Трудно проговаряне! - Тема 14

• 46 883
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Галактическа принцеса   предварително много благодаря  Hug    bouquet

Ако Данди няма против тя да се свърже с теб, че тя е най-запозната със сайта, игрите и т.н.  Simple Smile.

simpatiuh4e под 20лв  Peace

Ели моето мнение е, че ако на детето не му е интересно няма как да му задържиш вниманието на сила Rolling Eyes , вярно е че не всички неща в този живот са ни много интересни но при децата мисля, че е определящо. Ето пример с моя син - логопеда се оплаква от лоша концентрация според мен е не толкова лоша а неправилно проведен час (т.е. скучен) и изтървана дисциплина (това е друга тема), психолога вчера каза че 45мин не е станал от стола и е работил всичко каквото му се даде. Но психоложката е по-гъвкава, като нещо не му е интересно предлага друго и след време пробва да пробута пак предното и така.

# 631
Мибобо, права си, но тепърва ще има неща, който няма да са и интересни. Не може само букви, цифри и анимационни герой да я занимават. Оффф и аз не знам как е правилно да се постъпи, но трябва да се принуди по някакъв начин.  newsm78

# 632
Ели така е, трябва да свикват че не всичко е приятно има и задължителни неща, но и аз не знам как може да се постигне това Thinking. Тя при логопеда поне не работи ли?

# 633
Работят. Така ми казва тя. Имаме домашно, което трябва да свършим. Логопедката също казва, че трябва да намериш начина, защото при нея си е и голяма доза инат и опърничавост "Няма да правя домашно. Няма да кажа стихче. Аз рисувам фулмаселите." И така наопаки. Само гледаш как и щъка погледа и си измисля други занимания и аз само се мъча да и привлека вниманието и много често се изнервям и избухвам. Но като цяло аз не съм външен човек за нея и не слуша така както при логопедката.

# 634
  • Най-сетне у дома
Концентрацията не е нещо, което се появява по магически начин на 5, когато е време за предучилищна. Тя е, грубо казано, неврологично обусловен механизъм и се заражда и гради от ден първи. Но може и да се възпита, детето да се обучи в концентрация. И на вас сега ви е времето да започнете да го правите.
Как се обучава детето на концентрация. Христина е много зле с вниманието и концентрацията. Когато реши, че нещо не е интересно и няма да го прави може да стои на стола, но буквално блее в нищото. Адски се изнервям. Ето вчера и се скарах.... Embarassed

Eli, аз не съм много за пример в това отношение.
При мене нямаше "искам - не искам" и "интересно - неинтересно". Просто не му давах да мръдне, докато не го направи. Бях много уплашена, но и сега продължавам по същия начин, защото ако оставиш на дете, то ще прави само нещата, които иска. А възрастните знаем, че светът и образователната система не работят така. Работехме здраво, за да се научи на тъпрение и последователност. Ако се налагаше - карах се, това е част от родителския арсенал. Тръгваше ли да става - съсък и подбутване да седне. За награда получаваше неща, които обича. За храна обаче не съм го насилвала никога. Много се радвам, че подходих така. Сега може да седи и да изпълнява някаква задача, колкото време е нужно. Със сигурност, часовете от 20 мин. в първи клас ще са му детска игра. 

Много ми помогнаха и добавките. Екимо кидс, магнезий, вит. Б, вит. Е.

# 635
  • София
 newsm44 Ще ходим на Канис терапия. Включени сме в групата от РЦ

# 636
   Браво, честито  Hug

# 637
Както се казва, +1 за телевизора. Той е просто убиец на концентрацията и речта при децата. Понеже и за мен беше изненада, а уж това съм учила, уточнявам - вреди не съдържанието на гледаното, а бързо сменящите се картинки.

Peace
Рекламите най-вече, много увреждат кратковременната памет. Но има и много детски филми със същата динамика, влияят по същия начин.
Ако и когато се позволят някакви филми, подходящи са тези от поредицата Франклин и Дора изследователката. Не са динамични, имат обучителен характер и преобладават диалозите.

eli82eli,
освен подхода, трябва и внимателно да избереш момента. Да не е изморена, да не е превъзбудена или ако е, да я въвлечеш в някаква спокойна игра и след това домашното. Може да я помолиш за помощ, един вид - домашното е твое, но не можеш да се справиш. После - задължително награда. Може да е под формата на стикер, на някое малко топче, количка - в зависимост, какво харесва.
Може да си направите табло с график за седмицата и да лепиш звезда всеки път, когато направи домашното. Или бележник /откраднах идеята от Франклин и уроците му по музика   Wink/.
Тази схема ще работи най-успешно, ако има и друго дете, което прави същото, но е трудно осъществимо.
За трениране на концентрацията - да сортира мозайка по цветове, да ниже копчета/мъниста, макарони/, да отлепя и лепи малки стикери, да оцветява - такива неща.
Замислям се за подхода на Saule и, ако ми се наложи, ще прибягна към него, изобщо няма да се церемоня. Ако дребната се опита да тества границите, ще си ги получи, няма друг начин.
Децата ни имат нужда от строгост точно толкова, колкото другите деца, ако не и повече.

mibobo,
подхода на психолога ви почти винаги е ефективен, според мен.  Wink

simpatiuh4e,
благодаря! Hug Намерих такова яйце, но едноцветно, в немския сайт. Идеята напълно се припокрива със схемите, които има към комплекта Никитин с квадратите. Аналогични са изображенията.

