На море в Гърция 2013 - X

• 63 808
  • 777
  •   1
Отговори
# 585

Ако не исках все нови и нови места, сигурно щях да се замисля по-сериозно над думите на малкия ми син, като се прибирахме от морето : "Мамо, не може ли да си купим една малка къщичка на гръцкото синьо море и да си стоим колкото и когато си искаме?"

Абе и моя малкия  това предложи, даже направо да се изнесем да живеем там. Малък, глупав, ама за българското море не му беше хрумвало такова нещо.

# 586
  • София
След поредната порция зашеметяващи снимки и интересни разкази, ми е малко неудобно да разправям за Керамоти Simple Smile, но може пък на някой да му послужи инфото.
Първо впечатление - наводнено с българи, направо не се чуваше друга реч. Предимство - по заведенията - менюта на български, някъде и персоналът поназнайва. Минус (евентуално по същата причина) - по плажа се намираха тук-там хартийки и боклучета. Иначе самият плаж много добър, широк, място колкото искаш. Пясък, камъни нула. Следобед излизаха вълни, които понякога довлачваха някакви растителности, но навътре водата си беше бистра и прозрачна. Simple Smile Гледката към Тасос и минаващите фериботи много ми хареса. Като казах фериботи, това ни беше голяма атракция и малкият настояваше всяка вечер да наблюдаваме как пристигат, товарят се и тръгват. Simple Smile
Благодаря за препоръчаните таверни, посетихме две от тях. Тази на Агапиос - Акрополис, беше близо до хотела и доста желана. Взехме си салфетка с основни изрази на гръцки/български. Simple Smile
Наблегнахме обаче на таверната при хотел Филоксения (до "При братята") - оттам се виждаше пристанището, което ни беше важно. Simple Smile Към обслужването никъде нямам забележки, любезни до разтапяне.
Хотелът беше добър също, спокоен, почистиха и смениха бельото на втория ден; и на две минути от плажа.
Ето и няколко скромни снимки оттам:
http://lqto.snimka.bg/?album;aid=774353;pid=31484384

П.П. И аз искам къщичка на морето. Simple Smile

# 587
голямо мерси Таис
38 е нищо, особено като знам колко дадохме тази година в Торони
и на мен ми харесаха снимките на хотелчето ви и щом си останала доволна, явно си отговарят на реалността
аз гледах разстоянията по картата, не смятам, че ще са ни проблем, още повече, че изглежда да е все магистрала
но все пак друго си е опитът, не сме карали натам и това ме притеснява леко

аз имах идеята да отидем на Олимпиаки Акти и да ни бъде отправна точка за юг  и запад
ама май няма смисъл
по-добре сякаш една година на Евия, следващата на Йонийско и след това да решим къде да продължим
или да ги редуваме  Laughing

за къщичката - май по-примамваща ми се вижда идеята като пенсионери да обикаляме цяло лято с яхта
предполагам, че 3 месеца все ще стигнат за да стигнем до там от скандинавието, че и да се върнем
 Laughing
ама има да чакам 25год до тогава минимум

# 588
Момичета,вчера се върнах от Аспровалта!Мисля,че никога повече няма да отида на нашето море newsm78 кристално чисто море,голяма и непренаселена плажна ивица,спокойствие и истински релакс!Нито едно водорасло!Очарована съм! Hug

# 589
  • Sofia
Таис,Теди благодаря за подробностите около Евия,сега остава стоически да дойдат и мойте дни,а ми се вижда толкова далеко 1.10....Дано да мога да се похваля и аз с нови и различни места от разказаните от вас момичета.Някоя от вас ходили до протока.....сигурно е много интаресно как се случва движението на водата....
Имайки предвид,че ще е октомври ама пък е надолу дали ще става за плажуване.
Таис от букинг ли резервира цената е доста прилична,но аз все пак май клоня на место да се настаняваме предполагам няма да е наплив по това време.... newsm78

