Трудно проговаряне! - Тема 14

• 46 810
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Започвам първа.
Вкъщи имаме това http://media.snimka.bg/9944/026143239.jpg?r=0

Още нещо интересно - http://www.leapfrog.com/taglearntoread/
Подобно е на това, но явно е по-стар модел и е с поставка за книжките, иначе е пак с химикалка с четец.

Синтезатор също имаме. Много е хубав той.

Другото май са игри за по-големи /тип настолни/ и обикновени играчки.
Ако някой иска да "пробва" нещо от горните - да свирне.  Peace

# 706
аз засега нямам какво да предложа - Андрей се е постарал повечето играчки да се приведат във вид негоден за употреба Embarassed  иначе ми допада идеята, вместо да купуваме на принципа "проба-грешка" Laughing

и тихичко да се похваля - дребния пее една песничка:
"корабчето плува плува като в океан
искам, искам аз да бъда негов капитан"
повечето звуци не му се получават, но съм безкрайно щастлива, че го запомни и изпя Heart Eyes

# 707
  • Бургас
Аз вече си произведох Никитин сложи квадрат първо ниво  Mr. Green. Ако някой иска файлове в Корел да пише. Аз ги разпечатах на самозалепваща хартия. После ги залепих на мукава 2мм и нарязах квадратите. Тази седмица ще правя второ ниво. Не знам откъде събрахте тази смелост да си поръчате направо трето  newsm78? Не са чак толкова прости тези квадрати. Сашко днес запъна на два квадрата от по 3 части, другите ги направи. Ще видим като направя с по 4ри как ще е, но сигурно съвсем ще се предаде там. Иначе много ги хареса. Почти се сбихме за един от квадратите  Rolling Eyes.
Говорих с психоложката ни и жената, която го занимава в почивните дни и двете са категорични, че трябва да учи по материалите за 2-ра група със другите деца. Ще гледаме да наваксваме пропуснатото, че нали втория срок беше почти цялото време болен.
Иначе моето момче продължава да напредва. Миналата седмица вкарахме в речника "дай", а сега го мъчим да прави словосъчетание ("дай ябълка" примерно). Не знам дали не избързахме, защото днес милия от зор започна да повтаря буквално думите ми с надеждата, че е уцелил правилната реплика и съвсем се омота. Прави ми впечатление, че запомня новите думички след няколко повторения, което ме зарадва много. Дано не ни мине черна котка път, че имаме много да наваксваме.
natalinik браво на Андрейко. На мен това ми се струва висш пилотаж.
Аз също нямам обучителни играчки за размяна. По принцип, когато нещо не се ползва го пускам в Продавалника и с парите купувам следващата игра. Ако не са в добър вид ги подарявам. Но ще имам едно наум, ако имам нещо подходящо  Wink

# 708
Коджо, моята кукла е почти на 6, затова избирам 3-то ниво. А и логическите игри и пъзелите ги яде за закуска. Де и да говореше... Sad

# 709
Здравейте, записвам се при вас, защото мисля, че момчето ми има изоставане в говора. След 1 седмица навършва 2 години, а речника му е изключително беден. Опитва се да вкарва нови думи, но успява да каже само 1 сричка. Според роднините ни това е голям напредък, според мен-не. Не знам дали има и 10 пълни думи в речника, но пък се опитва да свърже изречение от 2 думи, като например:"счу кола", т.е. колата е счупена, "няма ца"- няма деца, "мама ало счу"-на мама телефона е счупен и пр. На водата казва "да", на рибата само "и" и т.н. Проблем в развитието мисля, че няма, но не съм специалист. Търси контакт с други деца, води им се по акъла, обича контакта, целувките, дава прегръдки. Може да реди от дървените пъзели, конструктори също, кубчета едно върху друго по 5-6,хвърля топка, изпълнява команди,когато пожелае (в повечето случаи желае)  Mr. Green. Проблемът е, че не се задържа на едно място, единствено количките са му интересни, може да си играе с часове с тях, реди ги на влакче, завива ги да спят, храни ги и т.н. Обича да му чета книжки, но само такива, в които преобладават колите  Crazy, обича да гледа телевизия, което от днес нататък ще е табу. Драска с моливи по хартия и не само там,обича да "су"-рисува Laughing, но всичко това е за кратко. Лошото е, че аз самата не знам по какъв начин да стимулирам говора в него, пея му песнички, но и там се изчерпвам бързо, с една дума-въображението не е силната ми страна. Забравих да спомена, че ходи на ясла,е ходи е силно казано, тъй като много боледува, но лелките казват, че там е послушен, вкъщи ме прави на маймуна. Може да се храни сам, но не иска, защото е злояд и яде малко неща и трябва да го залъгвам.(в градината казват, че яде всичко newsm78).
 Написах този дълъг пост, защото исках максимално ясно да изложа ситуацията и да поискам съвет дали трябва да водя детето на  психолог или направо да преминем към логопеда. Аз съм твърдо решена да го заведа, колкото и близки да се опитват да ме убедят, че си втълпявам, че брат ми е проговорил късно, пък сега не му се затваря устата и т.н. и т.н. Най-малкото логопеда ще ме насочи какви занимания са подходящи за неговата възраст. Вие мислите ли, че е рано да предприема тази стъпка? И последен въпрос-логопедите поемат ли се от здравната каса или се заплаща всеки преглед? Предварително ви благодаря и се извинявам за дългия пост!  bouquet