Дони,
браво! Като знам, колко трудно ти се получава с ресурсните, си е постижение! Hug

Да попитам, има ли деца, които никога нищо не искат, като подарък? Вярно, рано е още за Коледа, но ми се иска дребната сама да си избере подаръка. Не, че не знам, какво ще и хареса, но...тя никога нищо не иска, освен малки колички в супера и топчета, от онези в машините. Tired

# 638
  • София
Гого Sad Брат му решава, какво ще му донесе Дядо Коледа Rolling Eyes Знае , че Дядо Коледа носи далък, но какво иска никога не е казвал.

# 639
Доника набележи няколко подаръка принтирай ги и му ги дай ще видиш, че ще си избере детето подарък, най-малкото по реакцията му ще избереш дали нещо му харесва, грабва ли интереса......аз така процедирах досега често неща които съм мислела, че ще му харесат не будят интерес това ми спестява купуването на не използващи се играчки.

# 640
Hope, всички неща който си изредила тя не обича да прави. По скоро ще подейства метода на Saule. Когато не иска да и обяснявам твърдо, че трябва  Confused. Просто ми е супер притеснено да не го обърне на протест, но се надявам с времето и с постоянство сама да желае да го прави. Ама ми е отвратително да и се карам, защото сълзите, виковете ме обезкуражават. Но стискам зъби и се опитвам да променя нещата.
Доника, поздравления. Аз още нямам хабер  Laughing от нашия РЦ.  newsm78
Галактическа принцеса   bouquet

# 641
Момичета, като ви чета и осъзнавам, че и ние трябва да затягаме дисциплината задраво. Аз никога не съм настоявала твърдо да прави неща и затова и вкъщи почти не работим. На всичкото отгоре той беше около 4 месеца почивка от занимания и съвсем е изгубил тренинг да работи и да се съсредоточава.
В допълнение аз позволявам телевизор и всякакви ужасни филмчета от Бейби ТВ и Джим Джам да се гледат на таблета.
Не съжалявам излишно, че съм го позволявала досега, но със сигурност трябва да подходим по-твърдо оттук нататък, защото той е в подготвитена група тази година и изискванията към него ще скочат драстично. Та ще трябва да наваксваме по бързата процедура.
И най-вече ще трябва да се преборя със себе си да съм по-строга. Аз по принцип нямам проблем с това, но досега не го прилагах по отношение на обучителна работа вкъщи. Ама ще се започва.
Признавам си, че самата аз имам голям проблем с работната дисциплина и много обичам да правя нещата когато и както аз преценя. Но този лукс човек може да си го позволи май след като мине през школата на училищната система и се очука  Grinning

# 642
  • София
Ели пробвай един друг метод за мотивация - редуване на игрите. Показваш й нейна любима игра и й казваш "ще играем това след като направим задачата". И раздели задачата на малки стъпки по 5-10 минути, за да не се преуморява. Ако е задача за 2 пъти по 10 минути, я редувай с приятни нейни игри по 5 минути. Общо става половин час. Това ме научи мойта логопедка. Пак обаче си е до настроение, състояние на детето, а и на майката. Аз като съм изнервена по тона ми личи, че се притеснявам от протест и малкия надушва безпогрешно несигурността и веднага се възползва. Така че избора на време от деня и предварителна подготовка са важни условия.

На мен не ми се получава почти никога, обаче снощи случайно уцелих момента и много хубаво рязахме, лепихме и късахме едни картинки в бърборино, чак трябваше да му казвам стига толкова, че стана късно.

# 643
Дони браво за терапията  Peace. А както казва и Attempt и аз това си помислих, да му ги покажеш например няколко неща в интернет на сайта на някой магазин и да го видиш ще избере ли нещо от тях Rolling Eyes

На мен не ми се получава почти никога, обаче снощи случайно уцелих момента и много хубаво рязахме, лепихме и късахме едни картинки в бърборино, чак трябваше да му казвам стига толкова, че стана късно.

и на мен ми се е случавало няколко пъти чак ме хваща яд, че трябва да му кажа да спрем  Crazy

# 644
Благодаря ви за съветите момичета  Hug. И аз позволявам да гледа филмчета и и давам право на избор тя да избере какво, но ако ми каже " Ту ти ту" и казвам, че е бебешко и да си избере друго  Mr. GreenТя обожава и Дора, и Франклин, Клуба на Мики Маус. Прави сте, че и момента е важен. Гледам вечерта като се върнем от логопед да не я притискам и тя си рисува, играе с нещо. Досега се възползвахме от топлото време и бяхме по пързалките. Сега като застудя и се прибираме я оставям 30 минути да прави каквото желае. Хапва нещо, което обича, за да е предразположена, но тези нейни пазарлъци ми идват отгоре просто. И аз искам да лежа и да гледам филми, ама трябва да се наваксва и да се работи.  Crossing Arms Но най-много липсата на дисциплина и респект си личи в ДГ и едната госпожа се оплаква основателно. За това трябва паралелно да се работи и да се научи, че минутите за занятия са за това  Tired
Хриси редовно обича като тръгнем да спим да започва да играе моите любими ролеви игри. Измисля нещо да готвим, да храним куклите, да се гонят, да се крият и такива неща, където се мъча д вмъкна комуникация , то е късно и трябва да се спи. Но тя го прави целенасочено, защото вечер "Не искам да спя. "

Общи условия

Активация на акаунт