# 590
  • Пловдив
След поредната порция зашеметяващи снимки и интересни разкази, ми е малко неудобно да разправям за Керамоти Simple Smile, но може пък на някой да му послужи инфото.
Първо впечатление - наводнено с българи, направо не се чуваше друга реч. Предимство - по заведенията - менюта на български, някъде и персоналът поназнайва. Минус (евентуално по същата причина) - по плажа се намираха тук-там хартийки и боклучета. Иначе самият плаж много добър, широк, място колкото искаш. Пясък, камъни нула. Следобед излизаха вълни, които понякога довлачваха някакви растителности, но навътре водата си беше бистра и прозрачна. Simple Smile Гледката към Тасос и минаващите фериботи много ми хареса. Като казах фериботи, това ни беше голяма атракция и малкият настояваше всяка вечер да наблюдаваме как пристигат, товарят се и тръгват. Simple Smile
Благодаря за препоръчаните таверни, посетихме две от тях. Тази на Агапиос - Акрополис, беше близо до хотела и доста желана. Взехме си салфетка с основни изрази на гръцки/български. Simple Smile
Наблегнахме обаче на таверната при хотел Филоксения (до "При братята") - оттам се виждаше пристанището, което ни беше важно. Simple Smile Към обслужването никъде нямам забележки, любезни до разтапяне.
Хотелът беше добър също, спокоен, почистиха и смениха бельото на втория ден; и на две минути от плажа.
Ето и няколко скромни снимки оттам:
http://lqto.snimka.bg/?album;aid=774353;pid=31484384

П.П. И аз искам къщичка на морето. Simple Smile

благодаря за разказа. Ние ако не се бяхме разболели тези дни, можеше вече да сме в керамоти. Сега ще почакаме няколко дни и ще видим - много се надявам на още едно гръцко море, че то нашето беше малко и бързо!

смятате ли, че от Пловдив новата граница, открита вчера през Кърджали (Маказа) ще е по-добре като път и завои от тази през Златоград за Керамоти? А като разстояние? Гледам на гугъл мапс, но може би в гръцко пътят след Златоград е по-добър до Керамоти? Или пътят след Маказа също не е лош?

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 11:36 от Josefin

# 591

Това е специално за Адимар   Mr. Green

Е, не така бе, Теди Weary Как да работя сега  smile3518

# 592
Теди,
много хубав разказ и фото:) Абсолютно същата снимка, с плоските камъчета и рибките, я снимах през юни на нашия плаж в Лефокастро (Пелион)! Двете места са близки географски и оставам с впечатление, че не са толкова различни като природа и възможности.
Сравнение:
А като си спомня Таис преди 2 седмици как им се дърпаше на каменистите плажове и искаше като в Слънчев бряг ситен пясък, ехееее  Whistling

Туце,

аз те заклевам да отидеш на Крит извън активния плажен сезон. Островът е страхотен и огромен, но мисля, че и други ще ме подкрепят в това мнение.
За "гръцка" среща на българска почва и аз нямам нищо против, само имам опасения, че след нея вече няма да ме приемате несериозно като стопанин и администратор на темата, а нали трябва да си държа на репутацията, хаха Grinning

# 593
  • София
Да бе няма да те приемаме сериозно друг път   Hug

След 15 Септември аз съм на линия ако искате да се организираме  Simple Smile

За Пелион също имам планове, там ме спират завоите основно. Даже проучвах за фери от Евия до Трикери, но няма такова животно. Аз също си мисля, че са близки като природа.

А по отношение на къщичка в гръцко, това си го мечтаем с моя мъж откак стъпихме на гръцкото море. Но аз искам да бъде на Икария. Не знам защо много ме влече този остров, дано да успеем да идем някой ден (мъж ми даже заяви, че стигнем ли до него хич няма и да се връщаме повече   Mr. Green )

# 594
  • София
Моя дългогодишна мечта е Крит, моля се догодина да я осъществим, обаче има толкова много в Гърция, че просто не знам ... Ако на някого му се разказва за Крит ще ми бъде приятно да ме подгрее  Hug

Туцка, от Крит съм с твърде противоречиви чувства. Огромен остров с невероятна природа, но за съжаление твърде туристически. Някак е трудно да се оцени красотата му заедно с многобройните туристи около теб. Отиваш на невероятен екзотичен плаж и се оказва, че преди теб там са се настанили няколко хиляди други туристи.  Wink Е, как да се насладиш на красотата? Няма я магията, за която говорят момичетата посетили Евия, Пелион, Лимнос или Кефалония. Може би ако имахме повече време щяхме да намерим и по-спокойни местенца, но една седмица е твърде малко време, за да се видят дори основните забележителности.  Sad  Добавят се и твърде големите разстояния на острова. Напълно съгласна съм, че трябва да се посети извън сезон, но за съжаление ми казаха, че дори и през октомври е пренаселено.  Wink  Освен това извън сезона няма да има чартъри, а честно казано това е най-приемливият и евтин начин за достигане до острова. Пускала съм го и друг път, но ето пътеписа на мъжа ми.