# 710
  • София
За логопед никога не е рано  Wink Най-малкото, дори и да няма нужда да посещавате такъв, то той би трябвало да ти даде насоки какво да правите вкъщи. Логопед, който ти казва, че е рано на 2г за логопед - не му се занимава с малки деца  Wink
На пазара в момента има безброй книжки с картинки, които да посочвате и казвате думата. Щом казва и сричка, ще каже и цялата. не мисля, че към момента кой знае колко изостава детенцето ти...но аз не знам как се развиват деца в норма  Rolling Eyes

# 711
  • София
Ho hey, здравей!
Моят личен съвет е да заведеш детето на логопед, след като имаш притеснения.
Нищо няма да загубиш, а може да те успокои или да ти даде насоки къде да наблягаш.
Има държавни логопеди, ама не препоръчвам. Една консултация ще ти струва 20-30 лв, ако искаш, мога да ти дам координати на лични на нашата, аз съм много доволна.

# 712
Ho hey , здравей  Simple Smile. На първо четене, аз лично не виждам проблем още повече, щом няма 2г а се опитва да прави просто изречение, независимо че са само срички все още. На първата страница на темата има много информация, там има и таблици с развитието на детето където може да си направиш справка долу-горе как се движите, но според мен добре  Peace. Винаги можеш да направиш консултация с логопед, хем за твое успокоение, хем да ти даде съвети за занимания у дома. Иначе по другия ти въпрос, не логопеда не се поема от здравната каса, той не е медицинско лице. Безплатно логопеди може да има в някой дневен център  или след време в градината.  Иначе може да занимаваш и сама детето - научи го как правят животните, частите на тялото му, гледате книжки, разказваш по картинките и питаш - Къде е зайчето? детето да посочи с ръка, и така други въпроси, отделно да вгнездява, да реди пирамидата с рингове, продължавайте да редите пъзели и да рисува това е много важно, винаги обеснявай какво правиш - Сега мама ще пере, това е пералня, ето слагаме дрехите и т.н.  

# 713
  • София
Ho hey, не е рано за логопед Mr. Green ..иначе историята познава мооого късно проговорили, пък иначе велики ..едва ли не Rolling Eyes
При вас не е късно, а и детето е започнало да говори. Логопедът ще помогне за произношението или ще ти даде насока ако не се нуждае от терапия. при нашата логопедка консултацията е безплатна. Ще ти дам координати ако се интересуваш.

# 714
Днес поръчах тренажора за молив и да не пътува сам и тази магнитната мозайка  Simple Smile

сега пък си харесах това има още един комплект за по-големи деца , но малко ми е скъпо и обмислям още  Crazy Те са си на принципа на изтриваемите карти, но направено по-атрактивно за детето.

# 715
Момичета, много ви благодаря за отговорите! Страхотни сте! Hug Линковете от първа страница ги знам почти наизуст, не бих казала, че има много отклонение от нормите. Аз самата не смятам, че има кой знае какво изоставане, но не искам да оставям нещата на самотек, защото може да се задълбочат, а не мисля, че някой има полза от това.  Но наистина ще се консултирам с логопед, най-вече за насоки за занимания. Животните ги знае как правят, частите на тялото си ги посочва, назовава ги пак с по 1 сричка, по книжки посочва, когато той реши, но ги знае нещата. За рисуването не знаех, че е важно, сега ще наблегнем на това, само не знам как да го накарам да държи правилно молива, а не както той иска. Crazy Според мен, без да съм специалист, трябва да наблегнем на разказването, обясняването кое какво е, но не мога грам да му задържа вниманието с нещо, различно от кола.

el_P,Луда Мара, ще се радвам, ако ми дадете координати на логопедите ви! Hug

# 716
mibobo, много хубави неща си си набелязала. Много ми допадна магнитната мозайка.

# 717
Ho hey рисуването е важно първо защото е основата на писането по-късно, отделно това си е развиване на фина моторика, която е важна за проговарянето. Отделно че е показател на развитие - детето на определена възраст трябва да може да прави кръг, после кръст, квадрат, да оцветява, да чертае по контур и т.н. затова колкото по-рано започне детето да рисува, толкова по навреме ще си подобри захвата и ще му стане уверена ръката. Аз така моя син на времето давах му да рисува, той не иска и аз си викам - Ами хубаво пък, не всички ще стават художници. Да ама ето вече е на 4г и половина и още не му е правилен захвата, та за това днес поръчах специален тренажор дано свърши работа. Иначе не помня точно кога беше редно детето да има вече трипръстов захват  newsm78, може да му е рано още на твоя син.

# 718
  • Бургас
Днес поръчах тренажора за молив и да не пътува сам и тази магнитната мозайка  Simple Smile

сега пък си харесах това има още един комплект за по-големи деца , но малко ми е скъпо и обмислям още  Crazy Те са си на принципа на изтриваемите карти, но направено по-атрактивно за детето.

В ЛИДЛ са пускали подобни на много добра цена. Ние имаме една такава. Ето линк:
http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-04F7E952-1F60B7CD/lidl_bg/hs … l/index_22609.htm

# 719
mibobo, аз отдавна се каня на тези тренажори.Умната писалка също е много интересна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт