Мартенски бебок се крие – той ли, тя ли – ще го видим вече ние

• 21 948
  • 688
  •   1
Отговори
# 360
Аз пак идвам да ви се оплаквам е изобщо не ми върви тия дни и нервите ще ме довършат тотално #Cussing out 1во шефа ми ( демек на ММ брат му) отказа д ми плати боничния. 2ро бяхме се разбрали да работя лятото на 2 часа осигуровки и от септември да мина на 8 часа, не си спомнял такова нещо а аз работя по 10 часа. И с най-голямото си нахалство ми каза че ако нямам работа тия 5 дни да съм ходела да работя по 2-3 часа на ден да не губел пари #2gunfire На вичко отгоре ММ ми каза, застана зад тъпия си брат, да съм работела какво толкова нищо нямало а ми стане за 1 час. Абе тия ОЛИГОФРЕНи какво не разбраха под това че трябва да ежа 2-3 дни ида не мърдам никъде за нищо? Аз и не ги разбирам или те мен? Искат да ме уморят по бързата процедура май

# 361
Значи Лейди по твоя повод - цитирам вуйчото на мъжа ми - "С цигани и роднини бизнес не се прави"
Какви са тия хора бе.. твоя мъж нещо се е ушашкал ми се струва - ти бременна ли си или какво  ooooh!. Моя от 2 години като на гости стоеше, сега да го видиш - даже банята изми вчера, като му казах че ми мирише и не мога.
А тоя брат загубен.. дано бебето си прилича само на тебе .. пфуу ядоса ме брата ...

Много мило, че сте се видяли пред кабинета, и на мен ми се иска да се видя с някой, толкова си споделяме, даже само с вас си говорим на тия теми. Ще е много сладко.

# 362
Ще ви прекъсна темата за ФМ и БХС, защото искам да попитам нещо за отпуските и обезщетенията, свързани с майчинството. Четох много сайтове и малко се обърка за това искам да обобщя, а вие ме поправете, ако не съм разбрала.

1 Така майката има право на 410 дни платен отпуск, като 45 от тях се ползват под формата на отпуск по бременност преди датата на термина, а останалите 365 след него. После се връща на работа.

2 Обезщетение получава до навършване на 2г. на детето. Парите са 90% от това, на което е била осигурявана майката през последните 2год. Значи след като детето навърши 1г. майката се връща на работа, но продължава да взима обезщетение докато то стане на 2г?

3 Ако дохода на член от семейството е под или равно на 350лв./месечно майката получава още 100лв./месечно до навършване на 1г. на детето.

4 Отново, ако  дохода на член от семейството е под или равно на 350лв./месечно, до завършване на средното образование на детето се получават 35лв/месечно.

5 Eднократна парична помощ при бременност - 150 лв.

6  Eднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв.

Във връзка с точка 2, ако майката запише детето на ясла и се върне на работа, когато то стане на 1г. ще взима ли пари или за да ги получи трябва задължително да е вкъщи? Аз предпочитам да съм си вкъщи докато то навърши 2г., но нали отпуска по майчинството е само до навършване на 1г.? Съжалявам за въпросите, но се обърках от толкова прочетена информация!   bouquet

Laddy D съжалявам, но мъжа ти е ГЪЗ, а брат му ЛА*НО. Снощи беше зле, а днес все едно цветенца си изкарвала, а не кръв! Не да е загрижен за теб и да те носи на ръце, а ...  #Cussing out

# 363
Аз искам да отида на ФМ следващия ми ден за преглед е на 16ти,тогава ги смята докторката да съм в 13 седмица и не знам дали прегледа ще е ФМ или трябва специално да си го поискам,изобщо нищо не мога да разбера,моята докторка е с 2д ехограф,но доста обстойно си ме преглежда и за това се чудя дали да си запиша някъде час за ФМ на 3д.Не знам но трябва да измисля какво да правя по принцип мислех да отида на 3д на следващия етап между 18-23 седмица,ама не знам...
А и исках да попитам дали мога да пия кафе от леблебия онази деето бабите я пият Simple Smile

# 364
Мамчета,а някой знае ли каква е цената на фетална морфология  в Марковс ?  Rolling Eyes
Ди,извинявай,ама твоя мъж коя част от изречението,че трябва да лежиш и да си почиваш и то не само физически,а и психически, не разбира!!!!  Crossing Arms

# 365
Ще ви прекъсна темата за ФМ и БХС, защото искам да попитам нещо за отпуските и обезщетенията, свързани с майчинството. Четох много сайтове и малко се обърка за това искам да обобщя, а вие ме поправете, ако не съм разбрала.

1 Така майката има право на 410 дни платен отпуск, като 45 от тях се ползват под формата на отпуск по бременност преди датата на термина, а останалите 365 след него. После се връща на работа.

2 Обезщетение получава до навършване на 2г. на детето. Парите са 90% от това, на което е била осигурявана майката през последните 2год. Значи след като детето навърши 1г. майката се връща на работа, но продължава да взима обезщетение докато то стане на 2г?

3 Ако дохода на член от семейството е под или равно на 350лв./месечно майката получава още 100лв./месечно до навършване на 1г. на детето.

4 Отново, ако  дохода на член от семейството е под или равно на 350лв./месечно, до завършване на средното образование на детето се получават 35лв/месечно.

5 Eднократна парична помощ при бременност - 150 лв.

6  Eднократна парична помощ при раждане на дете - 250 лв.

Във връзка с точка 2, ако майката запише детето на ясла и се върне на работа, когато то стане на 1г. ще взима ли пари или за да ги получи трябва задължително да е вкъщи? Аз предпочитам да съм си вкъщи докато то навърши 2г., но нали отпуска по майчинството е само до навършване на 1г.? Съжалявам за въпросите, но се обърках от толкова прочетена информация!   bouquet

Laddy D съжалявам, но мъжа ти е ГЪЗ, а брат му ЛА*НО. Снощи беше зле, а днес все едно цветенца си изкарвала, а не кръв! Не да е загрижен за теб и да те носи на ръце, а ...  #Cussing out
Майчинството е до навършване на 2 години на детето, до 1 година се изплаща майчинство, което е 90% от среднатия доход за 2 години назад, от 1 до 2 година майчинството е 310 лв за всички. Имаш право след навършване на 1 годинка да се върнеш на работа и да прехвърлиш майчиството на майка си( самоо на твоята майка можеш). Ако го пуснеш на ясла след навършване на 1 год  май губиш право на майчиство ( не съм много обедена в това, но го бях чула)

# 366
Tiny,Лейди    Hug  bouquet

Цвети относно въпроса ти,ако пуснеш детето на ясла преди неговата 2 годишнина се спира майчинството,даже май се подава някаква молба ли беше ако го пуснеш по-рано да ти го спрат иначе после ще трябва да го връщаш с лихви(доколкото си спомням но ще те излъжа за молбата)но иначе се получават само ако детети не посещава градина

# 367
  • Пловдив
Мамчета,а някой знае ли каква е цената на фетална морфология  в Марковс ?  Rolling Eyes
Ди,извинявай,ама твоя мъж коя част от изречението,че трябва да лежиш и да си почиваш и то не само физически,а и психически, не разбира!!!!  Crossing Arms
Мисля,че е 100 лв Peace

# 368
kiksi007 ФМ се прави и на 2Д ехограф, просто трябва да е специален, за целта питал АГ-то си неговия дали е подходящ. И да по принцип трябва да се запишеш за ФМ, защото прегледа е много по-обстоен от ЖК и трябва да си запазиш 2 последователни часа. Един час е 20мин а за ФМ трябват около 30-40мин. Не може да отидеш и да кажеш "Аз искам ФМ"  Wink И се ориентирай от сега, за да не изтървеш 13г.с. Не чакай 18-23г.с., колкото по-рано толкова по-добре, а като искаш после в 20г.с. пак си направи   Simple Smile

За кафето аз си пия кофеиново, но не повече от 1 на ден. С ниско кръвно съм и ако не пия сутрин ми пада кръвното и ми причернява. Реално вече и не пия по цяло кафе а примерно по 1/2 чаша, но не мога да го спра напълно.  Mr. Green

dungeon е аз искам до 2г. на детенцето да си го гледам, но нали болничния по майчинство е само до 1г.  Sad Как да отсъствам от работа още една година?

# 369
  • Видин

На мен, като се обадих да си запазя час, ми казаха 80 лв.

# 370
  • София
За БХС се счепкахте сега. После ако знаете по колко теми няма да сме на едно мнение ... то кърмене, то захранване  Mr. Green Няма нужда от тези спорове. Живи и здрави, всичките бебоци човеци ще станат  Simple Smile

Лейди, другия път кажи малко по-категорично на мъжа ти, че изрично са ти забранили да работиш. Заради печалбата на брат му няма сама да се вкараш в болница (пази Боже!). И повече не се разправяй с тях!

# 371
Благодаря ви Armira и Eliks! Обадих се за да си запиша час-беше свободно при д-р Атанасова,но забравих да питам за цената! Crazy

# 372

dungeon е аз искам до 2г. на детенцето да си го гледам, но нали болничния по майчинство е само до 1г.  Sad Как да отсъствам от работа още една година?
[/quote]

Ами мисля,че си е 2,просто втората година взимаш минималното а за трета се падава молба ,но си без майчинство нещо такова беше newsm78но не мисля,че в работата ще те чакат на 1 година поне аз и майките около мен не са имали проблеми,но все пак ако някой е повече наясно да се изкаже newsm78

# 373
cvetelina.m - болничният е до 1 година - т.е. тези 410 дни, през които получаваш 90% от заплатата, върху която си осигуряван ;
за следващата година имаш право на т.н. "отпуск за отглеждане на дете", който се дава от работодателя /задължен е и не може да ти откаже/ и обезщетението е минимално - в момента 310 лв. ли стана не съм сигурна
за следващите 6 месеца - имаш право на отпуск неплатен обаче - той се взима до навършване на 5 годишна възраст на детето, като ти имаш право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца

# 374
Цвети, за първата и втората година са ти обяснили, ако се върнеш на работа може да вземаш 50% от тези големи 310 лв, но не съм сигурна дали има условие детето да не ходи на ясла. За да ти приемат детето на ясла трябва да е проходило, а в големите градове приемът в ясли и градини е силно ограничен и я го приемат я не.
Майчинство може да се прехвърля и на баща. Ако е на баба тя не трябва да е пенсионерка, а назначена на тд.
Обезщетение за бременност мисля се дава само на социално слаби. Тези 100 лв се дават ако майката не е назначена на тд или няма достатъчно стаж и доходът на член от семейството не надвишава 350 лв. Т.е ако имаш брак и мъжа ти взема 2000 лв и нямате други деца не вземаш тези 100 лв. При раждане на първо дете помощта е 250 лв, ако си подадеш документи за това.

Laddy D, къде я намери тая рода? Мъжа ама хич не си дава сметка колко трябва да се пазиш, брат му пък хич не му пука какви доходи ще вземаш като си майчинство, кара те да работиш. Иначе болничният трябва да ти плати само първите дни. За това да речем, че мога да го оправдая.

Общи условия

Активация на акаунт