С удоволствие четох последните страници, изпълнени със снимки, разкази, емоции. Благодаря на всички споделили!  Hug

п.п. Преди 2-3 дни спорехме с приятелка как се произнася Керамоти, т.е. на коя сричка е ударението. Дадох си сметка, че никога не съм го чула произнесено от грък. Предполагам, че тези, които са почивали във въпросното градче са го чували. Моля, ако може да ме "светнете" по въпроса.  Wink

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 12:56 от Тaня67

# 595
лято, радвам се, че съм била полезна за кръчмите в Керамоти! И недей да ти е неудобно, да разказваш за там! Peace

По този повод да питам - плажът в Керамоти олицетворява представата ни за идеален плаж - широк и безкрайно дълъг, чист фин пясък, много плитко чисто море, спокойствие, лесно достъпен. От това което споделяте, оставам с впечатление, че по на юг плажовете стават по-каменисти, по-малки и сгушени в скалисти заливчета, по-трудно достъпни, или бъркам!?
Понеже нямаме опит с южна Гърция, затова питам, да не поемем натам, а да останем разочаровани от плажа, предвид предпочитанията ни...

Josefin, едва ли днес някой ще може да ти отговори от личен опит за Маказа Wink, но съм убедена, че българският участък ще е по-хубав от този към Златоград, а гръцкият - просто не може да е с повече завои от този през Златоград /последния път ни дойдоха наистина в повече и си мечтаехме за Маказа/. При следващото ни пътуване към Гърция, ние лично сме през Маказа! Peace

Смин,  Hug! Какво море в края на септември - вие първолак  Heart Eyes нямате ли си!? Wink

Благодаря на всички за нещата, които споделяте!  bouquet

# 596
  • с/у ОколоМръсТното
Благодаря Петя, сега ще погледна.
А за този хотел http://cronwell.com/eng/hotels/platamon/ има ли някой впечатления?

В гръцката част от пътуването ви, до този хотел (не съм била лично, но наши приятели го похвалиха) ще стигнете по-бързо, отколкото до Халкидики.
Но пък плажовете по Ситония са по-подходящи за малки деца. Според мен.

6-7 дни по познати места направихме тази година. Няма тръпка от новото. Но Гърция си е Гърция... лежерно безвремие.

# 597
Envia,
зависи. Плажове има много и всякакви в Гърция, все пак над 10 000 км брегова линия.
Дълги пясъчни ивици - на Скиатос, Миконос, Наксос, Крит, Кефалония, средното Йонийското крайбрежие... (пиша тези, които съм проверила лично Simple Smile, има и много други, разбира се). Каменисти, чакълисти, смесени плажове и т.н. - също хиляди. Туристическият статус и популярността на мястото не са гаранция за качеството на плажа изобщо.
Предимството на близките дестинации е, че са добре познати и можеш да попиташ в темата, приятели и т.н., след което да получиш много подробна и изчерпателна информация. За по-далечните почти няма инфо на български, а често няма точна и критична информация и на други езици, тази тема е една от малкото, в които се споделя hands-on опит, но още не сме ходили навсякъде (само въпрос на време Thinking)
Много често най-атрактивни в гугъл изглеждат не пясъчните плажове - големите, светли ивици на сателитните снимки често са едрозърнести или каменисти, а малките и задушевни пясъчни заливчета, които толкова много обичам, сателитът най-често въобще не ги отразява. Панорамните снимки също могат да дадат лъжовна представа - докато крак не стъпи и око не види, анализ на пясък аз не приемам 100% Grinning
Накратко, или трябва да се довериш на мненията за вече познати и посетени от някого места, или да се въоръжиш с ролята и търпението на изследовател.

Таня, на последната сричка? Това е типично гръцко ударяне, също като в ХалкидикИ (в което аз упорито си слагам грешно ударение). В една от картите, които имам, всички имена на населени места и географски обекти в Гърция са с отбелязано ударение..

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 12:57 от Параход

# 598
  • София
Кεραμωτή се изписва и не знам точката над последната буква какво означава. Ако е ударение, значи е на последната сричка. Но ако се пусне да го изговаря Гугъла, определено е на предпоследната сричка. http://translate.google.com/#el/bg/%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B … CF%89%CF%84%CE%AE

# 599
О, на гугъл му разбира главата, ти чуй Халкидики как произнася Simple Smile
ако чуеш него - там със сигурност не е на последната сричка, докато в Керамоти и на записа се колебая, смотава между двете и по-скоро е на последната.

Общи условия

Активация на акаунт