, където е пристанището и хотелите, да е Агиос Георгиос. Така поне излиза на всички карти. Обаче питах двама гърци на брега как аджеба се зове това село, и двамата ми казаха 'Лихада". Те ли са сбъркани, картите ли - така и не разбрах. ММ весело заяви, че всъщност няма значение, важното било, че сме намерили без проблем и Кавос, и Лихада/Агиос Георгиос, и фурната с вкусните сладкиши и тиропити, а накрая и Лихадонисия-та  Joy

На нас Кавос много ми хареса, там видяхме червената морска звезда  Heart Eyes Много дълъг плаж, има и пясък и камъчета, на някои места във водата пясъкът е като на Хриси Акти - фин и мек. Има много, много рибки и рачета. Кавос е и идеален за деца, плитък.

tyntyrymyntyry, наистина имахме прекрасна почивка, много съм доволна.
Чудесни снимки си направила и ти, а белите скали на Какудия са много интересни  Simple Smile

Жал ми е, че на Халкидики неусетно става все по-мръсно и масово-туристическо. Засиленото балканско присъствие ли е виновно, какво ли, и аз се чудя  Thinking Все някаква причина трябва да има..

# 568
И ние се прибрахме днес от Лефкада. Тялом съм у нас на дивана, духом - все още някъде надалече, на далече Grinning
Четейки за Лефкада във форума прави впечатление, че острова става любим на едни и изобщо не се харесва на други. За мое щастие, ние сме от първата група  Grinning
Имам много, много да пиша, но май имам сили само да кача няколко снимки и да кажа по няколко думи.
Спирката ни на отиване, за която вече споменах, беше с. Мецово. Както и Параход писа по-горе - царството на кокореците и всякакви вкусотийки от агнешко месо. Въпреки че селото е окатерено по баирите, се оказа изключително подходящо за почивка с дете, защото има голяма площадка, още по-голяма панорамна поляна и сенчест двор на цъкрвата, пълен с деца. И всичко това се намира в центъра.

На Лефкада избрах за настаняване селцето Агиос Никитас, което отговори напълно на очакванията ми - малко, китно, сгушено между 2 хълма, с малък плаж на тих залив.

Селцето беше доста оживено, но ние имахме нашата тишина и уединение само на 50 м. от плажа, с невероятна панорама към морето.

Комари нямаше, въпреки че държахме непрекъснато отворено (комарници нямаше и машинка не сме ползвали),осите бяха единични.
Недостатъци: Паркирането е трудно във висок сезон, защото не се допускат коли в селото и всички паркират на обособени за целта места покрай главния път, а и на него, когато те свършат. Сега проблем с намирането на свободно място не сме имали. Плажът става пренаселен след 11-11,30 ч., а следобед рано пада сянка от съседните хълмове. Но пък в близост има 3 големи и хубави плажа:

*Милос

До него се стига от селото по пътека през хълма за около 20-30 мин. пеша или с водно такси. Това е единственият плаж, на който не можахме да се къпем заради бурно море. Тук е мястото да кажа, че Лефкада ме изненада със спокйното си море, а аз тръгнах с нагласата, че ще е бурно и повече ще му се радваме от разстояние.

*Катизма - един от популярните плажове на острова, който е само на 3 км. южно от Агиос Никитас.

Очаквах да го видя пренаселен, защото бяхме там в събота, но място имаше предостатъчно за всички.

*Пефкулиар - намира са на 2 км. северно от селото.

Минахме само да го видим преди да си тръгнем. Разделен е визуално на 2 части. В едната има бийч бар и там морето беше изхвърлило доста кафеви лентовидни водорасли. В другата част на плажа  водораслите бяха доста по-малко, пясъкът беше по-хубва и имаше няколко свободно къмпингуващи.

И накрая двата най-впечатляващи плажа на Лефкада:
*Порто Катцики, който към 11,30ч. стана твърде пренаселен за моя вкус, но очарованието му е неоспоримо.

*Егремни, виновникът за цялото ни пътуване  Heart Eyes

И едно райско местенце, до което се стига само с плуване  Grinning

На връщане минахме по крайбрежния път на север, посока Игуменица. Доста по-леко се пътува от там. Спахме във Верджина, долу-горе по средата на пътя до София. Има много добре уредена гробница с хубави експонати, която си заслужава да се види.

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 00:44 от Mur

# 569
Жал ми е, че на Халкидики неусетно става все по-мръсно и масово-туристическо. Засиленото балканско присъствие ли е виновно, какво ли, и аз се чудя  Thinking Все някаква причина трябва да има..
Не бих казала. Мръснички места има и доста на юг, пренаселени също... о-в Лефкада ми се стори едно от тях, има и други де, за щастие са малко (Мур, чудесно е, че си видяла хубавото и не си от "втората група" - много авторитетни кадри си напущала Grinning). Верно са се поразглезили и поояли на Халкидики де, ама то от лесен хляб е така.
Таис, очертава ти се роля на истинска вдъхновителка на маршрути, като гледам колко от форума са поели по твоите стъпки, поеми вината Simple Smile (или рицината, там по избор Grinning) Разгледах частта от острова, която сте обходили, доста нещо, и все пак толкова мъничка част от него!
Пожелавам ти нови вълнуващи дестинации в бъдеще!
Tyntyrymyntyry, имам много хубави спомени от градината и барбекюто с морски изглед на Дионисос, с една голяма весела компания. Впрочем количеството бездомни кучета в района ме изненада неприятно, особено на Трипити (пристанището за Амулиани) - толкова бездомни кучета съм виждала само в Атина около Синтагма и Омония. Ама там си бяха още преди кризата.

Останалите да се стегнат, чакам разкази Grinning

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 00:46 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт