Пренатест? Правил ли е някой? Мнения......

• 313 697
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Имам генетично заболяване, предстои ми инвитро и по точно замразен трансфер.
Правихме диагностика на ембриончетата по отношение на генетичното заболяване, но заради възрастта ми има риск от хромозомни аномалии.
 Проблемът ми е , дали да правя втора диагностика на ембриончетата за хромозомните аномалии преди трансфер или да правя неинвазивен тест след успешен трансфер, като забременея?
 В моя случай се налага и задължителна амниоцентеза във възможно най-късен етап.
Аз само да кажа, че пренатеста трябва да се прави след 9-а седмица, незнам това в твоя случай има ли значение. Може да се свържеш с фирмата и да ги питаш на +359 2 865 01 06. Ти със сигурност си направила достатъчно консултации и имаш инфо, но ако мога да съм ти полезна - аз съм много доволна от доц. Савов - началника на генетичната лаборатория на Майчин дом. Той е наясно и с неинвазивните тестове, защото дава становище на БГ след като са излезнали резултатите от Германия, следи какво се случва и в другите държави, обяснява подбробно. След като ще ти правят задължително амнио, малко теста се обезмисля. От теста обаче ще имаш инфо много по-рано, щом амниото ще е в толкова късен етап...
Успех ти желая и всичко ще е наред! Praynig

# 166
Здравей. Тук цената на Пренатест пакет 7 ( най- обхватния пакет) е 2100лв. В Турция цената е 700 евро. за същия пакет. Резултатите се предоставят на английски. Потвърждение на цената имам от Biogen Medical.Хората са много любезни и даже предлагат да те вземат от някъде като пристигнеш в Инстанбул. Дано да съм била полезна, защото разликата в цената е наистина голяма.

# 167
  • Sofia
Да определено имам чувството, че в България е най-високо цената, защото проверявах в сайтовете на друите страни. Преди да си го направя даже писах мейл на българската фирма, която го предлага точно с този въпрос - защо у нас цената е толкова завишена...Отговориха ми формално и общи приказки, че се включват всички услуги, съхранение, изпращане, консултация с български генетик и т.н., като че ли в другите държави не го правят същото. Явно трябва да се наложи, повече хора да го направят, за да свалят цените. Преди това бяха и по-скъпи, но явно винаги като има нещо ново използват притесненията на хората, за да се печелят пари.. Както и да е, аз не съжалявам че си направих теста, но ми се ще наистина да правят повече промоции (не един път месечно), да намалят цените трайно, за да може повече хора да се възползват. Може ли да се налага майки да пътуват до Турция за да им вземат кръв за тест?? Ами ако не са в състояние да пътуват и т.н....Както и да е, пожелавам на всички да са им ОК резултатите независимо къде ги направят Simple Smile))

# 168
За Турция знам, че кръвта има вариант да се изпрати, че не е нужно да се пътува.

# 169
  • Sofia
Може и да има вариант, но не е ОК, защото пак си е риск - първо до там, после до Германия..
както и да е. След като си направих теста ми пуснаха анкета за обратна връзка. Пак ще напиша всичко това, което съм написала тук. Не може в най-бедната държава в Европейския съюз цените да са най-високи...

# 170
Момичета, попаднах на нов неинвазивeн пренаталeн тест (НИПТ) Tranquility от Генома - Швейцария. Ето това е: http://www.genomabg.com/
Някой да има личен опит? Вижда ми се доста по-подробен от досега познатите ни - Пренатест и Хармони. Намерих го от брошура в Майчин дом - Варна. Разбрах, че във Варна нямало действащ представител на Пренатест, само на този на Генома   newsm78

# 171
Аз Хармони също го погледнах в Майчин дом,София.

# 172
Пренатест работят във Варна  и може да се вземе кръв там. То винаги ще навлизат нови и нови тестове, но колко са точни и колко са добри, всеки сам за себе си. Аз съм доволна от Пренатест - обслужване и процедура. Прочетох за тоя тест транкуилити, но малко не ми хареса начина на представяне...."най-прецизния..." и другите тестове са прецизни... Rolling Eyes

# 173
Под прецизност имат предвид вероятно, че хваща и микроделеции .
Кой е по-добър извън това е трудно ние да преценим, защото разполагаме само с рекламноното инфо.
Това, което на мен ми попада из интернет, че при всички неинвазивни тестове има по-голяма вероятност от фалшиво положителни тестове, отколкото се заявява./?!/

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 10:31 от cherenlebed

# 174
Стана ми интересно и разгледах сайта на този Genoma тест, само че не разбрах нито къде правят анализа, нито имат ли представителство тук.. Уж пише Женева, обаче коя лаборатория е.. Много мътна история. А за микроделециите – до колкото аз знам са твърде редки и затова точно при тях могат да се получат фалшиви резултати. Само че пак нищо не пише...
Иначе преди пак беше ставало дума за Пренатест в Турция, наистина да се прати проба до там и после обратно към Германия е кофти, а не всеки може да пътува чак до там. Според мен теста е по-евтин, защото се прави на повече жени и може би спестяват от транспорт..

# 175
Ако както се пише, че микроделециите само дават повече фалшиво положителни резултати, това допълнително ще ни тревожи нас майките. Аз вече съм много напреднала бременност и надали мога да се изследвам, но и като чета те се срещат изключително рядко не мисля да си причинявам този стрес....Относно  цената, аз се включих в месечните кампании на Пренатест и си направих изследването на добра цена..

# 176
Дами, днес говорих с моя братовчедка, която е от Кърджали и решила да попътува до Турция да си направи пренатеста там, обаче се видяла в страшно приключение. Тъй като не говори турски едвам се оправила, но това бил само част от проблема. Изпратили и резултата без никакво генетично становище, после не успяла да се свърже с тях доста дълго време, а някая се оказало, че всъщност такова изобщо не се дава...Накрая покрай пътуването и организацията даже не успяла да спести нищо като пари...Та реших да напиша, за да имате едно наум

# 177
Стана ми интересно и разгледах сайта на този Genoma тест, само че не разбрах нито къде правят анализа, нито имат ли представителство тук.. Уж пише Женева, обаче коя лаборатория е.. Много мътна история. А за микроделециите – до колкото аз знам са твърде редки и затова точно при тях могат да се получат фалшиви резултати. Само че пак нищо не пише...
Иначе преди пак беше ставало дума за Пренатест в Турция, наистина да се прати проба до там и после обратно към Германия е кофти, а не всеки може да пътува чак до там. Според мен теста е по-евтин, защото се прави на повече жени и може би спестяват от транспорт..
В брошурата чета, че пробите се обработват в Женева в лабораториите на Генома. Теста Транкилити бил CE-IVD сертифициран за тризомии 21, 18 и13 от UL International, каквото и да значи това...

А тези микроделации изследват ли се при Амниоцентезата?

# 178
  • Sofia
При амниото се изследва всичко, прави се някакъв специален генетичен анализ, който излиза след 3 седмици. Там вече може да се видят дали има разни редки заболявания и би трябвало 100% да са верни резултатите, нали се води единствен диагностичен метод...аз поне така съм разбрала.

# 179
При амноцентезата се  изследват делеции до определено ниво, колкото е увеличението на микроскопа. Мисля, че може да се види по-голяма делеция, ако са само няколко гена  - не.

След като при неинвазивните тестове се изследва генома чрез секвениране би следвало да са много по-точни, но пък има ограничение, че се извлича ДНК от кръвта на майката, а не директно?!/ не знам доколко влияе/.  По принцип може и амниотична течност да се изследва с този метод, но пак ще струва около 2000 вероятно. И тогава амниоцентезата ще даде данни за микроделециите.

Според мен e сертифициран:

Ето  за пренатест от сайта им:

PrenaTest е единственият молекулярен генетичен кръвен тест в Европа за неинвазивно диагностициране на фетална тризомия 21, който успешно покрива стандартите за съответствие за получаване на CE марка за качество. По този начин тестът доказва своята ефективност и е в пълно съответствие с Директивата за ин-витро диагностика на ЕС.

Ето и за транкилити:

TRANQUILITY’s entire testing process for trisomies (sample collection, preparation, sequencing, bioinformatics analysis and report) is compliant with the European In Vitro Diagnostics Medical Devices Directive 98/79/EC

За мен лично транкили теста звучи добре.

Общи условия

Активация на акаунт